Безплатният онлайн университет на Бавария

Безплатният онлайн университет на Бавария

© Associated PressБезплатно обучение за всички - това предлага новооткритият в Бавария голям онлайн университет. Има и интересни предложения за чужденците. Татяна Вайнман разказва в статия за "Дойче веле".


В Германия вече има университет, в който всеки, и то абсолютно безплатно, може да се запознае с лекциите на германски професори, без изобщо да напуска дома си. В проекта Virtuelle Hochschule Bayern - "Баварски виртуален университет" - участват няколко университета от Бавария. Сред тях има елитни учебни заведения като Мюнхенския технически университет и университета "Лудвиг-Максимилиан", както и по-малко известни висши училища, сред които тези в Аугсбург, Кобург, Инголщат, Кемптен. Преподавателите от тези учебни заведения публикуват своите лекции и семинари на специална платформа в интернет.


Изборът на курсове е повече от широк


Проектът съществува от 2000 г., но доскоро безплатните лекции на виртуалния университет бяха достъпни само за студенти, които следват в Бавария. На тях се предлагаше и т.нар. смесена форма на обучение, която включва и работа с преподавател, и самостоятелни онлайн занимания. Новата фаза на проекта наподобява принципа на широко разпространените онлайн курсове и дава възможност на всеки да затвърди знанията си по немски език или да придобие нови в определена област, да се ориентира в избора си на професия или просто да разшири информираността си. Към кандидатите няма никакви изисквания, включително не е нужно да бъдат студенти, за да посещават лекциите. Всичко е напълно безплатно и достъпно. Който желае, може да получи сертификат за преминат курс, след като е попълнил специален онлайн тест.
В момента на платформата могат да бъдат намерени лекции от най-различни области на науката - от онлайн маркетинг и финансов мениджмънт до микробиология, генетика и ортопедия. Обучаващите се могат да разберат как да гарантират сигурността си в социалните мрежи, как да направят дома си умен, как да говорят завладяващо, да се справят със стреса и да планират бъдещето си. Предлагат се и курсове по модерни теми като "Интернет на нещата", Индустрия 4.0 и дори за диджеи.


Германия се опитва да настигне САЩ


Някои семинари могат да бъдат особено полезни за чужденците - най-вече за тези, които планират да свържат живота си с Германия. Предлагат се курсове като "Немски език за чужденци", "Основи на правописа", "Следване в Германия: въведение в германския академичен живот". Всички те обаче са за самоподготовка, т.е. няма преподавател, който да води занятията.


Семинарите се провеждат на немски или на английски език, като това е предварително обявено. Всеки курс е придружен от кратко резюме, описващо целите, програмата и целевата аудитория. Включена е и информация за преподавателите. За участие в семинарите е необходима регистрация чрез имейл или "Фейсбук" профил.


Баварският виртуален университет е първият мащабен проект, включващ няколко десетки висши училища. В областта на този тип онлайн образование Германия все още изостава от САЩ. Германските платформи, използващи технологии за електронно обучение и свободен достъп, са изключително малко.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK