Високи такси и кратки срокове: проблемите за британците в ЕС при "хаотичен" Брекзит

Високи такси и кратки срокове: проблемите за британците в ЕС при "хаотичен" Брекзит

© ReutersДесетки хиляди британци, които искат да си осигурят право на пребиваване в държавите - членки на ЕС, в случай на Брекзит без сделка, са изправени пред такси до 210 евро, кратки срокове за кандидатстване и прагове за минимална заплата, показа проучване на "Гардиън".


Предизвикателствата за британците ще са различни в 27-те страни от ЕС, ако няма споразумение за излизане. Европейската комисия препоръча държавите членки да възприемат "щедър" подход, но с изключение на Ирландия никоя друга еврочленка не предлага според граждански групи условия, аналогични на подхода, възприет от британското правителство.


При "хаотичен" Брекзит около 3.6 милиона граждани на ЕС, които живеят във Великобритания, ще имат време до края на 2020 г., за да се регистрират за т.нар. статут на уседналост чрез безплатно онлайн заявление, в което трябва да докажат единствено самоличността си и че живеят във Великобритания, както и да декларират дали имат някакви присъди.
Въпреки многобройните призиви на Европейския парламент Обединеното кралство да подобри предложението си много от приблизително 1.2 милиона британски граждани, живеещи в останалите 27 държави - членки на ЕС, ще се озоват в значително по-лоша ситуация.


Живеещите в Австрия 8500 британци са изправени пред такса от 201 евро за разрешително за пребиваване или 195 евро за всяко дете до шестгодишна възраст. Във Франция таксата е 119 евро. Някои държави членки, включително Германия, все още не са решили за размера й.


Пенсионираните или с други думи икономически неактивните хора, които са живели във Франция по-малко от пет години, ще трябва да кандидатстват всяка година за посетителска карта, струваща 269 евро, което значи, че новодошлите в страната може да се наложи да плащат над 1000 евро.


Самонаетите британци ще трябва да докажат, че разполагат с достатъчно средства за семействата си, като двойка с две деца ще трябва да докаже доход от около 1175 евро на месец.


Дания все още не е отправила постоянно предложение към тези, които искат да останат след "временен преходен период" до края на 2019 г.


Живеещите в Полша 2 хил. британци, които кандидатстват за разрешително за дългосрочно пребиваване, ще трябва да докажат, че не са прекарали над 10 месеца извън страната през последните пет години.


Гратисният период за късни молби варира от три месеца след деня на Брекзит в Германия – макар че първоначалното предложение се очаква да бъде удължено до девет месеца – до три години за живеещите в Унгария.


Калба Мийдоус, психотерапевт, която живее и работи във Франция, казва, че най-големият проблем за британците там е шестмесечният гратисен период след деня на Брекзит за подаването на нови заявления за кандидатстване. По думите й има хиляди британци, които не са били осведомени. Тя изтъква и трудната ситуация на уязвимите групи хора, особено много болните, възрастните, които живеят сами, нямат интернет или транспорт.


Правилата в България


Според информация на сайта на българското Министерство на вътрешните работи след изтичане на преходния период, предвиден в Споразумението за оттегляне, както и в случай на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС без споразумение, ще се прилагат следните изисквания:


- За краткосрочен престой до 90 дни в рамките на всеки 180 дневен период гражданите на Великобритания ще влизат на територията на България без виза с валиден паспорт. За краткосрочен престой членовете на техните семейства следва да представят на граничния пункт валиден паспорт, както и виза, когато такава се изисква в зависимост от тяхната националност, издадена в българско дипломатическо или консулско представителство в чужбина.


- За престой, по-дълъг от 90 дни, гражданите на Обединеното кралство и членовете на техните семейства, освен от валиден паспорт, ще се нуждаят от виза за дългосрочно пребиваване или валидно разрешение за пребиваване, издадени от оторизираните български служби.


След оттеглянето си от Европейския съюз Обединеното кралство ще бъде трета страна и влизането и пребиваването на гражданите му в България ще се извършва по реда и при условията на Закона за чужденците в Република България и правилника за неговото прилагане.


Приетите изменения предвиждат изключение от това положение за британците и членовете на техните семейства, които са се установили в България и са изградили трайни връзки със страната.


Приетата уредба е реципрочна на тази, която британската страна прие за гражданите на Европейския съюз, в т.ч. българските граждани, които към датата на оттеглянето са се установили и пребивават законно в Обединеното кралство. При оттеглянето му от ЕС без споразумение липсва преходен период, какъвто щеше да има, ако споразумението беше вляло в сила. Въпреки това, правителството на Обединеното кралство заяви своята решимост да третира гражданите на ЕС по начин, не по-малко благоприятен от предвидения в Споразумението за оттегляне. В съответствие с това приетите от Народното събрание законодателни изменения осигуряват реципрочност по отношение както на правата, така и на сроковете за тяхното упражняване, се казва още на сайта на МВР.


Право да кандидатстват за новия статут ще имат британците и членовете на техните семейства, които към датата на оттегляне пребивават законно в България. Те ще разполагат със срок до края на 2020 г., за да извършат своята пререгистрация.


След подаване на заявлението е предвиден едномесечен срок за издаване на разрешение за пребиваване, в рамките на който кандидатите ще разполагат с временно удостоверение. Таксата за издаването на разрешение за пребиваване е в същия размер като таксите, които гражданите на ЕС плащат за подобен вид услуга.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1576 Весело

  Каквото и да си говорят най вероятно брек зор няма да има. Джонсън ще се изкара мъченик и безславно ще абдикира след 31ви

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10792 Неутрално

  Разводът винаги е придружен с проблеми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Малобританците напуснаха Разума по призива на популистите и страданията им тепърва започват!!!!
  Който напусне Разума ще страда и ще си плати двойно!!!!!!!

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5066 Весело

  "Живеещите в Полша 2 хил. британци" ще бъдат задължени да се преквалифицират на водопроводчици! 😂🤣

 6. 6 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Брекзит стана вече като сапунен сериал и шоу. ту излизат ту остават. Вече 4 год. тече това нещо https://www.youtube.com/watch?v=jkS737DYnsk

 7. 7 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Брекзит стана вече като сапунен сериал и шоу. ту излизат ту остават. Вече 4 год. тече това нещо
  —цитат от коментар 6 на venziko


  Четири години ще станат следващото лято. Референдумът беше юни 2016. А закъснението не е голямо - трябваше да напуснат тази пролет, преди 6 месеца и нещо.

 8. 8 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Обаче британците работещи на по- ниски постове като функционери в институциите на ЕС остават на местата си и много от тях кандидатстваха за европейско гражданство още преди две години. Ще бъдат освободени при всички положения тези, които заемат високи управленски длъжности.

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Да се разкарват тези мрънкалници.

  Еретик
 10. 10 Профил на amg32
  amg32
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Не съм съгласен с позицията на страните от ЕС- трябва да предоставят две възможности за островитяните- замяна на тяхното тескере срещу местно(без никакви обяснения) или аут!

 11. 11 Профил на amg32
  amg32
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Не съм съгласен с позицията на страните от ЕС- трябва да предоставят две възможности за островитяните- замяна на тяхното тескере срещу местно(без никакви обяснения) или аут!
  —цитат от коментар 10 на amg32


  А с такъв ход удря и звучен шамар на острова, защото те не могат да сторят същото! Който удари първи, удря два пъти!

 12. 12 Профил на cbd55596436
  cbd55596436
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Да излизат вече де. Омръзнаха на всички с това непрекъснато мрънкане.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Лошо е, че примера с развода ще се отиграе от една голяма и прилична страна като ВБ-то, но беше крайн време те, а всич1ки подобни мераклии да видят какво се получава.
  Но може да се реализира и сценария Джонсън мъченик, а ВБ-то пише молба за опрощаване.

 14. 14 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 862 Любопитно

  "- Ти никога повече няма да си намериш по-добра от мен! - крещеше истеричната жена докато траеше делото по развода..."

  Дневник, опитайте се да се концентрирате поне веднъж върху това, което ще се случи след няколко години, а не утре или вдругиден. Колкото и да не ви се вярва, има хора/нации, които мислят дългосрочно и в перспектива.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  Безумието Брекзит докара до там и про-европейски настроени британци да страдат!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4442 Любопитно

  До коментар [#1] от "danvan":

  Аз пък смятам , че ще има , но съм сигурен , че Борката и неговата неадекватна клика са "пътници"!После ще има много сериозни политико-икономически последици за Великобритания и след някоя и друга година " на колене пред портите на ЕС"!!!!!

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10792 Весело

  До коментар [#17] от "bat_plamen":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK