Испанско издание обяви заплатата на Пламен Георгиев като консул във Валенсия

Пламен Георгиев

© Георги Кожухаров

Пламен ГеоргиевБългарската общност се надига срещу Пламен Георгиев: Има съмнително минало". С това заглавие испанското издание "Ел Конфиденсиал" коментира назначаването на бившия шеф на антикорупционната комисия и бивш прокурор в специализираната прокуратура Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия.


Изданието посочва, че "стотици българи в Испания се бунтуват срещу назначението за генерален консул на Пламен Георгиев, разследван в страната си за т.нар. Апартаментгейт", и разкрива, че заплатата му там ще е около 3300 евро на месец.


В статията от 5 октомври се припомня, че е предвидено Георгиев да поеме новата си работа тази седмица, замествайки Цветелин Цолов, който бе преместен в Барселона след две години на поста. Назначението зависи от правителството, ръководено от премиера Бойко Борисов, и предизвика силна полемика в страната, защото идва, след като новият консул бе принуден да се откаже от ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Изданието припомня, че дейността на Георгиев остана под въпрос, след като се разкри, че той не е декларирал незаконни елементи на терасата си. Случаят е част от имотния скандал, известен като "Апартаментгейт", който бе разкрит в началото на годината.


"Ел Конфиденсиал" подробно описва развитието на събитията от тогава, включително оставките на бившия правосъден министър Цецка Цачева и на Цветан Цветанов, "смятан за дясната ръка на премиера". Коментира, че България е една от страните с най-висок индекс за усещане на корупция в ЕС.


Изданието отбелязва, че назначаването на Пламен Георгиев за консул във Валенсия е породило полемика в българските медии, които не разбират защо Борисов защитава бившия антикорупционен шеф, и са повдигнали въпроса дали той е достатъчно подготвен, за да се включи в дипломатическия корпус. Напомня, че Георгиев твърди, че познава испанския език, въпреки че сертификатите, до които "Ел Конфиденсиал" е получил достъп, потвърждават само ниво В1, много далеч от професионалното (C1 и C2).


По-рано експерти коментираха пред "Дневник", че документът е пълен с езикови грешки, а проверка установи, че обучението е било част от обществена поръчка. Документът не изчисти съмненията около владеенето на езика, а породи още повече въпроси (повече четете тук).


Заплатата


Според източници на "Ел Конфиденсиал", запознати с договореностите на България с генералните й консули в Испания, Георгиев ще има заплата от около 3300 евро на месец. Предишни консули са получавали и 500 евро на месец за съпругите си, 200 за всяко дете и платен наем на апартамент в една от най-хубавите зони на града. Българското правителство поема разходите за жилището и за частните училища на децата. Освен това покрива разходите за път до България на консула и семейството му.


През август в отговор на въпрос на "Дневник" МВнР заяви, че основната месечна заплата се определя от Министерския съвет по предложение на министъра на външните работи, който определя индивидуалния размер на месечната заплата за заеманата длъжност. За времето на задграничния мандат служителят получава освен възнаграждението си и командировъчни средства, а размерът им се определя с наредба на Министерския съвет в зависимост от държавата на командироване, дипломатическия ранг, длъжността на служителя и броя на членовете на семейството му, които го придружават в приемащата държава.


"Ел Конфиденсиал" уточнява, че генералното консулство на България във Валенсия обслужва автономните области Валенсия, Мурсия, Кастия Ла Манча и Балеарски острови. Дипломатичският клон основно работи за улесняването на всякакъв вид бюрократични процедури за български граждани в Испания. Помага например да не се налага да ходят до посолството в Мадрид, за да подновяват документите си за идентичност или паспортите си.


Недоволство


Скорошното идване на Пламен Георгиев предизвика жалба от страна на стотици българи, които се мобилизираха чрез дигиталната платформа "Петиция", за да поискат обяснения от премиера Борисов и външния министър Екатерина Захариева. Получени са над 3500 подписа, основно от българи, живеещи в различни испански градове като Валенсия, Торевиеха, Мадрид и Бенидорм. Подписката бе подкрепена и от хора в България.


Кампанията срещу назначаването на Георгиев стигна до кралския двор под формата на оплакване на "българската общност", изпратено до Хайме Алфонсин Алфонсо, ръководител на кралската администрация. Недоволството достигна и до правителството на автономна област Валенсия. В изпратените писма новият консул е определен като "човек със съмнително минало". Потвърждава се, че назначаването му "е предизвикало възмущение не само сред българите в Испания, но и сред цялото население на България и в чужбина".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK