Кое ще е първо: Брекзит или краят на смяната на времето

Кое ще е първо: Брекзит или краят на смяната на времето

© ReutersВ неделя за пореден път преместихме стрелките на часовника. И вероятно няма да е за последен път, тъй като ЕС тотално се оплете в този проблем, твърди в коментара си за "Дойче веле" Бернд Ригерт.


Времето лекува всички рани? Това за съжаление не важи за Европейския съюз. Точно обратното - колкото по-дълго се отлагат проблемите, толкова повече се усложняват. Това се отнася както за големите кризи като Брекзит, така и за "дреболии" като премахването на смяната на времето.


Дреболии? Не е точно така. Предложеното преди година от Европейската комисия премахване на смяната на времето два пъти в годината има нужда от време и още време. Въпреки продължителните консултации държавите - членки на ЕС, така и не успяха да се договорят кой, кога и кое време ще отменя или ще запази. Някои от държавите искат да подготвят проучвания за приложението и да назначат координационни съвети. Европейската комисия отхвърли това. Тя бързаше, тъй като темата трябваше да бъде приключена в мандата на Жан-Клод Юнкер. От това не излезе нищо.
Пътуването във времето обратно към 1996, преди да бъде въведено лятното часово време в страните - членки на общността, би могло да се превърне в поредния безкраен спор на европейско равнище. В Брюксел вече се обзалагат кое ще се случи по-скоро - Брекзит или отмяната на лятното часово време. А защо не на зимното?


В коя часова зона се живее по-добре?


Някои държави искат да запазят лятното часово време, тъй като сутрин се съмва по-късно. Други пък предпочитат зимното, понеже се съмва по-рано. И обратното. Като нищо е възможно да се образува един цял пъстър килим от кръпки, съставен от разединените привърженици на едното или на другото време, които се намират в трите часови зони в рамките на ЕС.


Испания междувременно обмисля да напусне средноевропейската часова зона и да въведе британското време, т.е. по Гринуич. Това би било много смислено от географска гледна точка. Би било по-добре и за Белгия, Люксембург, Нидерландия и Франция - от гледна точка на разположението на слънцето.Европейският парламент принципно бе избрал 2021 година за осъществяването на голямата реформа "лятно/зимно време". Но държавите членки отказаха - времето било твърде недостатъчно за сложната подготовка. Но за какво пък подготовка? Кандидатката за европейско членство Турция показа, че всичко става и без излишно протакане. През 2016 президентът Ердоган реши трайно да въведе лятното часово време и страната му се оказа в една часова зона, отдалечена на два часа от Берлин и на три - от Лондон.


Пряката демокрация не върши работа


Как можа да се стигне дотук? Погледът назад в историята помага за намирането на отговора. Лятното часово време е останка от Първата световна война, когато военните имали нужда от повече светлина за безсмислените си битки. По време на Втората световна война германците го въвеждат отново. За трети път стрелките са преместени при голямата нефтена криза през 1973 - за да се пести енергия. И през 1996 година вече е приет законът за смяната на времето в ЕС - завинаги, както са мислили тогава.


През 2018 година проучване в рамките на общността стига до извода, че повечето от анкетираните 4.6 милиона участници са "за" прекратяването на смените на времето, тъй като било по-добре за здравето, ако вечер ставало по-рано светло или тъмно. Или сутрин? Целта на проучването, макар да не бе представително, бе да послужи като основа за взимането на решенията. В съответствие с изискванията на времето - пряка демокрация, отчитане на мнението на гражданите.


Това, което се провали при референдума за Брекзит, може да се повтори в случая с европейското време. При определени обстоятелства народната воля не може да се приложи, или пък ще изисква твърде много време. Като и в двата случая не времето притиска - натискът е създаден изкуствено от политическите сили. И вероятно и в случая с лятното и зимното време ще се проведе втори референдум, за да може проблемът да се преоцени още веднъж.


Свобода и слънце


Според мен трябва просто пак да бъде въведено лятното часово време. Та нали географски на всяко място времето е друго - местно време, което зависи от положението на слънцето. Когато слънцето е най-високо, е 12 часът. Точка. Изкуствено въведените часови зони са анахронична измишльотина.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1707 Любопитно

  Ако консерваторите не спечелят предсрочните избори, Брексит изобщо няма да има.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 2. 2 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 289 Весело

  Краят на вечността ще е първо.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Весело

  Пак дойчевеллевщини. Лаишки ривулюсьоннусти ръсени на едро с апломб ...

  ... "Според мен, трябва просто пак да бъде въведено лятното часово време. Та нали географски на всяко място времето е друго - местно време, което зависи от положението на слънцето. Когато слънцето е най-високо, е 12 часът. Точка. Изкуствено въведените часови зони са анахронична измишльотина." ...

  Херр Ригерт е турбо-мега-супер-дупер "акъл", начи!

  Абе, дрогарю, а как ще организираш и синхронизираш дейностите, връзките и управлението между регионите, ако всяка коза е за своя крак, вързан за колеца на местния слънчев часовник?

 4. 4 Профил на orbifen
  orbifen
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Хахаха, хубава статия, но накрая се излага авторът. Не иска да се мести времето, но слънцето в 12 да е най-горе. Е как ще стане това ако не местиш часовника при положение, че денят се скъсява и увеличава през годината. Явно математиката не му е била силната страна. И логиката също.
  Да не говорим, че се излага втори път, защото не за всички нации 12 часа се счита че е средата на светлата част на деня. За някои държави като Испания поради жегите още едно време се е считало 14:00.
  А за БГ, нека и аз изкажа мнение. Ние сме в западната точка на една часова зона (македонски и Сърбия са в друга). Колкото си по на запад, толкова по-рано се съмва ако си със зимно часове време. Ако го въведем за постоянно, лятото ще съмва в 4:15 сутринта. Крайно безсмислени за 21 век. За 19 идеално заради работата на полето. А пък вечер дали се стъмва в 20 или в 21 е все тая за човека, защото се е възползвал вече от дневната светлина. Но в 4 едва ли ще се събуди да си върши работа. Което пак ме води до заключението, че зимното часово време си е загуба на светлина и време :)

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Ако консерваторите не спечелят предсрочните избори, Брексит изобщо няма да има.
  —цитат от коментар 1 на nv


  ++++
  И аз кат теб се надявам да има мноо пияни мадами,и да нема Брекзит!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Едно време крал Джордж Пети си държал часовниците в Сандрингъм с половин час назад от Гринуич, щото му било сгодно за лова на фазани.
  Вероятно и той така е мислил, човекът.
  Фазанът си е фазан и си фърка по свой график.
  А неговите и стрелките са познавали.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  Като и в двата случая не времето притиска - натискът е създаден изкуствено от политическите сили. И вероятно и в случая с лятното и зимното време ще се проведе втори референдум, за да може проблемът да се преоцени още веднъж.
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  за времето резултата ще бъде същия, 100% сигурен, но за Брексит-а: може май да се обърне !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 8. 8 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 676 Весело

  Аз пък си искам зимното. Точка.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Ако консерваторите не спечелят предсрочните избори, Брексит изобщо няма да има.
  —цитат от коментар 1 на nv  До коментар [#1] от "nv":

  Ама то реално никой не иска предсрочни избори. Ако има такива,Джонсън ще ги спечели с лекота.

 10. 10 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отлагане и за двете и след отлагането, пак отлагане...

  Marinov
 11. 11 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 836 Весело

  Каша било станало, разправя джурналиста.
  Имало било 'проучване'.. Смех. Ами, направете едно 'проучване' кой би искал, примерно, работната седмица да е 3 дни :) Па да видим.
  Става малко, като в ония виц, дето жените искали всиччко и веднага, ама не знаели какво.. :)
  Та и тези: искали да не се сменял часа, ама по пладне да било все 12, а часът на съмване и залез приемлив, ама и това да важи за обширни територии не само на отделни държави, но и за цял континет.. :) Па и помежду си не могат да се разберат: на един му било прекалено тъмно сутрин, а на друг вечер.
  ---
  Забавно е, коги на хора дето не знаят физика и астрономия за 9-ти клас им се дават подобни мисловни задачи :)

 12. 12 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Весело

  По-скоро краят на света ще дочакаме, но не и прословутия Брекзит.

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Изглежда премахването на смяната на времето скоро няма да се случи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#11] от "ali_ibn_isa":

  Проблема със смяната на времето е биологичен,но да не се отплесваме от темата...

 15. 15 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 836 Весело

  До коментар [#11] от "ali_ibn_isa":Проблема със смяната на времето е биологичен,но да не се отплесваме от темата...
  —цитат от коментар 14 на deaf


  Така де, проблемът с фиксирането на лятно/зимно също е биологичен :)
  Никак не е 'биологично' в 4'35 да се съмва . Сепак некой ходят на работа :)

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  И двете са с неясен край.

 17. 17 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Не е точно така. Има голяма вероятност утре либерал-демократите и шотландските националисти да прокарат законопроект за избори на 9 декември при гаранции от Борис, че до 31.01 няма да има изход без сделка.

  А ако сделката за излизане на Борис не е минала до изборите, гласувалите за напускане може да се разделят между консерваторите и Фараж, и тогава лейбъристите и либералите да излязат напред.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#17] от "nv":

  1. Всички вече са за Брекзит. Който е против се самоубива политически. И това се знае от всички.
  2. Всички са против избори. Защото за много от тях риска да настъпят "мина" е голям.
  3. Всеки иска да снеме отговорността за Брекзит и да натовари с тази отговорност "другарчето" си.

  Ще видиш че скоро един прекрасен ден (или нощ) възелът около Брекзит ще бъде разплетен светкавично.

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Кое ще е първо:брекзит или краят на света?

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#4] от "orbifen":

  Вероятно образованието ти е основно и затова така разсъждаваш. Ние образованите предпочитаме да се стъмва по-късно и лятното време е по-доброто. Няма нищо по-противно да свършва работното ти време по здрач!

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Много вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Дори 1. изобщо не е вярно; не знам откъде се осведомяваш.

  Реално за Брексит на всяка цена са само консерваторите и Фараж. Юнионистите не са съгласни със сделката, защото въвежда граница между Великобритания и северна Ирландия. Лейбъристите, либерал-демократите и шотландските националисти искат втори референдум.

  Не е вярно и че никой не иска избори: Консерваторите искат, либералите искат, СНП иска, много лейбъристи искат.

  Прочети днешните вестници и виж какво ще стане в парламента днес и утре.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#22] от "nv":

  Няма значение чак толкова откъде и колко ти е информацията,а дали инстинкта ти е здрав и точен за да си направи верните изводи от информацията.
  Виж Салвини в Италия. Той е (уж) против санкциите срещу Русия,но винаги досега е гласувал в ЕП за удължаване на санкциите. Искам да кажа,че това какво говорят юнионисти,лейбъристи и т.н.,няма значение. Важно е какво правят и какво ще направят в решителният момент.
  Прочети отново трета точка,която съм написал. Тя е най-важната... Затова Брекзит е зациклил...

 24. 24 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  Еми гледай как днес ще се гласуват избори на 12 декември с подкрепата на LibDem и SNP и ще видиш, че съм бил прав. Едно е човек да говори с факти, друго с "инстинкт".

  Ако на тези избори Консерваторите имат мнозинство, ще гласуват Споразумението на Борис Джонсън с ЕС и ще излязат.
  Ако обаче нямат и Лейбъристите дойдат на власт в някаква коалиция, със сигурност ще има отлагане и втори референдум.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#24] от "nv":

  Как си представяш да бъде отменен вече проведеният референдум все едно не се е случвал,(!),и да бъде проведен втори референдум!!! Това дори и в България не може да се случи и не се е случвало! Почвам да си мисля,че си платен трол. Ако не си - тогава приемаш желанията си за действителност.
  И пак ти казвам,че никой от парламента не иска избори. Те за трети път отказват на Джонсън предложението за избори. Защото нови избори са безсмислени и нищо няма да решат,независимо кой ще ги спечели и дали изобщо ще има такъв.

 26. 26 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1707 Весело

  До коментар [#25] от "deaf":

  И от кого съм платен - от Сорос ли?

  Очевидно изобщо не си в час с политиката в UK и просто ръсиш високопарни фрази, за да се правиш на умен. Юридически няма пречка за втори референдум, който да потвърди или отхвърли сделката за напускане на Борис Джонсън, като една от опциите да е оставане в ЕС - ама ти сигурно не си го и чувал.

  Ако изобщо знаеш английски на сносно ниво, ходи чети BBC.com. Guardian, The Independent. Ама явно ти се осведомяваш главно от руската преса...

  Не виждам смисъл от продължаване на дискусията.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 27. 27 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  https://www.theguardian.com/politics/2019/oct/29/downing-street-signals-compromise-on-potential-general-election-date

  Ако нещо не разбираш, ползвай Google Translate или ми пиши да ти преведа.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK