Брюксел ще представи утре мониторинговите доклади за България и Румъния

Брюксел ще представи утре мониторинговите доклади за България и Румъния

© ReutersЕвропейската комисия ще обсъди и представи утре докладите за България и за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи днес говорител на комисията, цитиран от БТА.


Предвижда се еврокомисията да приеме докладите на заседанието си в Страсбург. Говорител на ЕК не пожела да отговори на въпрос на БТА дали това ще бъде последният доклад за страната.


В доклада си от миналата година комисията бе посочила, че преди края на мандата си ще направи поредната оценка. С това ЕК изразяваше очакване процесът на наблюдение на страната да бъде приключен.
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че ще се оттегли, ако тази година наблюдението над България не отпадне.


За да предотврати появяването на проблеми, свързани с върховенството на закона, комисията на Жан-Клод Юнкер реши да създаде цикъл за преглед на принципите на правовата държава, включващ годишен доклад за върховенството на закона, който обхваща всички държави - членки на ЕС.


Миналата година Брюксел публикува докладите си за България и Румъния на 13 ноември. Според българския доклад три от шестте показателя, по които Европейската комисия наблюдава България в хода на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), са временно прекратени като изпълнени. България се е справила с препоръките за организираната престъпност, гарантирането на независимостта на съдебната власт, както и законодателната дейност. Същевременно страната трябва да продължи съдебната реформа, борбата с корупцията по високите етажи на властта и в по-общ план, включително на местно равнище и по границите, се разбираше от доклада. Подробности четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK