Европарламентът не остана доволен от изслушването на френския кандидат за комисар

Силви Гулар

© Reuters

Силви ГуларЕвродепутатите искат повече и по-добри отговори от Силви Гулар. Французойката, номинирана за еврокомисар по вътрешния пазар, не успя да убеди по време на изслушване в сряда депутатите от ресорните комисии в ЕП, че са били изяснени всички правни и етични съмнения около нея. Тя ще се изправи пред нов кръг от писмени въпроси, а може би и пред второ изслушване, пише "Политико".


Представители на ключови политически групи се срещнаха, за да обсъдят кандидатурата й след изслушването. Според двама евродепутати, участвали в разговорите, всички групи, с изключение на тази на Гулар, центристката "Обнови Европа", са поискали да бъдат изпратени три допълнителни въпроса, фокусирани върху правни и етични опасения.


"Имаше почти единодушие за изготвянето на въпросите", каза Виржини Жорон, френски крайнодесен евродепутат, според която единствените, гласували против, са били от "Обнови Европа". По думите на Жорон проблемите са свързани с прозрачността и интегритета.
Полският евродепутат Марек Краснодембски от групата Европейски консерватори и реформисти потвърди, че евродепутатите ще изпратят още писмени въпроси на Гулар.


Евентуалното й отхвърляне ще е огромен удар за бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като правната комисия на Европарламента блокира нейните кандидати за еврокомисари от Унгария и Румъния заради конфликт на интереси.


Според източник от ЕП, цитиран от EurActiv, "ЕНП и социалдемократите изгубиха своите кандидати. Сега те искат да си отмъстят с кандидат от "Обнови Европа".


Заради слабо представяне полският кандидат за еврокомисар също може да трябва да отговаря на допълнителни запитвания.


Провал на Гулар би предизвикал и сериозен смут за френския президент Еманюел Макрон, който е близък до нея и използва политическата си сила, за да гарантира, че тя ще получи голямо и влиятелно портфолио, свързано с надзора на вътрешния пазар на ЕС. Макрон опитва да представи себе си и политическото си семейство "Обнови Европа" като водещи обновяването на ЕС и на неговите институции.


Гулар бе изслушана от евродепутати от комисиите по промишленост и по вътрешен пазар, отговарящи за въпроси, включени в нейното портфолио.


Гулар обеща да "уважи резултата" от съдебната проверка във връзка с фиктивни назначения за сътрудници на евродепутати, настоя, че е "чиста" и призова евродепутатите да уважат нейната "презумпция за невинност". Попитана дали ще подаде оставка от Европейската комисия, ако бъде осъдена, тя отговори: "Очевидно ще уважа един такъв резултат, но за мен това е хипотетичен въпрос".


Тя все пак каза, че от 90-те години във Франция има практика всеки разследван министър да подаде оставка, но добави, че в евроинституциите подобна практика не съществува.


Гулар не успя да убеди евродепутатите по въпросите за разследването и за нейната работа в института Berggruen, докато е била евродепутат. Базираният в Калифорния тинк-танк е плащал на Гулар над 10 хил. евро на месец преди данъци, за да действа като "специален съветник".


"Надвиснали са съмнения над кандидатурата на Силви Гулар", коментира Кристиан Елер, координаторът на Европейската народна партия в комисията по промишленост. По думите му тя не е успяла да отговори на много въпроси около съдебните й проблеми във Франция, но и за ЕС. Служител от групата на социалистите и демократите изказа същото мнение.


Преди срещата на групата си Виле Ниинисто, координатор на Зелени/Европейски свободен алианс в промишлената комисия, каза: "Ще поискаме втори кръг писмени въпроси за нея; основно за изясняване какви конкретни законодателни предложения иска да представи за засилване на кръговата икономика и справяне с последиците от скандала "Дизелгейт".


Ако комисиите продължават да не са доволни, след като Гулар отговори на новите писмени въпроси, председателят на Европарламента и лидерите на политическите групи там може да организират второ изслушване.


Обект на съдебно разследване по случая с фиктивните назначения за сътрудници на евродепутати от партията Демократично движение (Модем), което я принуди да подаде оставка от френското правителство, 54-годишната французойка бе разпитана от полицията същия ден, в който беше представена новата комисия. Разследвана същевременно и от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), тя вече прие да възстанови на Европейския парламент сумата от 45 хил. евро заради един от своите сътрудници.


Франсоа-Ксавие Белами, френски евродепутат от ЕНП, започна изслушването като попита Гулар дали приема сериозно мандата си. "Как да разберем, че това, което ви накара да се оттеглите от правителството във Франция, не ви пречи да изпълняване с необходимото спокойствие и независимост работата на комисар?"


Жорон, от крайнодясната партия Национален сбор, я попита за работата в Berggruen: "Колко французи печелят 13 хил. евро, за да се обаждат по телефона?"


Притисната още повече по тази тема от евродепутатите, Гулар каза, че "съжалява" за ситуацията и "разбира много по-добре" защо парите "може да са обезпокоили хората". "Признавам, че тези суми са високи", посочи Гулар, като в същото време защити работата си в института като начин да "върши неща с хора, които имат влияние и талант".


Политическата й група опита да я зашити след изслушването. "Тя е правилният човек на правилното място да ръководи ключовото портфолио за вътрешния пазар", коментира след изслушването Дита Харанзова, зам.-председател на ЕП и координатор на "Обнови Европа" за комисията по вътрешен пазар.


По същество


EurActiv коментира, че изслушването не е било фокусирано толкова много върху същността на портфолиото на кандидата. EUObserver отбелязва, че 11 от 25 евродепутати, задали въпроси, са игнорирали портфолиото й и са я питали за финансовите й въпроси.


Но що се отнася до ресора Гулар демонстрира добри познания за задачите си. Отговаряше на въпросите на четири различни езика – умение, с което малко други кандидати могат да се похвалят.


Изрази мнение, че европейската индустрия ще трябва да "премине през дълбока трансформация", за да се съревновава на световната сцена. По думите й ще трябва да се инвестира в нови технологии, като автономни автомобили и нискоемисионни индустрии. Законите на ЕС за технологичните гиганти като "Фейсбук" ще трябва да намерят "баланс" между свободата на словото и блокирането на "хората, (които) подбуждат към омраза онлайн", допълни тя.


Накрая евродепутатите я аплодираха.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK