Отказва ли се Полша от руския газ

Отказва ли се Полша от руския газ

© Associated PressСъвсем скоро Полша може да е напълно независима от руския газ. В Москва не вярват на това и дори гледат с насмешка на плана на Варшава. Експерти обаче твърдят, че той е напълно реалистичен, пишат Андрей Гурков и Ирина Папахова в статия за "Дойче веле".


След 39 месеца "Газпром" може да се лиши от най-големия си пазар в Източна Европа – полския. Варшава няма намерение да подновява изтичащия в края на 2022 дългосрочен договор за внос на руски газ и усилено работи за това да прекрати изцяло покупките на синьо гориво от Русия.


Тези намерения на Варшава засега предизвикват скептични реакции и дори насмешка в Държавната дума и Съвета на федерацията. Различни експерти, с които ДВ разговаря, смятат обаче, че след три години Полша действително ще може изцяло да се откаже от доставките на руски газ.


10 млрд куб. метра газ от Норвегия
Планът е доста амбициозен, но е напълно изпълним, смята Кай-Олаф Ланг от берлинската фондация "Наука и политика". Експертът за Полша и Източна Европа обръща внимание особено на два инфраструктурни проекта: първо, на газопровода Baltic Pipe ("Балтийска тръба"), по който норвежки газ през Дания ще стига до Полша. Този проект на полската Gaz-System и датската Energinet от ноември 2018 се ползва с политическата и финансова подкрепа на ЕС.


До този момент "Балтийска тръба" вече е получила голяма част от необходимите разрешителни, в това число и от датските власти, които в същото време продължават да бавят издаването на разрешителни за строежа на руския "Северен поток-2". Двата газопровода впрочем неминуемо ще се пресекат под вода – в близост до датския остров Борнхолм.


Изграждането на "Балтийска тръба" трябва да започне през пролетта на 2020 година и да бъде завършена за малко повече от 2 години - за 1 октомври 2022 е предвидено пускането на съоръжението в експлоатация. По тръбата ще преминават по 10 млрд. куб. метра газ годишно – точно толкова, колкото Полша сега е длъжна да купува ежегодно от "Газпром", съгласно действащия все още договор.


Вторият проект, който би трябвало да сложи точка на зависимостта на Полша от руския газ, представлява разширяване на мощностите на действащия от 2015 г. насам терминал за прием и регазификация на така наречения LNG – втечнен природен газ в Швиноуйшче. Това съоръжение има капацитет между 5 и 7.5 млрд. куб. метра годишно. За тази цел на границата с Германия ще трябва да се построи още един резервоар за природeн газ.


Общата мощност на двата проекта (17.5 млрд. куб.метра годишно) съответства почти точно на сегашните годишни потребности на Полша от синьо гориво. От по-големи количества тя засега няма нужда, тъй като почти 80% от електроенергията в тази страна по традиция се добиват в електроцентрали, работещи на въглища.


Зависимостта от Русия тревожи поляците повече от климата


Експертът Кай-Олаф Ланг смята, че под влиянието на ЕС, който е поел курс на борба срещу глобалните промени в климата и поради това ускорява отказа от въглища, употребата на тази суровина и в Полша ще намалява, а потребностите от газ забележимо ще нарастват.


Петър Наимски, пълномощник на полското правителство по въпросите на стратегическата енергийна инфраструктура, заяви обаче в началото на октомври пред "Файненшъл Таймс", че за Полша е приоритетно да осигури енергийната си безопасност и да намали зависимостта си от руския газ, а не да се отказва от въглищата заради климатичните цели на ЕС.


Затова търсенето на природен газ в Полша вероятно наистина ще се увеличи, но чак в средносрочна перспектива. Така че ако "Балтийска тръба" бъде построена в срок, а терминалът в Швионуйшче бъде своевременно разширен, към края на 2022 "Полша действително няма да има нужда да купува вече руски газ", казва Кай-Олаф Ланг. Той все пак не изключва възможността "да се купува газ в определени, по-малки количества, ако цената му е изгодна".


"Преговорните позиции на Полша във всеки случай ще станат доста по-силни. Това си личи и от примера с Литва, която, след появата на LNG-терминала в Клайпеда, продължава да купува известни количества газ от Русия, но вече има възможност да договаря много по-изгодни цени", казва представителят на "Наука и политика".


Готова ли е Варшава да плаща повече?


Според Ланг е напълно възможно след 2022 година Полша да купува газ направо на европейския пазар, да си внася нужните количества, например от Германия или Чехия. Експертът предполага, че по политически съображения полската страна няма да иска да води преки преговори с "Газпром", но пък винаги ще може да си набавя руски газ от партньорите си в ЕС, постъпващ например по тръбопровода "Северен поток".


Впрочем, подобен сценарий изглежда изцяло хипотетичен, защото подобни покупки биха влизали в разрез както с бизнес-интересите на полската нефтогазова компания PGNiG, така и с политиката на Варшава от последните години на възпрепятстване на либерализацията на полския газов пазар.
Дали Полша наистина ще бъде напълно независима от руския газ след около три години? "Газпром" не вярва в това. Експертите по въпросите на енергетиката обаче са убедени, че Полша във всички случаи ще е в състояние изцяло да се откаже от руските доставки.


А как ще стои въпросът с цената? Та нали от "Газпром" обичат да твърдят, че техният газ е най-изгодният на европейския пазар. Експертите се позовават на уверенията на официални полски лица, според които доставките на LNG-втечнен газ ще бъдат по-евтини от руския газ по сегашните договори, в които Русия се явява монополен доставчик. Цената в тези договори е фиксирана към котировките на нефта на международния пазар.


Но има и друг аргумент, който се привежда от полските поддръжници на вноса на LNG, в това число и от САЩ: Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност", казва Кай-Олаф Ланг.

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Мачтата ме и е някой ден и България да се измъкне от тази зависимост на Русия ,за съжаление "еднокнижника " се възхищава от газовите ласки на "руската мечка "

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Полша си е Полша. За разлика от всички бивши соц държави България не се декомунизира, не се промени.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Весело

  УКРАЙНА, сега и ПОЛША......ха-хаааааааа

  Русия прави и невъзможното ЗА ДА ИЗГУБИ ГОЛЕМИТЕ СИ КЛИЕНТИ

  Съответно - ДА ИЗГУБИ ДОЛАРИТЕ И ЕВРОТО ОТ ТЯХ

  Съчетано с МИЛИАРДНИТЕ РАЗХОДИ В СИРИЯ и ВЕНЕЦУЕЛА

  вече ВИДЯХМЕ ДО КЪДЕ ВОДИ - справка СССР

  Та и сега с русийката така !!!!

  Това да се чува !!!!

  Това да се чуве !!!!

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Весело


  Руският РЕКЕТЬОРСКИ ТРЪБЕСТИЗЪМ доведе до там,

  че един по един, доскорошните КУПУВАЧИ на руски ТРЪБЕСТИТСКИ ГАЗ

  БЯГАТ ОТ НЕЯ, както се БЯГА ОТ ЗАРАЗНО БОЛЕН

  Това да се чува !!!

  Ха-хаааааа

 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 966 Неутрално

  “Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност“
  ——
  Е, те туй може да се приеме за “ данък Рашъ”... или по- скоро анти-рашъ

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  "Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност"

  Националната безопасност иска жертви. И си струва в името на това да си пожертваш и националната безопасност. Впрочем Полша наистина има сериозни основания да се притеснява от Калибрите, ако пусне натовски войски на територията си.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Но има и друг аргумент, който се привежда от полските поддръжници на вноса на LNG, в това число и от САЩ: Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност", казва Кай-Олаф Ланг."

  През девет тръби газ да пренесеш само за да подготвиш матриала за "свободата няма цена". Германия/СП точно на тази ... черта от характера разчита.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Със сигурност ще е по-скъп от руския защото:

  "Той все пак не изключва възможността "да се купува газ в определени, по-малки количества, ако цената му е изгодна"

  С две думи, рашките ще трябва да свалят цените, за да им е изгодно на поляците.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Кристално ясно е, че Евроатлантика, вкл Полша и балтийските гризачи нямаше да купят и един кубик руска газ, ако имаха друга възможност. Останалото е спортна злоба.

 12. 12 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Продължаваме да замърсяваме с въглищата само и само да не купуваме евтин газ от Русия.

 13. 13 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#12] от "tos_buratino":

  само така приказват, ще купувт все по-евтин газ от руснаците

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Когато човек може да избира, винаги се чувства по-свободен.

  Еретик
 15. 15 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Дали Полша наистина ще бъде напълно независима от руския газ след около три години? . Тези намерения на Варшава засега предизвикват скептични реакции и дори насмешка в Държавната дума и Съвета на федерацията.
  =====================.

  Със 100% сигурност мога да кажа, че няма други държави в света, които биха намразили Русия повече от балтийски страни. Дори в съветско време те не криеха това. И същата омраза и желание да живеят независимо от Путенланд, им дава увереност в победата.
  По време на своята независимост те не само догониха, но и далеч изпревариха Путенланд по всички икономически показатели. По същото време Путин свлачи Русия на дъното, по всички икономически показатели и най-вече по жизнения стандарт на руснаците.
  Браво на Балтия👍👏🏻

  "Чуждестранен агент"
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#10] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  И Мерцедес ще трябва да свалят цените за да е изгодно на някой

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  мда, конкуренцията на Лада направо ги съсипва :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Продължаваме да замърсяваме с въглищата само и само да не купуваме евтин газ от Русия.
  —цитат от коментар 12 на tos_buratino


  Евтин газ купуват онези които нямат дългосрочни договори с Газпром. Чрез европейските хъбове през цялото лято газа беше по-евтин отколкото руския.
  Това е начина, хъбове и пазар. Доставчиците да се надцакват един друг, а не да надцакват потребителите.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално


  "...има и друг аргумент, който се привежда от полските поддръжници на вноса на LNG, в това число и от САЩ: Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност"

  ДНЕВНИК, какво ви пречи да ни информирате на каква цена го внася Полша, и на каква у нас? Защото мантрите за евтин и скъп вече издишат.

 20. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  То едва ли може справка на цена за количество и качество. Защото чистият продукт е много по-ефективен от този с нежелани примеси. А и да не се надписва. И ако се удари чертата, съм сигурен че руският газ ще е по-скъп по КПД.

 21. 23 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1000 Весело

  През девет тръби газ да пренесеш само за да подготвиш матриала за "свободата няма цена". Германия/СП точно на тази ... черта от характера разчита.
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Що бе трол, кремълските малоумници през колко тръби подготвиха облъчените тъпаци и искаха да заобиколят Украйна?

  Имало едно време ссср...
 22. 24 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 550 Весело

  Отказва се!Ше внасят газ и джендъри от Норвегия!
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Друго си е да да внасяш православен газ от руската педерастия!

 23. 25 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Любопитно

  " И си струва в името на това да си пожертваш и националната безопасност. Впрочем Полша наистина има сериозни основания да се притеснява от Калибрите, ако пусне натовски войски на територията си.
  —цитат от коментар 8 на Judjuk


  Ако пусне натовски войски на територията си,Полша от никого повече няма да се притеснява,понял самовар?

 24. 26 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  разликата между поляците и нас е ,че ние сме управлявани от червени продажници ,а те не , само предишния период на еврофинансиране ,доведе до там ,че при еднакво финансиране на глава от населението за източна Европа ,поляците направиха 3800 км магистрали ,а ние 120 , същото е и с газта ,цената ще е в пъти по ниска , а тук червени фирми ни довършват с цени в пъти по големи от тези на същата газ в Англия например .

 25. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Весело

  До коментар [#23] от "citoplast":

  Всъщност заобикалянето на Украйна го поръчва Германия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 28 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Ще дадат дестки милиарда да построят газопровод по който ще купуват по-скъпа газ.
  Според статията освен, че този проект е икономически неизгоден, Полша няма да изпълнява и условията по третия либерализационен енергиен пакет.
  И всичко това Дневник ни го представя в положителна светлина.

 27. 29 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Но има и друг аргумент, който се привежда от полските поддръжници на вноса на LNG, в това число и от САЩ: Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност", казва Кай-Олаф Ланг.
  —цитат от коментар 1 на цитат от статията


  Последните изречения от статията казват всичко. Става просто въпрос за данък Америка! Честито на печелевшите источноевропеиски хабдали , а умните шваби затва си имат Северен поток 1 и прават втор.

 28. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  "Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност", казва Кай-Олаф Ланг."
  И немските вълни са се доверили на "експерт", който дори не знае кое колко ще струва?

 29. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Любопитно

  Ще дадат дестки милиарда да построят газопровод по който ще купуват по-скъпа газ.Според статията този проект е икономически неизгоден.
  —цитат от коментар 28 на tosho_toto


  Ха-хаааааааааа

  Ми дай да им го направим ИЗГОДЕН.

  Както го направихме ЗА СЪРБИТЕ.

  ДА ИМ ПОСТРОИМ ЗА БЪЛГАРСКА СМЕТКА,

  С БЪЛГАРСКИ ПАРИ,

  С БЪЛГАРСКА АНГАРИЯ

  ГАЗОПРОВОДА.

  Така както направихме с руско-СРЪБСКИ поток.

  Така СТАВА ЛИ ?!?!?!?!

  И ако не става - ЗАЩО ?!?!?!?

 30. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  До коментар [#29] от "старонов дневникар":

  Ами ние 140 години плащаме данък Русия, а вие не се сърдите.

 31. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Любопитно

  До коментар [#27] от "дерибеев":

  До коментар [#23] от "citoplast":Всъщност заобикалянето на Украйна го поръчва Германия
  —цитат от коментар 27 на дерибеев


  Интересна постановка. Поръчва го Германия, плаща го Московията. Що така приведено се покланят? Да угодят на Германия, навярно.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 37 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 514 Неутрално

  80% от електричеството в Полша се произвежда от ТЕЦ на
  въглища, това е престъпление срещу планетата. ЕС трябва да помисли сериозно за отказването от това гориво, не сме в 19 век. Полша да си купува газ от където иска, но да затвори въглищните централи, дори китайците вече вземат мерки, а това в центъра на Европа, нямам думи.

 33. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Весело

  До коментар [#35] от "simval":

  Това минава единствено в стенвестника и пред петимата от РМС:"Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм-2 (Nord Stream 2) е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането. Партньорите на Газпром ще финансират 50 процента от проекта."

  Затова и дългата демократична ръка на пазара заплашваше ЕС компании

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 39 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":

  ....Поляците много напреднаха....

  Колко да са напреднали ...70 % инвестиции и 70 % търговия с Европейския съюз...
  ... няколко милиона работят на Запад...
  ..ясно що са напреднали и въобще не е заради Бай Доньо дъртия президент - дреме му за Полша колкото за Украйна...колкото да си продава газ и оръжия и да върти някоя далавера преди седмия фалит...

 35. 40 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  80% от електричеството в Полша се произвежда от ТЕЦ на въглища, това е престъпление срещу планетата.
  —цитат от коментар 37 на Фат Ким  Дрогарьо, ами матушката ти произвежда близо 70% от енергията си от термични централи, което също е престъпление. Ама се опитва да ни пробутва скъпите си ядрени самовари, вместо сама да си произвежда електрическа енергия от "евтини" АЕЦ.

 36. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Весело

  Ще призная, че са се отказали, когато спрат транзита на руски газ през Полша. Така ще са съвсем независими. А не е зле, да върнат териториите дето им ги дадоха проклетите руснаци, за сметка на Германия.

 37. 42 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Браво на Полша,така се прави националноотговорна политика,като изцяло отхвърли енергийната си независимост от Русия,а не като Турция която коленичи и прави ф...о на Русия...

  shlshlshlshl
 38. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Любопитно

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Украйна нали взима чрез реверс демократичен газ от Европа? Тоест, руски стигнал до Германия и върнат обратно. Със съответната надценка естествено. И американски въглища, купени от Донбас, превозени от американски компании.

 39. 44 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#23] от "citoplast":Всъщност заобикалянето на Украйна го поръчва Германия
  —цитат от коментар 27 на дерибеев


  Така е трол, както поръча и Южен поток, Турски и Балкански! Да еВа и Дебилите му да еВа!

  Имало едно време ссср...
 40. 45 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Любопитно

  До коментар [#38] от "дерибеев":

  Не ги знаех тези подробности, но навеждането самият ти го потвърждаваш.
  Изброените от тебе, предполагам, ще поемат, всеки, по 10%, а Газпром сам - цели 50%.
  Всеки сам си знае дереджето, къде го стяга чепика и си прави сметката.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 41. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":

  Не изнася на нашите български посредници. Ще проличи, колко надценка слагат в джоба си, за сметка на потребителя.

 42. 47 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Ще дадат дестки милиарда да построят газопровод по който ще купуват по-скъпа газ...
  —цитат от коментар 28 на tosho_toto


  Стига лъга бре чугун, ще струва между €1.6-€2.2 милиарда и ще докара норвежка газ до Полша. България ще плати толкова за да може матушката ти да продава газ в Европа без да плаща на Украйна.

 43. 48 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#12] от "tos_buratino":

  Евтиното от Русия замърсява свободата. А когато си преживял евтинията, не е нужно да те убеждават какво е свобода.

 44. 49 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Разбрахме, че вместо собствени въглища, Полша ще използва германски газ от "Северен поток".

 45. 50 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#28] от "tosho_toto":

  Неизгодността е функция от застрахователната премия. Но те са готови да я плащат. Така минимизират вероятността от застрахователно събитие (като Катин например). Въпрос на приоритети и драматичен исторически опит.

 46. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Баба Меркелица и Газпром Герд не харесват това.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Айде-е-е-е...! Стана въпрос за по-евтин газ, който не идва от Русия и дежурните ГЕРБ-ери, все едно ви завряха по един чадър в задниците! :)))

  Бивш tww09306483.
 48. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#42] от "Against China":

  Само да ти кажа, че комшиите са много костелив орех. И са навели Газпром много в цената. Ама много...! Понеже могат да имат азерски и ирански газ, колкото искат и по-евтино от руския. ;)

  Бивш tww09306483.
 49. 54 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Ами Румъния отдавна се отказа от руски газ...

 50. 55 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Путито да не си остане с газта в газта.

 51. 56 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  "Евтиният газ" от расссия в крайна сметка води до увеличени военни разходи, защото расссия се въоръжава с парите от "евтиния си газ".
  По-добре изолация и ембарго за расссия - страната-терорист.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 52. 57 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#42] от "Against China":Само да ти кажа, че комшиите са много костелив орех. И са навели Газпром много в цената. Ама много...! Понеже могат да имат азерски и ирански газ, колкото искат и по-евтино от руския. ;)
  —цитат от коментар 53 на Petleshev

  Не е вярно,че руският газ е по евтин от азерския или иранския,просто руския задоволява напълно нуждите на Турция като количества....

  shlshlshlshl
 53. 58 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Руският монопол винаги е бил като чума за съседите и партньорите им. Например Туркмения, която дава газта на Русия на 3 пъти по-ниска цена. Приеха закон, забраняващ транзитирането през Русия. Водят война в Сирия за да препятстват строежа на газопроводи. Дано Ердо построи газопроводи през зоните за сигурност!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 54. 59 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Къде е оня пишман ислямист Ети Миленчо???Американския втечнен газ ще навлиза все повече и ще разбие напълно монопола на руския Газпром в Европа и в света...

  shlshlshlshl
 55. 60 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#33] от "Hawaii":

  Гледам нямаш агрументи по темата.То и няма как да се извадят разумни такива, ако написаното в статията е вярно.

 56. 61 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#41] от "Vlado Nikolov":

  ... А не е зле, да върнат териториите дето им ги дадоха проклетите руснаци, за сметка на Германия.
  —цитат от коментар 41 на Vlado Nikolov


  Ти напрай работата дебела. Щот тогаз москалите ще трябва да върнат на Полша териториите, които те ѝ взеха. А с Кьонигсберг кво ша прайм - не знам. Ще трябва да възстановим Източна Прусия, навярно.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 57. 62 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 835 Неутрално

  След 3-4 години,хипофизният нацист няма да го има и политиката няма да е същата.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 58. 63 Профил на putlercaput
  putlercaput
  Рейтинг: 375 Неутрално

  "Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност"Националната безопасност иска жертви. И си струва в името на това да си пожертваш и националната безопасност. Впрочем Полша наистина има сериозни основания да се притеснява от Калибрите, ако пусне натовски войски на територията си.
  —цитат от коментар 8 на Judjuk


  "ако пусне натовски войски на територията си" - полските войски са натовски войски тъпак

  R.I.P John McCain Forever in our hearts
 59. 64 Профил на putlercaput
  putlercaput
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":Украйна нали взима чрез реверс демократичен газ от Европа? Тоест, руски стигнал до Германия и върнат обратно. Със съответната надценка естествено. И американски въглища, купени от Донбас, превозени от американски компании.
  —цитат от коментар 43 на Vlado Nikolov


  значи руския газ минава през Германия и пак си остава руски ? а украинските въглища купени от американски компании стават американски ? де ви намират такива дебили не знам

  R.I.P John McCain Forever in our hearts
 60. 65 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Трябва да имате предвид, че при достатъчно голяма инфраструктура за доставка и разпределение на втечнен газ, САЩ могат със занижени цени да накарат руснаците да си продават газа на безценица.

  До коментар [#21] от "gozambo":

  Бе ти сирьозно ли бе, мозък?
  "Достатъчно голямата инфраструктура" струва достатъчно много мъни и се "откупува" за достатъчно дълъг период.

  Баси, меринджеите.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 61. 66 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А иначе, щом са готови да плащат по-скъпо - то тогава може и в буркани по пощата да си го поръчват газа.
  Няма лошо. Парите са си техни.

  Германците, като по-задръстени, ще купуват евтин руски газ, защото искали били икономиката им да е конкурентна.....
  На те к'во разбират!
  Германци, Сър!!!
  Къде е Полша, къде е Германия -ехейййй!!!!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 62. 67 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Американския втечнен газ ще навлиза все повече и ще разбие напълно монопола на руския Газпром в Европа и в света...

  До коментар [#59] от "Against China":

  Къде ще навлиза - в Китай ли?
  Щото засега излиза.
  А влиза Газпром.
  И от Япония излиза.
  А влиза НОВАТЕК.
  Чети къде Митсубиши, Митсуи и още няколко японски компании купуват дял от проекти за втечнен газ.
  Между другото Русия миналата година е в една повече ВТЕЧНЕН ГАЗ в Европа от САЩ.
  Факт.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 63. 68 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "След 39 месеца "Газпром" може да се лиши от най-големия си пазар в Източна Европа..."

  Много разплакани коментиращи. Човек ще си каже, че са газовики, както им казват в Рассията.
  Явно са едри акционери в Газпром.
  Бизнес, рискове колкото искаш. Така е......дори и дълго време да си монополист конкуренцията те притиска в един момент. Жестоки пазарни закони. Жесток капитализъм, мамка му!

 64. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Весело

  Клайпеда е добър пример за това какво става:
  1. с монополните цени на Газпром
  2. когато Русия използва доставките на газ като "оръжие" за натиск и отравяне на бизнес средата
  Полша си е научила урока и действа в правилната посока. Борисов е вече "отровен" от Русия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Весело

  До коментар [#61] от "simval":

  Е, московцитеси си взеха териториите, заграбени от поляците през 1921-1922г. Пък И Ленин даде независимост на Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Белорусия, покрайнините - Окрайна. Та ще стане мътна и кървава. Ама паляките губят най - много.

 66. 71 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Весело

  До коментар [#64] от "putlercaput":

  Явно, дебил си ти и украинците. Газът, който купуват, идва от Русия, стига до хъба и се превръща в демократичен, европейски. Същото и с въглищата, доставени от американски компании. Изкопани В Донбас, продадени на американците, стават демократични и се купуват със съответната надценка. Така смятат укрите. Нека смятат, тяхна воля. 😂😂😂

 67. 72 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#70] от "Vlado Nikolov":

  До коментар [#61] от "simval":Е, московцитеси си взеха териториите, заграбени от поляците през 1921-1922г. Пък И Ленин даде независимост на Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Белорусия, покрайнините - Окрайна...
  —цитат от коментар 70 на Vlado Nikolov


  Не съм съгласен, но нямам желание да споря и да доказвам. Все пак - неделя е.
  Но ...
  Ленин не е дал никаква независимост на когото и да било, той не е Господ-Бог, въпреки че някои го имате за такъв и още му се кланяте. Ленин се е ограничил в територията, която германците са му отпуснали, както и територията, в която той се е надявал, че ще може да удържи властта си.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 68. 73 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#12] от "tos_buratino":
  "Продължаваме да замърсяваме с въглищата само и само да не купуваме евтин газ от Русия."

  Замърсяването с руска политика е най-вредно

  подпис
 69. 74 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#10] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  С две думи ,не разбрах защо ще трябва да свалят цените след като техния е по евтин, а пък поляците ще копуват ограничени количества Но явно ти си по на ясно с разните му търговски хватки

  гошо
 70. 75 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#61] от "simval":

  А Бреслау

  гошо
 71. 76 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#15] от "putinxujlo":

  Виждам че вярата ти е силна ,но дали духът и тялото ти са здрави ,особено духът

  гошо
 72. 77 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Там е работа че за сега се чува само приказката за къщата и плевнята

  гошо
 73. 78 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2480 Весело

  До коментар [#76] от "гошо":

  Виж духа на естонците, Путенланд пак плаче))😭

  "Четирима членове на „Млада гвардия на Единна Русия“ бяха забранени да влизат в държавите от Шенген за десет години.

  Причината за това е участието на младите хора в акцията „Безсмъртен полк“ в Естония.
  Руското Министерство на външните работи нарече инцидента - поредното недружелюбно действие на визовия произвол...."©️

  "Чуждестранен агент"
 74. 79 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Весело

  До коментар [#10] от "GMO VACCINES CHEMICALS":С две думи ,не разбрах защо ще трябва да свалят цените след като техния е по евтин,
  —цитат от коментар 74 на гошо


  РУСКИЯТ ГАЗ НЕ Е по-евтин.

  РУСКИЯТ ГАЗ Е НЕКАЧЕСТВЕН

  но за сметка на това БЕЗБОЖНО СКЪП.

  БЕЛАРУС ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ГОДИНА Е СПРЯЛА ТРАНЗИТА НА РУСКИ ГАЗ

  защото НЕ МОЖЕ ДА СИ ИЗЧИСТИ ГАЗОПРЕНОСНАТА МРЕЖА ОТ БОКЛУКА

  който русийката й довлече зимата.....

  Русийката просто ПЛАЩА НА ТРОЛОВЕ и ПРОДАЖНИ "медии"

  ДА ЛЪЖАТ, че РУСКИЯТ ШИЙТ-ГАЗ бил "по-евтин" ха-хаааааа

 75. 80 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 812 Неутрално

  “Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност“——Е, те туй може да се приеме за “ данък Рашъ”... или по- скоро анти-рашъ
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Благата имат цена, моме.

 76. 81 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Поляците много напреднаха, вижте с какви грандиозни проекти са се захванали. Много скоро ще настигнат и задминат развитите западноевропейски държави, защото имат ясни национални цели. Нашенският елит ако им дадеш да напишат съчинение на тема какви трябва да бъдат националните цели на България, един няма да изкара поне тройка.
  —цитат от коментар 20 на gozambo


  Помогни им.

 77. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Трябва да имате предвид, че при достатъчно голяма инфраструктура за доставка и разпределение на втечнен газ, САЩ могат със занижени цени да накарат руснаците да си продават газа на безценица.
  —цитат от коментар 21 на gozambo


  Викаш, ако янките почнат да си продават газа на безценица, ще предизвикат и руснаците. Тръмп знае ли, че на тебе ти трябват балъци?

 78. 83 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Те май не говорят за спиране на въглищата като нашата
  екологична мутра.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 79. 84 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Руските тролове пап се правят на неразбрали. След приключването на двата проекта Полша може и да купува руски газ, но руснаците няма да са монополисти и да задължават поляците с изнудвачески клаузи "Вземи или плати" Поляците ще купуват руски газ само когато поискат и колкото поискат и разбирасе руснаците са свалили гащите :)
  Когато България си изгради интерконекторите с Гърция, Румъния и Турция и ние ще покажем среден пръст на руснаците :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 80. 85 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Руските тролове пап се правят на неразбрали. След приключването на двата проекта Полша може и да купува руски газ, но руснаците няма да са монополисти и да задължават поляците с изнудвачески клаузи "Вземи или плати" Поляците ще купуват руски газ само когато поискат и колкото поискат и разбирасе руснаците са свалили гащите :)
  Когато България си изгради интерконекторите с Гърция, Румъния и Турция и ние ще покажем среден пръст на руснаците :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 81. 86 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#10] от "GMO VACCINES CHEMICALS":И Мерцедес ще трябва да свалят цените за да е изгодно на някой
  —цитат от коментар 16 на дерибеев


  Разбира се че свалят. Вие руските тролове не сте виждали през живота си свободен пазар. Когато се обяви търг и Мерседес сваля цените, защото ако не го направят - БМВ, Ауди, Тойота и останалите автомобилопроизводители ще го направят :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 82. 87 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 990 Весело

  Ще призная, че са се отказали, когато спрат транзита на руски газ през Полша. Така ще са съвсем независими. А не е зле, да върнат териториите дето им ги дадоха проклетите руснаци, за сметка на Германия.
  —цитат от коментар 41 на Vlado Nikolov


  Ебати тъпотията! Поляците искат да се отървът от зависимостта от Русия, а не да се отървават от това да държат Русия за топките. Като станат независими от руския газ нищо ùдно да се окаже, че ще плащат на Полша двойни такси за пренос :):):)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 83. 88 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 990 Весело

  Балтийските държави се отказаха от руския газ, румънците се отказаха, украинците са на път, поляците до две години са готови. Но най-много го нахендриха турците : )
  Руснаците построиха "Турски поток" без турците да дадат една стотинка, влезне ли газа в Турция - става турски и турците могат да го продават с по-голяна надценка от руснаците и има едни 15% отстъпка от пазарната цена още преди да е почнал пазарлъка. Излишно е да казвам че няма клауза "Вземи или плати" :):):)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 84. 89 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Норвежкият газ от Северно море е на привършване и обемите му постоянно намаляват от година на година. Англия е най-големият му клиент .

 85. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  "Полша може и да купува руски газ, но руснаците няма да са монополисти и да задължават поляците с изнудвачески клаузи "Вземи или плати" Поляците ще купуват руски газ само когато поискат и колкото поискат и разбирасе руснаците са свалили гащите :)"
  До коментар [#84] от "iak":
  Тцъ!!! Газът, както и повечето енергоресурси не се съхранява в буркани. Нужно е време и средства да се достави. Така че можеш да си поръчаш и малко, и много и колкото си искаш, но сключваш договор и трябва да си го получиш и да си го платиш. Или да го откажеш, като си платиш неустойките по договора. Разбирането че руснаците изнудват някого да им купува газа е нелепост и даже глупост, колкото и това да се харесва на някои другаре.

 86. 91 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#90] от "Judjuk":

  Да бе във, в чугунените ви руски тикви има само руски тръбен газ хахахахах
  Цяла западна Европа купува норвежки газ и няма клауза вземи или плати. Само руските изнудвачи го правят. По този начин го правят и с нас българите. Но вас руските тролове това ви радва. Все пак сте първо руснаци. А просто трябва да си прочетеш статията. След две години Полша ще получава 10 милиарда кубика от Норвегия и 7,5 милиарда кубика втечнен газ от САЩ. А газа в бурканите може да си го затваряа дребния "шахматист" в Кремъл. Ще му хартисват по 17 милиарда от Полша. А вие руските тролове в България затваряйте буркани да изпращате помощи в Русия, както периодиччно се случва на 4-50 години хахахахахаах Като няма пари от газ знаеш ли руснаците в Русия какво ще (ми) ядат ? ;)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 87. 92 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Поляците намериха решиение да разбият руския монопол в собствения си двор

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 88. 93 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#40:"gianni"][/quote]

  Другарю дела на въглищата в руското производство на електричество е 18%, не 80% като в Полша.

 89. 94 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Весело

  Норвежкият газ от Северно море е на привършване и обемите му постоянно намаляват от година на година .
  —цитат от коментар 89 на .


  За сметка на това пък обемите на руския газ се увеличават ха-хаааааа

  Вън от шегата - руските трольове трябва да сте радостни, по причина

  че обемите на руския газ от година на година НЯМА ДА НАМАЛЯВАТ

  По причина, че ЕДИН ПО ЕДИН досегашните купувачи на руски газ

  ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ГО КУПУВАТ

  Русийката ЩЕ ОСТАНЕ НАСАМЕ С ГАЗА СИ.

  И ще си го втечняват за ПИЕНЬЕ

 90. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  "Цяла западна Европа купува норвежки газ и няма клауза вземи или плати."
  До коментар [#91] от "iak":

  Вече го написах: Ако Евроатлантика можеше да си позволи да не купува руска газ, нямаше да купи и 1 куб м. Защото западняците са бомбардирани с антируска пропаганда не от години а от векове. Западният човек не харесва Русия, страх го е и я мрази. Но няма как, норвежкият газ намалява и не стига. Скоро гледах една дискусия на тема природен газ. Какво ще стане, ако Русия спре газа? За Русия ще е щета, но не голяма. Русия си е самодостатъчна, руснаците никога не са живяли в комфорт и не мечтаят. Въпреки че има руснаци които живеят в суперкомфорт, какъвто ни един западняк не може да си позволи. За Евроатлантика обаче спирането на газа ще е катаклизъм и пълно пропадане. Както и да е, каквото и да е, Западът си има своите интереси и съображения. Тебе обаче къде те боли и къде те сърби и къв го дириш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK