Сбогуване с Юнкер: какво успя и в какво се провали "комисията на последния шанс"

Сбогуване с Юнкер: какво успя и в какво се провали "комисията на последния шанс"

© Vincent Kessler, REUTERS25-о поредно тримесечие на икономически ръст в Европа, 14 млн. работни места, безработица на най-ниско ниво за последните 20 години и 432 млрд. евро инвестиции по плана "Юнкер" - с тези числа председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обобщи постиженията на институцията пред Европарламента в Страсбург. Днес той се сбогува с евродепутатите, които се очаква в идните седмици да гласуват за състава на новата Еврокомисия, водена от Урсула фон дер Лайен.


В началото хората мислеха, че това ще си остане само парче хартия, после му викаха плана "Юнкер", сега е Европейски стратегически фонд за инвестиции. С успеха се промени и името и така ще си остане, пошегува се той.


Юнкер припомни, че през 2014 г. е създал "комисия на последния шанс" в една разделена Европа. "Избрах заедно с колегите си да създам политическа комисия. Исках комисарите да са избрани (...) и всички бяха избрани или на национално, или на европейско ниво. Исках да са добре познати в родината си хора, не просто да бъдат захвърлени в Европа, а да говорят с хората, с други политици, да се вслушват в мнението на гражданите. Имахме 1800 граждански диалога и комисарите са ходили в националните си парламенти, включително регионални, 911 пъти", каза той.


В какво не успя комисията "Юнкер"
Председателят посочи обединението на Кипър и липсата на всеобхватно споразумение с Швейцария за свободно пътуване, транспорт и търговия като неуспехи на мандата си.


Най-много подчерта обаче липсата на действие по отношение на Банковия съюз, който би трябвало да гарантира, че банковият сектор в еврозоната и в ЕС е в сигурен и надежден и нежизнеспособните банки се преструктурират, без да се използват парите на данъкоплатците и при минимални последици за реалната икономика. В него би трябвало да участват държавите от еврозоната и, по желание, някои извън нея.


Ако не го въведем напълно, няма да имаме цялостен финансов и валутен съюз, няма да можем да отговорим на бъдещи кризи, вътрешни или външни, предупреди Юнкер.


"Върнахме достойнството на Гърция"


"Споменавам го, защото това много ме тревожеше. Мисля, че върнахме на Гърция заслуженото ѝ достойнство. Мисля, че прекалено дълго мачкахме достойнството на гръцкия народ и искахме да им върнем полагаемото се уважение", каза той. "Много правителства не искаха комисията да се меси, помня доста телефонни обаждания от премиери, които казваха да си гледам своята работа и че гръцкият проблем ще се реши от правителствата."


Аз смятам, че беше във всеобщ европейски интерес да запазим еврозоната от разпадане и това, което направих, беше правилно, заяви Юнкер.


Африка и бежанците


"Сега говорим за партньорство между равни за Европа и Африка. Искаме да инвестираме, да създадем работни места", каза той и посочи, че най-важното е Европа да гарантира, че в моретата ѝ няма да се давят повече мигранти.


"Бежанците – успех или не? Като цяло това завърши по-добре, отколкото се надявахме, но може и по-добре. Нека не забравяме, че благодарение на Европа успяхме да спасим 760 000 души, които иначе биха се издавили в Средиземно море", припомни той, но и подчерта, че много държави не са спазили принципа на солидарността, към който би трябвало да се придържат.


Международната търговия


Не мислех, че ще ми се наложи да се занимавам толкова много с международна търговия, призна Юнкер и посочи, че за пет години са сключени 15 международни търговски споразумения с 60 страни. "Тези споразумения позволяват да присъстваме на световната сцена в момента, в който САЩ се отказват от мултилатерализма и организираната солидарност".


Юнкер отчете и като успех това, че е избегната тарифна война със САЩ. Той отдаде това на позицията си като представител на цяла Европа - нещо, което е впечатлило американския президент Доналд Тръмп.


Мирът не е даденост


"Най-големият европейски успех е това, че успяхме да поддържаме мира в Европа. Може да изглежда очевидно, но не е. Днес има 60 войни по света, но нито един конфликт на европейска територия. А тук са били най-кървавите войни в последните 100 години. Мирът не е даденост и трябва да се гордеем с това, каза той. Наясно съм, че младите хора не се ентусиазират много от това постижение. Но е много важно да говорим с тях, да ги ангажираме във вечната борба между мира и войната. У близките съседи на ЕС се вижда колко опасна и крехка е ситуацията."


"Трябва да сме умерени в заключенията си: да не се радваме много, но и да не сме силно разочаровани. Борете се за Европа и се борете срещу глупавия национализъм. Да живее Европа!", завърши той.


Какво казаха основните партии


"Комисията ви се изправи пред предизвикателства като за пет мандата. "Комисията на последния шанс" използва шанса си и сега Европа е в по-добра позиция, отколкото преди 5 години", заяви лидерът на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер.


Преди 5 години ни предложихте ново начало за Европа, но то спря по средата. Наясно сме, че се опитахте да се откажете от политиките на Жозе Барозу и винаги сте имали подкрепата на нашето политическо семейство, коментира Ираче Гарсия Перес, която оглавява групата на социалистите.


Лидерът на "Обнови Европа" Дачиан Чолош изтъкна успеха на плана "Юнкер", който според него не е получил достатъчно признание, а е демонстрирал колко полезна може да бъде Европа за малките и средните предприятия.


Зелените в лицето на Филип Ламбертс критикуваха комисията, че не се е възпротивила на големия бизнес и особено на измамите на автомобилната индустрия.


"Преди пет години ви посрещнахме със съмнения, сега съмненията са сигурни – оставяте Европа по-зле, отколкото беше", каза Марко Зани от групата "Идентичност и демокрация". Миграцията, икономическият ръст и вътрешната сигурност – вашата комисия се провали във всяка от тези сфери, каза той.


Брекзит е "разочарование от исторически пропорции и не ни казвайте, че няма да поемете отговорност, защото би трябвало да го направите", заяви Ричард Легутко от Европейските консерватори и реформисти.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Равносметката - Юнкер успя да изпие повече алкохол от сбора на всички останали членове на Европейската комисия. И убеди и последния наивник, че Брюксел е само един скъпоплатен цирк.

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Весело

  "какво успя и в какво се провали"

  Лесен въпрос. Успя да изгони британците.

  подпис
 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Равносметката - Юнкер успя да изпие повече алкохол от сбора на всички останали членове на Европейската комисия. И убеди и последния наивник, че Брюксел е само един скъпоплатен цирк.
  —цитат от коментар 1 на 12345


  А ти какво предлагаш? Хайде сподели

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1451 Весело

  мда, от трЪн та на глог, идва Уши вон Лайнян , провален министЪр на отбраната на ФРГ!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 5. 5 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 257 Весело

  В последната година, винаги, когато видя или чуя този "Председател" ми става някак си весело /особено след идването му у нас/. Дори вече не приемам на сериозно и страданието "ишиас". А наскоро чух един много "готин лаф": Днес ме боли главата, защото снощи ме боля ишиасът."

 6. 6 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Самодоволен нагъл дъртак.
  Дано след време му се потърси сметка, че е бил част от групата активно работеща за наводняването на Европа с мигранти и като следствие - небивалият възход на сепаратистки партии и движения, както и повишаването на несигурността и престъпността в континента.
  Дори и посмъртно, трябва да бъде съден от поколенията - както с нацитата след войната.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  мда, от трЪн та на глог, идва Уши вон Лайнян , провален министЪр на отбраната на ФРГ!
  —цитат от коментар 4 на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !


  Не те харесвам а съм истински Българин!
  Хайде и ти кажи какво предлагаш? Давай , не се стеснявай.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Равносметката - един корумпиран пияница 5 години взима басмнословни съми да дрънка глупости и да замазва тоталната корупция в ЕС.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Весело

  "Мисля, че върнахме на Гърция заслуженото ѝ достойнство. Мисля, че прекалено дълго мачкахме достойнството на гръцкия народ и искахме да им върнем полагаемото се уважение", каза той. "

  За какво мачкане на достойнството на Гърция става въпрос изобщо, след като гърците живяха на гърба на богатите държави - членки на Общността, а накрая целия съюз плати сметката вместо тях ?

 10. 10 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Самодоволен нагъл дъртак.Дано след време му се потърси сметка, че е бил част от групата активно работеща за наводняването на Европа с мигранти и като следствие - небивалият възход на сепаратистки партии и движения, както и повишаването на несигурността и престъпността в континента.Дори и посмъртно, трябва да бъде съден от поколенията - както с нацитата след войната.
  —цитат от коментар 6 на dgd


  Колко жалко, че сте прав/права! За съжаление, изключително се съмнявам, че на някого от тези т. нар. "лидери" /а според мен псевдо - лидери/ на иначе изключително добре замисления в началото си Европейски съюз, ще му се потърси отговорност. Освен това, голяма част от тях нямат деца и внуци, за чието бъдеще да са помислили. Така, че им е все едно, дали след тях и "потоп".

 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 286 Неутрално

  За икономическият му план не знам , но от позицията която заемаше свърши добра работа. Дано Фон дер Лайен продължи в тази насока.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Весело

  "Бежанците – успех или не? Като цяло това завърши по-добре, отколкото се надявахме, но може и по-добре. Нека не забравяме, че благодарение на Европа успяхме да спасим 760 000 души, които иначе биха се издавили в Средиземно море", припомни той, но и подчерта, че много държави не са спазили принципа на солидарността, към който би трябвало да се придържат."

  Може би това е една от най - големите грешки, които обединена Европа допусна под влияние на политиката на Меркел основно ! Да, истина е, че много бедни емигранти са били спасявани от удавяне, да вярно е, че много опити да се пресече нелегално границата са били пресечени, но също така е факт и това, че няколко милиона сирийци, афганистанци, африканци, араби вече промениха и променят етническия състав на големи държави като Германия и Франция по осезаем начин, а лошото е, че този процес продължава и понастоящем, макар и не с такъв интензитет.....

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  За икономическият му план не знам , но от позицията която заемаше свърши добра работа. Дано Фон дер Лайен продължи в тази насока.
  —цитат от коментар 11 на Jalis Ironhammer


  Така или иначе ЕС си остава най-мощната икономика и най-желания пазар. Нека хейтърите да си говорят щом ги влече.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  " Брекзит е "разочарование от исторически пропорции и не ни казвайте, че няма да поемете отговорност, защото би трябвало да го направите", заяви Ричард Легутко от Европейските консерватори и реформисти."

  Глупаво изказване - Брекзит е плод на демагогията на една шайка негодници на Острова, които завлякоха всички след себе си, докато европейците се чудеха как да угодят на британците в безкрайните им претенции и несекващи условия срещу обединена Европа !

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  Дали е успяло пияндето да се излекува от ишиас? Щото друго смислено не знам да е направил.

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "Преди пет години ви посрещнахме със съмнения, сега съмненията са сигурни – оставяте Европа по-зле, отколкото беше"

  Думи за размисъл

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Да, за съжаление в Европа май почти вече няма политици на нужното ниво, с необходимата визия накъде да бутат нещата и поемащи отговорност да го направят. И повечето нямат деца, че да мислят за бъдещето. А властта е в някакви си назначени бюрократи...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 18. 18 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 149 Неутрално

  Отлична работа свърши.

 19. 19 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Равносметката - Юнкер успя да изпие повече алкохол от сбора на всички останали членове на Европейската комисия. И убеди и последния наивник, че Брюксел е само един скъпоплатен цирк.
  —цитат от коментар 1 на 12345


  Явно победителите носят на бой, извинете, алкохол, или Чърчил и ВСВ са също цирк?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 20. 20 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Да, за съжаление в Европа май почти вече няма политици на нужното ниво, с необходимата визия накъде да бутат нещата и поемащи отговорност да го направят. И повечето нямат деца, че да мислят за бъдещето. А властта е в някакви си назначени бюрократи...
  —цитат от коментар 17 на rumen_s


  Не е зле Европа, ако се има предвид, какво е било преди 65 години. Лошото е че западната част е била и по-добре.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 21. 21 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  " Брекзит е "разочарование от исторически пропорции и не ни казвайте, че няма да поемете отговорност, защото би трябвало да го направите", заяви Ричард Легутко от Европейските консерватори и реформисти."Глупаво изказване - Брекзит е плод на демагогията на една шайка негодници на Острова, които завлякоха всички след себе си, докато европейците се чудеха как да угодят на британците в безкрайните им претенции и несекващи условия срещу обединена Европа !
  —цитат от коментар 14 на samoedin


  Мякои от претенциите са адекватни и логични според мен.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Драма бяха тези. Драма. Изцяло в услуга на мултинационалните компании и фракциите, които ги поставиха там, на тези топли местенца. Никаква мисъл за гражданите, но за сметка на това, бяха първи дружки и бранеха яко интерса на китайците!! Общо взето работеха за всички други, но не и за европейците. Трябва, заедно с меркелица и макаронения да бъдат разследвани и съдени за престъпленията спрямо еропейските народи и средния, и дребен бизнес!

 23. 23 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Самодоволен нагъл дъртак.Дано след време му се потърси сметка, че е бил част от групата активно работеща за наводняването на Европа с мигранти и като следствие - небивалият възход на сепаратистки партии и движения, както и повишаването на несигурността и престъпността в континента.Дори и посмъртно, трябва да бъде съден от поколенията - както с нацитата след войната.
  —цитат от коментар 6 на dgd


  Франция и Испания са отворени за мигранти от Африка от десетилетия, така че вината едва ли е негова. Икономическите му показатели са впечатляващи. Има ли още някой, който да демагогства срещу държавната намеса в икономиката, ако се прави разумно?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 24. 24 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  Франция и Испания са отворени за мигранти от Африка от десетилетия, така че вината едва ли е негова
  —цитат от коментар 23 на Mr Punch


  Ами те всички държави в Европа са отворени за мигранти от много време.
  Въпросът е, че приемът беше контролиран. А сега не е - резултат от новите социални експерименти с населението на Европа.
  Хайде да не се правиш на тъп и неразбрал - миграцията преди 15 години не може да се сравни със сегашната. И далеч не става думна за бройката, а за начина.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#24:"dgd"][/quote]

  Не е точно така. Швейцария я пазят с автомати.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 26. 26 Профил на Apollyon
  Apollyon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "Mr Punch":

  Българите знаят колко бяха отворени държавите от ЕС преди 10 години, когато гонеха българи като кучета, че са отишли да работят, а сега цяла Европа кани мигранти които не искат да работят, не искат да се интегрират и нямат интерес да допринасят за културното, икономическото и цялостното благоденствие на континента.
  А дъртия пияница да му мисли сега след като няма имунитет за разследването срещу него за пране на пари когато беше министър в Люксембург, европейския офшор рай, за какви ли не престъпници и олигарси.

  "Those who would sacrifice liberty and freedom for safety and security, deserve neither."
 27. 27 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#23] от "Mr Punch":Българите знаят колко бяха отворени държавите от ЕС преди 10 години, когато гонеха българи като кучета, че са отишли да работят, а сега цяла Европа кани мигранти които не искат да работят, не искат да се интегрират и нямат интерес да допринасят за културното, икономическото и цялостното благоденствие на континента. А дъртия пияница да му мисли сега след като няма имунитет за разследването срещу него за пране на пари когато беше министър в Люксембург, европейския офшор рай, за какви ли не престъпници и олигарси.
  —цитат от коментар 26 на Apollyon


  Защо обиждате човек, който наля милиарди евро в България? за останалото ще видим, много хора бяха разследвани напосдък, но много малко осъдени. Особено в България осъдените са по скоро наказани от другарски съд, а не реалните виновни за катастрофите, униженията и стандарта на живот и много други престъпления.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 28. 29 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Позор за европейските политици, начело с тоя пияндур, че през цялото време се прегръщаха, целуваха и лигавеха с главатарите на разбойническата шайка, узурпирала властта в нещастната ни Родина през последните 10 години.
  Макар че пределно им е било ясно, че тая шайка ни вкарва все повече и повече в мафиотското си блато.

 29. 30 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Най-накрая се отървахме от тая глобалистка пияница! Сега наред е следващата и така докато продължаваме да сме окупирани от ЕС!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 30. 31 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1687 Весело

  В този ойро парламент е бъкано с неомарксисти и маоисти. Ишиаса е един от тях

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 31. 32 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Бежанците – успех или не? Като цяло това завърши по-добре, отколкото се надявахме, но може и по-добре."
  Хихи с този превод все едно протокола на шемитски мъдреци се цитира:)
  Отколкото се "опасявахме" вероятно?

 32. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2266 Весело

  Гърция му благодари и му желае здраве !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  ""Сега говорим за партньорство между равни за Европа и Африка. Искаме да инвестираме, да създадем работни места", каза той и посочи, че най-важното е Европа да гарантира, че в моретата ѝ няма да се давят повече мигранти."

  Страхотни глупости!

  I Want To Believe
 34. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Твърде противоречиви впечатления...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 36 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Твърде противоречиви впечатления...
  —цитат от коментар 35 на penetrating


  Според мен, някои хора /макар и европейско познати, като "Председателя" на т. нар. Е… /да не споменавам все пак конкретни имена /поради някаква си юридическа обща култура//имат нужда да "се преосмислят" /да не кажа друга дума, за която май вече сме "по-закъснели/. Но както казвам - всички сме грешни, но важното е да не сме публични личности. Та този човек …. /Великан на мисълта/.

 36. 37 Профил на ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
  ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
  Рейтинг: 213 Гневно

  Колко много руски чугуни се активизирали да коментират във форума на дневник. Да ви приседнат копейките дано...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK