Трийсет години след падането на Берлинската стена преградите се завръщат

Трийсет години след падането на Берлинската стена преградите се завръщат

© ReutersПадането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г., когато хиляди ликуващи източногерманци гледаха с радост и присмех изкормената бетонна грамада, изглеждаше знак, че идва "краят на историята", че се задава свят без граници.


Трийсет години по-късно обаче на планетата израстват все нови крепостни зидове и огради, тъй като страхове, свързани с глобализацията, внушават стремеж към повече сигурност и самоизолация, смятат редица анализатори.


"Ако хората, сложили край на студената война, погледнат днешните събития, ще видят парадигмата изцяло сменена", коментира Елизабет Вале, изследовател от Университета на Квебек в Монреал, световноизвестен експерт по граничните стени.


40 хил. километра
Сто и шейсет километровата линия на Берлинската стена наистина се е превърнала вече в място за разходки в пасторална атмосфера, обикнато от велосипедисти и тичащи за здраве.


Другаде обаче нещата не стоят така - в момента "сме сигурни, че има стени с обща дължина буквално колкото обиколката на Земята, тоест 40 хил. км", казва тя. Показател, силно нараснал от 20 години насам. Става дума за "71 стени", определени като структури, вкопани в земята и представляващи непреодолими препятствия.


Повечето се намират на азиатския континент - около Индия, в Китай, Корея и Близкия изток. Други са разположени по-специално в Централна Европа - Унгария и България, също и в САЩ, като прегради за мигранти.


Същевременно анкетите издават и тенденция към ерозия на демократичните системи в света.


Преди 30 години дойде краят на желязната завеса в Европа и "хората с радост видяха, че може да бъдат заличени граници, смятани за вечни, а днес навлязохме пак в епоха, когато се градят стени, създаващи страхове и разделение", констатира със съжаление Ник Бъкстън от Транснационалния институт - изследователски център, публикувал преди година доклад по този въпрос.


Как да си обясним завръщането на бариерите?


Глобализация


"В началото на века работната хипотеза бе, че причината са атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ" - с оглед джихадистката заплаха, обяснява Елизабет Вале.


Днес това са по-скоро последици от глобализацията. Стремежът сред част от обществата към възвръщане на националния суверенитет в един свят, изложен сякаш на всякакви ветрове.


Границите "никога не са изчезвали, освен на картите в нашето съзнание на европейски пътешественици", забелязва френският географ и бивш посланик Мишел Фуше в своя труд "Завръщането на границите".


"Да премахнеш границите ще означава да изличиш държавите; един свят без граници е свят на варвари", смята той. Дори германският пастор Йоахим Гаук, участвал в революцията от 1989 г. в ГДР, а после станал държавен глава на обединена Германия, днес настоява правителствата да налагат "в някаква форма ограничения", за да "уталожат страховете сред населението".


"Глобализацията породи две движения - движение към отваряне и движение към затваряне", допълва Елизабет Вале, несклонна да хвали "глобалистите", пледиращи за абсолютна свобода на движение.


Грешка


"Една от грешките бе постулатът, че границите и суверенитетът ще изчезнат - а всъщност не е така", казва тя. "Това веднага доведе до заразителен ефект на база популизъм" - било то в САЩ със "стената" на президента Доналд Тръмп срещу Мексико или с морската, каквато би желал да види в Средиземно море водачът на италианската крайна десница Матео Салвини", добавя изследователят.


Брекзит също се вписва в тази тенденция. Защото - резюмира германският политолог Волфганг Меркел - същинската "стена" днес е най-вече онази между гражданите "космополити", печелещи от глобализацията, и онези, привързани към своята общност, които се страхуват или са ощетени от глобализацията.


Това развитие обаче тревожи някои германци, живели в комунистическата ГДР, като Карстен Брензинг. През 1989 г., преди падането на стената, 21-годишният тогава младеж успява да мине отвъд Желязната завеса с риск за живота си. "Ние сме последното поколение (германци), израснало в една диктатура, ние сме свидетели на историята" и "е наистина ужасно, че хората пак отправят повик за затваряне на границите", казва той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  Границите "никога не са изчезвали, освен на картите в нашето съзнание на европейски пътешественици", забелязва френският географ и бивш посланик Мишел Фуше в своя труд "Завръщането на границите".

  "Да премахнеш границите ще означава да изличиш държавите; един свят без граници е свят на варвари", смята той.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ха-хаааааа

  Ами че нали точно в епохана на мосю Фуше изпопадаха куп граници.

  Тези между Лангедог, Бретан, Нормандия....и прочее френски кралства

 2. 2 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "...и "е наистина ужасно, че хората пак отправят повик за затваряне на границите", казва той. "

  А, може би, реално идентичността ни прави свободни, но идеята за суверенитет в глобализацията, пречупена и изкривена през популистката реторика, звучи ограничаващо и отблъскващо. И отново сме в безсмислен спор.

 3. 3 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Хибридната война е един от най-големите проблеми в днешния демократичен свят, подобно на тероризма, бежанците, глобалното затопляне. В своя медиен аспект тя е борба между два разказа за обществото - на либералните демокрации от западен тип и на авторитарните режими от източен - и е продължение на Студената война между съветския и евроатлантическия блок. Само че преди съветската пропаганда беше насочена главно навътре, към собствения народ. Сега, благодарение на развитието на комуникативните технологии, е насочена и навън, главно към страните от ЕС с цел промяна на геополитическата им ориентация. Освен това, съветската пропаганда си служеше с клишетата на комунистическата идеология, а днешната пропаганда разчита на Православието, славянофилството, русофилството, историческите сантименти и соцносталгията, която на свой ред рециклира елементи от комунистическата идеология, така че кръгът се затваря. По обясними причини България е най-податливата на кремълско влияние сред страните в ЕС.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  За малцина е известно ,че както построяването така и събарянето на тази стена .....са точно набелязани дати .....
  Решението за тях е било взето в края на 18 век, малко след френската революция......

  Bukalemun
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Това е риториката на крадеца: съборете стените, махнете мрежите, отключете къщите си... за да мога лесно да крада! Тая последната част, естествено, се премълчава.
  Докато елитите обикновено обичат да се ограждат. В замъци, дворци, имения, острови и т.н.
  Две коренно различни гледни точки.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Много добра идея!
  Важно е Европа да се предпази от китайските и алкашки дигитални шпиони!!!

 7. 7 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "Днес това са по-скоро последици от глобализацията. Стремежът сред част от обществата към възвръщане на националния суверенитет в един свят, изложен сякаш на всякакви ветров"

  Това е стремеж обречен на провал. Все едно да се опитваш да спреш изгрева и залеза на слънцето.

  Глобализацията е необратим процес.

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Стига с тази глобализация! Елитите няма да се уморят да я проповядват, защото на тях им трябва безлична и хомогенна маса от лесно управляема работна ръка. Само че разликите са нещо нормално. Хората са различни, семействата са различни, племената и нациите са различни и всеки опит за уеднаквяването им води до съпротива и инстинктивно издигане на нови стени.

 9. Слага се стена некои маймуни да не прескачат. Но те все пак прескачат.

  Град Марсилия е типичният пример за това. Красива средиземноморска столица, днес град с най-много затворени квартали.

  Жалка история.

 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  За малцина е известно ,че както построяването така и събарянето на тази стена .....са точно набелязани дати .....Решението за тях е било взето в края на 18 век, малко след френската революция......
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Ети, да не си прекалил с наркотиците бе? Как ти хрумнаха тези глупости?

 11. 11 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Десният Капитализъм, познат днес като Неолиберализъм, е деструктивна форма и връща обществата обратно в развитието им. Разгражда Демокрацията.

  niki
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Берлинската страна беше страна на затвор, посроена от охраната да не избягат затворниците.
  Сега новите стени охраняват нашите домове.

  подпис
 13. 13 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Глобализацията е добра идея. За съжаление, конкретно тя се прави от 45 години по неолоберални, либертариански догми, които върнаха страните назад.

  niki
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#13] от "niki":

  Глобализацията е добра идея
  =======
  Комунизма също беше добра идея.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Никакви граници не са успели да спрат движението на човешки маси, няма и да могат да спрат такова движение. В епохата на информационните технологии глобализацията вече е факт - ако не, все още - физически, то умовете отдавна са превзети. Много вярно е виждането, че "...един свят без граници е свят на варвари...". но изолацията на обществата и въвеждане на рестрикции за движение няма да помогнат. Много от съвременните държави ще бъдат превзети отвътре. В това се убедиха сърбите - Косово, в това ще се убедят македонците - с албанците, германците с турците, французите с арабите, американците с латиносите, светът с китайците. Никой не е спрял мравките в джунглата!

 16. 16 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#13] от "niki":Глобализацията е добра идея=======Комунизма също беше добра идея.....
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  Комунизмът е добра идея само за глупаците...

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мърмор":

  Там където не успяват границите, почват да действат оръжията и гробищата. Елементарно, Уотсън!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Стига лъга бе тате! Къде видяхте прегради? Ако имаше такива,мигрантите (на Меркел) нямаше да влизат в Европа като в разграден двор! И какво общо има Берлинската стена с опазването на границите?! Нужно ли е за милионен път да се напомня каква беше ЦЕЛТА на Берлинската стена!

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  "Да премахнеш границите ще означава да изличиш държавите; един свят без граници е свят на варвари", смята той. Дори германският пастор Йоахим Гаук, участвал в революцията от 1989 г. в ГДР, а после станал държавен глава на обединена Германия, днес настоява правителствата да налагат "в някаква форма ограничения", за да "уталожат страховете сред населението".
  *
  Добре е да се слушат по-мъдрите, но за съжаление гласовете на мъдрите се заглушават от тези на агресивните и кресливите.

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Ясин Льо Форестие и Франк Целер даже не си заключват входната врата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Еуфорията постепенно отминава и гражданите на Европа започват да изтрезняват. Общо взето не беше трудно да се предвиди подобно развитие. Трябва да е доста ограничен човек за да не разбере, че наднационалното мислене/съзнание никога няма да може да се наложи на националното.

 22. 22 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да си представим свят без граници, значи да си представим един свят без хищници и без акули, в който царува само планктона, дребната риба и "розовите" краски. Значи трябва винаги да търсим баланса.

 23. 23 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#3] от "Анти Шишковци": "Хибридната война" и "популизма" са думички, измислени от определени центрове и освен, че са неясни, псевдонаучни и нечисто претенциозни, служат за прикриване на логическата безпомощност на индивидите, които ги употребяват. Съветския блок не съществува и грандиозния остатък от него - Русия, е обикновена капиталистическа държава, която е приключила със идеологическите интервенции. Акцента там е в икономическа инвазия, военно усъвършенстване, религия и традиционен морал. Русия се стреми към отворени граници и има интерес от това. Нашите съюзници ги затварят и като оправдание измислят причини да ги държат затворени. Истината е, че народите в евроатлантическото пространство разбраха, че премахването на границите, беше идеологическа уловка, чрез която трябваше да се разгради социалистическия блок. След успеха с разграждането, дори и безумните елити от меркелов тип разбраха че -"Да премахнеш границите, ще означава да изличиш държавите; един свят без граници, е свят на варвари". Това трябва да си го набият в кратуните либерали, фашисти, глобалисти, комунисти, феодали и тъпанари. Дори и великият Айнщайн е забелязал, че дори и вселената не е безкрайна. Единственото нещо, което несъмнено е свързано с безграничността, е Човешката глупост и демагогията.


 24. 24 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Весело

  Вдигайте бариери, правете стени. Путин харесва това, стените не пречат на ракетите.
  Путин подкре всички неофашисти и антиевропейски партиики.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 25. 25 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  И в двата случая вина носят изключително левите лумпени

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Всъщност светът не се глобализира, той се регионализира. Ние виждаме колко различни като стандарт и култура са различните райони в света и колко нерешени конфликти съществуват. На този етап да паднат всички граници е невъзможно. Но от друга страна сходните като култура и стандарт страни се обединяват и махат границите помежду си, в името на това да могат по лесно да защитават своята култура и стандарт.
  Такова обединение е ЕС. А тези, които искат стени ВЪТРЕ в самия ЕС, НЕ защитават европейската култура и стандарт, а работят за външни, враждебни на ЕС сили.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 27. 27 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ти да видиш!!! ..."световноизвестен експерт по граничните стени." ахахахаха, направо избихте рибата!! ахахахах :-) Не е истина просто!!

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Физическите граници материализират виртуалните такива, които винаги са съществували

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Така както водата тече под действието на потенциалната енергеия от разликата във височините на водните басейни, така и хората ще се движат по посока на мястото, където им се струва, че ще живеят по-добре. С граници или без тях, такова движение е имало и ще има.
  Проблема на днешния и на многото отминали дни е огромната разлика в стандартите и условията на живот в съществуващите национални, федерални и прочее видове държави, който при днешаните нива на информация привежда в движение огромни маси и това еднозначно води до проблеми от най-различен характер.
  Тази ситуация се използва, трябва да се отбележи доста умело за външни намеси и за вътрешно политическа употреба.
  Но такива са реалностите, затова и ще има разнопосочни политически движения - избиране на човек като Тръмп и строене ( дали и кога, отделен въпрос) на многокилометрови стени по границите, ще има Брекзит ( я има, я не) при това съпроводен от голямото британско желание, хем да са отделни и независими, хем обаче да остане отворена вратата към общия пазар.
  Доколкото изравняването на стандарта на живот в отделните страни не се предвижда в скоро време и доколкото пък страните с добър стандарт по много и различни причини не могат ( вероятно и не трябва) да се съюзят и затворят херметично за емигрантския поток, тази тема ще си остане вечна и ще има люшкания ту към изграждане, ту към събаряне на поредните стени.

 30. 30 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  „За малцина е известно ,че както построяването така и събарянето на тази стена .....са точно набелязани дати .....“

  султана коя дата е набелязал? Датата на възнесението към девиците ли?

 31. 31 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Държавните граници ще стават все повече маркировъчни линии и все по-малко преградни стени. За да може всеки, който е избрал друга територия, друг език и правила, да се пробва в други условия. След което десетилетни пропаганди и мозъчни промивки ще губят значение и сила. С което и държавите-затвори ще бъдат принудени да се съобразяват.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  Статията започва с лъжа и продължава в същия дъх. На 9 Новмври 1989 никакви бетонни камари нямаше. Имаше преминаване през границата, която си стоеше още месеци след това с гранични проверки и всички атрибути на отделна държава, до Октомври 1990, когато ГДР спря да съществува, след като гдреийския парламент гласува за това.
  След това статията потиче в пълноводните води на идеологическото грантаджийство.

 33. 33 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Има европейска граница, но не и вътрешни! Границите съществуват само в главите на комунистическите и нацисатрапите!

 34. 34 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Тук някои още говорят за демократичен свят. Що е то демокрация. Как се е променяло определението през вековете, откакто въобще това понятие, е било изобретено. Дали днес, това което разбираме като демокрация, е същото, което са разбирали преди век, два, пет, двадесет и пет века? Дали демокрацията днес наистина е демокрация и въобще съществува ли демокрацията в реалността и дали не е подменена успешно с нещо, което само изглежда като демокрация...

  мурзилка
 35. 35 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Аз предлагам когато дедо Шори си махне оградата на имението за да могат там да се заселват безпрепятствено бежанци, тогава и ние да махнем нашата ограда на границата.

 36. 40 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Паралелът между Берлинската стена и днешните стени е нелогичен. Берлинската стена разделяше един народ, а днешните стени разделят цивилизованият свят от варварите. Правилно е да се подкрепи стремежът на един народ да живее заедно, но абсолютно неправилно е да се омесват народите. Т.е. както е неправилно да разделяш един и същи народ, също толкова неправилно е да смесваш народи, които не могат да съществуват съвместно мирно и тихо. И двете противоречат на човешката природа, противоречат на еволюцията. В зоологическата градина, ако разделиш горилите, те ще умрат от мъка. Ако ги смесиш с други зверове ще се изпоизядат.
  —цитат от коментар 36 на gozambo


  Алоу, всички сме хора, що дискриминираш сирийците със сравнението с горилите и другите видове маймуни. Дискриминатор, расист! Ай сега, ако си демократ ела ме лайкни и си постави на своя коментар минус!

  мурзилка
 37. 41 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  "Да премахнеш границите ще означава да изличиш държавите; един свят без граници е свят на варвари".

  Аз съм абсолютно съгласен с казаното.
  Особено когато граничиш варвари!

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK