Без пробив за Брекзит след интензивни преговори, сделка навреме може да е невъзможна

Мишел Барние

© Reuters

Мишел БарниеУикендът на интензивни разговори не доведе до пробив за Брекзит, а преговарящите от държавите - членки на Европейския съюз, стигнаха до извода, че може да е невъзможно Великобритания да напусне блока на 31 октомври със сделка, предаде "Гардиън".


Пред посланиците на ЕС в неделя вечерта главният преговарящ на съюза Мишел Барние не изключи перспективата да се наложи разговорите да продължат след предстоящата в четвъртък и петък среща на европейските лидери.
Барние каза пред дипломатите на държавите членки, че последните митнически предложения за ирландската граница остават "неизпробван" риск, който блокът не може да приеме. По думите му, за да бъде възможна сделка тази седмица, ще е необходим свеж "политически импулс" от британския премиер Борис Джонсън.


За предложението на Великобритания северноирландският парламент да има право на вето на оставането на провинцията в единния европейски пазар за стоки, ирландският представител каза пред останалите, че подобна договорка "не е идея, която да е включена в споразумението от Разпети петък".


За пръв път от месеци сред държавите членки се заговори за удължаване на Брекзит, било то техническо, ако двете страни се доближат до сделка в края на октомври, или по-дълго, за да се организират общи избори.


Джонсън намекна за проблемите по време на среща на кабинета му в неделя по обед. Той не представи подробности, но по думите на говорител на "Даунинг стрийт" премиерът е казал на колегите си, че "пътят към сделка може да се види, но все още е необходима много работа, за да се стигне дотам, и трябва да останем готови за напускане на 31 октомври".


Борис Джонсън

© Reuters

Борис Джонсън


Липсата на напредък през уикенда остави слаби надежди за решителен момент за Брекзит тази седмица.


Барние заяви, че ЕС трябва да даде на Великобритания "един последен шанс" да намери реалистична алтернатива на ирландския предпазен механизъм и предложи да се проведат разговори до самото навечерие на срещата на върха на ЕС.


В края на миналата седмица Джонсън направи голям завой, като прие, че не може да има митническа граница на остров Ирландия, засилвайки оптимизма и на двете страни. Според алтернативното му предложение - съкратена версия на митническото партньорство на предишния премиер Тереза Мей, Северна Ирландия ще напусне митническия съюз на ЕС, но Великобритания ще се съгласи да приложи митническите правила на блока и митата за стоки, придвижващи се от Великобритания към Северна Ирландия. Ще има система, която да компенсира засегнатия бизнес.


Пред посланиците Барние отбеляза, че това ще включва неизпробвана система за проследяване. Той говори и за рисковете, пред които ще се изправи единният пазар. "Имаше много "ако" и "може би" - твърде много", коментира дипломат от ЕС за дискусиите.Според втори високопоставен европейски дипломат ще бъде невъзможно до дни да се изготви "напълно нова концепция", което да замени ирландския предпазен механизъм. Източникът отбеляза, че Великобритания няма да може да напусне ЕС със сделка, както е по план, на 31 октомври, освен ако не приеме предложението на блока, което би оставило Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС и би я задължило да следва повечето правила на единния пазар. Ако Великобритания иска напълно нова концепция за митниците за Северна Ирландия, сделката до края на октомври е "невъзможна", допълни дипломатът.


По-рано в неделя председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че подкрепя удължаване на еврочленството на Обединеното кралство. "Зависи от британците дали ще поискат удължаване. Но ако Борис Джонсън поиска допълнително време, което вероятно няма да направи, за мен би било исторически нонсенс да им се откаже", каза Юнкер.


Въпреки скептицизма в Брюксел премиерът все още се надява да постигне значителен напредък на Европейския съвет в четвъртък и петък, за да може да се проведе гласуване на плановете за Брекзит в парламента на необичайна съботна сесия на 19 октомври.


По-рано тази година парламентът прие закон, задължаващ премиера да поиска отлагане, ако не договори сделка с 27-те.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK