Точка по точка - планът на Борис Джонсън за избягване на "твърда" ирландска граница

Борис Джонсън

© Reuters

Борис ДжонсънБританският премиер Борис Джонсън вчера представи на Европейския съюз плана си за нова сделка за Брекзит. По думите му той е "конструктивен и разумен". Джонсън подчерта, че ако ЕС не бъде по-гъвкав, е готов да изкара Великобритания без сделка за "развода". Би Би Си разяснява какво е новото в предложенията на премиера.


Какво е предпазен механизъм?


Предпазният механизъм е план, който ще се приложи, за да остане ирландската граница отворена, както е днес, ако това не може да се постигне чрез търговска сделка или технологични решения.
Бе договорен от бившия премиер Тереза Мей през ноември 2018 г. Ако се приложи, ще значи, че цялото Обединено кралство остава в митническия съюз на ЕС. Северна Ирландия би останала в единния европейски пазар за стоки.


Договорката би останала в сила, докато двете страни не се разберат за нещо по-добро, което да я замени. Премиерът Борис Джонсън е против предпазния механизъм. Според него той е антидемократичен и ще приклещи Великобритания в митническата територия на ЕС. Освен това той ще попречи на Великобритания да сключва свои собствени търговски сделки.


Какво се казва за митниците в плана на Джонсън?


В него се посочва, че цялото Обединено кралство трябва да напусне митническия съюз на ЕС. Това неизбежно значи нова митническа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия с нови изисквания за трансграничната търговия.


Според премиера обаче последиците може да се минимализират, като проверките се извършват на пунктове на известно отстояние от границата.


Плановете включват схеми за надеждни търговци и опростени митнически процедури, като най-малките търговци ще бъдат освободени от всички митнически процедури. Според него физически проверки ще са необходими за малка част от търговията и повечето може да се извършват в помещенията на търговците. Отбелязва се, че все пак проверки може да трябва да се правят и на други определени места в Ирландия или Северна Ирландия.


Планът може да изисква от ЕС да внесе промени в митническите си правила.


Вместо да се създадат митнически пунктове и друга физическа инфраструктура на ирландската граница, Великобритания казва, че декларации може да се изготвят по електронен път.


Правилата на единния пазар?


Тук има големи сходства с предпазния механизъм.


Северна Ирландия ще продължи да следва правилата на ЕС за селско стопанство, безопасност на храните и промишлени стоки, а останалата част от Обединеното кралство – не.


Това на практика значи нова граница в Ирландско море с проверки на стоките, идващи там от други части на Великобритания. Подобни проверки вече съществуват за добитъка. Новият план ще означава увеличаване на обхвата и мащаба на тези проверки.


Ами Стормонт?


Голямата разлика е, че северноирландските изпълнителна власт и парламент ще трябва да одобрят влизащите в сила разпоредби за единния пазар.


Освен това на всеки четири години Северноирландският парламент в Белфаст – Стормонт – ще трябва да решава дали иска да продължава да следва правилата на ЕС, или предпочита тези на останалата част от Великобритания.


Според Би Би Си ЕС вероятно ще има проблем с идеята Северна Ирландия да има на практика право на вето на плана. Ако тя реши да напусне тези споразумения, проверки за безопасността на храните ще трябва да се състоят на ирландската граница.


Парламентът на Северна Ирландия не е заседавал от почти три години.


Ще се съгласи ли ирландското правителство?


На този етап изглежда малко вероятно. Ирландското правителство сключи споразумение с Великобритания през 2017 г. нещо като временна сделка, според която няма да има никаква физическа инфраструктура или свързани проверки в резултат на Брекзит.


Това не бе просто споразумение за предотвратяване на появата на нова инфраструктура на ирландската граница, а и за каквито и да било нови проверки на остров Ирландия.


Така че позицията на ирландското правителство бе, че Великобритания се е съгласила, че това статукво ще се поддържа за трансграничната търговия. Предложенията на Борис Джонсън за митниците няма да отговарят на тези критерии.


Накратко


- Северна Ирландия ще трябва да напусне митническия съюз на ЕС заедно с останалата част от Великобритания в началото на 2021 г. след края на преходен период след Брекзит.


- Северна Ирландия с разрешението на политици в нейния парламент ще продължи да прилага законодателството на ЕС за селскостопански и други продукти.


- Тази договорка може на теория да продължи за неопределено време, но разрешението на северноирландските политици ще се изисква на всеки четири години.


- Митническите проверки на стоки, търгувани между Великобритания и ЕС, ще бъдат "децентрализирани", като документите ще се подават по електронен път и ще има "само малък брой" физически проверки.


- Тези проверки трябва да се състоят не на самата граница, в помещения на фирмите или в други точки по веригата на доставки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Ако някога се чудите защо британците си останаха напълно и безнадеждно объркани относно Брекзит цели четири години, отговорът често е БиБиСи.

  Това долу е начинът, по който тази сутрин новинарският им екип обобщава безумието, което се разигра вчера на Консервативната конференция. Една абсолютно обречена, нарочно възмутителна британска оферта, ясно описана от Ирландия и Брюксел като на практика неприемлива и неосъществима в сроковете на дневен ред, се представя по начин, който максимално заблуждава читателя колко всъщност е тежко положението и каква е отговорността.

  "With Boris Johnson's #Brexit cards finally on the table, all eyes are on Westminster and Brussels to see whether the prime minister has played a winning hand. MPs are expected to get a first chance to debate the merits of the proposals later. The plan has already won the backing of the Conservatives' allies in Northern Ireland, the DUP, while leading Tory Brexiteer Steve Baker reckons it is "highly likely" to get through the Commons. But Labour leader Jeremy Corbyn says it's "not acceptable", and there has been criticism from other Northern Irish parties, the Scottish Nationalists and Liberal Democrats."

  The plan would see Northern Ireland leave the EU's customs union alongside the rest of the UK at the start of 2021, but continue to apply EU legislation relating to agricultural products and other goods, subject to the Northern Ireland Assembly's approval every four years. A "very small number" of physical customs checks would happen away from the border, at business premises or at "other points in the supply chain".

  BBC Europe editor Katya Adler says some senior EU diplomats regard the proposals as "better than expected" and have praised both the tone and aspects of the content. But, they add, "we're not there yet". The reaction in Dublin will be key, with Irish Prime Minister Leo Varadkar sounding a sceptical note, while MEPs are expected to outline opposition later. Our Europe editor adds: "No-one I speak to on the EU-side thinks a new Brexit deal can be done in time for the EU leaders summit in mid-October. Few think it possible even by the end of the month."

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4277 Гневно

  Поредната неадекватна британска дивотия е този план!На Брюксел няма как да се поставят ултиматуми!

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  Борис е гений.
  Границата няма да е твърда или мека, а широка и тук там тясна!
  На места - на отстояние няколко километра, на други места - до морето.
  Впечатлена съм.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 720 Любопитно

  А ЕС трябва да отговори , че всичко е много просто .Северна Ирландия напуска Великобритания и се обединява с Ирландия и няма да има нужда от твърда граница.
  Когато ти предлагат безумни идеи трябва да се отговаря със също толкова безумни идеи.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Значи искат да излязат, но не съвсем.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Митническите проверки на стоки, търгувани между Великобритания и ЕС, ще бъдат "децентрализирани", като документите ще се подават по електронен път и ще има "само малък брой" физически проверки.
  ________________
  Обединението на Ирландия става все по-неотложно а и в Шотландия се врека за фрийдъм!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Искам да питам :ако се метна на самолета до Дъблин или Корк, а сетне с дисаги на гръб премина неграницата къмто Северна Ирландия и оттам се метна къмто Лондон, на кой ден ще ми хванат цървулите?

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 844 Неутрално

  С този подход, границата в Ирландско море става по-вероятна. Между два независими острова.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  С две думи - узаконяват контрабандата с Ирландия (ЕС),

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Турчето БоДжо затъва все повече в блатото на собствената си безпомощност и глупост.....Тереза Мей трябва да я канонизират за светица......

  shlshlshlshl
 11. 11 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Предложения, които очевидно не са приемливи за никого.

  Най-добре е ЕС да постави твърдо въпроса за Северна Ирландия. Все пак това е територия , насилстено отнета от суверенна европейска държава.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Другото тълкувание е - Великобритания става придатък на Ирландия. Територия. Всички крале и кралици се въртят в гробовете си https://www.youtube.com/watch?v=NrJCDhf5N7k

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Нагли до края!

  Накратко:
  - (Англия) Правим си каквото си искаме, пускаме само тези, които ни трябват.
  - (ЕС) Общите правилата не важат в Англия, но те си продават боклуците в ЕС и се държат като офшорка

  Като се замисли човек, не прави ли точно това Турция в момента с Фолксваген. Нали не смятатае, че Великобритания ще остане по-назад от една Турция?

  Евроатлантида
 14. 14 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 428 Гневно

  До коментар [#1] от "danvan":
  Това е част от публикация на журналистката Мария Спирова в профила и във фейсбук!

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Не мисля че в историята си Великобритания е имала по-жалък министър председател.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Хаосът наближава и потърпевши ще са всички обикновени хора и дребния бизнес от двете страни на Брекзит. Такива като лумпена Джонсън, който по рождение е от САЩ, се правят, че хич не им пука и играят ролята на неотстъпчиви и много принципни политици. Но според мен той е троянския кон на Тръмпи и цели да дестабилизира допълнително ЕС. Обърнете се назад във времето и ще видите как САЩ умишлено разпалват войни в близкия изток и северна Африка и по този начин създават огромно напрежение върху ЕС, чрез бежанските вълни.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Умни и практични предложения на Джонсън. Само гледайте ЕС какви брюкселски простотии ще издигне като контра-аргумент...

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Като се замисли човек, не прави ли точно това Турция в момента с Фолксваген. Нали не смятатае, че Великобритания ще остане по-назад от една Турция?
  —цитат от коментар 13 на sa6


  Има една огромна разлика обаче. Турция е в митнически съюз с ЕС. Великобритания след Брекзит - НЕ. Тик так.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Всичко това е един фарс за пред избирателите един вид: ей го на аз им предложх варианти, ама те отказаха и сега заради Брюксел ще трябва да вдигнем граница.

  Нито едно от предложенията дори няма да го вземат на сериозно...

  Северна Ирландия изрично подчертаха, че не искат да са по-близо до ЕС вместо до ОК, та как сега ще се съгласят да останат в митническият съюз, а останалата част на ОК не - няма как да стане... Идиотия голяма.

  или пък на 4 години ще си решават - иди ми дойде ми - коя фирма би била спокойна или сигурна какво ще стане след тези 4 години - още по-голяма идиотия.

  електронни декларации, малко митнически проверки - глупости - няма ли кой да му обясни какво представлява митницата и как функционира.

 20. 20 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Умни и практични предложения на Джонсън. Само гледайте ЕС какви брюкселски простотии ще издигне като контра-аргумент...
  —цитат от коментар 17 на deaf


  Ако са умни и практични, Ирландия ще ги приеме. Нека да видим...

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Този и американският "портокал" са опасни за Света и за Разума!!!!!

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Предложения, които очевидно не са приемливи за никого. Най-добре е ЕС да постави твърдо въпроса за Северна Ирландия. Все пак това е територия , насилстено отнета от суверенна европейска държава.
  —цитат от коментар 11 на bgkurshum  До коментар [#11] от "bgkurshum":

  Тогава ЕС да постави въпроса и за Кьонингсберг.

 23. 23 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  Дневник, няма ли да публикувате новината че извършилети и мотивите на чупенето на Спарковете са същите ония (от същия етнос) дето замерваха мотрисите Сименс докато бяха нови и лъскави.

  Или не е политкорктно...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Весело

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  За малки търговци с раници на гръб няма да има контрол
  " ...... като най-малките търговци ще бъдат освободени от всички митнически процедури. "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 587 Весело

  а Гешев мачка с мегаакция имотната мафия у Малашевци
  ко не сте разбрале дневникарете де
  щот сички други пишат

 26. 26 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 720 Неутрално

  И накрая язък за взетите пари , да не стане така че Борис Джонсън да свърши като прадядо си .
  https://www.dw.com/bg/защо-в-турция-не-обичат-борис-джонсън-въпреки-турското-му-потекло/a-50020317

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Искам да питам :ако се метна на самолета до Дъблин или Корк, а сетне с дисаги на гръб премина неграницата къмто Северна Ирландия и оттам се метна къмто Лондон, на кой ден ще ми хванат цървулите?
  —цитат от коментар 7 на АзКлавдия


  Ми то си пише:
  ... Плановете включват схеми за надеждни търговци и опростени митнически процедури, като най-малките търговци ще бъдат освободени от всички митнически процедури ...

  Че то по-дребен търговец от куфарния има ли?
  И защо требе да та гонят?
  Че те нашичките не ги гонят по нашите граници - ще гонят тези мужду Ирландия и Британия, да бе!

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#18] от "EU defender":

  Топло ...топло....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":Топло ...топло....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Четеш ли бе мамин сладък как вашето турче БоДжо зсаръна в блатото на собствената си безпомощност и глупост....Ислямис....Целият свят се смее на Ердоганчо и БоДжо....от анадолци какво друго да се очаква, освен да се изложат като ...геврекаджии....

  shlshlshlshl
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#19] от "Аз":

  Облекчено деклариране

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на iuj51580965
  iuj51580965
  Рейтинг: 8 Разстроено

  В същност дилемата идва от самия факт, че е спорно дали митническата и протекционистичната политика са ефективни. В много случаи те са важен лост на едно правителство в макроикономически план, а резултатът често е положителен за родните производства. Освен това излизане от ЕС без споразумение ще е провал на дипломацията, както за Кралството, така и за Съюза. Като цяло резултатът може да е положителен за цяла Европа, тъй като Брексит не означава скъсване на отношениата между страните, а дори може да се яви като разширяване на икономическите възможности за Стария континент.

  Whitestar
 32. 32 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1241 Весело

  Тука има, тука нема! На това си играе рошавият политик, който, да си го кажем, търка министерския стол в правителството и на Мей. Къде беше досега, че не каза тази "велика" идея, която да скара двете Ирландии повече, откогато и да било? Да не пропуснем, че в момента Сев. Ирландия няма парламент и се командва от Лондон. Само приказките за някакъв вид граници напоследък предизвикаха серия от терористични актове, а не искам да мисля какво ще се случи, ако UK докаже, че щом досегашният й верен търговски партньор може да остане излъган, с празни ръце и без сделка, всеки от тук нататък може да се чувства сигурен в това. Световната търговия и нейните правила се тресат от смех!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 33. 33 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Пиша от Германия -тук речта на това чудо на безпринципност Борис Джонсън аплодиран от цялата зала негови съпартийци се предаваше директно по всички медии , не само тук , но и в цяла Европа и САЩ .
  Може би затова индексите на всички германски индустрии и борси тръгнаха за първи път надолу придружени с масови коментари от ЕС до САЩ.
  Не ми изглежда добре положението ! !

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Джонсън: "Защо да е просто като може и сложно"
  Няма кой да го приеме този план с плуващи митнически граници. По-приемливо е Северна Ирландия да остане както в единния пазар така и в митническия съюз, а Британия да организира вътре проверките така, че да гарантира собствените си нови правила.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#25] от "bruno__dante":

  Гешев нарушава правата на клетите имотници. И застрашава свободата на словото разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1241 Весело

  Ако ти си ми съсед и се разберем да ти продам част от ябълковата си градина, а после дойде жена ти и ми каже, че ще преместим мрежата, но може и да не ми я платите, щото искате да си отсека ябълките, да засадя орехи, а после да видим, дали ще раждат, като дотогава вие берете двата двора... ами ще се замисля нормални ли сте, какво точно искате и дали всъщност целта не ви е да ме прогоните като съсед, докато си ползвате резултатите от труда ми. При това нагло и напълно безплатно.
  Ето това иска Джонсън от Брюксел. Да го прогонят като бълхясъл пес, дето се прави на бясна лисица.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 37. 37 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Това шочти сигурбо ще доведе до обединение на двете Ирландии и преди отцепване на Шотландия.

  Борята май е нещо като Щирлиц илиу по-скоро Ким Филби.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#33] от "deutscher._":

  Информацията която си дал ....е ценна ....от мястото на което се намираш.....
  Ако германските финансови настроения са се променили от една реч .....това е важен показател. .....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  "Джонсън подчерта, че ако ЕС не бъде по-гъвкав, е готов да изкара Великобритания без сделка за "развода"."

  Борката предупреждава Брюксел да престане да шикалкави и хитрува! Щото няма смисъл.

 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Петата двеминутка за Брекзит, а е още рано. Пощурихте си комсомолската агитка -- няма лошо, това ви е работата, но накрая ще пощръклеете и вие.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 407 Весело

  Сега е ред на ЕС да протака- трябва време да се запознаят с предложенията и така да отложат датата с още няколко месеца и Джонсън увисва....

 42. 42 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Весело

  Хем да си запазят кейка неизяден, хем да го изядат...
  Както се очакваше, Борис прави несериозни псевдопредложения, с цел да прехвърли вината за провала на преговорите върху ЕС, без формално да е нарушил закона. Ако британците се вържат на подобни детинщини, то те напълно си го заслужават за лидер.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 43. 43 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Сега е ред на ЕС да протака- трябва време да се запознаят с предложенията и така да отложат датата с още няколко месеца и Джонсън увисва....
  —цитат от коментар 41 на marian_jack_assa


  Не Джонсън, Великобритания увисва докато часовникът не удари 12.
  После, благодарение на часовника и на Джонсън, Великобритания се срутва. И каквото остане после, хаха...
  Не изключвам вероятността следващият премиер да каже на Брюксел, че предишните двама изобщо не са знаели какво правят, че тепърва "народът" ще решава отново същия въпрос (може и леко модифициран) и всъщност сделка е имало и тя е подписана още от Мей. Борис може да отиде да бие дечурлига на крикет, както обича и да се прави на ни лук ял, ни лук мирисал.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 44. 44 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Постоянно намирам еднаквост на идеите на каубоя Джонсън и българскот МФ в работата му по Н-18.
  Ако трябва да го конкретизирам в едно изречение:

  Шерифски начин на управление. Парламент, разсъждения, анализи - оптимизация забрави!

 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":


  До коментар [#24] от "дерибеев":

  Благодаря ви!
  Всякакви кариери съм обмисляла, но куфарна търговка не е била сред тях.
  Нови хоризонти ми дадохте!

  Доброто е заразно
 46. 46 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 285 Неутрално

  "Джонсън подчерта, че ако ЕС не бъде по-гъвкав, е готов да изкара Великобритания без сделка за "развода"."Борката предупреждава Брюксел да престане да шикалкави и хитрува! Щото няма смисъл.
  —цитат от коментар 39 на Judjuk


  Това ми прилича на покер в който единият играч играе с фалшиви карти, всички го знаят, чакат го да ги свали на масата за да го изритат. Това става пред очите на света и на тарикатите, които ще играят покер в бъдеще с него. Ето това е тарикатлъка на глупака. Между другото БоДжо доказа ориенталския си произход. Ще иска чорба парасъ както казват турците от ирландските фирми за да определя коя е достойна за доверие. :) Да, така си заминава световната...слава!

 47. 47 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар 38 от eti mehter:
  Не мога да имам тази презумция - че всичко идва само от речта на Борис , защото регресията и фаловете са не само в Европа , а и повсеместно индексите са надолу във всички индустрии и във банките дори ! !

 48. 48 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Джонсън проявява някакъв безумен неовикториански империализъм и средновековен неоосманизъм. Нареди се до, все пак по-примитивните сатрапи, Ердоган и Путин. Целите са еднакви. Мегакражби за приближена до управлението шайка разбойници и мародери.

  Ситуацията изисква европейците да решим окончателно въпросите с разделението на Ирландия, Кипър и Украйна. Твърдо и решително.

  Navigare Necesse Est
 49. 49 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Сега се сещам, че никъде в плана на Джонсън не се споменава как ще се реши свободното придвижване на хора, характерно само за ЕС и на неговия Единен пазар. Ако NI не е част от него, за стоките (или за някои стоки, ако не броим услугите) може да няма граници, но за хората ще има, и още как! А май това е основният проблем на ирландците, ако оставим настрана опасенията на UK, че светът ще я залее и потопи. Даже дума не става за Индия и Пакистан! Европа ще изяде острова си, според русите консерватори. Права беше Меркел, когато ги предупреди навремето, че няма да има подбор на черешите.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 50. 50 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Прилича ми като начало на икономическа криза , та дори да е засега главно в Европа .
  Не мога да преценя , не съм икономист.

 51. 51 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Кориферята с нови тези?

  В унитаз товагищи, в унитаз.

  Просчай Григорий на 31 Октобря!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 52. 52 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#49] от "Непукистка":

  Ми не може да има контрол!! Аз от физическо лице ставам дребен търговец и немоемефанат!
  А ако искат да ме фанат, ще трябва да направят пункт!! А ирландците не дават пункт!! Па в юкей няма закон да си длъжен да удостовериш самоличност, само ако блъснеш колата или нещо такова.

  Извън майтапа, ще може вероятно да се "прониква", но то като не можеш да работиш и т.н., келфайда.

  Доброто е заразно
 53. 53 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#49] от "Непукистка":Ми не може да има контрол!! Аз от физическо лице ставам дребен търговец и немоемефанат! А ако искат да ме фанат, ще трябва да направят пункт!! А ирландците не дават пункт!! Па в юкей няма закон да си длъжен да удостовериш самоличност, само ако блъснеш колата или нещо такова. Извън майтапа, ще може вероятно да се "прониква", но то като не можеш да работиш и т.н., келфайда.
  —цитат от коментар 52 на АзКлавдия


  Ако си терорист, ще работиш и още как! С глас се смея. Онзи луд норвежец нали и той с торове за селското стопанство се занимаваше.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  До коментар [#27] от "xm...":До коментар [#24] от "дерибеев":Благодаря ви! Всякакви кариери съм обмисляла, но куфарна търговка не е била сред тях. Нови хоризонти ми дадохте!
  —цитат от коментар 45 на АзКлавдия


  И са цупиш ся?
  Ма ти писа за същата технология, ама с дисаги, а ние жентълменски са напрайхми на разсеяни и та "модернизирахме" между другото ...
  А ти ...
  Уби жентълменския ни порив в зародиш още, начи!

 55. 55 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Перефразирайки казаното някога един известен политик : "Планът на клоунът "Бо Джо" не струва дори колкото хартията, върху която е написан"!!!!!!!!

 56. 56 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Боговете сигурно са полудели. Единственото, което прави Борко е да тласка мъгливата си родина към Брекзит без сделка и последващ разпад на голямата британска мъгла на по-малки мъглички - ирландска, шотландска и англо - уелска. Нищо де, Уелс и Англия могат да си спретнат една мини Great Britain, подобно на Сърбия и Черна гора, докато и на уелсците не им писне, подобно на црногорците.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 57. 57 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Поредната глупотевина от острова

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 58. 58 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#11] от "bgkurshum":

  ЕС го е поставил този въпрос възможно най-твърдо. Именно заради това няма да приемат тази сделка, или която и да е, която включва някаква граница на остров Ирландия. По този начин ЕС оставя на УК следния избор: или приемате, че ще сте част от митническия съюз завинаги, или няма сделка. Т.е. ако Великобритания иска не само на теория, но и на практика да напусне ЕС, няма да има никакви сделки за това. Разбира се, при такъв избор граница в Ирландия ще има, но Брюксел, честно казано, няма какво повече да направи.

 59. 59 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 928 Любопитно

  Планът на БоДжо е доста хитър и след години би довел до обединена Ирландия в рамките на... Великобритания.

 60. 60 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Слвдва да отбележа, че коментрът ми (1) е почти дословно цитиран от мнение на Мария Спирова

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 61. 61 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Най-добре Обединеното кралство да се разпусне и всеки където иска да остане или да напусне. Такова решение е много по-лесно осъществимо и разумно, отколкото тюрлю гювеча на БоДжо.

 62. 62 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1111 Весело

  Залезът на едно империя - популизъм, мултилиберализъм, национализъм... всякакъв "-изъм" скупчени на един остров.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 63. 63 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4277 Любопитно

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Борката много го умее да го дакара "супер" на приказки...................., ама когато нещата опрат до реалността ............... нещата стават съвсем други!!!!!!!!!!!!!!!

 64. 64 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4277 Весело

  До коментар [#4] от "lout66":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На принципът : "Каквото попитало-такова се обадило"

 65. 65 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#4] от "lout66":

  А защо не Ирландия да се влее в Кралството?

 66. 66 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  Ако си сложиш и една точка на челото, никой няма да те потърси за нищо. 😀

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK