Има ли цена процъфтяването на полската икономика

Има ли цена процъфтяването на полската икономика

© ReutersПолша вчера избра нов парламент. Управляващата партия на Ярослав Качински остана на власт. Полската икономика пък от доста време насам процъфтява - все едно кой управлява. Така ли е наистина, пита Андреас Ростек-Буети в статия за "Дойче веле" (статията е публикувана в деня преди изборите, които се състояха в неделя - бел. ред.).


"Икономиката, глупако!" Крилатата фраза от предизборния лозунг на Бил Клинтън от 1992 г., според която икономиката е определяща за изборната победа, не се отнася до Полша. Може би само отчасти. Защото преди консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) да дойде на власт, икономиката в страната бе нараснала много над стандартите за ЕС. Дори години по-късно страната може да се похвали с такива темпове на растеж, които биха накарали всеки западноевропейски политик да подскача от радост. През последната година икономическият ръст на Полша достигна 5.1 процента, като само за тази година той възлиза на 4.4 процента.


"По отношение на икономическата ситуация правителството на "ПиС" имаше късмет", каза неотдавна икономистът Лешек Балцерович пред вестник "Нойе Цюрхер цайтунг". Неговата преценка със сигурност е много точна, защото именно той през 90-те години на миналия век предписа на Полша икономическа шокова терапия, която положи основите за последвалия успех. За добро или лошо.
"Доброто" е свързано с безспорните темпове на растеж, изграждането на процъфтяващи компании, разширяването на инфраструктурата и превръщането на много полски градове в европейски метрополии. Към "лошите" страни на икономическия растеж се числи увеличаващото се разделение между богати и бедни, между града и селото. Благосъстояние натрупаха по-голямата част от жителите на градовете, докато хората в провинцията се почувстваха изоставени (макар днес ситуацията да е много по-добра, отколкото преди двадесет години).


Между 2004 г. и 2016 г. доходите на поляците в градовете са се увеличили с 94%, ръстът на доходите в провинцията е дори още по-голям - въпреки това много жители на селските райони се оплакват, че не изкарват достатъчно и парите не им стигат. 15 милиона от общо 37-милионното население на Полша живеят в провинцията.


Пълна трудова заетост


На практика в цялата страна има пълна заетост: равнището на безработица е 3.7 процента, а около 1.5 милиона имигранти от Украйна гарантират, че свободните работни места ще бъдат запълнени. Във всеки случай заплатите се увеличават значително, с което нараства и потреблението. Въпреки това много жители от провинцията, както и някои граждани продължават да се чувстват изоставени от политиците. Консервативната партия "Право и справедливост" си дава сметка за този проблем и целенасочено се застъпва за по-различна политика на преразпределение на благата - политика, зад която откровено застава най-силният човек в страната, лидерът на ПиС Ярослав Качински. "Истината е, че предишните правителства поддържаха политика на преразпределение. Това, което ние правим обаче, е социална политика!"


Този вид "социална политика" повиши жизнения стандарт на много поляци: основен елемент в нея беше детската надбавка "500+", която преди се отпускаше при раждането на второ дете в семейството, а сега се изплаща още след раждането на първо дете. 500 злоти, или равностойността на около 115 евро, за дете представляват много пари за някои поляци, които имат среден месечен доход под 1000 евро.


"Предизборни примамки"


Също така правителството на ПиС намали увеличената преди това възрастова граница на пенсиониране отново на 65 години. Наемателите пък, които имат по-ниски доходи, могат да се възползват от държавната програма за подпомагане "Жилище +". Подобни идеи и програми бяха застъпени и в предизборната кампания на ПиС: на по-възрастните хора беше обещана 13-та пенсия, а на по-младите - освобождаване от данък върху дохода до навършване на 26 години. В допълнение управляващата партия обещава субсидии за фермерите и инвестиции в железопътния транспорт в провинцията. Освен това премиерът Моравецки очаква, че средният доход на домакинствата в Полша през 2030 г. ще достигне стандарта на ЕС; през 2014 г. той все още е 69 процента.


Успехите на "Право и справедливост" обаче опровергаха песимистичните прогнози на критиците. В началото, когато обяви своето решение за детските надбавки, полската държава нямаше да може да се справи с това предизвикателство, ако правителството не беше изготвило и представило балансиран бюджет. Всички нови придобивки на полската икономика се оценяват на около 40 милиарда злоти (т.е. около 10 милиарда евро). В същото време обаче критиците признават, че разходните програми увеличават потреблението. А приходите на държавата нарастват с около 10 милиарда евро годишно чрез по-строг контрол върху ДДС. Провалът със сигурност не изглежда по този начин. Между другото тези 10 милиарда са приблизително равни на сумата, която Полша получава от ЕС чрез различни програми - тях може да ги видите инвестирани в новите мостове и пътища из цялата страна.


Къде е проблемът?


Според икономиста Балцерович: "Управляващите разпределят чужди пари, за да консолидират властта си. По-високите данъци и дългове ще дойдат по-късно и тогава някой ще трябва да плаща за политиката на преразпределение на ПиС."


Икономистът от Световната банка Марчин Пищковски изтъква, от друга страна, следното: "През последните четири години, при управлението на ПиС, Полша продължава да отбелязва висок икономически растеж, въпреки че икономиката в останалата част на Европа не процъфтява", посочва той пред "Шпигел". "Дългът на Полша днес е по-нисък, отколкото беше преди четири години."


Двамата икономисти са единодушни обаче, че в дългосрочен план страната няма да може да се справи, ако няма нарастване на чуждите инвестиции - особено при положение че отдавна отминаха годините, когато Полша осигуряваше работна ръка за западноевропейските компании. В момента се търси по-висококачествен растеж и резултатите на Полша в износа засега са обещаващи. Компании като "Гугъл", "Бош" или "Хюлет-Пакард" вече работят в региони като област Вроцлав например, "Фолксваген" има големи производствени мощности в Познан, "Даймлер" изгражда двигатели, а сега и батерии в Полша. За такива инвеститори, които са силно желани от всички страни, запазването на властта на ПиС може да се превърне в проблем.


Подобно на други популистки сили в Европа, дясната партия се фокусира върху пропагандата срещу мюсюлманите, хомосексуалистите, елитите и политиците от ЕС. Това не носи точки в изграждането на имиджа на партията. Нейният образ все още се изгражда от представата за партията като защитник на обикновените хора. Въпреки това Балцерович е критичен: "Щетите от политиката на ПиС все още не се виждат, засега те са скрити от икономическия подем."

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Има на фона на Украина и Балканите .

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Снимката е много яка - за Чехия например това е напълно нормална гледка - семейство с три и повече деца.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Да. Нали навремето един алкаш отишъл в Америка, ах, пърдон, в Кравария, да докладва за разлагащия се капитализъм. Питали го, като се разлага, как мирише. А той рекъл, харашо пахнет.

  И за другия алкаш си спомням -- пю, но с атврашчением.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Полша има развита пазарна икономика,висок растеж и нулева на практика безработица,защото се ивършиха реформи в началото на прехода,и икоиномиката и се отдалечи достатъчно от влиянието на Русия....Който се е заиграл с Русия нищо добро не е видял... Полша има собствено производство,което много малко държави могат да се похвалят..Полша става сериозен конкурент на търговския пазар....Не на последно място Полша защита националните си отбранителни интереси,и се сближи с държави които и помагат за това-една от тях е САЩ...На друрият полюс е Турция,която има разрушена икономика и не прави никакви реформи,а се сближава с Русия,чиято която също е в тежко състояние.....

  shlshlshlshl
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Яка е, да. Цели 345 евро на месец :))
  Бройлери на системата...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  Ама дойчовеллевците к'во котило са, маааалийййй!

  .... "Доброто" е свързано с безспорните темпове на растеж, изграждането на процъфтяващи компании, разширяването на инфраструктурата и превръщането на много полски градове в европейски метрополии. Към "лошите" страни на икономическия растеж се числи увеличаващото се разделение между богати и бедни, между града и селото. Благосъстояние натрупаха по-голямата част от жителите на градовете, докато хората в провинцията се почувстваха изоставени (макар днес ситуацията да е много по-добра, отколкото преди двадесет години).

  Между 2004 г. и 2016 г. доходите на поляците в градовете са се увеличили с 94%, ръстът на доходите в провинцията е дори още по-голям ...

  Дет' са вика - пушиш, не пушиш, ама пак си без шапка! ... таквозата ... популиз и национализ!

  Прочее ... Полша по коефициент на Джини е с 32. Добро средноевропейско ниво.

  За сравнение - Джини за България е 39 ... А Германия е с 29 ...
  Т.е. Полша е по-близо до Германия, отколкото до нас ...
  Пък Италия е с ... 35 ...

  Такива ми ти дойчовелюфщини ...

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Весело

  До коментар [#2] от "DDR":Яка е, да. Цели 345 евро на месец :))Бройлери на системата...
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  Имаш право да не я харесваш . Имаш право и да не се включваш в "играта".
  В случая е важно родителите какво си мислят по въпроса.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Ама дойчовеллевците к'во котило са, маааалийййй!.... "Доброто" е свързано с безспорните темпове на растеж, изграждането на процъфтяващи компании, разширяването на инфраструктурата и превръщането на много полски градове в европейски метрополии. Към "лошите" страни на икономическия растеж се числи увеличаващото се разделение между богати и бедни, между града и селото. Благосъстояние натрупаха по-голямата част от жителите на градовете, докато хората в провинцията се почувстваха изоставени (макар днес ситуацията да е много по-добра, отколкото преди двадесет години).Между 2004 г. и 2016 г. доходите на поляците в градовете са се увеличили с 94%, ръстът на доходите в провинцията е дори още по-голям ...Дет' са вика - пушиш, не пушиш, ама пак си без шапка! ... таквозата ... популиз и национализ!Прочее ... Полша по коефициент на Джини е с 32. Добро средноевропейско ниво.За сравнение - Джини за България е 39 ... А Германия е с 29 ...Т.е. Полша е по-близо до Германия, отколкото до нас ...Пък Италия е с ... 35 ...Такива ми ти дойчовелюфщини ...
  —цитат от коментар 6 на xm...


  Абе ти да не си колега статистик. А аз се чудя откъде този здрав разум у тебе, така нехарактерен за туй място.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Според икономиста Балцерович: "Управляващите разпределят чужди пари, за да консолидират властта си.

  Ех, ако и нашите така разпределяха, че да имаме и ние такъв растеж...

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Управляващите разпределят чужди пари, за да консолидират властта си. По-високите данъци и дългове ще дойдат по-късно и тогава някой ще трябва да плаща за политиката на преразпределение на ПиС."
  "Щетите от политиката на ПиС все още не се виждат, засега те са скрити от икономическия подем."

  Ми когато провиди нещо, Балцерович пак да заповяда. Засега както той, така и Дневник ни забакват с някакви шамански гадателства.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Не бих казал, че са прави изследователите, пък дори и Балцерович - ПиС не е проблем за инвеститорите, щом има стабилност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  Поляците си вадят въглища, копат си нивите и си берат плодовете, докато ние гледаме и даваме акъли !

  [email protected]
 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  Е, да - тук бройлерите са маргинализирани цигани. Малка разлика 😁

 14. 14 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":Яка е, да. Цели 345 евро на месец :))Бройлери на системата...
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  Къш бе,бройлер:)

 15. 15 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Нахалството на либералната напаст просто няма аналог. Свидетели сме на постоянни атаки и хапане на държавите, които не са превзети от либерали. Постоянно нападат Полша, Унгария, доскоро Италия, Австрия, България и т.н. Нито дума не обелват за масираните провали на техните лилави любимци. Не им стига, че управляват в Холандия, Франция, Белгия, Швеция и т.н. ами искат цяла Европа да превземат.
  Поляците ги наритаха повече от лошо, предстои да загубят във Франция и Италия.
  Теменугите никога не уважават хората направили различен избор от либералния и това ги прави най-противната прослойка за всички останали.

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 734 Неутрално

  "Компании като "Гугъл", "Бош" или "Хюлет-Пакард" вече работят в региони като област Вроцлав например, "Фолксваген" има големи производствени мощности в Познан, "Даймлер" изгражда двигатели, а сега и батерии в Полша. "

  А у нас - "Грейт уол" в Баховица и "Шише Джам".
  При това "Великата стена" взе та затвори.
  Лукойл ни е най-великата компания, а те за москалии не искат и да чуят.
  Там свободния пазар го формира Балцерович, у нас - Гумен Речев.
  Ама тъй е то, кат Ботевград завършва на град, а Козлодуй - на ...й.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Процъфтяват дръжки. Всички знаят, че не може да има процъфтяване без сирийци, афганистанци и пакистанци.

 18. 18 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Ами проблем е, защото гони големите чрез данъчните. ПиС се кани да въведе данък оборот, например. Ограничиха веригите аптеки, в резултат няма конкуренция, има липса на лекарства, цените им се повишиха, в неделя в град колкото Пловдив има една отворена аптека. А с ДДС да не говорим какво става, а нивото на частни инвестиции е най-ниско от години. Да не говорим за правосъдната "реформа"... Резултатите от изборите показаха, че повечето предприемачи гласуваха за опозицията, защото покрай големите ПиС притисна и малките...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Всичко има цена. Това, което не се купува с пари, се купува за много пари.

 20. 20 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 744 Неутрално

  В събота прескочих до Згоржелец и сипах дизел за около 1.25 БГ лв....чувам , че в БГ е 2-3 стотинки по скъп......та толкова за Лукойл и Полша

 21. 21 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#20] от "KRAFTWERK":

  Извинете - 2.25

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  До коментар [#18] от "Алф":

  Много вероятно е да сте прав. Това, че удрят по-скоро за малкия и средния бизнес е недалновидно. Големите обаче са там. И виждам, че годишният ръст е 5% и отгоре. Лоша стратегия е да подчинят съда, защото после той ще си го върне..
  С една дума "стабилност" по български, но с много по-добри показатели.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 87 Неутрално

  До коментар [#18] от "Алф":

  Тук, в Полша, за разлика от бг неделя е почивен ден. Вие си гърбете в кофланд.

 24. 24 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#23] от "kcq33617839":

  Да, от 2200 в
  Даже всички недели ще бъдат niechandlowe, но на хората не им допада. И при това няма да се наблюдава увеличено участие в неделните литургии. А да, не работя в търговията.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK