България е последна в ЕС по убеденост, че помощта за развиващите се страни е важна

България е последна в ЕС по убеденост, че помощта за развиващите се страни е важна

© ReutersБългарите са сред най-малко позитивно настроените европейци по въпроса за сътрудничеството за развитие, показват резултатите от специално проучване на "Евробарометър".


Малко над две трети (67%) от тях посочват, че подпомагането на хората в развиващите се страни е важно. Това е най-ниският дял в ЕС и представлява спад от пет процентни пункта от 2018 г. насам.


Колко е важно да се помага на хората в развиващите се страни (%)?<br /><br />Източник: Евробарометър

Колко е важно да се помага на хората в развиващите се страни (%)?


Източник: Евробарометър
Почти половината от всички респонденти в България смятат, че справянето с бедността в развиващите се страни трябва да бъде един от основните приоритети на ЕС (49%), а 38% смятат, че това трябва да бъде един от основните приоритети на българското правителство.


В каква степен сте съгласни с твърдението, че справянето с бедността в развиващите се страни трябва да бъде един от основните приоритети на ЕС (%)?<br /><br />Източник: Евробарометър

В каква степен сте съгласни с твърдението, че справянето с бедността в развиващите се страни трябва да бъде един от основните приоритети на ЕС (%)?


Източник: Евробарометър


Тези две стойности са сред най-ниските във всички страни, но делът на хората, които смятат, че това трябва да бъде един от основните приоритети на българското правителство, се е увеличил с осем процентни пункта от 2018 г. насам.


В каква степен сте съгласни с твърдението, че справянето с бедността в развиващите се страни трябва да бъде един от основните приоритети на правителството (%)?<br /><br />Източник: Евробарометър

В каква степен сте съгласни с твърдението, че справянето с бедността в развиващите се страни трябва да бъде един от основните приоритети на правителството (%)?


Източник: Евробарометър


Почти две трети (64%) от респондентите в България са на мнение, че частните фирми би следвало да играят важна роля за устойчивото развитие на развиващите се страни.Респондентите в България са на второ място (след тези в Естония) сред анкетираните, които са най-малко склонни да се съгласят, че справянето с бедността в развиващите се страни е също в интерес и на ЕС (65%), а също така са по-малко склонни от средното да се съгласят, че предоставянето на финансова помощ за развиващите се страни е ефективен начин за засилване на влиянието на ЕС в света (63%), или да се съгласят, че подобна помощ допринася за един по-мирен и справедлив свят (64%).


Анкетираните в България също са най-малко склонни в ЕС да се съгласят, че блокът трябва да засили партньорството си и да увеличи финансовите инвестиции в Африка, за да създаде работни места и да осигури устойчиво развитие и на двата континента (49% при среден дял за ЕС 75%).


В каква степен сте съгласни с твърдението, че ЕС трябва да засили партньорството си и да увеличи финансовите инвестиции в Африка, за да създаде работни места и да гарантира устойчивото развитие и на двата континента (%)?<br /><br />Източник: Евробарометър

В каква степен сте съгласни с твърдението, че ЕС трябва да засили партньорството си и да увеличи финансовите инвестиции в Африка, за да създаде работни места и да гарантира устойчивото развитие и на двата континента (%)?


Източник: Евробарометър


Делът от 57% на хората, които са съгласни, че финансовата помощ за развиващите се страни е ефективен начин за справяне с незаконната миграция, е вторият най-нисък дял сред държавите членки и значително по-нисък от средния за ЕС – 71%.


В каква степен сте съгласни с твърдението, че предоставянето на финансова подкрепа за развиващите се страни е ефективен начин за справяне с незаконната миграция (%)?<br /><br />Източник: Евробарометър

В каква степен сте съгласни с твърдението, че предоставянето на финансова подкрепа за развиващите се страни е ефективен начин за справяне с незаконната миграция (%)?


Източник: Евробарометър


Малко над шестима от всеки десет анкетирани (61%) са съгласни, че предоставянето на финансова помощ за развиващите се страни е ефективен начин за намаляване на неравенствата в тези страни. Въпреки това, по-малко от един на всеки петима души (15%) са на мнение, че трябва да се отделят повече пари за подкрепа на разиващите се страни, докато 37% смятат, че тези пари трябва да останат същите, а 22% смятат, че те трябва да са по-малко.


Респондентите в България най-често споменават икономическия растеж и заетостта (35%) като най-належащите предизвикателства за развиващите се страни и са много по-малко склонни да споменат мира и сигурността в сравнение с резултатите от 2018 г. (31%, спад с 11 процентни пункта).


Пълното проучване и данните за България можете да намерите в прикачените файлове.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Днес явно е ден за новините в стил— Бългрия/Българина е последен/а в/по...😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Шорошите хептен изтрещяха след спирането на МСП. Че ги ровимо.

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 559 Гневно

  Отвратително написана анонимна статия, Дневник.
  Предлагам ви да пуснете една нова такава, или втора така, като направо направите сравнение между България и Чехия.
  Аман от "Дойчевелевизъм"!!!!!!! Как беше мотото?
  "Бъдете Европейци! Мразете само себе си!!!"

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 4. 4 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Още една Прокопиевка! Днеска сте във върхова форма по плюенето срещу България. Как са грантчетата? Нещо ново сте спечелили явно?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1476 Разстроено

  Как може все да сме последни! Няма ли нещо хубаво, в което да сме начело?!
  Пък после: не сме расисти – обвиняват ни незаслужено; всичко ни е окей, само умнокрасивите се оплакват и ни злепоставят по света!

 6. 6 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Не ми дреме дали помощта за развиващите се страни е важна. Пуснете една статистика за употребата на канабис и алкохол, а след това колко хора живеят от купони и да видим дали този път на кое място ще е България. Омръзна ми да ме лъжат, че в Западна Европа живеят свръхчовеци. Виждал съм много западняци, които живеят в България. Посредствени хора са с промити мозъци.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5051 Неутрално

  До коментар [#6] от "Сенчеста фигура":

  " Виждал съм много западняци, които живеят в България. Посредствени хора са с промити мозъци."

  Е какви да дойдат у нас

 8. 8 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Любопитно

  По брой умишлено сгазени или намушкани хора по улиците по Коледа и Нова година България пак ще е на последно място, а западните „свръхчовеци" този път ще са на първо, но те нямат интерес от такава статистика.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  В интерес на истината не познавам българин, който да е готов да задели пари за бедните в Африка...

 10. 10 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Любопитно

  В интерес на истината не познавам българин, който да е готов да задели пари за бедните в Африка...
  —цитат от коментар 9 на palav_nik


  И правилно. В Африка има над 100 организации, които редовно хвърлят пари на африканците и те до едно десетилетие от 1,2 милиарда ще станат 2 милиарда, а после 3 и 4 милиарда. Защо да ги храним? Те са социално богати, щом имат толкова много деца.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Както и на първо място по хора, които са убедени, че няма нужда от крушка в асансьора, когато в собственото им мазе е изгоряла и не могат да си претакат зелето на светло. Затова я преместват от едното място на другото.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 12. 12 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Как може все да сме последни! Няма ли нещо хубаво, в което да сме начело?!
  —цитат от коментар 5 на Fiji

  Начело сте в плюенето по България и българите, по доносничество пред Европа, по кражби и гешефти за целия преход - изпреварвате чувствително ортодоксалното БКП на Курнела, първенци сте по простащина и некадърност, първенци сте по продажнпст и гьонсуратлък. Изобщо, отличници сте дръгалевските радикални комунисти! Молодцъй!

 13. 13 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Германия може да е от челните позиции на защитните за помощи за развиващите се държави, но на "Фолксваген" и е през шнура за развиващата се България. Очевидно германците са брутални лицемери.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 14. 14 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#12] от "Reporter US":

  ей, абе как пък този един процент ви пречат да построите комунизма, пардон демокрацията

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#13] от "Сенчеста фигура":

  Фолксваген не е Германия и Германия не е Фолксваген
  Едното е държава другото е фирма

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сенчеста фигура":

  Хвалете Бога, че не сте роден в многодетно африканско семейство...

 17. 17 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Аз хваля себе си и родата ми, че не сме африканци. Черните израстват в многодетни семейства и когато порасват, правят многодетни семейства, защото не се поддават на "белия дявол" да ги лъже да използват презервативи.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 18. 18 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "Reporter US":ей, абе как пък този един процент ви пречат да построите комунизма, пардон демокрацията
  —цитат от коментар 14 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Че кой ти е казал, че ни пречите? Просто ни веселите.

 19. 19 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "Reporter US":ей, абе как пък този един процент ви пречат да построите комунизма, пардон демокрацията
  —цитат от коментар 14 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Ето само една миниатюрна част от простащината ви:

  Симпатизанти на Игнатов хакнаха анкетата на Вевести и го изкараха победител на изборите

  http://vevesti.bg/228404/simpatizanti-na-ignatov-haknaha-anketata-na-vevesti-i-go-izkaraha-pobeditel-na-izborite/

 20. 20 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Глави Трифунофф - милионер, бесепейците - милионери, а българите с минимални заплати събират капачки за кувьози, а сега и трябва да храним Африка. Никога няма да дам и стотинка за Африка, защото и ЕС дава на България трохи.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 21. 21 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Помните ли онези 8 милиарда евро заем (16 милиарда лева), които България изтегли след фалита на КТБ? Правителствата на Запад си бършат задниците с повече пари, на Гърция дадоха около 1 трилион евро и опростиха повечето от него. Стиснатите към България не обвиняват, че сме стиснати.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Аз хваля себе си и родата ми, че не сме африканци. Черните израстват в многодетни семейства и когато порасват, правят многодетни семейства..."

  Ъхъм, само че преди повече от 100 години българите също са били многодетни семейства.
  И чорбаджи Минчо Вазов е имал огромна челяд с многодетно семейство...

 23. 23 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Любопитно

  До коментар [#22] от "palav_nik":

  Тогава и чернокожи ли сме били?
  А сега кой държи Африка под иго?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 24. 24 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ами с помощ нещата няма да станат. Когато един народ получава пари на готово, това го съсипва. Ако ЕС иска да помогне на Африка, да отвори търговията си и да спре да подпомага земеделието си с държавни пари. Но да се дават пари ей така без нищо в замяна не е от полза за никого.
  Отделно никак не е полезно и за тези, които ги даваме. На мен лично ми е писнало да бачкам за помощите на многодетни семейства, безработните, бежанците и бедните студенти, които искат да ходят на безплатни екскурзии. А сега ще трябва да плащам и за хора, които дори не живеят в моята страна.

 25. 25 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  5 века сме изхранвали турците, след това 45 години с продължения - руснаците. Мисля, че сме помогнали предостстъчно на света.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Тогава и чернокожи ли сме били"

  На луд ли се правиш.
  Българите са били многодетни.

 27. 27 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Последната мода е африканците и циганите да ни мислят за рая, но хлопнаха кепенците.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 28. 28 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Помощ да, но с контрацептиви

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 29. 29 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1129 Гневно

  В интерес на истината не познавам българин, който да е готов да задели пари за бедните в Африка...
  —цитат от коментар 9 на palav_nik


  Майната и на Африка.А за бедните в Европа,като нас кога???

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Еми той некъв политик някъде 70-80 год при подписването на поредния договор за помощ за Африка го е казал “Международната помощ представлява да вземем от бедните в богатите страни, за да дадем на богатите в бедните страни”.

  После фразата е повтаряна още няколко пъти. Днес е абсурдно да се изрече щото не е политкоректно и това би означавало края на кариерата на тоя политик.

 31. 31 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#18] от "Reporter US":

  ами вие го казвате след всяка статистика

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  По-добре да получават помощ и да си стоят там, отколкото милиони да идват в Европа.

 33. 33 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роси":

  най-накрая. доживях да видя нещо смислено.
  този форум се е превърнал в клоака на хора които плюят прокопиев, сорос и който там им падне, чунким някой ги спира да четат други неща

 34. 34 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  По-добре да получават помощ и да си стоят там, отколкото милиони да идват в Европа.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  Помощите само ще ги направят по-бедни обаче. Иначе да, ако африканците станат по-богати, по-малко от тях ще идват към Европа. Но с помощи определено няма да стане. Да се отвори търговията, да им се помага с презервативи, както каза друг съфорумец, това определено ще помогне на хората там. Отделно, такава помощ няма да е за сметка на нас. Нека помагаме на африканците, но не за сметка на европейците. Можем да помогнем, без самите ние да губим много от нашите пари. Аз лично пари да раздавам, нямам. А който има, пак бих го посъветвал да не ги дава на бедни хора, защото само ще направи нещата по-зле.

 35. 35 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#34] от "kazushi":

  ми така е, направо да умрат от глад, какво ся ще се мъчим да им помагаме.

 36. 36 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#35] от "owen":

  Ти като имаш пари, давай. Но до там.

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  До коментар [#22] от "palav_nik":

  "И чорбаджи Минчо Вазов е имал огромна челяд с многодетно семейство..."
  ==========
  Но е имал с какво да храни десетте си деца и да ги образова. Големият син станал писател, двама - генерали, има политици и лекари.

  Еретик
 38. 38 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роси":

  "По-добре да получават помощ и да си стоят там, отколкото милиони да идват в Европа."
  =========
  Правителствата ще чопнат повечето пари, а африканецът, като види харизано ядене, ще направи още едно хлапе.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK