Управляващите в Полша националисти се готвят за победа на изборите днес

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински

© Reuters

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав КачинскиУправляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) вероятно днес ще спечели втори мандат, но избирателната активност в ключовите за нея селски райони може да определи дали ще управлява сама или ще трябва да търси съюзници сред опозицията, пише "Ройтерс".


Лидерът на ПиС Ярослав Качински иска силен мандат за партията си, който може да й помогне да разшири спорните политики, включително съдебните реформи, които срещат съпротива от страна на Европейския съюз.


След четири години на власт, белязани от скандали в държавни институции, които не оказаха особено влияние върху популярността й, ПиС сега получава около 40-44%, по-голяма подкрепа от която и да е друга партия в страната. Непоклатимата й популярност се дължи в голяма степен на щедрите й социални политики. На изборите през 2015 г. тя спечели 37.6%.
"Евронюз" отбелязва, че въпреки честите спорове с ЕС заради върховенството на закона, околната среда и мигрантите, ПиС остава популярна в Полша основно благодарение на социални програми, включващи 500 злоти (116 евро) месечно за всяко дете в семейството. Сега тя обещава почти двойно по-голяма минимална заплата, ако бъде преизбрана.


Избирателната активност в селските райони обаче е традиционно по-ниска. Там живее мнозинството от основния електорат на ПиС – по-бедните гласоподаватели, чийто живот се подобри благодарение на програмата й за субсидии за деца.


Управляващите в Полша националисти се готвят за победа на изборите днес

© Reuters


Управляващите спечелиха изборите за Европейски парламент през май, когато активността бе рекордно висока за европейски вот в Полша – 45.6% в сравнение с под 24% преди пет години.


Днешното гласуване се провежда на фона на засилваща се политическа поляризация в Полша. ПиС представи вота като избор между едно честно общество, което поддържа католическите ценности, и един либерален ред, който насърчава малцина избрани и застрашава семейния живот. Партията е и против това, което нарича "ЛГБТ идеология".


Проучване на IBRIS обаче показа, че само 39% от избирателите на ПиС са "много решени" да гласуват, срещу 69% от поляците, които подкрепят основната опозиционна партия "Гражданска платформа", ръководена преди от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Над 90% от поддръжниците на левия блок, който е на трето място в социологическите проучвания, казват, че са много решени да гласуват.


Според анкета на Kantar от 9-10 октомври ПиС получава 40% от гласовете, "Гражданска коалиция", включваща и "Гражданска платформа", 26%, левият блок "Левица" - 12%, крайнодясната "Конфедерация" - 7%, Полска народна партия/"Кукиз'15" - 7%.


Управляващите в Полша националисти се готвят за победа на изборите днес

© Reuters


"Гардиън" отбелязва, че през изминалите четири години "Гражданска платформа", която управлява между 2007 и 2015 г. е вложила енергия в атакуването на правосъдните и конституционни реформи на "Право и справедливост". Този подход обаче постигна слаб успех отвъд обичайната база на партията. Последвалата кампания на опозицията също не спечели голяма подкрепа – тя предпочете да посочва грешките на управляващите, вместо да казва какво ще направи, за да подобри страната, ако получи този шанс.


Изданието посочва, че макар опозиционните партии да не хранят илюзии, все пак има някаква надежда, че ПиС няма да може да сформира правителство и че либералните и леви опозиционни сили може да управляват като широка коалиция. Заради сложната аритметика в полската система, много може да зависи от това дали двете по-малки партии, една от тях крайнодясна, ще успеят да прескочат прага от 5% за влизане в парламента.


"Знаем как да убедим хората в големите градове, проблемът ни е как да убедим хората в селските райони на юг и изток, особено когато там има такъв ефект от пропагандата на правителството", коментира Рафал Тшасковски, кметът на Варшава и член на "Гражданска коалиция".


За щедрите социални програми на правителството и другите политики, които му печелят подкрепа, четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  И България може и трябва да си позволи по 116 евро за всяко дете на месец. Това е умно и просто, а не сега само циганите да източват по 200 евро на дете така или иначе.

 2. 2 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Теменужен плач по несбъднатия комунизъм

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Ако си увеличава популярността, значи политиката и е точна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  "Евронюз" отбелязва, че въпреки честите спорове с ЕС заради върховенството на закона, околната среда и мигрантите, ПиС остава популярна в Полша основно благодарение на социални програми, включващи 500 злоти (116 евро) месечно за всяко дете в семейството. Сега тя обещава почти двойно по-голяма минимална заплата, ако бъде преизбрана."

  Избори се печелят с наливане на много пари и щедри обещания, но истината е, че Полша дръпна много икономически последните 5 години и месечните помощи от такъв порядък няма да са проблем за управляващите ! Естесвено, в основата на икономическия бум стои именно подкрепата на европейските структурни фондове и множеството инвестици на големи компании, включително и американски !

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  "След четири години на власт, белязани от скандали в държавни институции, които не оказаха особено влияние върху популярността й, ПиС сега получава около 40-44%, по-голяма подкрепа от която и да е друга партия в страната."

  Това иде да покаже, че скандалите са само в главите на медиите. :)

  За обикновения гласоподавател скандалите (търсенето на теле под вола) нямат никакво значение. За обикновения избирател крайния резултат е важен. :)

 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Точно това щях да напиша и аз: икономиката е в основата на популярността на Качински. Полша умно използва европейските фондове да развива жизнеспособна икономика и може да си позволи по-щедра социална политика.
  Социална политика се прави с пари от данъците, а не от заеми като Гърция.

 7. 7 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално
 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  С две думи, интернационалистите либерали на Туск от левундерския блок, са твърдо решени да гласуват, но нямат голяма подкрепа, щото управляващите са щедри и благосъстоянието на поляците се подобрява. Само не разбрах, защо това трябва да е лошо, но не съм либераст и не разбирам защо е лошо хората да са добре и да са доволни.😂😂

 9. 9 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  УСПЕХ!!!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Както казваше на времето другарят Дън, не е важно котката дали е бяла или черна, а да лови мишки. В Полша оцветената с евроатлантически демократични краски котка не се котира добре. Утехата е, че тук с такива краски е оцветено цялото блестящо, комунис...., ох, пардон, европейско бъдеще! Ами, радвайте се!

 11. 11 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 290 Неутрално

  "Евронюз" отбелязва, че въпреки честите спорове с ЕС заради върховенството на закона, околната среда и мигрантите, ПиС остава популярна в Полша основно благодарение на социални програми"...
  ПиС остава популярна защото пази интереса на обикновените хора.
  Грижи се за народа, вслушва се в това како иска и най-важното, провежда ефикасна ико номическа политика.
  А за мигрантите - който иска да си ги взима и обгрижва.

  Common sense !
 12. 12 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  За обикновения избирател (това звучи доста комунистическо) тези скандали са лъжи, които идват да клатят стабилността.
  Е това е най-сладкото да спечелиш онази част от обществето, която припознавайки себе си (примерно Тръмп) ще е готова в огъня да скочи, само и само да не позволи да говорят лошо за лидера. Тези хора са обикновено бедни и с много комплекси.

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  При 2200 лв. средна заплата, и ори 230 лв. детски за всички деца, е много вероятно да спечелят, да!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Социална политика се прави с пари от данъците, а не от заеми като Гърция.
  —цитат от коментар 6 на pamela

  А от къде знаеш,че Полша не взема и външни заеми заради сощиалната си политика?

 15. 15 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Все ми се струва че когато една бяла държава започва чрез субсидии да насърчава своята раждаемост, това се представя като "евтин електорален номер".

  В сравнение обаче с внасяне на милиони негри и араби дето "ще ни плащат пенсиите и ще правят научни открития" и после се оказва че 90% са смучещи паразити, а другите 10% "допринасят" на ниво чистач или хамал...

  И съответно безработните почват да насилват, грабят, и ръгат с ножчета викайки че Алф е Велик...

  Добре, нали ни се казва че "трябва да има имиграция на Запад, за да работи икономиката"? ОК, да приемем че е така. И да приемем че най-адекватното захранване на западно-европейската икономика си става с източно европейци--единият милион поляци и половината милион румънци в Британия, като пример.

  И източноевропейците почват мерки да си качват раждаемостта. Ето--на ниво "икономически прагматизъм" това значи е супер. Полша, Унгария и т.н. се грижат и след поколение да има бачкери които да ходят в Германия, Франция и т.н.

  Обаче ония там се недоволни. Значи "икономическата логика" е параван. Значи има други причини по които е "адски важно да внесем цяла Сомалия и цял Афганистан"...

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Прости хора, ще ми работят за селския електорат, който бил беден и прост, вместо да обърнат основно внимание на "демократичната градска десница".
  Е, тя всъщност е турболиберална градска левица, боядисана в цветовете на дъгата, ама карай да върви......

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Успех и от мен на националистите.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Полска, Полска!!!😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 722 Неутрално

  УибераУите не могат да мигнат, че има добре развиващи се държави където управляват националисти. И то не крайни.

  Ето това им е най-голямата болка:

  "ПиС представи вота като избор между едно честно общество, което поддържа католическите ценности, и един либерален ред, който насърчава малцина избрани и застрашава семейния живот. Партията е и против това, което нарича "ЛГБТ идеология"."  "След четири години на власт, белязани от скандали в държавни институции, които не оказаха особено влияние върху популярността й, ПиС сега получава около 40-44%, по-голяма подкрепа от която и да е друга партия в страната."

  Точно като в България УибераУите играят картата с корупцията. Само дето забравят да отбележат, че преди ПИС управляваше Платформа Обивателска и скандалите бяха също толкова, че дори и повече. А обикновените хора ги интересува повече ситуацията в джоба, отколкото митичното върховенство на закона и ЛГБТ глупостите.

 20. 20 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поляците ще изберат сегашните управляващи защото знаят че държавата върви в правилна посока.Вижте БВП-то на Полша всяка година избухва,от толкова "лошо" управление на техните управляващи Полшва се превърна в развита държава миналата година,а ние ще си стоим в развиваща още 30години.На немците не им изнася собствената политика на поляците защото са против русия,а немците искат да цоцат евтин газ и си гледат интереса през медиите и оплюването на полското правителство.Поляците отнемат доверието на щатите към себе си,а германия НЕ харесва това.На поляците и унгарците им омръзна да им смучат от младежкия капитал на държавата,това германците отново не го харесват,само ние блейките ще напуснем всички половината в германия и тя ще е хепи от това,че да има кой да работи.Поляците отдавна се усетиха,разбраха че когато германия и русия се разберат полша плаща цената накрая.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK