На живо

Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021 (хронология)

Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021 (хронология)

© ReutersДве комисии в Европейския парламент, по култура и образование и по промишленост, изследвания и енергетика, изслушаха днес българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел. Габриел, която е предложена да отговаря за ресор "Младеж и иновации" (повече за него четете тук). Досега тя беше комисар по цифрова икономика и общество. Малко след обявяването на ресора й Габриел коментира, че той е признание за "свършеното в областта на цифровизацията".


Оценката на евродепутатите от двете ресорни комисии се очаква утре.


Номинираните от бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да бъдат утвърдени от Европейския парламент. Изслушванията ще се проведат от днес до 8 октомври, а гласуването на състава на новата комисия в Европарламента ще бъде на 23 октомври.
При какви правила протече продължилото три часа изслушване , което "Дневник" проследи на живо, четете тук.

В заключителни си думи Габриел посочи, че иновации и научни изследвания значи и младеж, и спорт, и култура, и образование. Дошло е време да помислим за насоките, за да може инвестициите да отговарят на очакванията на гражданите, на бизнеса, да позволят на Европа да реагира на глобалните предизвикателства, каза още тя. Творческият сектор, културата, партньорството с младежите, образованието, спорта, обменът с МСП ще ни помогне да затвърдим водещата ни роля, допълни кандидатът за еврокомисар.


Завърши изказването на български езикс думите "върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови, напред, науката е слънце, което във душите грей, напред, народността не пада там, дето знаньето живей".

Без иновации няма да успеем да инвестираме интелигентно, транснационалното сътрудничество, нашите промишлени водещи аспекти няма да бъдат отчетени, отбеляза Габриел.

Какво ще направи Габриел, за да бъде "Еразъм" по-достъпен, попита евродепутат, изтъквайки положението на ромите. Тя отговори, че по програмата "Еразъм" има проекти, които позволяват на младите да не попаднат в капана на радикализацията. Припомни кампанията за по-безопасен интернет в ЕС. Допълни, че от сега нататък трябва да се действа повече с училищата и "Еразъм" да постави акцента върху неформалните форми на образование.

Разлики в заплатите

Обмисля се да се проследи какво се случва със стипендиите "Мария Склодовска-Кюри", защото голяма част от студентите решават да се върнат в страната си. Ангажира се да се помисли за стимул, стипендия, който да позволи на изследователите да се върнат в страната си. Разликите не са само в заплатите, но и в условията и процедурите за израстване на изследователите, в достъпа до мрежи, финансиране и сътрудничество в различните държави членки.

Опростяването е духът, в който е конструирана следващата програма "Хоризонт Европа", отбеляза Габриел.


ЕК за пръв път ще проследи еволюцията на заплатите на учените в Европа и ще идентифицира къде са разликите в условията и в заплащането, но държавите членки са тези, които решават част от тези въпроси.

Европейска студентска карта

За "Хоризонт Европа" заяви, че държавите трябва да се насърчават да участват и когато има повече проекти за побратимяване и сътрудничество, това води до резултати.


Според нея има нужда страните от ЕС-13 да получават повече техническа помощ. Ще подкрепи инструмент за подпомагане на политиката, включващ например да се работи с конкретна държава по конкретни предизвикателства, да се събират добри практики от другите държави.


Европейските университети ще дадат една от пистите за признаване на квалификации, това трябва да стане до 2024 г. (повече вижте тук). Друга цел е до 2021 г да има електронна европейска студентска карта (повече четете тук).

За Западните Балкани коментира, че те имат нуждата от европейската подкрепа. Тези страни са засегнати от напускане на млади хора и трябва да се помага в тази посока с творческите индустрии и културата, защото там това много се цени, допълни кандидатът за еврокомисар.

План за цифрово образование

Евродепутат изтъкна нападенията срещу медиите и журналистите и попита как Габриел ще гарантира, че журналистите и артистите ще могат да продължат работата си без политическа намеса, както и какво конкретно ще направи във връзка с фалшивите новини.


Габриел посочи, че ще продължи да обръща особено внимание на тази тематика и че трябва да се мисли за новите предизвикателства, за да се предложат по-уместни инструменти.


За дезинформацията и фалшивите новини каза, че ще следи за равновесието между достъпа на информация, правото на изразяване и задълженията.


План за цифрово образование ще постави акцент върху медийната грамотност и ще се реализира догодина.

В отговор на коментар, че ЕС пречи на академичната свобода, тя каза, че ще я защитава и подчерта, че на дневен ред стои въпросът за отворената наука, научните работници трябва да споделят резултатите от изследванията си с останалите. Обърна внимание, че трябва да се помисли как да се насърчат научните работници, които подкрепят отворената наука и свободния достъп.


Моето послание е, че ние не сме затворени само в университетите и работните си места, имаме нужда от професионалното обучение, "Еразъм " ще се използва за това, каза Габриел.

Трябва да отделим време за насоки за инвестициите за иновации, подчерта Габриел.


Каза, че подходът ѝ ще е държава по държава, защото те се различават в постиженията си.

Ако искаме Европа да носи резултати на гражданите си, трябва да осигури своята независимост, изтъкна Габриел. По програма "Хоризонт Европа" е предвиден тематичен стълб "Цифрово пространство" за партньорство с бизнеса.


Постигането на независимост, хващането на новата вълна иновации, изисква инвестиции. Ако изостанем в технологиите, няма да можем да осигурим технологична независимост, предупреди още тя.

Срещу "изтичането на мозъци"

Иска да допринесе за нов живот на европейското научно-изследователство пространство. Европейският научно-изследователски съвет е пример за мярка срещу "изтичането на мозъци". Трябва да атакуваме и проблема, че в някои части на Европа има изоставане. При преговорите за "Хоризонт Европа" ще проучва във връзка със стипендиите "Мария Склодовска-Кюри" дали може да има финансова възможност за лицата, които искат да се върнат в страните по произход. Има такъв пилотен проект.

Потвърди подкрепата си за малките и средни компании в сферата на културата.


Спомена идеята за лаборатория за творчество и иновации в програмата "Творческа Европа" и каза, че МСП ще имат привилегирован достъп до нея.


За хората с увреждания в спорта, изтъкна, че приобщаването е изключително важно и заяви, че има възможност за достъп до мрежа от градове, от която да възникнат нови инициативи в тази област.

Над една трета от бюджета на "Хоризонт Европа" - за климатични политики

Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021 (хронология)

© Reuters


Попитана за мерките, за да може "Хоризонт Европа" да постигне целите за климата, Габриел отговори, че има цел 35% от бюджета да е за климата и при "Хоризонт 2020" е 30%, тоест не е постигната. При "Хоризонт Европа" трябва да има подобрения - да се обърне внимание на всички, които участват в оценката, да предоставят по-качествени данни за мониторинг при подготвянето на проектите. Важно е, когато нещо не действа, да се намесим максимално бързо, каза тя. Ако искаме да извършим климатичния преход, това няма да стане без иновации, ще подкрепя всички проекти в решения, които все още липсват, които да са и финансово подплатени, допълни Габриел.

Ангажира се да пътува до регионите и да разговаря за "Хоризонт Европа" през призмата на това, което хората смятат за необходимо.

Изрази надежда да се срещне с европейските университети. Ако те се грижат за познанията и резултатите, ще има напредък, каза Габриел. Ще организира конференция за оползотворяването на резултатите от образованието.

За ромските деца

Три държави сегрегират ромските деца, каза евродепутат, според когото има един принципен проблем, свързан с развитието на държавите и образователните им системи. Попита как тя ще направи така че образователните системи да дават шансове на ромските деца да се реализират на пазара на труда. Габриел каза, че сегрегацията е в друг ресор, но обърна внимание, че трябва да се експериментира повече, имайки предвид проект за нови приобщаващи училища - 31 в пет държави - с акцент върху ромските деца и работа със семействата и общността. Това може би ще е основа, върху която да надграждаме, искаме да има повече проекти, които да отчитат местната специфика на общностите, допълни кандидатът за еврокомисар.


Каза, че трябва да се използва и европейския семестър, за да се работи все по-систематично с държавите членки в тази посока.

Подкрепа за малките и средни преприятия

Изрази несъгласие, че се прави недостатъчно за МСП в "Хоризонт 2020", но каза, че може да се прави повече и по-добре. Европейският иновационен съвет трябва да е като гише за обслужване за МСП. Имаме първите резултати - дадени са повече от 2 млрд евро на повече от 4 хил МСП. Искам МСП във всички региони да са информирани за тази възможност, допълни кандидатът за еврокомисар. Обърна особено внимание на възможностите за регионални иновации, идващи от Европейският иновационен съвет.


Бюджетът никога няма да е достатъчен и затова говоря за използването и на други възможности, имаме и програмата InvestEU, подчерта Габриел.

Вече изоставаме при последната вълна иновации

ЕП иска 120 млрд евро за "Хоризонт Европа", но ролята сега е на държавите членки, каза евродепутат и попита как Габриел възнамерява да ги убеди да се съгласят. Габриел повтори, че трябва да си дадем сметка, че ако не инвестираме сега, Европа рискува да е озове в необратима ситуация. Европа вече изостава при последната вълна иновации, но има шанс. САЩ и Китай са основните й конкуренти и липсата на инвестиции в образование и т.н. е вредна и това е лошо и за научно -изследователските компании. 317 млрд. евро е инвестирала Европа в научните изследвания, което е над нивото от 2%, но ако може да стигне до 4%, ще има и по-добър шанс за регионите, допълни тя.

Във всяка държава иска да бъде представена новата програма "Хоризонт Европа" като се отчита спецификата на отделните страни.

Каза, че европейското космическо пространство е от стратегическо значение за Европа. Потенциалът е огромен заедно с новите технологии, космическите услуги ни дават достъп до нови пазари, например при прецизно насоченото селско стопанство и управлението при природни бедствия.

Каза, че в регионите в преход има предизвикателство - да се намалят емисиите въглероден диоксид. Научните данни са окуражаващи, но технологическият напредък е нещо, от което има нужда. Без иновации трудно ще се помогне на тези региони. Науката и инвестициите са средство за успех, но нашата политика не трябва да е в ущърб на социалната справедливост. Трябва да помогнем на тези региони, да направим така че те да не загубят изцяло конкурентоспособността си.

На въпрос как планира да включени малките и средни предприятия към високите технологии, заяви, че им обръща специално внимание. И сега има режим за финансирането им и инструменти в тяхна подкрепа. В "Хоризонт Европа" ще са привилегировани по третия стълб иновации. Искаме да има обслужване на едно гише за МСП, допълни Габриел.

Попитана ще се ангажира ли с това да се дадат средства за да се запази международното лидерство на авиацията, Габриел отговори, че авиацията е сектор, в който чрез иновациите може да има напредък и тя да е по-природосъобразна, например с програмата "Чисто небе".

Припомни проектите в ЕС, с които европейски младежи могат да помагат на мигрантите и на хората в нужда, например Корпуса за солидарност.

Спортът - средство за интеграция на мигрантите

Подчерта, че културното разнообразие ръководи всички действия и програми. В "Еразъм" има проекти за забравените прояви на културата, за забравените езици, едно приложение "Езика на малцинствата", което позволява достъп до забравени езици. С цифровите средства можем да стигнем до по-широк кръг от хора.


Спортът е много важно средство за интеграция на мигрантите и за превенция на младежите да попадат в капана на радикализацията.


Няма да говоря за привилегирован, а за равнопоставен достъп до всички, допълни Габриел.

Попитана не трябва ли да се мисли за европейска информационна сфера и дали ще говори с френския еврокомисар, за да може да вземат съвместни решения и с по-индустриалната, по-технологичната страна, Габриел отговори, че такъв е бил досега случаят с "Творческа Европа" - тя е отговаряла за медиите, а унгарският еврокомисар - за науката. И в моя ресор има какво да се направи при взаимодействията, в бъдещата "Хоризонт Европа" имаме и европейските индустрии, където ще работим за приобщаващи творчески програми, каза Габриел.


Може да се опрем на лаборатории за иновации, предвидени в "Творческа Европа". Благодарение на цифровите технологии има нови форми на информираност, но има и някои отрицателни страни, авторското право може да бъде проблематично, заяви кандидатът за еврокомисар.

Изтъкна, че трябва да се изгради форум за културното наследство, който ще заседава за пръв път на 15 октомври. Цифровизирането на културното наследство също е много важно, допълни тя, като посочи, че по-малко от 10% от това наследство е цифровизирано.

Попитана колко често трябва да се провежда и как диалогът с Европарламента и как иска да обърне ситуацията (научните изследвания в Европа са много добри, но тя не успява да извлече полза от това), Габриел каза, че според нея това ще е един непрекъснат диалог. По думите й трябва учените да са иноватори и иноваторите да разчитат в по-голяма степен на резултатите от науката. Подчерта, че е много важно да се разработи осведомителна кампания, за да се срещне науката с гражданите и ще организира инициативата "Науката се среща с регионите, науката се среща с училищата".

Парите за програма "Хоризонт"

Попитана за разногласията между Съвета, който ще иска парите за "Хоризонт" да са по-малко, и ЕП, и на коя страна ще застане, тя каза, че е на страната на Европарламента и ще отстоява увеличаване на парите за "Хоризонт", който не е разход, а инвестиция и трябва да отговаря на глобалните предизвикателства. Отправи призив към научната общност да се присъедини към усилията и да опита да максимизира шансовете си.

ЕП е предложил трикратно да се увеличи бюджета за "Еразъм " за следващия период, напомни евродепутат. Габриел изрази подкрепа за това и каза, че иска да говори с министрите на образованието и, ако трябва, и с тези на финансите. Важно е да има финансиране и за научната дейност и изследванията, и за "Еразъм", която е символ и трябва да е по-приобщаваща. Ще включва всякакви мерки, за да е по-приобщаваща. Преподаването на езици е много важно, изтъкна Габриел. Тя иска един екологичен "Еразъм", за да се изпрати посланието, че околната среда трябва да се опази и да има конкретни действия.

Липсващите думи в ресора й

В името на ресора й липсват думите култура, образование и наука, бе изтъкнато от евродепутати. Попитана как ще направи така че да обърне необходимото внимание на всички области, тя каза, че обръща голямо внимание за синергията между култура, образование, младеж, спорт и наука и иновации. Изтъкна програмата "Хоризонт Европа" и каза, че иска да се създаде и европейско пространство за образованието. Възприема като не като недостатък, а като предизвикателство това, че бъдещите й задачи включват едновременно образованието, културата, младежта, спорта и научните изследвания. Увери, че културата винаги ще е на челно място в дневния й ред.

Ангажира се да поставя гражданина в центъра на политиките си.


Според нея трябва да се мисли за нови решения и затова мисли за инициативи, които да са отвъд отъпканите пътища, да има тесни връзки между институционалните силози.

Друго предизвикателство за нея е да се запази предложения бюджет от ЕК за бъдещия финансов период.


Мястото на жените също е включено в нейния ресор и тя го определи като много важна тема.

Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021 (хронология)

© Reuters


Според нея би трябвало да има връзки с международните партньори, посочи Западните Балкани, Африка, Източното партньорство и Южното Средиземноморие.

Основните предизвикателства

Основните предизвикателства според нея са Европа да запази световна водеща роля в науката (20% от научните изследвания с високо качество по света са европейски). САЩ и Китай бързо наваксват. Имаме отличен пример със Съвместния изследователски център, но има парадокс - за да е Европа водеща в знанията, рамковата програма за научни изследвания трябва да е също толкова отворена.


Трябва да създадем един нов европейски съвет на иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии.


Трябва да променим принципите на разширяване и споделяне, има разпокъсаност при научните изследвания и иновациите. Понякога сме затворени в порочния кръг на не много добри инвестиции, изтичане на мозъци. Но има окуражаващи тенденции. Постепенно тази разпокъсаност намалява, допълни Габриел.


Иска да се ангажира по-добре с гражданите и регионите и ще удвои усилията си в тази посока.

След няколко изречения на български започна да говори на френски език. Изрази желание да има една по-приобщаваща Европа, да не се изоставят никои от европейските граждани. Каза, че този ресор е изцяло новаторски - за фундаменатални изследвания, насърчаване на иновациите. Изтъкна, че в него са включени водещи програми като "Еразъм", "Хоризонт" и други. Общият знаменател е да стигнем до ежедневието на гражданите, допълни Габриел.

Каза, че ще остане вярна на подхода хората да са в центъра на политиките.

Във встъпителните си думи Мария Габриел благодари на Европейския парламент за работата по десетки цифрови досиета. Изрази желание сътрудничеството да продължи. Благодари на българското правителство за доверието да бъде номинирана и на Урсула фон дер Лайен да обедини иновацииите и научните изследвания с образованието, културата и младежта. Радва се, че много от инициативите в предишния й ресор могат с този да получат ново измерение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK