Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Европарламентът поиска тройно повече пари за справяне с африканската чума

Европарламентът поиска тройно повече пари за справяне с африканската чума

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]Европейският парламент поиска средствата за справяне с африканската чума по свинете да бъдат повече от утроени в бюджета на ЕС за догодина. Това означава те да се увеличат от сега предвидените 20 млн. евро на 70 млн., от които България би трябвало да може да се възползва значително, обясни пред "Дневник" евродепутатът Андрей Новаков.


Решението бе взето в днешното обсъждане на позицията на евродепутатите за бюджета на ЕС за 2020 г. След днешното решение започват три седмици преговори със Съвета на ЕС за целия бюджет, които би трябвало да приключат до края на ноември. Новаков е част от преговорния екип.


"По две линии е увеличаването, обясни Новаков. Едното е за обезщетяване на фермери, които са загубили животните си заради болестта, а другото е за превенция, така че тя да не се връща. Общо 50 млн. повече, като тоталната сума ще бъде 70 млн., ако Европейският съвет се съгласи с нас на това число."


Дори да има някаква промяна в сумата, има формула, по която тези пари ще се разпределят в държавите, които са пострадали най-силно. Това означава, че България и Румъния ще бъдат от държавите, които ще се облагодетелстват най-много, каза Новаков. "Колко точно ми е рано да кажа, тъй като това е методология и формула, с която от министерството на земеделието би трябвало да разполагат."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK