България подкрепя по-висок праг на вноските за следващия бюджет на ЕС

България подкрепя по-висок праг на вноските за следващия бюджет на ЕС

© Правителствена информационна службаПри определянето на следващия многогодишен бюджет на ЕС – за периода 2021-2027 г., България ще отстоява позицията за праг от 1.3% от съвкупния брутен национален продукт на 27-те страни. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти след първия ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.


Темата за дългосрочния бюджет на общността е "гореща" на фона на предстоящия Брекзит, като страните спорят за евентуалното увеличение на приноса на всяка една, когато Великобритания напусне. Европейската комисия предлага праг от 1.11 на сто от съвкупния брутен национален доход на 27-те, а Европейският парламент настоява за 1.3%. Германия, която е от страните с най-голям принос към общия бюджет, настоява при определянето на рамката за 2021-2027 г. да се сложи таван от 1% от съвкупния брутен национален продукт. Вижданията на Берлин са подкрепени от няколко страни, сред които Холандия и Швеция.


"Едните искат да бъде съставен на 1% от БВП (има предвид съвкупния брутен национален доход – бел. ред.), други, сред които сме и ние – на 1.3 от БВП, за да не пострадат и кохезията, и земеделието, а и да бъдем по-амбициозни в сферата на иновациите, технологиите, киберсигурността", каза премиерът Борисов.
През 2018 г. ЕК предложи бюджет, който в номинално изражение е с няколко процента по-висок от този за предходния период, така че да се компенсират загубите от напускането на Великобритания и същевременно да се финансират нови програми. България е една от малкото, които получават повишение на средствата по структурните и кохезионните фондове на ЕС, и губи относително малко пари в областта на земеделието. Въпреки че България ще трябва да плаща малко повече в бюджета на ЕС, общият баланс ще продължава да е повече от положителен (през миналата година страната е била на плюс с близо 1.6 млрд. евро), отбелязва "Капитал".


При предложението за бюджет на общността се настоява още финансирането от ЕС да бъде обвързано с условия за спазването на върховенството на закона, срещу което наскоро се обяви Унгария, а българското правителство отдавна възразява.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  "....При предложението за бюджет на общността се настоява още финансирането от ЕС да бъде обвързано с условия за спазването на върховенството на закона, срещу което наскоро се обяви Унгария, а българското правителство отдавна възразява..."

  Това трябва да стане задължително условие!
  Не може страни с различно ниво на корупция, да получават сходен процент финансиране!
  Иначе как ще разберат че има проблем...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 2. 2 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 604 Весело

  Можеше да илюстрирате поне с някой финансист, а не със слабоум на когото е необходим пищов, за да ти каже основни данни за икономиката..

 3. 3 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  "Въпреки че България ще трябва да плаща малко повече в бюджета на ЕС, общият баланс ще продължава да е повече от положителен (през миналата година страната е била на плюс с близо 1.6 млрд. евро), отбелязва "Капитал".

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4048 Весело

  " България е една от малкото, които получават повишение на средствата по структурните и кохезионните фондове на ЕС, и губи относително малко пари в областта на земеделието. Въпреки че България ще трябва да плаща малко повече в бюджета на ЕС, общият баланс ще продължава да е повече от положителен (през миналата година страната е била на плюс с близо 1.6 млрд. евро), отбелязва "Капитал"."

  Руските тролове да измислят някакви други опорки колко много ни отнемал ЕС и как щяла да се стопи нацията ни.....

 5. 5 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#1] от "Рим":

  Ми на нас, корумпираните, корупцията не ни е проблем. Проблем ще е, ако няма кой да бута или ако вземат да ни тормозят за нищо - че сме си били взели нещичко!

 6. 6 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1079 Весело

  Можеше да илюстрирате поне с някой финансист, а не със слабоум на когото е необходим пищов, за да ти каже основни данни за икономиката..
  —цитат от коментар 2 на Ivan Stoev


  А сега, драги ми @Ivan Stoev, опиши с твои думи колко много са по-зле умствено, организационно, коалиционно и креативно „умните и красиви“ мъдреци под опашката на коня, за да може този ми ти „слабоум“ да ги бие като маче у дирек на каквито избори искаш! Давай!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3203 Весело

  Имел си хасъм!
  Па сме и скромни даже!

  Само дето Меркел вика от 1,1% на 1% ...

 8. 8 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Крайно време е ЕС да престане да налива пари в джобовете на "управляващата" ни банда.
  За да видим как веднага ще изчезне от хоризонта.

 9. 9 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#2] от "Ivan Stoev":

  Владко Доганов може би?

 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Тека е,ама ако управляваше ДеБъ щяхме да получаваме повече, и да живьом по-добре!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1112 Разстроено

  " дуги, сред които сме и ние – на 1.3 от БВП, за да не пострадат и кохезията, и земеделието, а и да бъдем по-амбициозни в сферата на иновациите, технологиите, киберсигурността", каза премиерът Борисов."
  Лично аз смятам, че основната част от бюджета на ЕС трябва да се харчи за сигурност и фундаментални научни изследвания, не за "кохезия и земеделие"...
  А "иновациите, технологиите, киберсигурността" са лесно постижими, ако не се налагат огромни данъци на фирмите, които работят в тази област, а се позволи на хората да работят свободно...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  Нищо ново: богатите страни искат по-ниски вноски, а обратното се иска и касае страни като нашата бедна родина

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3071 Весело

  "други, сред които сме и ние – на 1.3 от БВП, за да не пострадат и кохезията, и земеделието"
  и да не пострадат политиците. Зер те политиците само за това са политици.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3071 Весело

  Парични потоци несвързани със спазването на законите си е чиста загуба за България. Ако не се научим да действаме като икономически ефективно общество каква ни е ползата от тези пари.

  подпис
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3071 Весело

  До коментар [#8] от "ppopov_67":
  "Крайно време е ЕС да престане да налива пари в джобовете на "управляващата" ни банда.
  За да видим как веднага ще изчезне от хоризонта."

  Не се тревожи за бандата. Сега бандата се храни с европейски пари, но където няма такива пари бандата си краде от държавата. В Русия няма европари а виж какви огромни богатства изнасят техните банди в чужбина.

  подпис
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Нищо ново: богатите страни искат по-ниски вноски, а обратното се иска и касае страни като нашата бедна родина
  —цитат от коментар 12 на neut


  Е, чак пък Родината!

  На Боцан с авере им се ядат още дренки.
  И знаят, че като дадЕМ пет кинта - ТЕ ще "усвоят" милиард.
  Т'ва е цЕлата кондика ...

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Да, ама германците не искат да хранят българската корупция.

 18. 18 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Комунистическия ЕССР скоро ще иска да преразпределя 100% от БВП на страните, нищо че разплутата евробюрокрация не произвежда нищо освен малоумие след малоумие и лобистки закони. Англичаните няма да са единствените, които ще напуснат тази пародия. Какви "европейски граждани" сме, като за едни има Шенген, за други има евро, за трети има визи за САЩ, за четвърти задължително прибиране на камионите вкъщи и т.н????
  Няма как да се случи "пълната интеграция" на ЕС, защото тя е насочена само към защитата на големите играчи и пълна гавра и подигравка с малките страни. Вече преживяхме един Голям брат, ще преживеем и този, който или ще се промени тотално, или ще колабира като СИВ и ЕССР.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 19. 19 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Сикаджията я разбира киберсигурността.

  Вадиш захранващия кабел от щепсела и никой не може да припари до компа.
  Сигурно ще иска пари за щепсели.

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  Само дето ние сме нетен реципиен на евросредства. И никой не се интересува от нашето мнение. Особено на фона на дупката в евробюджета, която ще остави излизането на Великобритания и армията незаконни имигранти, която ще трябва да се храни.

 21. 21 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Крайно време е ЕС да престане да налива пари в джобовете на "управляващата" ни банда.За да видим как веднага ще изчезне от хоризонта.
  —цитат от коментар 8 на ppopov_67


  Крайно време е викаш, да и стане зле на България, ама наистина много зле, та да се измете Боку от властта и да се вредим и ние....

  Е кажи ми сега, кой нормален човек ще гласува за вас? Така и ще си останете с кръчмарските блянове за кьор софра келепир... Нанай маро за вашего брата!

 22. 22 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Същественият проблем е, защо българското правителство подкрепя Европейската централна банка да емитира евро по неправилен начин. Тази банкова грешка води към възникване на актуални щети и кризи в Европейския съюз.
  Провалът на Европейския съюз ще е резултат от грешката на Европейската централна банка.

  Вариантите са:
  1. При запазване на банковата грешка: Европейската централна банка емитира евро по неправилен начин – е с нарастващи щети Европейския съюз.
  Членовете на Европейския съюз са жертви на грешката на Европейската централна банка.
  2. Устойчивият просперитет на Европейския съюз е възможен, когато Европейската централна банка емитира евро по правилен начин.

  Защо българското правителство е съгласно със запазване на банковата грешка (Европейската централна банка емитира евро по неправилен начин), а влага много обществени средства за противодействие срещу възниквалите лоши последици от грешката на Европейската централна банка?

  Иван Митев - икономист
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK