От патриотично образование до енергийни проекти: плановете на полските националисти

Лидерът на ПиС Ярослав Качински и премиерът Матеуш Моравецки

© Reuters

Лидерът на ПиС Ярослав Качински и премиерът Матеуш МоравецкиУправляващата в Полша националистка партия "Право и справедливост" (ПиС) отчужди европейските си съюзници и раздели семейства у дома със серия от реформи, засягащи съдилищата, медиите, културните институции и образованието. "Ройтерс" обобщава политиките, приложени от ПиС по време на четиригодишния й мандат, както и амбициите за реформи, които партията изложи преди спечелените от нея избори в неделя.


Върховенство на закона


Според критици ПиС е дала на управляващото мнозинство твърде много контрол върху правосъдната система, в някои случаи в противоречие на конституцията. Партията отрича това и твърди, че реформите целят да направят съдебната система по-ефикасна и справедлива. Тя сля позициите на правосъден министър и главен прокурор, давайки на политика пряк надзор над наказателните производства.


Освен това промени структурата на Върховния съд, така че назначените според правилата й съдии ще решават за валидността на изборите. Даде на парламента правомощието да избира членове на Националния съдебен съвет, който назначава всички съдии.
Президентът Анджей Дуда, съюзник на ПиС, назначи Юлия Пшилембска, която лидерът на партията Ярослав Качински нарича свой "близък приятел", начело на трибунал, който взима решения за конституционността на законодателни актове.


Сред подкрепяните от ПиС промени в наказателния кодекс е доживотен затвор без възможност за условно освобождаване, смятан за нехуманен от Европейския съд по правата на човека.


Планират се и още промени. В предизборната си програма ПиС каза, че ще вдигне имунитета на съдии и прокурори и ще промени правилата за имунитет на депутати, оставяйки решението дали да им се повдигат обвинения на главния прокурор.


ПиС каза и че ще продължи с реформите на съдебната система без да дава подробности.


Фискална политика


ПиС значително увеличи социалните разходи, увеличавайки в същото време събираемостта на ДДС. Тя планира балансиран бюджет за 2020 г., въпреки че според рейтинговите агенции е малко вероятно да го постигне.


Разходите за семействата са се увеличили до 4% от БВП при управлението на ПиС от 1.78% през 2015 г. Увеличението в голяма степен се дължи на субсидиите за деца, които гарантират на родителите 500 злоти (115 евро) на месец за всяко дете.


Преди изборите за Европейски парламент през май правителството отпусна еднократно 1100 злоти на всеки пенсионер. Подобно плащане не е включено в бюджетните планове за 2020 г., но ПиС казваше, че ще бъде изплатена такава помощ, ако спечели изборите.


Правителството освен това постоянно увеличава минималната месечна заплата, която се вдигна от 1750 злоти през 2015 г. до 2600 злоти, планирани за 2020 г. Плановете са да стане 4000 злоти през 2023 г.


Управляващите казват, че целта им е да променят икономическия модел на Полша, така че на нея да не се гледа вече като на дестинация за евтина работна ръка за чуждестранни производители и за сектора на услугите.


Инвестиции


ПиС многократно заяви, че вътрешният капитал трябва да контролира стратегически части от икономиката. Откакто взе властта, делът банков капитал в полски ръце се увеличи до почти 60% от 41% през 2015 г.


Партията планира големи инвестиции като строежа на ново централно летище и изграждането на канал през Висленската коса, което тревожи екоактивисти.


Иска да продължи големите енергийни проекти, които ще помогнат на Полша да поддържа зависимостта си от въглища, докато в същото време обещава да намали въглеродните емисии, макар целите й да не са толкова амбициозни, колкото е консенсусът, постигнат в ЕС.


Управляващите искат да изградят електроцентрала в Остроленка, североизточна Полша, до 2023 г., която се очаква да бъде последната въглищна централа в страната.


Друга амбиция на ПиС е да изгради газова връзка до Норвегия заради газовите находища в Северно море и да разшири инфраструктурата у дома, за да може да получава повече петрол от източници, различни от Русия.


Образование, култура, медии


ПиС реформира структурата и учебните програми в полските училища, за да включи повече патриотично образование, национална история и литература.


Тя иска да изгради мрежа от музеи от "стратегическо значение за Полша", като Музея на полската история, като част от "политиката за история", целяща да насърчи полската визия за миналото у дома и в чужбина.


Отразяването на новините по държавната телевизия TVP е пристрастно към управляващата партия след промени в управленската структура, въведени от ПиС.


В програмата си за изборите ПиС заяви, че иска да регулира журналистическата професия, създавайки професионална организация, която да следи за етични стандарти, което доведе до опасения за свободата на словото.


Скоро след като дойде на власт, ПиС спря финансирането за инвитро процедури от държавния бюджет.


Страхове


Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) отбелязва, че попитани за най-големите заплахи за тях и децата им, 65% от поляците се опасяват от край на демокрацията в страната си. Малка част от поддръжниците на ПиС споделят този страх. Според анкета на ЕСВП седем от 10 нейни гласоподаватели смятат, че Полша се движи в правилната посока при управлението й. Този възглед се споделя от едва 30% от населението като цяло.


Повечето избиратели на ПиС са на мнение, че полският съюз със САЩ е по-важен от членството на страната в ЕС, че ЛГБТ хората не изпитват дискриминация в Полша и че няма да има криза на публичните финанси, ако ПиС остане на власт. Повечето поляци имат противоположния възглед по всички тези въпроси.


ЕСВП коментира, че освободената от данък месечна субсидия за деца се смята масово за най-голямото политическо постижение на правителството и за основна причина ПиС да остава на челни места в социологическите проучвания.


Изглежда, че за момента твърде много избиратели са обезпокоени за портфейлите си, а високите нива на подкрепа за ПиС не са знак, че повечето поляци са станали по-националистки или ксенофобски настроени, а че партията ефективно е мобилизирала избиратели чрез политики, основани на преки социални трансфери.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Относно политическите назначения във Върховния съд, така добре скритата тайна е, че управляващите ще назначават трима съдии, а опозицията четири! Защо това трябва да е лошо за опозицията, нямам обяснение. Нямат и авторите на статията и критиците от Брюксел, затова това правило не се споменава никъде. Също не е ясно защо е лошо парламента да избира съдии в НСС, което е утвърдена практика в повечето демократични държави. А защо е недемократично Прокуратурата да е част от изпълнителната власт, както е в много европейски държави, Япония, Австралия и т.н., остава пълна загадка. Важното е да се плюе Полша, защото няма болшевишки управляващи...

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Весело

  ...но пък са познати, познато "зло" ... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Че много хубава програма. Успех с изпълнението и. :)

 4. 4 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Това патриотичното образование не го разбирам добре. Ще учат патриотична химия или ще въведат политическа и религиозна индоктринация в училище :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 5. 5 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Вместо да се подпомагат фимансово ЛГБТ-общностите се дават субсидии на хетеро-семейства с деца. Това е отвратително и никак не кореспондира с евро-атлантическите ценности за които ние се борим и милеем.

 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2622 Гневно

  Сред подкрепяните от ПиС промени в наказателния кодекс е доживотен затвор без възможност за условно освобождаване, смятан за нехуманен от Европейския съд по правата на човека.
  *
  Разбира се, че такова наказание трябва да има! Откъде накъде брутални жестоки или серийни убийци ще имат право да излязат от затвора след някакъв период от време? А ако започнат пак да убиват кой ще бъде виновен?
  То бива либерализъм, но това надминава всякакви граници и поставя под заплаха живота на нормалните хора.
  Подмолно се правят опити и в България да се променят законите в тази насока. Трябва да се даде отпор на такива домогвания.

 7. 7 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 720 Неутрално


  дай на лумпена аванта - държавни помощи. Дай му кой да мражзи - бежанци и жендъри и той е доволен.
  Сякаш тоя дето иска държавата да му намери работа и да му гледа децата чрез помощи има нещо мъжко в него :D

 8. 8 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1936 Любопитно

  Минималната заплата в Полша е 1300 лева, в България е два пъти по малко. Газът за бита е 1,02 лева, в България 0,98 лв. Вносни въглища - 390 лв. към 360 лв. за България.
  В преразпределянето на обществените средства и фондовете от ЕС корупцията е почти никаква в сравнение с Унгария и Румъния, където управляващите в последните години се занимаваха само с Кьовещи и със закони за амнистия на осъдените министри.

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#1] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Разглеждате избрани точки и ги сравняват по страни, а забравяте, че съдебната система като цяло е важна. Полската система може и да повтаря елементи от други системи, но разликата е, че в другите страни съществуват (при наличие на даден елемент) допълнителни предпазни мерки, които липсват в полската система. Така че, мнението ви повтаря манипулациите на ПиС.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#4] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Ами ще изтрият от науката и историята всичко, което не им изнася. В това число ролята на Валенса за сметка на преувеличената роля на близнака на Качински, трудните проблеми на полско-украинската история, факти на анти еврейски прояви по време и след ВВС и подобни. Лошото е, че всеки, който не споделя идеите им, е обявяван за национален предател и немски агент. Не преувеличавам.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ще върнем България в Европа":

  Да, ама ПиС с чужда пита помен прави. Разходите за минималната заплата в 90% понасят частните предприемачи, а не държавата. Или ще има отново сива икономика, или банкрут. А колкото до корупцията, в ПиС е особено представена - аферите и скандалите чет нямат.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  "Планират се и още промени. В предизборната си програма ПиС каза, че ще вдигне имунитета на съдии и прокурори и ще промени правилата за имунитет на депутати,"

  Не виждам нищо лошо в това да се прекъсне практиката някои люде да бъдат недосегаеми.

  Справка - България.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Тя сля позициите на правосъден министър и главен прокурор, давайки на политика пряк надзор над наказателните производства

  Това май го имаше и в една друга държава?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Също не е ясно защо е лошо парламента да избира съдии в НСС, което е утвърдена практика в повечето демократични държави. А защо е недемократично Прокуратурата да е част от изпълнителната власт,
  —цитат от коментар 1 на Котаракът на Шрьодингер


  Дешифрирането на либералболшевишките лозУнги е следното: кога вече се усещало, че предишната партия ше пада от власт на изборите, мандатите на една част от върховните съдии изтичали след изборите, тоест новите ще са хора на новата партия. Затуй спретнали предсрочни избори на съдии да вкарат от техните. След като сегашната партия била на изборите, дошли и редовните избори за съдии и те си вкарали техни хора. Положението станало за един и същ щат да има 2 комплекта съдии, като всеки твърдял, че другият е нелегитимен и се жалвал във върховния съд. Върховният съд пък излязъл с решение, че и двата комплекта са нелегитимни и затуй направили реформа с нови избори и пак вкарали техни хора
  Тука имаме нарушение на основна Ценност на др Сорос : #прокурорнаш (а.к.а "върховенство на закона")

 15. 15 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) отбелязва, че попитани за най-големите заплахи за тях и децата им, 65% от поляците се опасяват от край на демокрацията в страната си."

  Глупости. 65% се били опасявали от край на демокрацията. НПО-то ЕСВП даже не може да излъже като хората.
  Това е 10-та статия за Полша в последните 3 дни с изказвания на разни НПО активисти в либерастки медии. Малко прекалено става. Независимите медии казват новината 1-2 пъти без да пробутват избрани анализи на някой си. А Дневник явно цели друго - делегитимация на полските избори. И повтаря, повтаря, повтаря глупости.
  Например доскоро така се пишеше за Италия - колко е зле, как няма демокрация, как няма върховенство на закона и всички подобни опорки. Сега откакто не е Салвини начело - тишина, мир, цветя и рози...

 16. 16 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#15] от "z_axis":

  Абсолютно! В случая, дневничари се явяват еманация на термина "медийна бухалка".
  Не, че е чудно де. Ние българите си знаем - който плаща, той поръчва музиката. А на дневничеите кой плакя, ово се види доле у лево. ;)

  #leftists, #propaganda, #Cultural_Marxists_in_Action

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK