Все още не е известна датата за публикуване на евродоклада

Вера Йоурова

© Reuters

Вера ЙоуроваВсе още няма яснота кога ще бъдат публикувани следващите доклади за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Това стана известно от думите на европейския комисар по правосъдието Вера Йоурова. Новината съобщи EurActiv - България.


България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., при условие че приемат безпрецедентния "механизъм за сътрудничество и проверка" върху правораздавателната си система. Тогава се предполагаше, че този мониторинг бързо ще отпадне, след като двете стани отстранят недостатъците. Но минаха 12 години и наблюдението остава. Холандия например е категорична, че България и Румъния не могат да станат членки на Шенген, докато комисията излиза с критични доклади по мониторинга.


Запитана на 9 октомври от EurActiv кога ще излязат годишните доклади за България и Румъния и какво ще пише в тях, тя отговори: "Още анализираме отговорите, и на двете страни. Ще решим, преди да изтече мандатът на тази комисия."
Мандатът на комисията "Юнкер" изтича на 31 октомври, ако, разбира се, междувременно комисията "Фон дер Лайен" получи одобрението от Европейския парламент. Отговорите на правителството се отнасят до извършеното в отговор на 17 препоръки за България, и 12 за Румъния.


На последващ въпрос кога конкретно да се очаква това решение, защото времето напредва, тя каза: "Все още имаме време до 31 октомври."


Запитана какво се е променило от месеците април и май, когато тя на два пъти заяви, че комисията няма да премахне мониторинга за България, Йоурова каза: "Казах това, защото видях колко е дълъг списъкът и колко е кратко времето. Но България положи много усилия."


Тя се обърна към сътрудниците си и ги попита има ли развитие. Шефката на кабинета й отговори "дискусиите продължават", добавяйки, че темата не фигурира в следващия дневен ред на заседанието на колежа на комисарите (на 16 октомври).


Засекретяването не само на докладите, но и на датата, когато ще бъдат обявени, е безпрецедентно, коментира EurActiv. Според източници на изданието нито българската, нито румънската администрация знаят какво им се готви. Но по-удивителното е, че самата Йоурова признава, че е в неведение, допълва EurActiv.


Служител на комисията каза пред изданието: "Какво искаш, след като Юнкер обеща на Бойко, че ще падне мониторингът." В евроинституциите често наричат българския премиер Бойко, както се обръща към него самият Юнкер.


Форсирането на евентуалното падане на мониторинга за България обаче не се ползва с подкрепа от част от апарата на комисията, включително от екипа на Йоурова.


Още през 2016 г. на среща на Европейската народна партия (ЕНП) Юнкер обеща, че мониторингът за България ще падне да края на неговия мандат.


Неотдавна правосъдния министър Данаил Кирилов се зарече да подаде оставка, ако мониторингът върху съдебната ни система не отпадне до 31 октомври.


Чехкинята Йоурова, един от най-успешните еврокомисари, ще бъде заместник-председател в комисията "Фон дер Лайен" с още по-широк портфейл с название "Ценности и прозрачност". На 7 октомври тя успешно се справи с изслушването си в Европейския парламент. Новият й мандат включва и свободата на медиите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2165 Неутрално
 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Вероятността за отпадането на мониторинга на този етап може да бъде изразена кратко с думите на Данте Алигиери:
  „Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate“ или „Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“ ("Божествена комедия").

 3. 3 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  Подготовка на почвата е това!

  Това, което ще се случи в Дневник и Капитал, като коментари, фейсбук цитирания, анализи и виртуално късене на ризи..., след обявяването на този доклад, може би ще надмине това, което сега се случва с тематата главен прокурор...

  Ще си позволя да цитирам великия Yogi Berra

  "You can observe a lot by just watching"


 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  На българските управници вече не им пука от тези доклади в които ще представят регресията във всички сектори на обществения живот в мафиотска България , като "напредък", който все още не е достатъчен и по който още трябва да се работи и прочие политкоректни изрази.

 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Според един от форумните конспиратори ще държат Джок в България с разни цацараторски трикове до излизането на доклада. С надежда предотвратяване на още по голям скандал ако го пуснат преди това.

  'Мен пък ми се струва че пишещите доклада са бая наясно с казуса Полфриман, и ако не го пуснат преди 31/10, ще добавят И ТОЗИ случай в кюпа "прелести" за България

  ------------------------------------

  До коментар [#1] от "niakoi_si":Подготовка на почвата е това!Това, което ще се случи в Дневник и Капитал, като коментари, фейсбук цитирания, анализи и виртуално късене на ризи..., след обявяването на този доклад, може би ще надмине това, което сега се случва с тематата главен прокурор...Ще си позволя да цитирам великия Yogi Berra"You can observe a lot by just watching"
  —цитат от коментар 3 на rwn


  Не считам че си прав. Народонаселението май е свикнало да го..."таковат" от бая време. Та още един "среден пръст"/калпав доклад едва ли ще предизвика повече от буря в чаша вода. Все пак народонаселението (поне мислещата част от него, каквито са повечето пишещи във този форум) познават нещата и не очакват чудеса.
  До коментар [#3] от "rwn":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  "България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., при условие че приемат безпрецедентния "механизъм за сътрудничество и проверка" върху правораздавателната си система."

  От 2007 насам нещата само са се влошили и то много. Съдебната система почти е подчинена на главния прокурор, а ВСС се е превърнал в негов обслужващ орган. В него с малки изключения ги няма независимите и неудобни на главния прокурор - преди Филчев, а сега Цацаров - личности като Румен Янков, Благовест Пунев, Нели Куцкова или Калпакчиев. Ако мониторингът отпадне, това ще е предателство към България и към принципите на ЕС.

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#3] от "rwn":

  Не знам какво ви е виновен дневник че за 10 години не сте премахнали доклада. Има доклад има коментари, няма доклад, няма

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4861 Неутрално

  "Все още не е известна датата за публикуване на евродоклада"

  Какво значение е датата, като за България всяка година е написано едно и също.

 9. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1519 Разстроено

  Вероятността за отпадането на мониторинга на този етап може да бъде изразена кратко с думите на Данте Алигиери:„Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate“ или „Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“ ("Божествена комедия").
  —цитат от коментар 2 на hammurabi


  Че е комедия - комедия е, ама не божествена, а трагична...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Този път да не чакат отговори, а направо да идват да разследват в България. А, да вземат и Кьовеши.

 11. 11 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Прочетете още веднъж какво съм написал и погледнете на ситуацията в посока на това, че може би този път ще има чудо...
  Тогава ще има 200 статии, как това е огромна грешка, как мониторингът е необходимо да продължи и как от Ек нищо не разбират. Yogi Berra е велик :)
  Поздрави

  До коментар [#7] от "karatista":

  Аз да премахвам доклада? И да ми пречи този доклад на мен?

  В дълбоко заблуждение сте уважаеми каратисте!
  Аз не работя в редакцията на Дневник или Капитал и няма как да ми пречат тези неща :)

  Между другото, Вие сте от редакцията на Дневник, нали?!
  Човек като кликне върху коментарите Ви , не се виждат НИКАКВИ Ваши минали коментари. Това е интересна функция и я нямат много никове в Дневник...

  Успех Ви пожелавам с Дневник и Капитал!

  Да знаете, че Винаги съм бил конструктивен в критиката си към тези медии. Не ми харесва нанадолнището по което сте поели. Но Ви разбирам.

  Дано да намерите път нагоре...

 12. 12 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  От този съдбоносен доклад основния извод ще е аналитичен или чиновнически е погледът на комисията от ЕС към правораздавателната ни система.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 13. 13 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1160 Весело

  До коментар [#11] от "rwn":

  Хм...просто имаме различни прогнози, и различен поглед към нещата (относно доклада). Легитимно, нали? Един от нас вижда пол'вината пълна чаша, другият-пол'вината празна. Ще спомена това след като излезе доклада.

  П.С. Относно липсата на коментари в публичния профил на каратиста:

  Не, той не е от редакцията на Дневник. Просто се е възпозвал от функцията "скрий мойте коментари ОТ ПУБЛИЧНИЯ МИ профил" в настройките. Демек за мързеливо търсене. Което обаче не скрива неговите коментари за тези които не ги мързи да кликнат още 3-4 клика (и знаят как). Като знаещ това (въпреки че една....мастита и увзжаема гУспУДЖА снощи ме нарече прост, малограмотен и примитивен трол) ще си позволя да го спомена с четящите. Маршрутът е следния:

  1. Кликваш на функцията "търсене в Дневник"-едно малко кръгче горе в дясно до ник'а с аватара на тази страница. Отваря ти се нова страница с поле за писане и под него-меню.

  2. В полето копипействаш ника, а в менюто избираш опцията "търси в коментари"

  И ХОП!! Появява се списък в който се виждат всичките му коментари които той е писал в разни статии, и които са адресирани до него.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Абсолютно легитмно!
  Все пак, аз поне, тук съм основно да се разведрявам и да се забавлявам. Тоест, не гледам толкова ангажиращо на всичко, което се пише или коментира тук.
  Било е време, когато съм чел статии и коментари тук, за да науча нещо ново. Но, сега, това се случва толкова рядко, че гледам да се забавлявам поне.

  Аз нямам особени тревоги за този доклад а и не ме засяга пряко...

  Но медията, в която ние коментираме, я засяга пряко. И наблюдавам отстрани и си вадя някакви изводи. Нищо повече.

  А и медията не е обществена, тя е частна такава и може да си има каквато си иска позиция. Може дори да маскира частната си позиция като обществена такава...
  Аз пък, като читател, също мога да си имам позиция.

  Е, има разлика. С моята позиция не мога да свалям правителство. А една часта медия може...
  Искам да кажа, това ми е много интересно, медията като такава, как функционира и защо се случват някакви неща в обществото в резултат на писанията на една или друга медия.
  Политиката тук не ми е въобще интересна. Тя се явава нещо странично.

  Но има мнозина тук, в коментарните секции на Дневник, които се кълнат на паритята(основно една партия) във вярност, и декларират публично, че ще гласуват за нея...
  Ама, всякакви хора. Не се меся. А и не искам да ме замесват в някакви безмислени и безкрайни спорове на партийна основа.


  Но, ето , че все пак научих нещо ново от Вас. За което благодаря!

  Можете ли все пак да ми посочите, къде точно се намира въпросната функция
  "скрий моите коментари ОТ ПУБЛИЧНИЯ МИ профил"

  А за това, че мога да открия коментари на някого в този сайт, това е ясно. Все пак, мога да използвам "search within a site" на Гугъл :)

  А за каратиста, не зная. Да е жив и здрав човека. Просто, така ми изглежда, като някакъв защитник на Дневник. Което не е лошо.

  Дневник има и положителни страни, все пак. Има и добри журналисти. Не са чак толкова много, колкото би ми се искало, но какво да се прави, такива са времената.

  Просто, отбелязах нещо, което ми направи впечатление. Нищо повече!

  Най-вероятно греша. Често ми се случва :)
 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6682 Неутрално

  Брюксел още умува по ясни факти, некадърност и нищоправене

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 869 Любопитно

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Извинявам се, че Ви досаждам отново, но ако може да споделите къде са тези въпросни настройки, че не мога да се оправя с този сайт. Че искам и аз да си ги направя така :)

  Ето това визирам, което сте написали:
  "скрий моите коментари ОТ ПУБЛИЧНИЯ МИ профил"

  Къде е тази настройка?

 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#16] от "rwn":

  Имаш ЛС

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK