Защо избрах да остана в България - четирима българи разказват

Защо избрах да остана в България - четирима българи разказват

© Юлия ЛазароваНаселението на България се топи - страната е бедна и няма какво да предложи на гражданите си и много от тях бягат. Но има и такива, които остават, пише немскоезичната преса, цитирана от "Дойче веле".


Историите за България, независимо дали са написани в западноевропейските вестници, или се разказват в източноевропейските кръчми, следват една и съща схема: страната е стара и бедна, няма какво да предложи на жителите си и затова населението ѝ намалява по-бързо, отколкото в която и да било друга държава - членка на ЕС. Тези, които умират, са повече от тези, които се раждат. А заминаващите да работят в други страни са стотици хиляди. Никоя друга държава в общността не предлага толкова ниска работна заплата - към 286 евро месечно.


В опит да излезе от тази схема австрийският "Дер Щандарт" разказва историите на три жени, които са избрали да останат в България - библиотекарка, социоложка и детска учителка. А "Ди Цайт" представя инженер Борислав Петров, който е живял в Германия, но се връща в България и успява.


Библиотекарката
Елена Василева живее във врачанското село Крапец - родена е преди 50 години в това село, в което има само черква, малък супермаркет и две кафенета. Откакто хлебозаводът е затворен, няма много работа - повечето хора се издържат със земеделие. Въпреки това Крапец е едно от селата, в което нещата са поне донякъде наред - щом броят на населението остава постоянен, посочва Василева. Причината: селото има добри връзки с два съседни малки града. Но също и това, че в него има хора като Василева. Преди две години тя създава библиотека почти от нищото - в сградата имало само мишки и боклуци. А сега там се събират възрастните хора, децата идват заради интернет и Василева е на тяхно разположение по 40 часа седмично.


Социоложката


Петя Славова изследва в Софийския университет причините, поради които хората напускат селските райони на България. "Обществената среда е тази, която не е наред", посочвайки изпочупените плочки по тротоара. "Почти цялата активност на правителството е концентрирана върху големите градове - никой не се грижи за селските райони", казва тя. Естествено - стратегии има, но липсват финансовите механизми за тяхното изпълнение. И това също: "Програмите, които се съфинансират от ЕС, често имат непредвидени негативни последствия, тъй като от тях печелят най-вече едрите земеделски стопани и монокултурното земеделие."


Пред австрийското издание Славова споделя, че все пак наблюдава през последните години тенденцията високообразовани българи, напуснали родината си, да се завръщат. Според някои предположения това се отнася за около една трета от напусналите страната. Тя самата е една от тях. Следвала е в Белгия, а сега в София се бори по свой начин да направи живота по-привлекателен. Тъй като иска да прави независими проучвания, е зависима от европейските и международните насърчителни програми. А понеже състезанието със западните колеги е неравностойно, всяко проучване е предизвикателство. "Оставени сме да се оправяме сами", заявява Славова.


Детската учителка


Сред ромското население (около 10 процента от всички българи, по данни на Европейския съвет) на гурбет в чужбина заминават предимно мъжете. В ромския квартал до софийския Западен парк Петя Младенова ръководи център, в който се полагат грижи за децата, чиито родители не могат да се грижат за тях, тъй като поне единият родител е в чужбина. Центърът получава поддръжка от организацията "Каритас", в него има място за 40 деца.


Младенова не мисли да напуска България - задържа я семейството ѝ. А също и нейният идеализъм: "Можем да станем част от голямата промяна, от която имаме толкова остра нужда", казва тя. Нейният принос се състои в това да учи ромските деца на български език и така да им даде шанс да си намерят впоследствие работа.


Инженерът


Борислав Петров е от тези, които са заминали да следват в чужбина, но след това се е върнал. Доскоро е живял в Германия, прекарал е и няколко години в Швейцария. През 2017 се връща обратно и основава в София фирмата RiLabs, която разработва идеи за интернет на нещата (IoT). Пред германското издание Петров казва, че времената за основаване на фирма сега са златни в България.


Фирмата работи по проекти, като например ефективното напояване в селското стопанство. И макар да има само трима служители, Петров вярва в нейното бляскаво бъдеще. "Засега България е дивият запад на Европа, но само след няколко години всичко ще е различно. Вече имаме добри поръчки и клиенти." Той е можел да расте в кариерата и по-нагоре от предишния си пост - ръководител на проекти в "Сименс" край Цюрих, и въпреки това е решил да напусне. "Исках да се върна в родината и разбрах, че мога да ръководя хора и да взимам решения", казва той.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Хубаво е, че има такива хора.

  niki
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  "Пред австрийското издание Славова споделя, че все пак наблюдава през последните години тенденцията високообразовани българи, напуснали родината си, да се завръщат."
  Това го повтарям от месеци. Да четат малко тези лаладжии, които само мрънкат, как нямаме специалисти, къде "сме ги видяли да се връщат" и т.н.

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Аз не мрънкам, но от всичките ми приятели, познати и съученици които заминаха никой не се е върнал. Даже заминават и други... А не сме в първа младост.

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Надеждата е в младите , амбициозни , умни и необременени с МРАКОБЕСНИ ИДЕОЛОГИИ , които отнемаха всичко човешко и принизяваха живота до обикновено вегетиране и очакване на ГОДО , който , разбира се за нас не дойде дори и след 10 ноември 1989 г.
  Тези млади хора трябва да си знаят историята НЕ ЗА ДА МРАЗЯТ , А ЗА ДА НЕ ПОЗВОЛЯТ ДА СЕ ПОВТОРИ !

 5. 5 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Времената за основаване на фирма сега в България били златни,
  този шегува ли се. Това в условията на повсеместна корупция
  и постоянно повишаващата се злоупотреба с власт на Герп.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  До коментар [#3] от "Petleshev":

  Това е друго поколение, твоето, при младите, тенденцията е съвсем различна.

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Избрах да остана, защото жената и децата отказаха да дойдат с мен.

 8. Тия изброените се все бюджетни хрантутници..............може би с изключение на инжинера...........хайде моля ви се!!!!!!!!!
  Не ми се занимава да си изтрия личните данни от фиша за заплатата..........честно........и да го публикувам............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 9. "Пред австрийското издание Славова споделя, че все пак наблюдава през последните години тенденцията високообразовани българи, напуснали родината си, да се завръщат."Това го повтарям от месеци. Да четат малко тези лаладжии, които само мрънкат, как нямаме специалисти, къде "сме ги видяли да се връщат" и т.н.
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Много си зле момче.............наистина много.............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 10. Избрах да остана, защото жената и децата отказаха да дойдат с мен.
  —цитат от коментар 7 на PisnaMi


  Жени по света много, деца ще си направиш пак..............но живота си, този който трябва да изживееш НИКОГА НЯМА ДА СИ ВЪРНЕШ!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  До коментар [#3] от "Petleshev":Това е друго поколение, твоето, при младите, тенденцията е съвсем различна.
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Може и да има такава тенденция младите да остават в България,но това означава заплаха за властта на управляващите комунисти. Младите искат власт - сега и веднага. Но тя е запазена за...висшата и следна комунистическа номенклатура. Дежа вю.

 12. 12 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1138 Неутрално
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4371 Весело

  До коментар [#9] от "Не ЧОВЕК а желязо просъсКА ФашистА ТиХо мърТвиЯ кАзА НЕ НПО и ВЪЗкръсна за СледВащия ГРАНТ":  Нека аз да съм зле, а вие да сте добре... Пропуснах само да добавя, че статистиката няма как да "хване" стотици чуждестранни вишисти, идващи и те в страната ни, заживяващи и работещи трайно в нея, покрай познанствата си с българи и българки... Стотици е меко казано...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 14. До коментар [#3] от "Petleshev":Това е друго поколение, твоето, при младите, тенденцията е съвсем различна.
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Ти от кое поколение си бе Шумахер?
  Аз съм роден някъде през седемдесета година на миналия век.........
  Само питам, защото като те гледам ми приличаш на 25-30 годишна бургаска батка, която всеки ден зоби протеини и някои други “малко весели неща“

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 15. 15 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Едно е в офис, друго на полето, една е отговорността на учител, друга на брат`чед, пълнещ чували, едно е заплащане при "бял" бизнес, друго по БГ стандарти - от новите. Подобни статии, почти милозливи, са като от отдел "Агитация и пропаганда" от соца. Та нищо ново при новите ни ОПравници.

  Коментиране на анализираното, вече...
 16. 16 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Останали са в България, защото с това което могат много трудно ще се реализират на запад. Българите успели а запад са само две категории: тези които са в сферата на услугите (тираджии, гледачки на болни или стари хора, домашни прислужници и т.н.) или науката (физика, химия, биотехнологии). За хора завършили библиотекарство, право, журналистика и т.н. работа на запад няма. Въпрос на прагматизъм и правилна преценка на възможностите.

 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Отидох видях не харесах и си останах.
  Много са бързи часовниците на запад.
  Всеки има свой живот и право да го живее както иска и където иска.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Българите успели а запад..." да се чете "Българите задържали се на запад..."

 19. 19 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1550 Весело

  "Преди две години тя създава библиотека почти от нищото - в сградата имало само мишки и боклуци. А сега там се събират възрастните хора, децата идват заради интернет"

  Значи библиотекарката създала библиотека, ама децата идвали там заради интернета ...
  Ами не очаквайте светло бъдеще за България при това положение. Всъщност не очаквайте никакво бъдеще.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 20. 20 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 214 Неутрално

  За съжаление няма как най-талантливите ни хора да не напускат. Това е естеството на светът в който живеем. Когато си наистина добър в нещо съвсем нормално е да отидеш да работиш с най-добрите за да развиеш талантът си. А най-добрите от цял свят се събират в Северна Америка и Западна Европа!

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4268 Неутрално

  Селата се обезлюдиха, защото вече няма пари да се дотират маршрутките.
  Това е държавна политика.
  Бизнеса няма полза от хора, които си гледат зеленчуци, прасета и си правят ракия.
  А по повод връщането..... въпреки постоянното плюване в пресата по нашите висши училища, те са живи и има специалности и цели катедри, в които се влиза много, много трудно. Визирам ТУ и МУ- Медицински Университет, вкл. Плевен.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Икономическите мигранти създадоха същинския демографски проблем, от който произтичат всички останали, а именно емиграцията на младо, активно население. Това е основната причина за намаляването на раждаемостта, тъй като непрекъснато се свива броят на хората в детеродна възраст.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 23. 23 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1737 Любопитно

  Кой където иска, там да живее, просто животът е един и е прекрасен. На наш'та територия население все ще има, друг е въпроса какво, в природата празно няма... Пък и нали е казано, че камъкът си тежи на мястото...

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":

  Как ще работиш от сутрин до вечер в града и едновременно с това ще отскачаш до село да садиш картофи и домати,че и отгоре на това искаш прасе да отглеждаш и ракия да вариш?! Това ставаше по соца. До известно време и щото нямахме избор...

 25. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#12] от "voodoo_child":

  Заслужаваш поздравления и ако си ми наблизо, ще те черпя каквото искаш. Мнението на дв е крайно и невярно, но те не са виновни. Псувня заслужава тоя, дето ги е превел и публикувал. В трудни моменти трябва да се подкрепяме, а не да си вменяваме непрекъснато за кризи и падения. Нито сме най-зле, нито най-бедни, пари и заплати у нас са според цените, а в бг е евтино. Това едно.Друго, във всички бивши социта нещата с емиграцията и нищетата са едни и същи няма що тия да ми опяват ала бала. Има статистики по тоя въпрос и то точно тук са публикувани.Но то си е пропаганда и се знае защо. Всичките ми близки са в БГ, никой не искал да емигрира, образовани са, работят във сферата на банки, машиностроене и дизайн. Тъй че тия от дв да си...но хайде, до тук.

 26. До коментар [#12] от "voodoo_child":Заслужаваш поздравления и ако си ми наблизо, ще те черпя каквото искаш. Мнението на дв е крайно и невярно, но те не са виновни. Псувня заслужава тоя, дето ги е превел и публикувал. В трудни моменти трябва да се подкрепяме, а не да си вменяваме непрекъснато за кризи и падения. Нито сме най-зле, нито най-бедни, пари и заплати у нас са според цените, а в бг е евтино. Това едно.Друго, във всички бивши социта нещата с емиграцията и нищетата са едни и същи няма що тия да ми опяват ала бала. Има статистики по тоя въпрос и то точно тук са публикувани.Но то си е пропаганда и се знае защо. Всичките ми близки са в БГ, никой не искал да емигрира, образовани са, работят във сферата на банки, машиностроене и дизайн. Тъй че тия от дв да си...но хайде, до тук.
  —цитат от коментар 25 на man_un


  Направо си похвали близките...........те са от хората даващи най-много на държавата.............
  А бе пич как можа да напишеш толкова глупав коментар?
  Тя идиотията по хората ходи!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 27. До коментар [#21] от "hope":Как ще работиш от сутрин до вечер в града и едновременно с това ще отскачаш до село да садиш картофи и домати,че и отгоре на това искаш прасе да отглеждаш и ракия да вариш?! Това ставаше по соца. До известно време и щото нямахме избор...
  —цитат от коментар 24 на deaf


  Тия времена ще ги търсим, помни ми думата............жалкото е, че само ще си спомняме за тях от тук нататък................

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 28. Икономическите мигранти създадоха същинския демографски проблем, от който произтичат всички останали, а именно емиграцията на младо, активно население. Това е основната причина за намаляването на раждаемостта, тъй като непрекъснато се свива броят на хората в детеродна възраст.
  —цитат от коментар 22 на Мизийски


  Наричаш “проблем“ това, че някой иска по-добър живот?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4268 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Има такива хора, мъжът се занимава с животните, жената ходи на работа, някаква чиновническа, физически не се изморява. Говоря за конкретен случай, после в къщи работи. Имат крава.
  Те да осигурят транспорт, това е основния проблем. Това е и начин да се намали трафика.
  В Полша например, няма село без държавен транспорт. Пътуват доста, но си гледат разни неща и работят по малко в градовете.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  До коментар [#29] от "hope":

  Еми транспорт има. И е начесто. Искаш да кажеш,че е скъп ли транспорта?
  В град Стамболийски градският и междуградският транспорт е безплатен.

 31. 31 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Останали са в България, защото с това което могат много трудно ще се реализират на запад. Българите успели а запад са само две категории: тези които са в сферата на услугите (тираджии, гледачки на болни или стари хора, домашни прислужници и т.н.) или науката (физика, химия, биотехнологии). За хора завършили библиотекарство, право, журналистика и т.н. работа на запад няма. Въпрос на прагматизъм и правилна преценка на възможностите.
  —цитат от коментар 16 на svetlyobg


  ИТ сектора нарочно ли го пропуснахте? Едни от най успешните българи в Чужбина, високо търсени специалисти.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 32. [quote#31:"danvan"][/quote]

  Ти си един от най-неуспелите тролове във Вселената........ :)
  Вервай ми!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 33. 33 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#25] от "man_un":

  По всичко личи, колега, че съм ти наблизо. :)

 34. 34 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Хубаво е,че има такива хора,които се врьщат в Бьлгария,след като са се изучили в чужбина.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  Хубаво е,че има такива хора,които се врьщат в Бьлгария,след като са се изучили в чужбина.
  —цитат от коментар 34 на Mia san Bayern  До коментар [#34] от "Mia san Bayern":

  Те са учили в чужбина ДРУГО нещо...

 36. 36 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 440 Неутрално

  В България само този остава,
  който комунистите уважава.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  Хората обичат родината си. Въпреки това в Ирландия са се върнали, когато услловията са се променили. Същото ще стане и в България. Не и сега, за съжаление...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Това как сега в България било Дивия Запад, а след няколко години щяло да е различно го слушаме от поне 20 години.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#19] от "Taiga":

  Новината е не че децата идват заради интернета, новината е, че някой от нулата създава нещо😉 а не мрънка и не чака на някой друг. Сигурно ще кажеш —хм, библиотека, че какво пък толкоз 😉
  Един библиотека, друг, ферма а трети фабрика. Дай Боже повече български граждани да се осъзнават като предприемачи и да не чакат някой да им дава заплата.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 40. До коментар [#19] от "Taiga":Новината е не че децата идват заради интернета, новината е, че някой от нулата създава нещо😉 а не мрънка и не чака на някой друг. Сигурно ще кажеш —хм, библиотека, че какво пък толкоз 😉Един библиотека, друг, ферма а трети фабрика. Дай Боже повече български граждани да се осъзнават като предприемачи и да не чакат някой да им дава заплата.
  —цитат от коментар 39 на DDR


  Не е проблема в библиотеките............
  Колко пъти си бил в библиотека за да слушаш музика например......в големите окръжни библиотеки имаше такава екстра............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 41. В България само този остава,който комунистите уважава.
  —цитат от коментар 36 на Michael Jordan


  Те тва е приказка!!!!!
  Евала!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Сега, при младите, положението е много по-различно от общите приказки, които пишеш. Та, за първи път от доста години, имаме поколение, което знае поне един чужд език, и този език не е руски, а при много от тях разлика между втори и първи език буквално няма, т. е., знаят по два световни езици, просто казано, това са граждани на света, много грамотни на всякакво ниво, много комуникативни, на които обаче, след като се наживеят в чуждестранния бурен студентски живот, им липсва семейството, приятелите в Родината, много са чувствителни на тази тема, което има своите обяснения. Та, връщат се, много лесно правят пари в България, спестяват дори на тези години, и живеят и работят в приятелска, спокойна среда...
  Много още трябва да пиша, за да звучи по разбираемо, по доказателствено, но ме мързи, честно казано...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 43. 43 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 440 Неутрално

  В България нищо няма безплатно,
  всичко от заплатата е прихватно.

 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#40] от "Не ЧОВЕК а желязо просъсКА ФашистА ТиХо мърТвиЯ кАзА НЕ НПО и ВЪЗкръсна за СледВащия ГРАНТ":

  Прочети ми внимателно поста до край и ще разбереш какво имам предвид.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 45. 45 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 914 Неутрално

  "страната е бедна и няма какво да предложи на гражданите си"

  На световно ниво България не е никак бедна. Демографската катастрофа и дори високата емиграция имат други причини. Една от по-съществените причини е, че нито страната нито народа в нея имат визия за национално бъдеще. Има хиляди визии често с "частен" характер.

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4691 Неутрално

  До коментар [#10] от "Не ЧОВЕК а желязо просъсКА ФашистА ТиХо мърТвиЯ кАзА НЕ НПО и ВЪЗкръсна за СледВащия ГРАНТ":

  Ако това, което сте написал, го мислите наистина, не мога дори да Ви съжеля!

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  До коментар [#5] от "dream_er":

  Просто са разбрали, че да целуваш родни задници е по добре от да бършеш същите чужди. Не вдянахте ли, че насаждането на омраза води желанието на хората Гешев да защити конфискацията на 200млн от олигарха с "човешко лице"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#27] от "Не ЧОВЕК а желязо просъсКА ФашистА ТиХо мърТвиЯ кАзА НЕ НПО и ВЪЗкръсна за СледВащия ГРАНТ":

  Тия времена ще ги търсим, помни ми думата............жалкото е, че само ще си спомняме за тях от тук нататък
  ========
  За съжаление ..... много хора гледат да заличат и спомена .....
  Чупят се паметници..... изопачават се вчерашни истини....драматизират се бивши идеологии.....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Много българи В страната ще се върнат,
  когато комунистите Сибир го напълнят.

 50. 50 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Най глупавото решение е да избереш да останеш да живееш в България . Аз живях 20 години на запад и се прибрах . Голямо разочарование е България

 51. 51 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1361 Весело

  Времената за основаване на фирма сега в България били златни,този шегува ли се. Това в условията на повсеместна корупцияи постоянно повишаващата се злоупотреба с власт на Герп.
  —цитат от коментар 5 на dream_er


  Зависи от фирмата май. Човекът не купува суровини, които обработва и продава (тогава могат "да му разкажат играта", особено ако е в хранителния бизнес/другаде където нещата са "регламентирани в полза на плащащите рушвети").

  Доколкото разбрах от статията: Човекът е в АйиТи бизнеса. В чужденеция се е научил и как да търси подходящи проекти за разработка/предлага свои такива, и как да организира процеса за да е печеливш.

  В старата "Западна Европа" (и по нашенско) ДОД (корпоративен и личен) е прогресивен. И понякога се стига до УМОПОМРАЧИТЕЛНИТЕ СТАВКИ от 50+++ % (ДОД+"другите" неща). В България са СМЕШНИТЕ 10% (+соц'осигуровки на заплатите/хонорарите на бачкерите, разбирачите да ме коригират къде греша).

  НИКОЙ не му стъжнява живота ако има 3ма бачкера зад компютера в офис, ако си води "книгите" правилно-приходи/разходи и плаща СМЕШНИТЕ 10% ДОД+ соц'удръжките (ако не е сложил бачкерите си на хонорар, та те да си ги плащат сами) . ЗЛАТНО ВРЕМЕ да отвориш такава фирма при тези данъци. Имаш бърз интернет, евтин живот наоколо, ПЕЙ сърце!
  До коментар [#5] от "dream_er":

  МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ СИ ВАШИТЕ ЛС (Лични Съобщения). АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАК-МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 17 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ В ТЕМАТА https://bit.ly/38BYrQV
 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2234 Любопитно

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  Хамилтончето, не зная за общите приказки какво е положението но я ми припомни твоята щерка къде е студентка?
  Като не и хареса във Бургас и се премести в София, нали така беше или ?

  А извинявай о бъркал съм се от общите приказки, вярно от Великобритания се премести във Испания...

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4371 Весело

  До коментар [#52] от "Ivan_":

  Пак издишаме, Иване, за кой ли път. Говорим за завърнали се висшисти, високообразовани българи в България...
  Айде, лека нощ...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  Тези, завърналите се, не знам докога ще изтърпят обстановката в България. Някои се връщат и пак заминават. Не само заради парите. Има много неща, които не са наред и никой не полага усилия да се оправят. Липсата на законност и справедливост гони много хора от България.

 55. 55 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2234 Весело

  До коментар [#53] от "hamiltonf":

  За това ли си говорим?
  Объркал съм се нещо, Аз си помислих, че за предпочитанията на българите си говорим, тюх, пак съм във грешка явно...

  ПС Твоята щерка ясно, че като се изучи "назапад" ще се върне във България, то не се срещат из западните държави бентлита бордо с керамично покритие, какво да прави щеркати по такива места наистина...

  Модератора е неадекватен!
 56. 56 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Материала за трите жени в оригинал. Над 200 коментара —някои много интересни.
  https://www.derstandard.at/story/2000109639946/landflucht-in-bulgarien-die-die-bleiben

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 57. 57 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Докато страната се управлява от комунисти-Иван, Бойко, Лиляна, Мая, Фандъкова, Орешарски и сие, хората ще напускат. Ако дойдат нормални хора всички ще се върнат. Нормални-морални, вярващи. Дотогава- нула, нищо, зеро, нада.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 58. 58 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Върнали се-ами сигурно са се пенсионирали на запад и идват с големите пенсии да живеят на по-евтино тук. Беловласи старци заминават за чужбина. Никой не може да гледа кратуната Бойко и дружина.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 59. 59 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#39] от "DDR":

  Някой създава нещо, това не е никаква новина в днешно време. Новината е, че погледът на децата е наврян в монитора вместо в книгата, защото първото нещо с което асоциираш библиотека, не е сърфирането в интернет.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 60. 60 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ostanali sa samo telqcite i kanap4iite.Vseki normalen ima nova rodina.

 61. 61 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  "страната е стара и бедна, няма какво да предложи на жителите си и затова населението ѝ намалява по-бързо, отколкото в която и да било друга държава - членка на ЕС"
  Много е изгодно това за немските вълни и за Германия като цяло - евтина работна ръка с голям избор - от нискоквалифицирана до висококвалифицирана. Така че вземете ни благодарете, вместо да ни се надсмивате надменно. В края на краищата ЕС създаде предпоставките за влошаване на ситуацията у нас и улесни изтичането на ресурсите ни.

 62. 62 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1361 Весело

  "...
  ...
  ... В края на краищата ЕС създаде предпоставките за влошаване на ситуацията у нас и улесни изтичането на ресурсите ни.
  —цитат от коментар 61 на Лео


  Така е! Друго си беше по татово време, РАЙ!:

  -СТРОГО ОХРАНЯВАНИ граници, където се стреляше "на месо" по бегълците от РАЯ!

  -ИЗХОДНИ ВИЗИ само за наШтИ другари.

  -Фабрики и заводи с пушещи комини, произвеждащи на загуба предимно калпави продукти

  -"Софийско"/пловдивско/друго жителство

  -СТРАХОТНИ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ години преди сурат'тефтера-ОПАШКИТЕ пред магазините, където "са пуснали" нещо

  -Жилища, коли и битова техника...е, кой' помни-помни

  -И ПЪЛНА свобода да пцу'еш Риган и США (САЩ на български). Ама ха си казал нещо друго-могат да ти ..."таковат онаковата".

  ДОЛУ ЕС! ДА ЖИВЕЙ НРБ ! КПСС БКП-ВЕЧНА ДРУЖБА!


  До коментар [#61] от "Лео":

  МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ СИ ВАШИТЕ ЛС (Лични Съобщения). АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАК-МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 17 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ В ТЕМАТА https://bit.ly/38BYrQV
 63. 63 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Най-добрите и талантливите напуснаха. Останаха само тия без избор, дайте да не се лъжем

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK