Законопроект за излизането на Великобритания от ЕС - какво е и какво пише в него

Законопроект за излизането на Великобритания от ЕС - какво е и какво пише в него

© Reuters
В дългото бягане с препятствия, каквото е Брекзит, премиерът Борис Джонсън постигна нещо, което Тереза Мей не успя - той преодоля първата парламентарна пречка. Но след няколко минути бе блъснат във водата. С тези думи "Хъфинтън пост" описва последните събития около Брекзит - снощи Джонсън спечели гласуването за сделката на второ четене в Камарата на общините, което открива възможност за дебати по нея и внасяне на поправки, включително за втори референдум. Сега би трябвало тя да мине през специална комисия и горната Камара на лордовете и да бъде подписана от кралицата. Но депутатите заявиха, че е нереалистично искането на премиера всички законодателни процедури по закона за напускането на ЕС да бъдат приключени за 3 дни. Според тях за толкова голям и важен документ в нормални обстоятелства за нужни седмици.


Какво е законопроект за оттеглянето?
В процеса по излизането на Великобритания от ЕС има споразумение за оттеглянето и законопроект за оттеглянето. Целта на законопроекта за оттеглянето е да превърне споразумението, което е проект на международен договор, в британски закон и да даде на правителството разрешение да го ратифицира, отбелязва Би Би Си.


"Гардиън" обобщава какво съдържа документа от 115 страници с допълнителни 126 страници обяснителни бележки. Законодателството, определящо правната рамка за предложената от Джонсън сделка, бе публикувано в понеделник.


Основна цел


Както се казва в обяснителните бележки, законопроектът цели да приложи споразумението между Обединеното кралство и ЕС за Брекзит – то дава на сделката на Джонсън правен статут.


Преходен период


Както от дълго време се планира, той ще продължи до края на 2020 г. Този срок може да бъде удължен от правителството с до две години. Но макар подобно удължаване да изисква одобрение от парламента, законопроектът не дава на депутатите възможност да поискат отсрочка, което значи, че ако в края на преходния период има опасност от край, наподобяващ липсата на сделка, ще бъде по-трудно на парламента да предприеме действия срещу това.


Бърза ратификация


Обикновено международните договори, а това е такъв договор, трябва да се разглеждат от парламента поне 21 дена, за да бъдат ратифицирани. Този минимален период е заложен в закон за конституционната реформа и управлението от 2010 г. Разпоредбата обаче е отменена за целта на законопроекта за оттеглянето, за да се позволи спазване на крайния срок за Брекзит - 31 октомври.


Бъдещи отношения


Депутатите ще получат възможност за известен надзор и първо трябва да одобрят "изявление за целите за бъдещите отношения с ЕС".


Правата на гражданите


Законопроектът излага правата на гражданите на ЕС, на тези от страните в Европейското икономическо пространство и Европейската асоциация за свободна търговия, и на швейцарците. Единствената нова разпоредба изглежда е тази за създаване на независим надзорен орган за правата на гражданите на ЕС, до който те ще могат да подават жалби за отношението на правителството към тях.


Права на работниците


Това беше ключов елемент в опитите на Джонсън да примами разбунтували се лейбъристи да подкрепят сделката му. В законопроекта е включен вече обявеният принцип, че правата, които в момента произтичат от законодателството на ЕС, например директивата за работното време, ще имат сила в британското законодателство.


В дългосрочен план в законопроекта се прави малко неясната заявка, че позицията на правата на работниците в края на преходния период няма да бъде понижена в следващи закони.


Северна Ирландия


Има многобройни параграфи за разпоредбите за Северна Ирландия и отстъпката на Джонсън, че тя ще бъде подчинена на европейския митнически режим. Твърди се, че с тази отстъпка премиерът е спечелил сделката, но тя доведе до загуба на подкрепата на северноирландската Демократична юнионистка партия.


В обяснителните бележки се казва, че законопроектът гарантира, че Великобритания (включително и Северна Ирландия) няма да остане в митническия съюз с ЕС. Това може да бъде официално вярно по закон, но не напълно на практика.


Сметката за развода


Всяка сума, която се изисква да се плати на ЕС или на орган на ЕС, за да се изпълни задължение, което Обединеното кралство има по силата на споразумението за оттеглянето, трябва да се изплати от консолидирания фонд или, ако Финансовото министерство реши, от националния фонд за заеми.


Друго


Би Би Си отбелязва, че законопроектът излага областите, в които Съдът на ЕС все още ще играе роля във Великобритания, и дава на споразумението за оттеглянето в някои аспекти превъзходство над британското законодателство.


В няколко области, особено за Северна Ирландия, законопроектът дава на правителство доста правомощия да променят закона (чрез вторично законодателство) без депутатите да гласуват.


Какво следва


Ако правителството имаше стабилно мнозинство в Камарата на общините, можеше бързо да прокара законопроекта. Джонсън обаче не разполага с такова и опонентите му настояха за повече време, за да могат по-добре да проучат законодателството.


Снощи законопроектът мина през първото си препятствие, второ четене, с мнозинство от 30 гласа. Правителството обаче загуби ключовия вот за графика.


Сега спазването на крайния срок до 31 октомври изглежда изключително трудно и ЕС ще обмисли удължаване. Междувременно Джонсън заяви, че кабинетът му временно преустановява разглеждането на законопроекта за Брекзит, докато ЕС вземе решение за отлагане на датата на развода.


Какъвто и да е евентуалният график, все още ще има възможности законодателството да бъде изменено. Очаква се някои депутати да опитат да добавят разпоредба за провеждане на потвърждаващ референдум за Брекзит например и за оставане на Великобритания в митническия съюз с ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Весело

  ''....Сметката за развода
  Всяка сума, която се изисква да се плати на ЕС или на орган на ЕС, за да се изпълни задължение, което Обединеното кралство има по силата на споразумението за оттеглянето, трябва да се изплати от консолидирания фонд или, ако Финансовото министерство реши, от националния фонд за заеми....'' О.к. нямало да плаща нищо, а... Да видим как ще стане тази работа;0 Този текст ясно казва, че о.к. ЩЕ ПЛАТИ милиардите евро, които дължи на ЕС, без '' хън- мън'', без ''ааа- това не го дължим- гледайте си работата'' и други подобни британски увъртания;0 Да си платят дълговете към ЕС, а след това- ако искат, сами да си провалят държавата....

 2. 2 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Като чета, големият успех на Джонсън е отстъпление от това на Мей, в частта за Северна Ирландия.
  Явно там ще се нагледат на тяхната версия на Югоембаргото

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Малобританците малтретират тъпомера - просто го размазват.....

 4. 4 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2] от "iceto_":

  Естествено, че така ще го разберат хората, защото Дневник представят инфоемацията некоректно. На Мей сделката оставяше цяла Великобритания в митническия съюз. Джонсън оставя само Северна Ирландия и то след няколко години СИ може да се откаже от това и да въведе твърда сухопътна граница с Ирландия. Не знам как ЕС се нави на това изобщо, но все пак ако няма сделка пак ше има граница в Ирландия, така че трябваше да пробват още един компромис.

 5. 5 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Надеждите за втори референдум за Brexit отстъпват, тъй като все повече и повече тори показват истинските си цветове и попадат в една линия зад Борис Джонсън и неговата противоречива сделка. Те преминаха през всички етапи на скръбта, за да стигнат до приемането на Brexit, за който знаят, че ще направи Великобритания по-бедна и слаба

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Мала Британия (Britannia Minor) e днешният Бретань. Не съм чул да напуска ЕС.
  Голяма (Велика) Британия (Britannia Maior) e големият британски остров. Но и те не напускат ЕС. Напуска го Обединеното Кралство като цяло.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "inoki":

  Защо ЕУ да не се съгласи на твърда граница . ЕУ не се интересува повече от британските проблеми . ЕУ сега временно помага на ирландците .

 8. 8 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най справедливо е самите ирландци да решат какво да правят . А не англичаните или ЕУ да определят вместо тях . Справедливо е . Браво за позицията на ЕУ .

 9. 9 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 479 Неутрално

  '.....дългото бягане с препятствия, каквото е Брекзит, премиерът Борис Джонсън постигна нещо, което Тереза Мей не успя - той преодоля първата парламентарна пречка.'..

  Изобщо не е верно това. Тереза Мей предложи цялото споразумение за ратификация, а то беше публикувано и достъпно още в края на 2018 г. Имаше цялото време на света да го ратифицират. Освен това тя правилно го предложи цялото заедно с политическата декларация, защото това е видът, на който са се съгласили 27-те членки на ЕС. След това минава и в Парламента на ЕС, който отново го ратифицира цялото. А сега Парламентът харсулна Джонсън да я вкара за обсъждане и след това такива поправки ще му направят, че свят ще му се звие. Накрая ще изкарат нещо, което изобщо няма да приемат.
  1. Предложението за Сев. Ирландия е абсурдно, а секретарят за Брекзит се оплете, когато го разпитваха на комисията за митническите документи. То практически остава Сев. Ирландия във влияние на митническоя съюз на ЕС с възможността събранието в Стормонт да реши съдбата си без ветото на юниониститие, което на практика ознчава обединението на Ирландия и разпад на Кралството.
  2. Илизането на УК от митническия съюз и единния пазар ознчава, че Шотландия ще поиска реферндум за независимост и ще получи цялата подкрепа на ЕС, както видяхме се случи ЕЙРЕ!
  3. Шест месеца Джонсън и задкулисието му се опитват да подсигурят Брекзит без сделка, за да променят финансово-икономическия модел на страната, от което ще се облажат определени хора. Затова бяха размотавания, пророгации на Парламента, всяка използвана хватка, за да не оставя възможност на депутатите да здават въпроси и да покажат на публиката за какви игрички става дума. Но Джонсън, Мог и Къмингс се оказаха не толкова умни и компетентни за колкото се мислеха....
  Сега борбата за ''без сделка'' е безмилостно жестока.....Но всички карти са в ЕС..;)

 10. 10 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#4] от "inoki":

  но така се полагат основите на морска граница със Северна Ирландия. Ако следващото решение на местния им парламент е за продължаване на условията за митнически съюз с ЕС, постепенно могат да тръгнат на отделяне от ОК.
  Тогава ще проличат последиците от Пировата победа на Джонсън.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK