Бъдещето на шистовия газ във Великобритания е под въпрос

Бъдещето на шистовия газ във Великобритания е под въпрос

© ReutersХоризонтът над шистовия газ се смрачава все повече във Великобритания, където хидравличното разбиване, оспорвано заради влиянието си върху околната среда, не успява да се докаже по-дълго от предвиденото, предаде "Франс прес".


Консервативното правителство очакваше през 2016 година, че до средата на 2020 година ще могат да бъдат отворени 20 кладенеца.


Досега обаче са били прокопани само три кладенеца, без да е започната каквато и да е експлоатация на шистов газ и без държавните власти да знаят какви количества биха могли да бъдат извлечени след време според доклад на Британската сметна палата - органът, който контролира държавните разходи.
Британските управници в началото се надяваха да могат да намалят зависимостта на страната от газа, който се внася основно от Норвегия и от Катар. Те възнамеряваха най-вече да следват примера на САЩ, където шистовият сектор постигна невероятен подем, засилвайки енергийната независимост на страната благодарение на техниката на хидравлично разбиване.


В доклада си Сметната палата отчита, че подкрепата на населението е слаба и е намаляла още повече с течение на времето заради рисковете за околната среда и общественото здраве, породени от парниковите емисии, замърсяването на подпочвените води, както и опасността от сеизмични трусове. Хидравличното разбиване се състои в създаването на подземни пукнатини, в които се инжектира смес от вода, пясък и и химически продукти, за да се извлече газът или петролът от скалата.


Правителството възнамерява да развива шистовия газ, спазвайки напълно климатичните си цели, но все още не е разработило необходимите технологии, се посочва в доклада.


Според Сметната палата експертите в сектора обясняват закъснението с много стриктна законодателна рамка на Великобритания за сеизмичните трусове, причинени от хидравличното разбиване. Тя предвижда включително временно спиране на разбиването при земетресение над 0.5 по Рихтер в резултат на операциите по извличане.


Регулаторният орган отчита в доклада си, че хидравличното извличане е много скъпо за местните власти, както и за органите на реда заради многобройните протести, задръствания по пътищата и необходимостта да се гарантира сигурността на обектите.


Британското правителство се задоволи с предпазлива реакция към доклада, като обясни, че ще обмисли следващите етапи, след като приключи и оценката на регулатора в сектора.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK