Помощта от ЕС срещу бедността в чужбина не гарантира намаляване на миграцията

Помощта от ЕС срещу бедността в чужбина не гарантира намаляване на миграцията

© ReutersЕвропейските политици имат засилен интерес да се преборят с първопричините за миграцията чрез помощ за развитие в страните, от които идват хората в Европа. Но няма доказателства, които да подкрепят тезата на тези политици, че справянето с бедността в чужбина ще намали стимула на мигрантите да поемат към страните от ЕС. Това са част от изводите в анализ на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), разпространен преди дни.


Според авторите му по-скоро има вероятност за ефект, обратен на търсения - подобрените с европомощи умения на местните хора да засилят стремежите им да живеят по-добре на друго място и всъщност да насърчат миграцията. Европейските донори биха могли да имат по-голямо влияние, когато помощта се използва за оформяне на миграцията, така че тя да е от взаимна полза за Европа, за страните по произход и за транзитните държави, се посочва в изследването.


В него се препоръчва Европа да не бърка ролята на помощта за развитие за намаляване на принудителната миграция с тази за намаляване на миграцията в по-широк план. Европейската помощ за развитие трябва да подкрепя миграцията като избор, а не като необходимост.
Идеята, че цялата миграция към Европа е водена от икономически фактори и следователно подобрението на икономическите условия в страните по произход ще я намали, не взима предвид факта, че много африкански мигранти бягат от конфликт, преследване и политически репресии. Когато страните насочват помощта за развитие към гранична сигурност, както все по-често става с Доверителния фонд на ЕС за Африка, това може да засили уязвимостта на мигрантите, оставяйки им опасните нелегални пътувания като единствена алтернатива.


Какво е ефективна помощ?


В изследването се отбелязва, че европейските политици са силно заинтересовани от подхода за справяне с първопричините за миграцията, който се фокусира върху инвестиции, насочени към страните, от където идват мигранти, и цели да подкрепи местната икономика, така че да бъдат обезкуражени потенциалните мигранти да се насочат към Европа.


Според анализа има слаба перспектива помощта за развитие да доведе до намаляване на миграционните потоци. Притегателните фактори, особено социалните мрежи, които свързват мигрантите с тяхната страна дестинация, заедно с техните средни доходи са най-силните двигатели на миграцията. За бежанците конфликтите са важен стимулиращ фактор.


Прекомерната загриженост на ЕС за граничната сигурност има отрицателен ефект върху програмите за развитие и увеличава броя на опасните и незаконни опити за миграция, често с фатални последици. Европейското финансиране отива все повече за хуманитарна подкрепа без отчитане на въпросите, свързани с развитието, което води до мерки, адресиращи краткосрочни основни нужди за сметка на устойчиви решения.


Има риск с времето да се промени определението за ефективна помощ по негативен начин – правителствата може все по-често да използват намалените миграцонни потоци, а не намаляването на бедността, като показател за успех.


Причини за миграцията


Според данни на Евростат и Върховния комисариат на ООН за бежанците икономическият статус на държавата дестинация, културните и езикови фактори и географската близост дават относително слаби обяснения защо хората мигрират. По-късите дистанции между страната на произход и дестинацията и относително ниските транспортни разходи са значителен двигател за икономическата миграция, но не и за потока на търсещи убежище. По-значими са други три фактора:


- Присъствието на социални мрежи или общности с мигрантски произход в държавата дестинация;


- Възраст и образование – младежите е по-вероятно да мигрират от по-възрастните хора. Това важи в особена степен за групите със средни доходи;


- Икономическият статут на държавата на произход – хората от семейства с ниски доходи е по-малко вероятно да мигрират, докато тези от семейства със средни доходи е най-вероятно да го направят.


Два други фактора – конфликт и околна среда – окозват влияние върху принудителната миграция, но не дават стабилни прогнози за миграционните потоци. Конфликтите обикновено възникват в страните с ниски и бедни доходи, а ефектите от климатичните промени са най-видими в бедните държави (особено в тези в Африка).


Поради серия от сложни причини (като гранична сигурност, липса на безопасен път и липса на средства) повечето хора в засегнати от конфликти райони обикновено остават там, където са. Когато имат възможност за преместване, те често са ограничени в рамките на националните граници и следователно това представлява вътрешно разселване, а е миграция. Освен това хората, които са били принудени да мигрират заради конфликт остават в т.нар. глобален юг, често в лагери – 85% от разселените лица живеят в развиващи се страни.


В Европа все по-често се признава, че климатичните промени и проблемите на околната среда имат потенциал да предизвикат значително принудително преместване на население. Това повдига въпросите за липсата на правна защита за този вид бежанци. Според доказателства от Междуправителствения панел за климатични промени в следващите години климатичните промени ще засегнат най-вече Африка, което може да доведе до миграция.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 45 Любопитно

  Според тва което се случва,гарантира увеличаване на миграцията!
  Само дето мигрантите са жизнено необходими на застарялото ЕС,за да могат баба Хелга и дедо Ханс да вземат по 2-3 бона пенции,и да се въшлеят през месец по круизните кораби!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Европейските страни малко по малко се превръщат в един бежански лагер ,наскоро в Италия видях какво значи изоставени населени места край морето ,никой не рискува да замръкне в цели зони ,защото са пълни с черни мигранти ,които не намаляват ,идването им не решава нито един проблем нито за тях ,нито на местните ,трябва да се сложи отпор на тази миграция.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Абсолютни и пълни глупости.
  Само да поясня, че Европейският съвет за външна политика няма нищо общо с Европейския съвет (в който участват всички ресорни министри на страните от ЕС, в зависимост от темата), и който понякога е във формат "външни министри".
  Става дума за нпо на Отворено общество със затихващи функции, което в случая действа като хибридка (заради името си), целяща засилване на антиевропейски настроения с подобни очевидно изсмукани от пръстите "изследвания".
  Не се хващайте!

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 45 Любопитно

  Европейските страни малко по малко се превръщат в един бежански лагер ,наскоро в Италия видях какво значи изоставени населени места край морето ,никой не рискува да замръкне в цели зони ,защото са пълни с черни мигранти ,които не намаляват ,идването им не решава нито един проблем нито за тях ,нито на местните ,трябва да се сложи отпор на тази миграция.
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  Надеждата е да почнат да работят, но повечето инджинери са тотално неграмотни, а и не им се бачка!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Ей сега ще дойде Килъра да те тури на място.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 300 Весело

  Според мен даването на помощ за африканските държави трябва да е обидно за тях- нека се даде възможност на негрите, които, както знаем, са равни на белите, сами да достигнат цивилизационни висини.
  Ето аз, за да подкрепя този процес, вече съм се сдобил с африканска пазарска чанта от плетен сизал, купена от автентичен чернокож африканец на пазар в Гран Канария
  :-)

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4393 Неутрално

  Според тва което се случва,гарантира увеличаване на миграцията!Само дето мигрантите са жизнено необходими на застарялото ЕС,за да могат баба Хелга и дедо Ханс да вземат по 2-3 бона пенции,и да се въшлеят през месец по круизните кораби!
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Ами пренасочвайте ги със собствен пример към Матушката ви,
  зер и там жизнено са необходими емигранти за застарялото СССР население,
  за да могат бабушка ПРАСКОВЬЯ и дед ПАНКРАТИЙ да вземат по 2-3 бона в рубли
  пенции да се въшлеят на КУРОРТ В КРИМ и да ДАВАТ ПО 100 РУБЛИ БАКШИШ
  на персонала в Ривиерата, Монако и Алпите, ха-хааааааааа

  Айде ФОРУМНИТЕ РУБЛАДЖИИ повличайте крак - и емигрирайте
  в Припикаевск на Амуре, зер в Москве и Санкт Ленинград НЕМА ДА ВИ ПУСНАТ
  по ПРИЧИНА КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО - пардон.....ПРОПИСКАТА, ЖИТЕЛСТВОТО демек

 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Според мен даването на помощ за африканските държави трябва да е обидно за тях- нека се даде възможност на негрите, които, както знаем, са равни на белите, сами да достигнат цивилизационни висини.Ето аз, за да подкрепя този процес, вече съм се сдобил с африканска пазарска чанта от плетен сизал, купена от автентичен чернокож африканец на пазар в Гран Канария :-)
  —цитат от коментар 6 на balgariez


  Чантата в Китай ли е плетена?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 45 Любопитно

  [quote#7:"Hawaii"][/quote]

  Петричевъ,ти да не мислиш, че в Расия нема мигранти!?
  Само дето не са толкова неграмотни и бачкат,защото Масква не верва на сълзи!Направи си справка.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Весело

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Айде ФОРУМНИТЕ РУБЛАДЖИИ повличайте крак - и емигрирайте
  =======
  Пак ли организираш "големи екскурзии".....?

  Bukalemun
 11. 11 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ...Само да поясня, че Европейският съвет за външна политика няма нищо общо с Европейския съвет...Става дума за нпо на Отворено общество ...
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  Това обяснява защо тази статия е показана в този сайт – трябва да се заработват грантовете !

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Защото те не го правят за единия хляб, а за постигане на своята "американска мечта".

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4393 Весело

  [quote#7:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 9 на Платон Фъшкиев
  ти да не мислиш, че в Расия нема мигранти!?Само дето не са толкова неграмотни и бачкат,защото Масква не верва на сълзи!Направи си справка.[/quote]

  Тъй.....тъй.....
  Фрашкано е с ЕМИГРАНТИ ОТ ПОСТСЪВЕТСКИТЕ СУЛТАНАТИ от СРЕДНА АЗИЯ.
  Таджики, узбеки, туркмени......и прочее ЕНТЕЛИГЕНТИ от Средна Азия,
  организирани в МАФИИ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА вече са на път
  ДА ИЗРИТАТ МЕСТНИТЕ МАФИИ, както и КАВКАЗКИТЕ ТАКИВА....

  ФСИЧКИ са с повече от едно ВИШУ - СВОДНИЧЕСТВО, РЕКЕТ...и нещо друго....

  ОПОРКИТЕ ви за русийката вече не минават и на Бузлуджа и на Копринка...

  Все ще се намери някоя и друга РУСКИНКА да предаде четата и да обЪясни

  как стоят нещата в Матушката ви...

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Весело

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Припикаевск на Амуре,
  =======
  Ти от.....Мамаев Курган ли пишеш....?

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4393 Весело

  До коментар [#7] от "Hawaii":Айде ФОРУМНИТЕ РУБЛАДЖИИ повличайте крак - и емигрирайте=======Пак ли организираш "големи екскурзии".....?
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Що ?

  Те "големите екскурзии" вече са организирани и си вървят.....

  Само дето ПОСОКАТА ИМ Е ОБРАТНАТА на русийката и Турция.

  Аз само агитирам "големите екскурзианти" ДА ОБЪРНАТ ОРИЕНТАЦИЯТА....

  Към русийката и Турция искам да кажа.......ха-хааааааа

 16. 16 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 300 Весело

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  "...Припикаевск на Амуре.. и Санкт Ленинград..."

  Силно. Респект.
  (ツ)

 17. 17 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 300 Весело

  До коментар [#8] от "Платон Фъшкиев":

  "Чантата в Китай ли е плетена?"

  Не пише "маде у Китай" ;-)
  Но не пише и правено у Африка- не съм убеден, че негърът, който я е правил, е знаел някакво четмо&писмо, както и симпатичният негър-търговец. То и "африканска азбука" май имат само евреите и "фараонските" египтяни... (ツ)

 18. 18 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 45 Любопитно

  До коментар [#7] от "Hawaii":"...Припикаевск на Амуре.. и Санкт Ленинград..."Силно. Респект.(ツ)
  —цитат от коментар 16 на balgariez


  Силно я!
  Редникъ Киро му е увеличил дозата,че и избори в БФС се задават!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Весело

  Подхвърлянето на еврофондове от ЕС към БГ(примерно) не гарантира намаляването на миграцията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Весело

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  Аз само агитирам "големите екскурзианти" ДА ОБЪРНАТ ОРИЕНТАЦИЯТА....
  ========
  Агитираш ?
  В обратна ориентация?

  Значи си .....секретарски комсомол......:)).....
  Но по внимателно с ориентацията .....да не я обърнеш....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 45 Весело

  До коментар [#15] от "Hawaii": Аз само агитирам "големите екскурзианти" ДА ОБЪРНАТ ОРИЕНТАЦИЯТА....========Агитираш ? В обратна ориентация? Значи си .....секретарски комсомол......:)).....Но по внимателно с ориентацията .....да не я обърнеш....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Ориентацията или резбата?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Весело

  До коментар [#21] от "Платон Фъшкиев":

  Ориентацията или ....
  =======
  Питам го за съвсем други работи. ...а той буквално ми се изповяда .....;)

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4393 Весело

  До коментар [#15] от "Hawaii": Аз само агитирам "големите екскурзианти" ДА ОБЪРНАТ ОРИЕНТАЦИЯТА....

  Ориентацията или резбата?
  —цитат от коментар 21 на Платон Фъшкиев


  И двете, таваришче, и двете....

  Не четеш ли КАКВИ ЕДНИ ТАКИВА ИСТИНСКИ РУСНАЦИ

  СА СЕ НАВЪДИЛИ В МОСКВЕТО....

  ЗАГОРЕЛИ ЕДНИ ТАКИВА и НАЛИТАТ НА БЪЛГАРИ.....

  https://pik.bg/брутално-двама-изнасилиха-български-студент-в-санкт-петербург-news877809.html

  "Български студент е бил изнасилен от двама мъже в Санкт Петербург. Това е съобщил самият потърпевш, предава руската РЕН-ТВ. Инцидентът е станал на 16 октомври в района на метростанция "Проспект болшевиков" на петербургското метро. Двамата мъже са нападнали момчето, след което го завлекли в изоставени сгради и го изнасилили.."©️

  И да се пазите като идете на гости при тъщата ей...... !!!!

  Зер, ония там НЕМА ДА ВИ ПАЗЯТ......

 24. 24 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Най-големият проблем пред съвременната цивилизация това неконторлируемото увеличаване на населенито на планетата, което води до лавинообрано увеличаване на конфликтите, миграцията и замърсяването. Напълно е невъзможно да се определи броята на хората в Африка, Индия и големи части от Южна Азия. Като имаме предвид, че това са хора, за които образованието няма стойност, а престъпността е норма, става ясно, че в средносрочен и дългосрочен план войните и епидемиите ще са ежедневие.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Европейската помощ за развитие трябва да подкрепя миграцията като избор, а не като необходимост.
  =======
  След това .....статията придобива нулева тежест.....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 300 Весело

  До коментар [#24] от "Мизийски":

  Наскоро в Дневника писаха за африканка с 44 (!) деца от различни мъже (последният бе дезертирал кат' останалите). "Самотната майка" търсеше чували зърно да ги храни. Самата тя, обаче, беше дебелана ;-)

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2006 Весело

  В Африка под Сахара имаше две държави, които се оправяха сами и то забележете - при жестоки санкции и ембарго над тях. ЮАР и Родезия. Водено от СССР и комунистите от цял свят, ООН и "международната общност" ги разковаха, като Родезия стана Зимбабве (тук дори видните болшевики от форума няма как да защитят ООН, като знаят резултатите - за 20 години от държавата хранеща половин Африка, Зимбабве стана поредната гладна кочина), а ЮАР е на път до няколко години да мине през същото, отново придружено с геноцид над останалото бяло население там. Нали има дадохте не просто независимост на тия (преди 50+ години вече), ами и направихте всичко възможно да ги ръководят местни черни? Нали са ни равни? Защо някой трябва да продължава да ги обгрижва и храни в буквалния смисъл на тази дума? Навремето премиерът на Родезия Ян Смит беше казал нещо много хубаво "Държавите на север от нас получиха независимостта си и на следващия ден се обърнаха с купичка в ръка да просят подаяния. Това е "независимост" каквато аз не искам.". СПирането на миграцията е въпрос на воля и премахване от политиката чрез гласуване, на глобалистите, които искат да превърнат Европа в кочина. След това технически средства има достатъчно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6158 Неутрално

  Строги закони срещу нелегални навлеци, здрави външни граници и солидна охрана по тях. Депортация на нарушителите.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#28] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Не мисля, че депортацията е достатъчна.
  Преди депортацията трябва да получат ужасяващо посрещане, да запищят по мрежите и да стреснат следващите ги.

  подпис
 30. 30 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Разбира се че няма да има ефект, те не искат да си устроят кочината
  а да живеят на чужд гръб !!!

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  Докога ще ни манипулирате? Климатични промени, дрън-дрън! Я дайте една статистика с колко се е увеличило населението в африканските държави и как ресурсите им не достигат за изхранването му. Цели държави вече зависят от външните помощи и вместо да се направи нещо по въпроса за ограничаване на раждаемостта отново призиви "Дайте, да дадете!". Докато не се разбере, че ограничаването на раждаемостта в развиващите се държави е по-важен проблем от климатичните промени, върху които почти не можем да влияем въпреки мантрите на затоплистите, няма да има разумно решение на проблема с миграцията.

 32. 32 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Любопитно

  В Африка има стотици благотворителни организации, които раздават храна, презервативи и лекарства, но на германците пак са им мили африканците и пак им е през оная работа за бедността в България.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 33. 33 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Любопитно

  Климатични промени в Африка...затова пък африканците в момента са към 1,2 милиарда, ще са 2,9 милиарда към 2050 г. и 4,4 милиарда към 2100 г. Изглежда жегите са благоприятни за размножаването им.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  ”по-скоро има вероятност за ефект, обратен на търсения - подобрените с европомощи умения на местните хора да засилят стремежите им да живеят по-добре на друго място и всъщност да насърчат миграцията.“

  Факт. Източноевропейците го доказаха.

 35. 35 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#34] от "half truth":

  Те го доказаха източноевропейците и германците не знам защо мислеха,че негрите и арабите са като нас.

 36. 36 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Доста неприятни изводи.
  Лично аз съм на обратното мнение, че е необходимо да се подпомогне развитието на икономиките им. Дори и да се съсредоточат в страните от Севрна Африка за да станат буферни...

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Весело

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Стига, наистина ли са изоставени пък са пълни с хора от които да те е страх?
  Как става това?

  ПС Италия има около 20 000 изоставени населени места, и си ги има още от преди последната имигрантска вълна да започне, сигурен ли си че не си попаднал на някой от тях? Имаше ли топла храна сервивана по-масите като отиде, изоставена при бягството на италианските житили от приждащите тълпи имигранти?

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Весело

  До коментар [#17] от "balgariez":

  Мда, африканските държави ако не знаеш са били колонизирани много дълги години от европейските.та местните жители като цяло знаят поне два езика, местният за държават си и официалният от колонизаторите, най-често френски или английски...

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  "Само дето мигрантите са жизнено необходими на застарялото ЕС,за да могат баба Хелга и дедо Ханс да вземат по 2-3 бона пенции,и да се въшлеят през месец по круизните кораби!"

  Грешиш, хич не са жизнено необходими!

  Щяха да бъдат такива, ако изработваха пенсиите на баба Хелга и дедо Ханс. Обаче се получава съвсем друго - и пенсиите, и издръжката на мигрантите увисват на социалната система.

  Та пенциите на баба Хелга и дедо Ханс да се въшлеят през месец по круизните кораби + издръжката на Мохамед да се въргаля на дивана и зяпа сателитна ТВ, ги изработват чичо ти Уве и леля ти Хана.

  Това е положението. Надеждите, че инджинерите ще подобрят положението на социалната система уви се оттекоха в канала.

  Не се хващай на измислици, дори и да са били направени с най-добри намерения.

 40. 41 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#17] от "balgariez":

  И армхарския.
  Ползват го етиопците. Та станаха 3.

  Panta rhei....
 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK