Отмяната на мониторинга се насочва към Шенгенски сценарий, страни от ЕС са против

Отмяната на мониторинга се насочва към Шенгенски сценарий, страни от ЕС са против

© ReutersШансовете Европейската комисия да вземе решение за прекратяване на т.нар. мониторинг на реформите в правораздаването в България бързо намаляват заради несъгласието на няколко влиятелни държави от Европейския съюз този механизъм да бъде отменен, съобщи "Капитал", позовавайки се на свои източници в Брюксел.


Това очертава все по-вероятен "Шенгенски сценарий", в който Комисията може да е обявила, че България е изпълнила изискванията, но заради съпротивата на страни членки не взима окончателно решение. За разлика от допускането до Шенгенското споразумение, в случая решението е единствено на Европейската комисия.


Още в първото съобщение от Комисията бе използвана един вид застраховка във фразата "отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмисли прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП)."
Както изискват правилата, е добавено и че, "преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент."


Сега "Капитал" съобщава, че в Съвета против отмяната на мониторинга са Германия и Франция, страните от Бенелюкс, Дания (а останалите две от скандинавските членки на ЕС не били ентусиазирани), Испания, Австрия и, изглежда, Португалия.


В очакване всеки момент на Брекзит Великобритания вече се дистанцира от взимането на решения в ЕС, което означава, че благосклонни към отмяна на на мониторинга за България може да се окажат предимно страните от Централна и Източна Европа. Там две от тях - Унгария и Полша - са в процедура за замразяване на гласа им в ЕС заради погазване върховенството на закона, а трета (Румъния) е остро критикувана за реформи в правосъдната система и мониторингът за нея остава.


При такова разположение на позициите "е съмнително Европейската комисия да вземе толкова противоречиво решение", пише "Капитал".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK