Сделката за Брекзит - кой какво отстъпи

Борис Джонсън

© Reuters

Борис ДжонсънГлавният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви, че сделката за излизането на Великобритания от блока е "справедлив и разумен" резултат след дни на интензивни преговори. И ЕС, и Обединеното кралство направиха стъпки, за да се стигне до компромисната сделка, но всъщност Лондон е този, който трябваше да направи по-радикални отстъпки.


Окончателното споразумение се различава по много ключови аспекти от "крайната оферта", представена от премиера Борис Джонсън на конгреса на неговата Консервативна партия. Тези отстъпки може да имат висока цена, когато в събота се стигне до необходимостта сделката да получи одобрението на демократичната Юнионистка партия и на твърдолинейните привърженици на Брекзит сред торите.


"Политико" представя ключовите елементи на сделката, анализ кой е отстъпил и обобщение какво следва.


Митници
За митниците двете страни се съгласиха Северна Ирландия официално да бъде част от британската митническа територия, което значи да прилага митата на Обединеното кралство и да може да участва в бъдещи британски търговски сделки. В същото време обаче митническата граница между ЕС и Великобритания ще бъде разположена в Ирландско море, тоест де факто Северна Ирландия ще следва европейските митнически правила.


Британските митнически власти ще проверяват стоки на британските пристанища, преди те да влязат в Северна Ирландия. Тези стоки ще може да минават без плащане на мита, ако тяхната крайна дестинация е Северна Ирландия и след това "няма риск те да навлязат в единния пазар", каза Барние пред репортери в четвъртък. "Но за стоките, за които има риск да влязат в единния пазар, британските власти ще прилагат митата на ЕС", добави той.


Критерият за определяне на този риск ще бъде изработен по време на преходния период от съвместна комисия, взимайки предвид специфики като данък добавена стойност. Съвместната комисия освен това ще определи изключения като рибарските плавателни съдове от Северна Ирландия, който плават под британски флаг и които няма да трябва да плащат мита, когато продават улова си в ЕС.


Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер

© Reuters

Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер


Основното предимство на това решение е, че няма да има проверки по сухопътната граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Северноирландските компании и фермери ще следват митническите и регулаторни правила на ЕС, което значи, че продукти от Северна Ирландия ще могат да пресичат границата, без да трябва да минават през каквито и да било проверки.


Има обаче няколко неизяснени въпроса. Бернд Ланге, председател на комисията по търговия в Европейския парламент, изтъкна, че отговорността за митническите проверки ще е изцяло на британските власти, и постави под въпрос дали те имат достатъчно средства и воля за добра проверка на продуктите.


В сравнение с първоначалната британска позиция, която предвиждаше митнически проверки в Ирландия (макар не на самата граница), Великобритания отстъпи и прие предложението за "предпазен механизъм само за Северна Ирландия", който ЕС предложи през февруари 2018 г. Това е значителна отстъпка, защото преди Джонсън категорично отхвърляше каквато и да митническа граница в Ирландско море. И все пак фактът, че Северна Ирландия не остава изцяло в европейската митническа територия, а ще може да участва в бъдещи търговски сделки на Обединеното кралство, е нещо, което Джонсън може да представи като победа у дома.


Демократично съгласие


Новите търговски разпоредби ще влязат в сила незабавно след края на преходния период след Брекзит, който ще приключи през декември 2020 г. без вот за съгласие в Северна Ирландия. След четири години обаче Северна Ирландия ще има думата.


Парламентът на провинцията ще проведе вот в рамките на два месеца преди да свърши този четиримесечен период, по въпроса дали да продължи да прилага разпоредбите или не. Ако се съгласи с обикновено мнозинство, търговските правила ще се прилагат за още четири години. Ако правилата спечелят "междуобщностна" подкрепа в парламента, ще се прилагат за още осем години. Тази подкрепа значи не само обикновено мнозинство сред всички членове, но мнозинство сред партиите от всяка страна на разделението между републиканци и юнионисти, или подкрепа на 60% от членовете, включваща 40% от всяка страна.


Ако вотът за удължаване обаче не събере дори и обикновено мнозинство, новите търговски правила ще се прилагат за само още две години. През този период съвместната комисия ще трябва да изготви нова система, за да запази границата отворена, защитавайки единния пазар.


Сделката за Брекзит - кой какво отстъпи

© Reuters


Тези нови договорки нямат нищо общо с предложеното от предишното правителство на Тереза Мей. Подробен механизъм за съгласие бе за пръв път формулиран в предложенията на Джонсън, изпратени до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в началото на октомври.


Тогава той предложи северноирландският парламент да може да гласува за търговските разпоредби, преди те дори да влязат в сила, и след това да има гласувания на всеки четири години. Ако членовете на регионалния парламент отхвърлеха плана от самото начало, той дори нямаше да влезе в сила, а ако го отхвърлеха на по-късен етап, щяха да се върнат съществуващите правила.


Джонсън се отказа от предложението си, че трябва да има първоначален вот за влизането на правилата в сила. ЕС успя да вкара по-силни защити за ситуацията, в която споразумението бива отхвърлено след четири години. Основните губещи са северноирландските юнионисти, които искат право на вето и в момента отказват да подкрепят сделката,


Бъдещите отношения


Въпреки целия шум през последните дни и седмици, че британските преговарящи искали радикално различна политическа декларация (документът, определящ амбициите за бъдещите отношения), забележително е колко малко е променена тя. Новата версия има 141 клаузи – само с шест по-малко от първоначално договорената от Тереза Мей през ноември 2018 г. Някои от промените са само за да бъде в съответствие със споразумението за оттеглянето, например премахване на разпоредби за северноирландския предпазен механизъм.


Дори и до четвъртък дипломати от ЕС твърдяха, че британците искат политическата декларация да се основава само на споразумение за свободна търговия, което не се оказа така. Например клаузите за бъдещо сътрудничество с европейските агенции за лекарствата, авиацията и химикалите са идентични. А клаузата, че Съдът на ЕС ще бъде крайният арбитър в спорове, засягащи еврозаконодателство, все още е там. Непокътната е и частта за сътрудничество в областта на сигурността, която Лондон искаше да промени.


Борис Джонсън и Еманюел Макрон

© Reuters

Борис Джонсън и Еманюел Макрон


Голямата промяна е в т.нар. разпоредби за равни условия. На срещи с дипломати през последните седмици Барние многократно говори за опасността Великобритания да се превърне в силен конкурент на прага на Европа.


Крайният текст включва подсилена клауза, която запазва първоначалния ангажимент за "отворена и честна конкуренция, включваща силни ангажименти за гарантиране на равни условия". Тя стига по-далеч: "Предвид географската близост на Съюза и на Обединеното кралство и икономическата взаимозависимост бъдещите отношения трябва да гарантират открита и честна конкуренция, включваща силни ангажименти за гарантиране на равни условия." В обхвата влизат въпроси като държавна помощ, конкуренция, социални стандарти и стандарти за околната среда и данъци.


"Точният характер на ангажиментите трябва да е съизмерим с обхвата и дълбочината на бъдещите отношения и икономическата свързаност на страните". С други думи – колкото повече Великобритания се отклонява, толкова по-малко задоволителна търговска сделка ще получи.


"Гардиън" отбелязва, че частта от политическата декларация, според която Великобритания ще обмисли хармонизиране с правилата на съюза в уместни области в бъдещи търговски разговори е премахната.


Данък добавена стойност


Как данък добавена стойност (ДДС) ще се прилага в Северна Ирландия бе след последните неуредени въпроси в преговорите за сделката. Според сегашното еврозаконодателство всяка държава членка трябва да има ставка на ДДС от поне 15%.


Във Великобритания стандартната ставка на ДДС е 20%, като има намалена ставка от 5%, която се прилага за някои стоки, и пълно освобождаване за стоки като детски дрехи, зеленчуци и плодове. В Ирландия обаче стандартната ставка на ДДС е 23% с намалени ставки от 13.5% и 9% за някои стоки.


По време на преговорите за Брекзит ЕС бе обезпокоен, че Великобритания може да прилага ДДС ставки за стоки в Северна Ирландия, които да са по-ниски от тези в Република Ирландия, подкопавайки единния пазар.


Според северноирландския протокол правилата на ЕС и за ДДС и акцизи ще се прилагат в Северна Ирландия, като Великобритания ще отговаря за тяхното събиране. Приходите от облагаемите транзакции в Северна Ирландия ще остават за Великобритания, вместо да бъдат прехвърляни за ЕС.


Великобритания освен това ще може да прилага изключения от ДДС и намалени ставки в Северна Ирландия, ако те се прилагат и в Ирландия. Всички опасения по тези въпроси ще се обсъждат от съвместната комисия, която ще може да преразглежда начина на прилагане на този член.


ЕС и Великобритания се договориха и за обмен на информация за борба с измамите.


Сделката включва компромис и от двете страни. Демократичната юнионистка партия бе против Северна Ирландия да се третира различно от останалата част на Великобритания. Условията на северноирландския протокол позволяват на британското правителство да определя ставки на ДДС и изключения в Северна Ирландия, които да са в съответствие с тези в останалата част на страната, ако не са по-ниски от тези в Република Ирландия.


Какво следва?


Британският парламент трябва да проведе гласуване за сделката в събота. Ако тя бъде отхвърлена, Джонсън вероятно ще трябва да поиска отсрочка от ЕС, както го задължава наскоро прието законодателство, целящо да се избегне Брекзит без сделка.


Ако споразумението бъде прието от двете камари на парламента в Лондон, Европейският парламент ще е следващият, който ще трябва да го одобри.


Идната седмица има пленарно заседание, но ратификацията във Великобритания може още да не е завършила дори и при най-добрия сценарий. Следващата възможност за одобрение ще е на пленарното заседание на европарламента през ноември, но това ще изисква отново отсрочка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Турчето БоДжо направи дори още по лоша сделка от Тереза Мей и това ще се види при гласуването на сделката от британския парламент.....Депутатите ще му кажат goodbye!!!!!!!!!!!!

  shlshlshlshl
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Айде бърааа, искам ги на опашка за визи.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Сделка все още няма, между другото.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Малобританците проявиха типичните си високомерие презрение и арогантност и ще се платят!!!!
  Който гласува воден от надменност и инат и подкрепи популистите ще страда!!!!

 5. 5 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1506 Весело

  вече чувам крясъците:

  Order, Order !
  маймуни !

  https://www.tagesschau.de/ausland/banksy-163.html

  накрая пак много шум за нищо !
  идват нови избори !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 6. 6 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Политическият цирк на 21 век. След Тръмп, разбира се. Сделката е по-лоша от таза на Мей, и парламента няма да я приеме.

 7. 7 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 689 Весело

  Тереза изглежда като политически виртуоз спрямо ментето на Тръмп.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  "Въпреки целия шум през последните дни и седмици, че британските преговарящи искали радикално различна политическа декларация (документът, определящ амбициите за бъдещите отношения), забележително е колко малко е променена тя. Новата версия има 141 клаузи – само с шест по-малко от първоначално договорената от Тереза Мей през ноември 2018 г. Някои от промените са само за да бъде в съответствие със споразумението за оттеглянето, например премахване на разпоредби за северноирландския предпазен механизъм."

  Много шум за (почти) нищо ! ЕС продължава да диктува условията по напускането, а след няколко години Острова ще започне нов процес, противоположен на Брекзит, за да бъде част от най - богатия пазар в света ! За какво бяха всички тези напъни ? Само за да бягат панически големи инвеститори от Лондон и едни спекуланти да залагат на къси позиции спрямо паунда ?

 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1259 Весело

  БОДЖО направи по-големи отстъпки и от Тереза.
  Това е истината.
  Нали, БОДЖО?!
  Няма да се получи, защото това, което е договорил, хвърля Северна Ирландия (заслужено, за самите ирландци, но недопустимо за юнионистите) в прегръдките на Ирландия.
  На практика това е пътк към обединението на остров Ирландия.
  Не само DUP, никой юнионист и не много хора от самата Великобритания, ще го допуснат.
  И те така, те.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 325 Неутрално

  само не знам как до края на преходния период декември 2020, ще бъдат изчиестени толкова въпроси. С това споразумение всички митнически проблеми се отлагат.
  А гледайки скоростта на договоряне, една година е кратък период.

 11. 11 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 612 Неутрално

  It ain't over till the fat lady sings.
  Нека видим първо резултата от гласуването в английския парламент.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Северна Ирландия става офшорна територия.
  А рисковете са доста високи и в двете посоки.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Ако това мине на парламентарно гласуване, ще ни трябва помощ от ЕС, за лечение на депресивните състояния у нашите митнически и данъчни служители... Но пък би било добре да стане, защото би означавало, че Великобритания, на практика, не напуска.

 14. 14 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  на 31 ще тричаме брюкселски ръкавели в Бритиш Чанъл.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 15. 15 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2295 Весело

  Гледам, Юнкер пак здраво го е стегнал ишяса… :)
  Виден представител на ЕП, като го погледне човек става ясно защо англичаните напускат при всякаква сделка.

 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2541 Весело

  Напълно възможно е след гласуването в събота БоДжо да се чете BLOW(ing) jobs(on)

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Четох, четох....

  И това с митниците и ДДС-то въобще не го разбрах. Ебати торлюгювеча! Подозирам, че границата между двете Ирландии, ще е новата любима зона на ВАТ измамниците.

 18. 18 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Излизането е ясно. Или сега или след 3 месеца най късно, ако има избори. Прогнозите са, че консерваторите ще имат мнозинство в парламента.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Четох, четох....И това с митниците и ДДС-то въобще не го разбрах. Ебати торлюгювеча! Подозирам, че границата между двете Ирландии, ще е новата любима зона на ВАТ измамниците.
  —цитат от коментар 17 на niakoi_si


  Не любима зона, а седалище направо. Това си е държавно узаконена контрабанда. При такъв хипотетичен сценарий реално част от Великобритания остава в ЕС. Това е пълен правен, митнически и търговски абсурд.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "Но за стоките, за които има риск да влязат в единния пазар, британските власти ще прилагат митата на ЕС"

  Тоест според настроението на проверяващия, новите правила могат или да са много важни или напълно незначителни. Как се измерва такъв риск? Звучи като куха фраза колкото да мине гласуването и после на практика ще е както правилните хора кажат. Доста хора ще забогатеят.

 21. 21 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2794 Весело

  Давам 1000 лв. на редакцията ако публикуват снимка на господин Прокопиев в същата поза като на Юнкер...
  Според мен и тая сделка ще я приемат колкото и сделката на Мей...

 22. 22 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  Снимка 2 - ишиасът си представя голяма глътка след срещата.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 23. 23 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#20] от "Locke":

  Общо взето се получава така, бизнеса остава в ЕС, но простолюдието ще е извън него.
  Това е и нов начин за контрол на териториите - всички шотландски и св. ирландки ръководители, които искат независимост - бизнеса им ще бъде съсипан. Тези които са послушни, за тях ще си затваряме очите. Измислиха го хитреците. Мей договори да няма твърда граница, сега ще има, за някои.

 24. 24 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 561 Разстроено
 25. 25 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#22] от "dgd":

  Мисля, че и преди нея се е парнал порядъчно.

 26. 26 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#18] от "kaiser":

  Напротив - консерваторите може и да имат "мнозинство" но то ще е в района на 30. Дори да се добавят 3-4 процента от ЮКИП (Брекзит партията ще е с 0), това означава, че ще има "обесен парламент", но ако Корбин се разкара, ще има АБСОЛЮТНО мнозинство за оставане.
  В момента Лейбър, Либ Дем, ШНП, Уелсците и Зелените общо събират над 50. Единствената пречка пред подобна прогресивна коалиция е марксистът Корбин, който ежедневно губи подкрепа в партията си. Всичките му заместници са за втори референдум или директна отмяна на чл. 50

 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Така - я да видим сега кой какво отстъпил и кой бил "клекнал"...

  Първо - отново окончателно какво ще се случи ще се решава в Лондон. В Брюксел чакат като зрители (изпълнители).

  Второ - Великобритания може да започне да води свободни преговори за търговски договори с 82% от световната икономика според своите конкретни нужди. Може да не се съобразява с европейското законодателство, ако сметне, че то не е адекватно към нуждите й.

  Трето - след края на преходния период (1 години и малко) ще решават кой ще влиза и остава в страната на база не къде се е родил, а какво може и какво ще допринесе за икономиката.

  Четвърто - Северна Ирландия ще се радва и на "двата свята" - ще имат достъп едновременно до британски и ЕС-стоки.

  Пето - Митническите проверки ще се извършват изцяло от страна на ОК.

  Шесто - за бъдещето на Сев. Ирландия единствено отношение ще има единствено североирландския парламент (ЕС няма абсолютно никакво участие, нито пък република Ирландия). Ако преценят, след 4 години могат също изцяло да се откъснат от територията на ЕС, стига да решат технически проблема с границата, или пък (по-вероятно) да го направят съвместно с Ирландия, след като сравнят за тези четири години къде е стигнала икономиката на Великобритания в сравнение с тази на ЕС.

  Да припомня, че при предното споразумение (на Мей) имаше предпазна клауза, поради която ОК оставаше в законодателството и търговския съюз на ЕС до момента, в който и двете страни (т.е. и 28-те страни) не се споразумеят как да го направят (заради липсващата граница). Сега такова нещо няма.

 28. 28 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kosta Delev":

  Толкова много писане за нищо.
  Хората в Кралството вече им писна от консерватори и брекзитчии. Има стабилно мнозинство за оставане, а Джонсън само чака кондукторите да го изритат.

 29. 29 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Този, когото наричате ишиас е стар и хитър лисугер! Заедно с Барние и Ферховстаат подредиха и БоДжо, а им казаха сто пъти, че сделката с Мей е най- доброто, което ще получат. Сега дебатите в парламента на бритките, ще са най- голямото шоу на годината! :) Много се надявам ЕС да се отърве най- после и мосю Юнкер да си сръбне отлежал и фин Наполеон. А дано, ама...надали :(

 30. 30 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kosta Delev":

  Браво шампионе!
  Преброй колко пъти си използвал бъдеще време. А така ясновидецо.
  И да питам, ЩЕ се подкваси ли Атлантика?

 31. 31 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#26] от "Анонимен7":

  в момента може и да е така, но при нови избори, консерваторите ще имат над 50% от парламента.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Боби ги сгъна брюкселските "шефове" и получи почти всичко което искаше. Следва да почнат да му вдигат статуи на острова още приживе.

  П.С. А нещо за свободното движение на хора, което уж ЕС щеше да отстоява до последно...

  Путин - мы верим в тебя !
 33. 33 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kosta Delev":Толкова много писане за нищо.Хората в Кралството вече им писна от консерватори и брекзитчии. Има стабилно мнозинство за оставане, а Джонсън само чака кондукторите да го изритат.
  —цитат от коментар 28 на Анонимен7


  това не е вярно, подкрепата за излизане се е увеличила. А за излизането вече е решено отдавна, още през 2016а. Въпросът е как точно да стане. Винаги съм твърдял, че когато договорят нещо което ги удовлетворява, тогава ще е. Няма за къде да се бърза, това не е сирене да го нарежеш.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kosta Delev":

  Дъра бъра, пълни глупости си написал. Влакът се кара в Брюксел и така ще бъде и занапред, защото Брекзит просто няма да има. Никога.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "За митниците двете страни се съгласиха Северна Ирландия официално да бъде част от британската митническа територия, което значи да прилага митата на Обединеното кралство и да може да участва в бъдещи британски търговски сделки. В същото време обаче митническата граница между ЕС и Великобритания ще бъде разположена в Ирландско море, тоест де факто Северна Ирландия ще следва европейските митнически правила."

  Пълна бъркотия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Неутрално


  Жан-Клод Юнкер се прозява. Ние също.
  Брекзит съвсем заприлича на "Дързост и красота".

 37. 37 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Няма да мине, Корбин изобщо не иска никакво излизане тъй че няма шанс

 38. 38 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Че кихне ли? Говорещият с извънземни нещо е зинал

 39. 39 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#17] от "niakoi_si":

  Да, очертава се като голяма пералня и машина за пари!

 40. 40 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Какво следва?

  Следва, че те първо ще подпишат това, после ще затворят границата с Ейре и ще си направят каквото си искат.

 41. 41 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#19] от "EU defender":

  Това си е голям успех на Великобритания и те точно това търсеха от самото начало!

 42. 42 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#20] от "Locke":

  Трудно ни е да го асимилираме, но за държава като Великобритания, бивша колониална империя с територии по целия свят, това си е нормална практика.

 43. 43 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 921 Весело

  Няма сделка. Вдругиден всичко започва отначало 😁

 44. 44 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kosta Delev":

  ШУ РЕЧЕ?
  Писал, писал...
  Кое от всичкото е релеватно бре, Конфуций, пардон, Нострадамусе!
  Недостатъци - никакви!
  Само предимства да си вън от ЕС.
  Да им се чуди човек защо въобще са се бутали у тоя смотан съюз...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Този Брекзит ще се проточи дълго и е с неясен изход.

 46. 46 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 522 Любопитно

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Ти кажи Брексит дали ще има остави сделката

  гошо
 47. 47 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#19] от "EU defender":

  Абсурд не абсурд Путин го цепна ЕС и отпред и отзад

  гошо
 48. 48 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#42] от "sbk":

  Ако държавата е хората, то сегашното население на Великобритания няма идея какво е да живееш в империя с теротирии по целия свят. Явно жадуват за това усещане толкова много, че започват да разпарчатосват малкото си останала територия.

 49. 49 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Снимка на деня (снимката на Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер на "Ройтерс"): "Абе какво става с наш Юнкер, защо така зее и галта въздух на празни обороти, да не се е задавичкал с някоя кост (ако е така Боби да вземе и да го удари по гърбината, да не му стане лошо на човека) или пък му се спи на заваликята от прекараната безсънна нощ."

 50. 50 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ей сега се загледах как седят нещата в UK парламента... Май излиза, че Боджо е блъфирал през цялото време, нямат мнозинство да прекарат сделката през пардамента.

  https://www.parliament.uk/mps-lords-and-offices/mps/current-state-of-the-parties/

 51. 51 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#48] от "Locke":

  Не съм съвсем сигурен. Освен това държавата е хората, но действа благодарение на администрацията. А Британските митнически и гранични служби много добре знаят как да си вършат работата. Системата е стара и създадена така, че да контролира решенията, взети на място в колониите, с цел избягване на корупция, злоупотреби, промяна в ситуацията и прочее.

 52. 52 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":


  До коментар [#1] от "Against China":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Островните "гении" сами се докараха до това дередже!Най-общо казано получиха козметични промени, но нищо по-добро от сделката на Мей!

 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Любопитно

  Браво на ЕС за това , че пак защити умело своите интереси!А островитяните да се радват на "банана" от Европа , защото и това им е много с оглед на тяхната наглост и безочие в последните години!!!!

 54. 54 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kosta Delev":Браво шампионе!Преброй колко пъти си използвал бъдеще време. А така ясновидецо.И да питам, ЩЕ се подкваси ли Атлантика?
  —цитат от коментар 30 на gmbh


  Их това заболя. :)))

 55. 55 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  "Какво следва?"

  Сделката се отлага за 22 век.
  Джонсън е политически труп.
  Да идват следващите...

 56. 56 Профил на allmighty
  allmighty
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Борис Джонсън - Ципрас номер 2. След голямото перчене за пред местната му публика сега следва голямо тихо клякане и приемане на всичко, което трябва да се приеме. По същество - Северна Ирландия ще бъде митнически извън Великобритяния и в Евеопейския митнически съюз. Другото е лъскава, шарена и объркваща опаковка, за да може всеки да продава сделката така, както е нужно и удобно на конкретния политически пазар.

 57. 57 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#53] от "bat_plamen":

  Нагли са, защото са тежки: британската икономика е колкото 20-те по-малки ЕС държави, взети заедно. Брекзит напрактика е разцепване на ЕС почти на две! Отделно, Британия беше научният, образователен и медиен център на Европа и един вид "външно министерство" с връзки и авторитет по цял свят (щото Меркел и Макрон влизат в новините само в радиус от 1000км).

  Иначе има и по-нагли - например българите - предвид тежестта им в ЕС и изказвания като твоето.

 58. 58 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  ,,Сделката за Брекзит - кой какво отстъпи,,

  Леле мале един са смей, друг са зей. Те тва е сделката брекзит

 59. 59 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 751 Весело

  Браво на Борис!!! Да живее независима Великобритания!
  И да не забравяме:

  Лъвовете 6
  Животните 0

  Марс е изконна Американска територия!
 60. 60 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Айде бърааа, искам ги на опашка за визи.
  ============================================

  Кой, татарите ли ще раздават визите? Що не си видите първо татарските физиономии с азиатските мустаки....

 61. 61 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Гледам, събрала се татарската форумна селяния, дето нагъва сланина за по-евтино, за да обсъжда делата на една Великобритания, която е създала съвременния свят.

 62. 62 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  скоро да се готвим за антиБрекзит .

 63. 63 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо се притеснявате за Великобритания, като те са си много наред. Сега просто се превръщат в Австралия. Австралия си има сделки с ЕС, има си и точкова система за емиграция. Разликата е, че Великобритания има много повеве общ бизнес с ЕС, но тези неща се нареждат.

  Реалната причина за Брекзит е много лесна за разбиране. Представете си един млад великонритански предприемач с диплома за бизнес който иска да стартира бизнес. Какво имаше досега в излишък във Великобритания - имигранти. Лесно е да направиш ресторант например, когато можеш на минимална заплата да наемеш целият персонал. Лесно стартираш, лесно си на печалба. Но като го умножиш по 100000 (с различни бизнеси) и изведнъж се оказваш с милини емигранти в страната си. Великобритания се превърна в място където просто да правиш бизнес и да препълваш улиците с хора

  Но във Великобриания има и хора които мислят 100-200 години напред и те разбират, че ако техните предприемачи се занимават само с подобен тип бизнеси скоро ще загубят големите и те ги губят много технически бизнеси са се изнесли от Великобритания последните две десетилетия.

  Какво следва сега, преструкториране на бизнеса във Великобритания. Много добре печелещи малки бизнеси ще изчезнат без притока на емигранти и с повишаване на изискванията от вече пристигналите ( защото вече няма да са лесно заменими). От там много хора които се изхранваха от отдаване на къщи под наем ще трябва да се върнат на работа, но това са частни случай, посочвам само големите групи от хора за които се сещам.

  Тенденцията е ясна, обществото, бизнеса и амбициозните хора трябва да започнат да създават бизнеси в услугите от по-висок технически клас.

  След 20 години англия ще бъде стабилно в топ 4 на икономическите и политическите сили.

  X
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK