Европарламентът: Липсата на споразумение за преговори със Скопие и Тирана е грешка

Европарламентът: Липсата на споразумение за преговори със Скопие и Тирана е грешка

© ReutersВ резолюция, приета днес, Европейският парламент подчертава, че Албания и Северна Македония отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговори, предаде пресслужбата на институцията.


Парламентът изразява своето дълбоко разочарование от непостигането на съгласие за започването на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС по време на Европейския съвет на 17 и 18 октомври.


Евродепутатите са разочаровани от блокирането от страна на Франция, Дания и Холандия на решението и отбелязват, че Албания и Северна Македония са положили значителни усилия през последните няколко години и отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговори за присъединяване.
Те приветстват усилията на Северна Македония за уреждане на сложните двустранните спорове със съседните държави, по-специално чрез Преспанското споразумение с Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Те също приветстваха наскоро осъществените реформи в съдебната система в Албания.


Стратегическа грешка


Парламентът подчертава, че "непостигането на решение" от лидерите на ЕС е стратегическа грешка, която има отрицателно въздействие върху доверието на ЕС и изпраща отрицателно послание към други евентуални държави кандидати.


Това също би могло да позволи на други чуждестранни участници - чиито действия може да не съответстват на ценностите и интересите на ЕС - да се ангажират по-тясно със Северна Македония и Албания, добавиха евродепутатите.


Реформата на процеса на разширяване, за която пледират някои страни, не следва да пречи на Албания и Северна Македония, които вече са изпълнили изискванията, да бъдат оценявани въз основа на собствените им заслуги и въз основа на обективни критерии, а не да бъдат оценявани съгласно вътрешния политически дневен ред в други държави, се казва в текста.


Сега е моментът за започването на преговори


Евродепутатите призовават държавите на ЕС да подходят отговорно към Албания и Северна Македония и да вземат единодушно положително решение на следващата си среща. Парламентът трябва да засили своите дейности в подкрепа на демокрацията, за да гарантира, че националните парламенти в Западните Балкани изпълняват ролята си на двигател на демократичната реформа, добавят те.


Текстът беше приет с 412 гласа "за", 136 гласа "против" и 30 гласа "въздържал се".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK