Никой в ЕС няма намерение да санкционира сериозно Турция

Реджеп Тайип Ердоган

© Reuters

Реджеп Тайип Ердоган



В сирийския конфликт Турция не прави това, което иска ЕС? Да, но ЕС зависи от Турция. Заради това трябва да внимава с натиска, който оказва, и да не поема курса на Тръмп. Коментар на Бернд Ригерт за "Дойче веле".


Вербално Европа реагира без забавяне. Външните министри на общността остро и единодушно разкритикуваха нахлуването на Турция в Северна Сирия и дестабилизацията на региона. На дела обаче не се стигна толкова далеч - оръжейно ембарго на Турция не бе наложено. Европейският съюз отправи молба към страните членки да не продават в бъдеще оръжия на Турция, но в момента това практически няма да се отрази на турското правителство.


Европейците се опитват да лавират в една много трудна ситуация. От една страна, те искат да поддържат политическия морал, от друга - не желаят да навредят на партньора на НАТО Турция, както и да не гневят твърде много турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Защото от европейска гледна точка максимално стабилна Турция е необходима на югоизточния фланг на Европа. Като бастион срещу ислямските терористи мигрантите и нарастващото влияние на Иран и Русия.


ЕС зависи от Турция




Никой в Европейския съюз няма намерение да санкционира сериозно Турция. ЕС може да нанесе големи икономически щети на страната, тъй като турската икономика разчита на европейските клиенти. Икономически санкции, каквито САЩ планират да наложат на Турция, в момента не се обсъждат. Все пак Турция е партньор в така наречената "Сделка за бежанците" от 2016 г., благодарение на която броят на мигрантите в Гърция намаля значително. В това отношение ЕС зависи от Турция. Разбира се, президентът Ердоган знае това много добре и затова редовно заплашва да прекрати сделката. Това означава ли, че ЕС е податлив на изнудване? Или действа реалистично, в съответствие със своите интереси? Външният министър на Люксембург Жан Аселборн обобщи нещата правилно: "Ние нямаме армия. ЕС не може да принуди Турция да прекрати конфликта в Сирия."


Отношенията с Турция така или иначе са много напрегнати. Преговорите за присъединяване на страната към ЕС отдавана са в застой. Рязкото отдалечаване на Ердоган от демокрацията и от Европа е съвсем очевидно. Сега ЕС трябва поне да попречи на Ердоган да се сближи още повече с Русия и Иран. Турция става напълно непредсказуема.


НАТО може да изпадне в криза


Ето защо курсът, поет от американския президент Доналд Тръмп спрямо Турция, е много опасен за ЕС. Най-напред Тръмп разреши на Ердоган инвазията, изтегляйки войските си от Сирия и изоставяйки своите съюзници - кюрдите. Няколко дни по-късно Тръмп реши да наложи на Турция икономически санкции. Сега този необмислен подход всява раздор в Северноатлантическия алианс НАТО и допълнително тласка Турция към Русия. САЩ вероятно ще поискат и от другите членове на НАТО да наложат санкции на Турция. А това в никакъв случай не е в интерес на Европа. Може да се предвиди, че следващата седмица администрацията на Тръмп ще окаже натиск върху съюзниците от Европа на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. За Доналд Тръмп фактът, че НАТО няма да го последва безусловно, е допълнително доказателство, че алиансът всъщност е излишен и по-скоро пречи на САЩ.


Следователно нахлуването на Турция в Сирия може да има сериозни последствия за сигурността и сътрудничеството в Европа, както и за отношенията със САЩ и Русия. Последиците от непосредствения конфликт, засягащ кюрдските милиции и цивилното население в Северна Сирия, започват едва-едва да се проявяват. Светът става още по-нестабилен и по-непредсказуем за европейците.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1215 Весело

  "Да, но ЕС зависи от Турция."450-500 милиона човека зависят от 70-80 ?!?!?!!?

  :DD:DD:;

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  ЕС зависи от Турция?
  И Турция зависи от ЕС.
  Но в ЕС няма политици с визия и кураж.

 3. 7 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1215 Весело

  "

  …стои Крали Марко в полето, а ние срещу него - сам-самички, триста души черни арапи… "


  :D:D:D:D:DD:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3692 Любопитно

  И с какво ЕС е зависим от Турция...

 5. Що бре, нека пробват :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 6. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Важното е че все пак има мнозинство в ЕС, което иска санции срещу Турция и малцинство което не иска. България с премиер Бойко Борисов е от малцинството което блокира санкциите.

 7. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Как с какво?! Със заводи европейски за стотици милиарди евра. Все едно България примерно да има 100 завода в Сърбия примерно и да я санкционира. Нали продуктите влизат в ЕС.

 8. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2613 Разстроено

  "Сега ЕС трябва поне да попречи на Ердоган да се сближи още повече с Русия и Иран. Турция става напълно непредсказуема."

  Ами най-добрият начин затова е да бъдат компенсирани милиардите които ще струва операцията в Сирия на Турция! Така няма да позволим Турция да отиде при Русия и Иран!

  Тези съвсем изкукаха! Май единствения който мисли с главата си в момента е Тръмп!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 14 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Както ЕС реално не санкционира Русия. Много приказки и накрая Северен поток и 4 завода на Фолксваген в Русия.
  Смисълът на санкциите е да наказваш без война, но да покажеш, че си готов и ти да поемеш някакви негативи в името на принципи. Ако санкционираш само ако си сигурен, че за теб няма никакви последствия, това вече не е последователна политика, ами курвенска история.
  Ако утре Турция анексира още части от Кипър и някакви острови от Гърция, според вас Меркел ще си мръдне ли дебелия...?

 10. 15 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Жалко е, че европейците вече поставят парите над ценностите. После ще последва това:

  "След Втората световна война народите трябваше избират между хляба и демокрацията. Тези, които избраха демокрацията, днес ядат триста вида хляб. Тези, които избраха хляба, днес нямат ни хляб, ни демокрация."

  Уинстън Чърчил

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 11. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  А Турция зависи много повече от Европа, с нейните големи инвестиции и пазар. Това трябва непрекъснато да се напомня на Ердоган.

 12. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3692 Весело

  "Как с какво?! Със заводи европейски за стотици милиарди евра. Все едно България примерно да има 100 завода в Сърбия примерно и да я санкционира. Нали продуктите влизат в ЕС."

  Коуега, теа заводи са в Тюркието понеже това е изостанала с векове средновековна държава...

 13. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#17] от "palav_nik":

  Да. Без тези заводи както каза преди 3 години германският финансов министър Турската икономика се връща в годините на Османската икономика. А той има представа за какво става на въпрос. Аз лично не си купувам машини и техника на западни фирми произведени в Турция ако и в момента да са коренно по-евтини.
  Например Индезит в Турция и Индезит в Италия имат 250,00 лева разлика заради лирата един и същи модел!

 14. 19 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#7] от "MititU":

  Потропа конят на Крали Марко с копито и 100 арапи паднаха посечени.

  Посегна Крали Марко към сабята и още 100 арапи паднаха посечени.

  Хвана Крали Марко дръжката на сабята и други 100 арапи паднаха посечени.

  Понечи да извади Крали Марко сабята и отгоре се чу глас: "Крали Марко, почини си, за днес свършиха девиците!"

 15. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  ЕС още се пазари за новите комисари :)

  От тях работа не чакай, само пазарлъци, уупс, пардон консултации.

  И като свършат с консултациите по новите комисари може и една декларация или остро осъждане към Турция да отправят. :)

 16. 21 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Ердоган със своята завоевателна политика взе да го прекалява. Нито е в помощ на сирийците-защото те не искат помощ по този начин. Нито със САЩ като съюзници в НАТО може да се разбере. Отгоре на всичко има претенции да бъде част от ЕС а постоянно нарушава основни ценности на съюза. Да не споменаваме колко ловко кавира между ЕС,САЩ и РУСИЯ когато става дума за финансови интереси.

 17. 22 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 817 Весело

  Поредната идиотска помия от DW :)))) Неоконите от цял свят са бесни на Сенсея, че изтегля окупационните си сили от Сирия, защото разбират, че по този той отново легитимира законните институции и власт на Сирия !

 18. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#22] от "dr_al_hussaini":

  Че какво лошо да има мир и нормална държава.
  Само,бче дори без САЩ сме далече от мура като гледам. Ердоган няма да миряса до последно. Тука играе вабанк за собствената власт срещу целият свят.

 19. 24 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 817 Весело

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  Споко :) На башибозуците на Ердоган ще им строшим зъбите за не повече от 2 седмици ! Скоро ще изритаме тази джихадистка паплач не само от земите, които окупираха през периода от 9-ти до 15-ти октомври, ами и от нахиите на Ал Баб, Джарабулус, Ефрин, Азаз, както и от целият Идлибистан... :)

 20. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Гневно

  Поредната статия, писана от хора със сладникава глазура в главите и без никаква идея какви са възможностите на един над 500 милионен съюз ! А не ги знае, защото точно заради такова мислене като това в статията водещите европейски политици треперят и се чудят какво да правят с един самозабравил се диктатор .......

 21. 27 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 817 Любопитно

  Изглежда, че Пенс и Ердоган са договорили 120-часово примирие по фронтовете в Североизточна Сирия...

 22. 28 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Има му нещо на севера! Справка - Северна корея, Северна Сирия, Северна Македония, Северна Ирландия... Все конфликтни зони.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK