Изпитът пред европарламента: Кои кандидати за комисари се представиха най-добре

Урсула фон дер Лайен и номинираните за еврокомисари

© Reuters

Урсула фон дер Лайен и номинираните за еврокомисариПрез изминалите няколко седмици кандидатите за еврокомисари бяха подложени на изпитание в Европейския парламент. Целта им – да убедят евродепутатите, че заслужават пет години на сцената в Брюксел. Кой получи овации и кой критики по време на изслушванията? "Политико" обобщава представянето на всеки кандидат.


Най-добрите


Франс Тимерманс – изпълнителен зам.-председател за Европейски зелен пакт, Холандия


Тимерманс очарова евродепутатите с езиковите си познания, направи няколко твърди политически обещания, но се обърка например, че системата на ЕС за търговия с емисии не включва авиацията и бе обвинен, че избягва въпроси за земеделието. Една от ключовите фрази по време на изказването му бе: "Напълно е ясно, че няма бъдеще във въглищата".
Дидие Рейндерс – правосъдие, Белгия


Защити върховенството на закона и потребителите. Хареса се на много евродепутати, като обеща да настоява за отговор от Съвета, обединяващ държавите членки, по спорното предложение, което ще позволи на групи потребители да съдят компании и да искат компенсация.


Наложи се да отрича обвиненията в корупция, пред които е изправен в страната си.


Справи се добре с въпроси, вариращи от права на потребителите до върховенство на закона и от защита на данните до изкуствен интелект.


Стела Кириaкидес – здравеопазване, Кипър


Преборила рак на гърдата и бивш председател на пациентска група за борба с болестта, Кириaкидес задълба в методите за превенция на рака.


"Опитвам се да разбера защо не съм била убедителна за пестицидите", каза тя след пет въпроса по темата.


Макар евродепутатите да не бяха убедени от думите й по този въпрос, останаха доволни от експертизата й в областта на здравеопазването, особено предвид че изслушването й бе веднага след това на полския кандидат Януш Войчеховски, който заради слабо представяне бе "изпитан" втори път.


Фил Хоган – търговия, Ирландия


Получи спонтанни аплодисменти от политическите групи след изслушване, в което покри всички изисквания – познаваше евродепутатите и въпросите, които имаха значение за тях. Имаше аргументи за приоритетите на всяка голяма политическа група. Избягваше обаче въпросите как планира да приложи в търговските споразумения разпоредби за околната среда и човешките права.


Хелена Дали – равенство, Малта


Макар да впечатли евродепутатите, тя не отговори директно на въпроса дали е доволна от публичното разследване, започнато миналия месец от малтийското правителство във връзка със смъртта на журналистката Дафне Каруана Галиция.


една от ключовите й фрази бе: "21 век трябва да е векът на равенството на жените".


Виргиниюс Синкявичюс - околна среда и океани, Литва


За целта да се постигне въглероден неутралитет до средата на века подчерта, че 2050 г. не е просто цел на къс хартия.


Може обаче да съжали за твърде амбициозните си обещания, например стратегия за нетоксична околна среда, която трябва да отиде отвъд предложенията на сегашната Комисия, както и обновяване на стандартите за замърсяването на въздуха в съответствие с препоръките на Световната търговска организация. Това обаче изисква нелека за новак задача - одобрение от целия колеж на комисарите. Едно от най-силните му изказвания бе: "Този мандат ще бъде най-зеленият, който Европа някога е имала".


Беше добре подготвен, често цитираше факти и данни.


Елиза Ферейра – кохезия и реформи, Португалия


Каза, че ще се въздържа от решения за еврофинансиране, които може директно или индиректно да окажат влияние върху интересите на съпруга й, който работи за организация за регионално развитие.


Не успя да даде ясен отговор откъде ще дойдат парите за Фонд за справедлив преход, целящ да улесни придвижването към зелена енергия на силно зависимите от изкопаеми горива държави.


Изслушването й завърши с дълги аплодисменти от евродепутати от всички политически групи.


Марош Шефчович - зам.-председател по междуинституционалните отношения и перспективи, Словакия


Наложи му се да защитава плана на председателя на бъдещата еврокомисия Урсула фон дер Лайен за намаляване на обема на еврозаконодателството, което според евродепутати може да ограничи защитите за потребителите и за околната среда.


Обеща "специално партньорство" с Европейския парламент, включващо "ново право на инициатива".


Паоло Джентилони – икономика, Италия


Подчерта: "Искам да съм много ясен за това, кристално ясен, ако е възможно. Не съм и няма да бъда представителят на едно единствено правителство в Комисията".


Попитан за средствата си, имущество, включващо четири апартамента плюс 620 000 под формата на ценни книжа, подчерта: "Не бях богат по никакъв начин". Посочи, че е продал акциите си, включващи над 100 000 евроакции, на "Амазон".


Умело даде сигнал към Северна и Южна Европа, като призова за споделена програма срещу безработица и обеща да няма постоянен трансфер от страна към страна на средства.


Николас Шмит – заетост, Люксембург


Увери евродепутати от северните страни, че рамката за минимална работна заплата, която планира да предложи "бързо", няма да подкопае колективните системи за договаряне.


Британският евродепутат Матю Матън го обвини, че не е успял да адресира дискриминацията на трудовия пазар.


Ключова фраза на Шмит бе: "На никоя страна не бива да се позволи да използва социален дъмпинг за собствените си работници".


Юта Урпилайнен – международни партньорства, Финландия


"Изкореняването на бедността е в центъра на нашата работа", каза тя. "Виждам, че трябва да инвестираме повече в Африка и частният сектор трябва да бъде част от този подход", подчерта още бившият финландски финансов министър, чието изслушване продължи с половин час по-малко от планираното (три часа).


Мaргаритис Схинас – зам.-председател за съхраняването на нашия европейски начин на живот, Гърция


Ловко отклони опасенията за името на ресора му. След три часа въпроси то дори стана повод за шеги. Хуан Фернандо Лопес Агилар, който съпредседателстваше изслушването, каза, че "работата до толкова късно определено не съответства на европейския начин на живот".


За тези, които следяха за отговори за плановете на ЕС за борба с дезинформацията и цифровите заплахи, изслушването на Схинас бе разочарование – нито дума за борба с хибридните заплахи, киберпрестъпността и други рискове за сигурността.


"Работата, която ми е поверена, никога преди не е съществувала. Това е нова работа. Но макар да е нова работа, проблемите са стари и са дълбоко вкоренени", каза Схинас, който впрегна всичките си комуникационни умения на бивш главен говорител на еврокомисията, за да разсее аргументите срещу името на ресора му.


По средата


Йоханес Хан - бюджет и администрация, Австрия


Изслушван за третия си мандат като еврокомисар, Хан използва максимално силните си връзки с евродепутатите, отбелязвайки, че много от присъстващите в стаята имат мобилния му телефон.


Беше му трудно да отговори на въпроса как новата еврокомисия ще финансира амбициозните си политически обещания, особено за климата.


"Няма да е сериозно, ако ви дам обещание за определен процент", каза Хан при обсъждането на размера на бъдещия бюджет на ЕС, който ще бъде обект на ожесточени дебати сред държавите членки.


Евродепутатите невинаги оставаха убедени от неговите отговори, но бяха впечатлени от годините му опит, прямотата и познанията му.


Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по външните работи, Испания


Многократно бе питан за финансовите си дела. На няколко пъти подчерта, че не е направил нищо грешно нарочно.


Застъпи се за мнение, изразявано от него и друг път - влиянието на съюза с население над 500 млн. и над 20% дял в световната икономика намалява. Европа има нужда от по-решително действие, с което да подплати политиките, използвани на думи, ако не иска да бъде заобиколена от САЩ и Китай. "Убеден съм, че ако не действаме заедно, Европа ще стане незначима," каза Борел.


Настоя, че ще насърчава диалога между Сърбия и Косово - ЕС е обвиняван, че в продължение на години въпреки подписано споразумение между Белград и Прищина не успява да нормализира отношенията.


Маргрете Вестагер - изпълнителен зам.-председател по Европа в цифровата епоха, Дания


Не даде убедителни отговори на евродепутатите, които я питаха как ще се справи с двете роли – на изпълнителен зам.-председател за цифровите въпроси и на ръководител в областта на конкуренцията. Има опасения, че тя няма да може да бъде едновременно "треньор" и "съдия" в областта на европейската промишленост.


Вера Йоурова - зам.-председател по ценностите и прозрачността, Чехия


Затрудни се с въпросите за заплахите срещу журналисти, идващи от собствените им национални правителства в ЕС, признавайки, че еврокомисията не може да направи много, за да помогне: "Това е много труден въпрос и няма да се преструвам, че ЕС има силни законодателни и изпълнителни правомощия в тези случаи".


Обеща да направи технологичните платформи по-отговорни за съдържанието. "Директивата за електронната търговия все още е силно законодателство, според което платформите не са отговорни за съдържанието. Ще трябва да разгледаме това, за да видим дали се нуждаем от по-силен опит за увеличаване на отговорността", каза Йоурова.


Представянето на комисаря ветеран не впечатли онези, които очакваха по-иновативни и съществени идеи за подобряване на прозрачността, защита на европейската демокрация и прилагане на върховенството на закона.


Валдис Домбровскис - изпълнителен зам.-председател по икономиката в интерес на хората, Латвия


Обеща да въведе законодателство за криптовалутите като планираната от "Фейсбук" (Facebook) либра: "Трябва да регулираме либра, да я следим на ниво ЕС от гледна точка и на финансовата стабилност, и на защитата на инвеститорите".


Мария Габриел – иновации и младеж, България


Изслушването й бе гладко и непротиворечиво. Избегна обаче въпроса как ще гарантира, че инвестициите за изследвания отиват за зелени технологии. Подчерта, че е на страната на Европейския парламент и че подкрепя увеличаване на финансирането за програмата за изследвания "Хоризонт Европа", което по думите й не е разход, а инвестиция.


Янез Ленарчич - управление при кризи, Словения


"Солидарността е нещо, за което хората не мислят до момента, в който им потрябва. И след това си я спомнят. Завинаги", каза той.


Стабилно, не особено вълнуващо представяне на дипломат от кариерата.


Илва Йохансон - вътрешни работи, Швеция


Отказваше да даде подробности как иска да реформира политиката на ЕС за предоставяне на убежище. Заради неяснотата трябваше да изпрати допълнителни отговори на писмени въпроси.


Затруднилите се


Кадри Симсон – енергетика, Естония


Нейната нервност и колебанията й не й позволиха да даде на евродепутатите ясни отговори по серия от въпроси. За неправителствени организации за защита на околната среда представянето й бе "обезпокоително слабо".


Дубравка Шуица - зам.-председател по въпросите на демокрацията и демографските въпроси, Хърватия


В заключителните си думи призна пред евродепутатите, че не се е фокусирала в голяма степен върху въпросите в портфолиото й, докато не е била номинирана преди няколко седмици.


"Мисля, че личните възгледи на някого нямат отношение към работата му", каза тя в отговор на въпрос за мнението й за абортите. Нестабилно представяне, но достатъчно, за да спечели одобрението на евродепутатите за поста, който е малко вероятно да бъде ключов в новата еврокомисия.


Януш Войчеховски - селско стопанство, Полша


На второто си изслушване бе аплодиран за това, че избра да говори на полски език, след като се затрудни на английски по време на слабото си първо представяне. Макар да бе неясен и често да даваше отговори, които да целят да се харесат на всички, евродепутатите знаеха, че той има опит в селското стопанство, и се опасяваха, че Полша може да предложи по-лош кандидат, ако Войчеховски бъде отхвърлен.


Силви Гулар – вътрешен пазар, Франция


Беше стабилна по въпросите за политиките, но това нямаше особено значение в двете й изслушвания.


Многократно бе питана за разследването във Франция срещу нея за евентуална злоупотреба с евросредства, както и за високоплатената й работа за американски тинк-танк.


Много евродепутати, особено от Европейската народна партия, изглежда, бяха решили от самото начало, че тя трябва да бъде отхвърлена. Повече четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Я да чуем местните хейтъри - как нашият евро комисир "не става за нищо, колко е грозна, как е некомпетентна....."
  ЖАЛКАРИ!!!!.

 2. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Я да чуем местните хейтъри - как нашият евро комисир "не става за нищо, колко е грозна, как е некомпетентна....."
  ЖАЛКАРИ!!!!.

 3. 4 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 636 Неутрално

  другарят тимерманс не просто се е представил най-добре, той е наш учител, вожд и водач към светли афро-европейски бъднини - последното е по негови думи, не го измислям

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 4. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  другарят тимерманс не просто се е представил най-добре, той е наш учител, вожд и водач към светли афро-европейски бъднини - последното е по негови думи, не го измислям
  —цитат от коментар 4 на hhhuuunnnn


  Като се има предвид, че Европа е с най-изтощени ресурси, би трябвало да се очаква едно отваряне към страни от други континенти.
  Африка е най-удобния партньор в това отношение, защото е най-близко и защото е по-изостанала (дали) от другите континенти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Прави впечатление, че ресорите, по които ще работят отделните комисари, силно се застъпват.
  Това предполага много сериозно сътрудничество между комисарите, за да не се получава разнобой и напрежение между отделните ресори.
  Интересно как би трябвало да се интерпретира името на ресора на Мария Габриел – иновации и младеж, България?
  Каква е основната задача която стои пред нея? Да осигурява и гарантира все големи възможности на младежта за експериментиране и иновации или двете думи в името трябва да се разглеждат по-отделно.
  Изобщо имената на повечето ресори са прекалено широко (според мен) дефинирани, което дава прекалено голяма свобода за избор на насоки на работа от комисарите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  До коментар [#5] от "Karanikolov":

  Изявлението ти е заядливо и безполезно!
  Работиш на празен ход.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Я да чуем местните хейтъри - как нашият евро комисир "не става за нищо, колко е грозна, как е некомпетентна....."ЖАЛКАРИ!!!!.
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Местните хейтъри мразят всичко що е европейско, родно, а най-вече самите себе си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4071 Весело

  До коментар [#11] от "Karanikolov":

  Толкова си зомбиран, че си неспособен да разделиш политическите събития в България и Европа глупавичкото ми!
  Освен всичко друго се проявяваш и като нихилист.
  Бас ловя, че мразиш всичко българско....включително и себе си, поради факта, че си роден българин!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  Очевидно, голяма част от тези хора не могат да генерират идеи и нови политики. Въпросът е дали тези, които действително ще ги правят са достатъчно на светло...
  Кого всъщност избираме?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Войчеховски изби рибата.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK