От патриотично образование до енергийни проекти: плановете на полските националисти

Лидерът на ПиС Ярослав Качински и премиерът Матеуш Моравецки

© Reuters

Лидерът на ПиС Ярослав Качински и премиерът Матеуш МоравецкиУправляващата в Полша националистка партия "Право и справедливост" (ПиС) отчужди европейските си съюзници и раздели семейства у дома със серия от реформи, засягащи съдилищата, медиите, културните институции и образованието. "Ройтерс" обобщава политиките, приложени от ПиС по време на четиригодишния й мандат, както и амбициите за реформи, които партията изложи преди спечелените от нея избори в неделя.


Върховенство на закона


Според критици ПиС е дала на управляващото мнозинство твърде много контрол върху правосъдната система, в някои случаи в противоречие на конституцията. Партията отрича това и твърди, че реформите целят да направят съдебната система по-ефикасна и справедлива. Тя сля позициите на правосъден министър и главен прокурор, давайки на политика пряк надзор над наказателните производства.


Освен това промени структурата на Върховния съд, така че назначените според правилата й съдии ще решават за валидността на изборите. Даде на парламента правомощието да избира членове на Националния съдебен съвет, който назначава всички съдии.
Президентът Анджей Дуда, съюзник на ПиС, назначи Юлия Пшилембска, която лидерът на партията Ярослав Качински нарича свой "близък приятел", начело на трибунал, който взима решения за конституционността на законодателни актове.


Сред подкрепяните от ПиС промени в наказателния кодекс е доживотен затвор без възможност за условно освобождаване, смятан за нехуманен от Европейския съд по правата на човека.


Планират се и още промени. В предизборната си програма ПиС каза, че ще вдигне имунитета на съдии и прокурори и ще промени правилата за имунитет на депутати, оставяйки решението дали да им се повдигат обвинения на главния прокурор.


ПиС каза и че ще продължи с реформите на съдебната система без да дава подробности.


Фискална политика


ПиС значително увеличи социалните разходи, увеличавайки в същото време събираемостта на ДДС. Тя планира балансиран бюджет за 2020 г., въпреки че според рейтинговите агенции е малко вероятно да го постигне.


Разходите за семействата са се увеличили до 4% от БВП при управлението на ПиС от 1.78% през 2015 г. Увеличението в голяма степен се дължи на субсидиите за деца, които гарантират на родителите 500 злоти (115 евро) на месец за всяко дете.


Преди изборите за Европейски парламент през май правителството отпусна еднократно 1100 злоти на всеки пенсионер. Подобно плащане не е включено в бюджетните планове за 2020 г., но ПиС казваше, че ще бъде изплатена такава помощ, ако спечели изборите.


Правителството освен това постоянно увеличава минималната месечна заплата, която се вдигна от 1750 злоти през 2015 г. до 2600 злоти, планирани за 2020 г. Плановете са да стане 4000 злоти през 2023 г.


Управляващите казват, че целта им е да променят икономическия модел на Полша, така че на нея да не се гледа вече като на дестинация за евтина работна ръка за чуждестранни производители и за сектора на услугите.


Инвестиции


ПиС многократно заяви, че вътрешният капитал трябва да контролира стратегически части от икономиката. Откакто взе властта, делът банков капитал в полски ръце се увеличи до почти 60% от 41% през 2015 г.


Партията планира големи инвестиции като строежа на ново централно летище и изграждането на канал през Висленската коса, което тревожи екоактивисти.


Иска да продължи големите енергийни проекти, които ще помогнат на Полша да поддържа зависимостта си от въглища, докато в същото време обещава да намали въглеродните емисии, макар целите й да не са толкова амбициозни, колкото е консенсусът, постигнат в ЕС.


Управляващите искат да изградят електроцентрала в Остроленка, североизточна Полша, до 2023 г., която се очаква да бъде последната въглищна централа в страната.


Друга амбиция на ПиС е да изгради газова връзка до Норвегия заради газовите находища в Северно море и да разшири инфраструктурата у дома, за да може да получава повече петрол от източници, различни от Русия.


Образование, култура, медии


ПиС реформира структурата и учебните програми в полските училища, за да включи повече патриотично образование, национална история и литература.


Тя иска да изгради мрежа от музеи от "стратегическо значение за Полша", като Музея на полската история, като част от "политиката за история", целяща да насърчи полската визия за миналото у дома и в чужбина.


Отразяването на новините по държавната телевизия TVP е пристрастно към управляващата партия след промени в управленската структура, въведени от ПиС.


В програмата си за изборите ПиС заяви, че иска да регулира журналистическата професия, създавайки професионална организация, която да следи за етични стандарти, което доведе до опасения за свободата на словото.


Скоро след като дойде на власт, ПиС спря финансирането за инвитро процедури от държавния бюджет.


Страхове


Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) отбелязва, че попитани за най-големите заплахи за тях и децата им, 65% от поляците се опасяват от край на демокрацията в страната си. Малка част от поддръжниците на ПиС споделят този страх. Според анкета на ЕСВП седем от 10 нейни гласоподаватели смятат, че Полша се движи в правилната посока при управлението й. Този възглед се споделя от едва 30% от населението като цяло.


Повечето избиратели на ПиС са на мнение, че полският съюз със САЩ е по-важен от членството на страната в ЕС, че ЛГБТ хората не изпитват дискриминация в Полша и че няма да има криза на публичните финанси, ако ПиС остане на власт. Повечето поляци имат противоположния възглед по всички тези въпроси.


ЕСВП коментира, че освободената от данък месечна субсидия за деца се смята масово за най-голямото политическо постижение на правителството и за основна причина ПиС да остава на челни места в социологическите проучвания.


Изглежда, че за момента твърде много избиратели са обезпокоени за портфейлите си, а високите нива на подкрепа за ПиС не са знак, че повечето поляци са станали по-националистки или ксенофобски настроени, а че партията ефективно е мобилизирала избиратели чрез политики, основани на преки социални трансфери.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK