Почти 100 хил. българи са поискали да останат във Великобритания след Брекзит

Почти 100 хил. българи са поискали да останат във Великобритания след Брекзит

© ReutersДва милиона европейски граждани са поискали да останат в Обединеното кралство след Брекзит, от които половин милион само през септември с приближаването на предвидената дата, съобщи вчера министърът на вътрешните работи Прити Пател.


Според статистическите данни, публикувани вчера от британското правителство, общият брой на молбите, получени до края на септември, е над 1.8 милиона (1 860 200), 520 хил. от които са получени само през миналия месец.


Това показва безпокойство според Никълъс Хатън, основател на The3Million ("Трите милиона") - асоциация за защита на интересите на европейските граждани във Великобритания. "Когато плашиш хората, те се тревожат и се опитват да гарантират статута си, а правителството силно ги плаши с риска от Брекзит "без сделка", заяви Хатън за "Франс прес", цитирана от БТА.
Британският премиер Борис Джонсън повтаря, че страната му ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка въпреки страховитите икономически и социални последици.


По официални данни са одобрени общо над 1.5 милиона заявления, като 61 процента от заявителите са получили статут на уседналост (settled status), който се дава на лица, живели поне 5 години без прекъсване в страната и който им позволява да продължат да работят и да получават социални помощи след Брекзит.


Временен статут на уседналост (pre-settled status) са получили 38 процента други европейски граждани, живеещи от дълго време във Великобритания. Този статут им позволява да останат още пет години в страната и да кандидатстват за постоянен статут, след като таванът от пет години постоянно пребиваване бъде достигнат.


Поляците (347 300), румънците (280 600) и италианците (200 700) са подали най-много заявления. Следват португалците (162 500), испанците (115 700) и българите (96 100; 25 500 подадени през септември). По данни на Агенцията за българите в чужбина от края на август около 280 хил. българи живеят в Обединеното кралство.


"Европейските граждани са наши приятели, наши роднини и наши съседи и искаме те да останат", коментира Брандън Луис, държавен секретар в министерството на вътрешните работи, определяйки броя на молбите като "фантастичен".


Граждани на ЕС имат право да подадат заявления до 31 декември 2020 г. в случай на твърд Брекзит или до 31 декември 2021 г., ако бъде сключено споразумение с Брюксел за развода, според сайта на британското правителство.


Хатън се пита какви ще са последиците за тези, които не са предприели необходимите стъпки в този срок. "Правителството все още отказва да обясни какво ще се случи с тези, които не са подали заявление до крайната дата през декември 2020 г. Ще имаме ли стотици хиляди без документи на 1 януари 2021 г.", попита Хатън, споменавайки по-специално въпроса за възрастните. "Някои от тях не знаят, че трябва да направят това, или са в старчески домове, или са болни, а това може да се отрази на грижите, които ще могат да получават след Брекзит", посочи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK