Манипулациите на "Щази" и източногерманския затвор: един западногерманец си спомня

Ханс Шулце

Ханс ШулцеКогато през 80-те години Ханс Шулце го вкарали в затвора в комунистическа Източна Германия, той изобщо не допускал, че някога ще се върне там, след като излезе. Но сега редовно отключва вратата на своята килия, за да покаже на туристите какъв е бил животът в затвор на тайната полиция "Щази".


Западногерманецът Шулце, който бил представител на своята химическа компания на Изток, пътува през 1986 т. за панаира в Лайпциг, когато спира в автосервиз и случайно се запознава с една жена. Шулце, е запленен от добре облечената жена и те започват връзка. Измерението "Изток-Запад" на отношенията им е било вълнуващо, но и до ден днешен той не е сигурен дали тя наистина го е обичала, или просто го е използвала.


"Не знаех, че тя е нещатен информатор на "Щази", казва 66-годишният Шулце, който сега е екскурзовод в затвора "Хоеншонхаузен" в Източен Берлин, където е лежал преди три десетилетия. "Едва по-късно, когато бяха повдигнати обвинения в шпионаж, всичко започна да изглежда по друг начин", добавя той.
Манипулациите на "Щази" и източногерманския затвор: един западногерманец си спомня

© Reuters


Историите на съблазняване, двуличие и предателство, характерни за шпионажа в епохата на Студената война, сега отново са във фокуса на вниманието в навечерието на 30-годишнината от падането на Берлинската стена на 9 ноември, довело до обединението на Германия.


Известно време, след като вече имал връзка с жената, Шулце разбрал, че нейният съпруг - с когото били разделени - работи в "Щази". Цялата картина обаче се изяснила едва когато 2009 г. медии съобщили за досиета й в "Щази". Под ръководството на директора си по въпросите на разузнаването Маркус Волф "Щази" се усъвършенства в използването на т.нар шпионите "Ромео" - агенти, които с чар и хитрост хващали в примката си източници на ценна разузнавателна информация.


Манипулациите на "Щази" и източногерманския затвор: един западногерманец си спомня

© Reuters


Шулце не знае, че на неговата любима е възложено от "Щази" да завързва запознанства със самотни пътници и бизнесмени от Запада. Пред него тя твърди, че иска да избяга на Запад, но той още не е сигурен дали това е било нейно желание, или от "Щази" са искали тя да продължи да работи за тях на Запад.


Три години преди падането на стената Шулце е арестуван на границата, когато иска да напусне ГДР. В колата му е намерено писмо от жената, в което тя пише за работата на съпруга си, както и пари, които тя искала Шулце да занесе на Запад.


Той е обвинен в шпионаж, а на следващия ден любимата му също е арестувана, но той не е сигурен в какво е била обвинена. В крайна сметка източногерманските власти оттеглят обвиненията в шпионаж, нелегален трафик на хора и издаване на държавни тайни - които биха довели до продължителна присъда - и той е осъден на две и половина години затвор за валутни престъпления и помагачество за незаконно преминаване на границата.


Манипулациите на "Щази" и източногерманския затвор: един западногерманец си спомня

© Reuters


"Да ви кажа, това е тежък удар. Първо трябва да осъзнаеш какво е станало", казва той за манипулацията с чувствата му. "Сега знам, че са го направили умишлено, точно в това ги обвинявам".


Шулце смята, че вероятно заради това, че е бил западногерманец, с него са се отнасяли по-добре в "Хоеншонхаузен", където през 50-те години е било широко използвано физическото насилие, преди да се наложат психологическите методи на разпит. Той е прехвърлен в друг затвор, преди да бъде освободен през октомври 1987 г. Месец по-късно била освободена и неговата любовница, излежала присъдата си, работейки в кухнята на "Хоеншонхаузен". В затвора те се видели, но Шулце казва, че връзката им приключила около времето на излизането им от затвора. След обединението тя започнала да продава коли и била управител на хотел на Запад.


След обединението на Шулце първо му било трудно да се върне в затвора, но той иска да направи така, че хората - включително деца, родени много след рухването на Източна Германия - да знаят какво е ставало зад стените на този затвор. Сега той разказва своята история пред някои от над 455 хиляди човека, които посещават годишно "Хоеншонхаузен". В него са лежали хиляди политически затворници, а сега той е превърнат в музей и мемориал. "Този период все още ме вълнува и затова сега правя обиколки тук, за да предам посланието", казва Шулце. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Било е практика на ЩАЗИ да жени и омъжва хора за свои агенти, които да шпионират и манипулират съпрузите си, така че НЯМА да се учудя, тая да е била някаква к***а на ЩАЗИ.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Комунизмът е въплащение на ЗЛОТО!!!

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 30 Любопитно  Сега е по-добър живота!
  Раждат се деца с родител 1 и родител 2, и никой не ни шпионира, освен некои савецки шпиони.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 326 Весело

  М-мм, Б.Райнов каква книга щеше да напише от това. Бестселър на комунистическото крими.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Сега е по-добър живота!Раждат се деца с родител 1 и родител 2, и никой не ни шпионира, освен некои савецки шпиони.
  —цитат от коментар 3 на Платон Мусаибе


  Родител-1 и 2 пак е резултат от комунистическата борба против Запада!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 655 Неутрално

  "След обединението тя започнала да продава коли и била управител на хотел на Запад."

  Ммм да, познат персонаж... Човечеца да се благодари, че се е отървал лесно.

 7. 7 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Много германци идваха в България като туристи с единствената цел, от тук даизбягат на запад. Някои успяваха през тогавашна Югославия. И тогава и сега, никой не бяга на изток.

 8. 8 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Сега е по-добър живота!Раждат се деца с родител 1 и родител 2, и никой не ни шпионира, освен некои савецки шпиони.
  —цитат от коментар 3 на Платон Мусаибе


  От друга страна в Куба днес също се раждат деца с "родител 1 и родител 2", но още шпионират народа до дупка.

 9. 9 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Много германци идваха в България като туристи с единствената цел, от тук даизбягат на запад. Някои успяваха през тогавашна Югославия. И тогава и сега, никой не бяга на изток.
  —цитат от коментар 7 на Анти Шишковци


  За съжаление немалко оставиха костите си на границата с Югославия, Гърция и Турция.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  " След обединението на Шулце първо му било трудно да се върне в затвора, но той иска да направи така, че хората - включително деца, родени много след рухването на Източна Германия - да знаят какво е ставало зад стените на този затвор. Сега той разказва своята история пред някои от над 455 хиляди човека, които посещават годишно "Хоеншонхаузен". В него са лежали хиляди политически затворници, а сега той е превърнат в музей и мемориал. "Този период все още ме вълнува и затова сега правя обиколки тук, за да предам посланието", казва Шулце. /БТА"

  За съжаление у нас тукашния еквивалент на Щази си съществува напълно необезпокоявано, преименуван и малко ребрандиран - другото си е все същото ! Един бивш бодигард на Татовия ревностно следи внуците на комунистическия режим да продължат да управляват тази държава и нейните ресурси и не може да се отрече, че точно това се случва с престъпната клика у нас.......

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  "....навечерието на 30-годишнината от падането на Берлинската стена на 9 ноември, довело до обединението на Германия."

  По случай годишнината изборите в Тюрингия бяха спечелени от левите и алтернативата.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  ЩАЗИ и в леглото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Тази агентка на Щази е минала през катарзис, отрекла се е от Щази ("не се гордея с миналото си в Щази") и се е уредила на запад. Също като Галева, която претърпя катарзис и се отрече от Пеев, Ореха и Бсп.

 14. 14 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "Медна примамка" - вероятно най-стария метод за измъкване на информация и вербуване на шпиони. Естествено не е единственият, но широко се използва от всички тайни служби. Особено пикантно е когато става въпрос за хомосексуални отношения. Нетолкова отдавна, подобни отношения са смятани за престъпление и на запад, и на изток.

  Eddie lives... somewhere in time!
 15. 15 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Сега е по-добър живота!Раждат се деца с родител 1 и родител 2, и никой не ни шпионира, освен некои савецки шпиони.
  —цитат от коментар 3 на Платон Мусаибе


  Марш във Венецуела, да си бършеш задника с листа от дърветата.

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пакоджет":

  В Куба, КНДР, алкашия животът също е "прекрасен", но кой знае защо пред техните посолства няма опашки...?!

 17. 17 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  "Централният архив на исторически и политически документи на Санкт Петербург разсекретява документи за висшите служители на Русия и града, включително описание на КГБ срещу тогавашния му служител, настоящ президент Владимир Путин.

    Той работи в отдела от 1975 г. и се доказа, според документите, като „изпълнителен, дисциплиниран и съвестен служител“.©️

  И затова му дадоха прякора "къртица))

  "Чуждестранен агент"
 18. 18 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#14] от "tigervi":

  "Особено пикантно е когато става въпрос за хомосексуални отношения. Нетолкова отдавна, подобни отношения са смятани за престъпление и на запад, и на изток."

  И това какво общо има със статията?

 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Звучи трогателно и романтично до сълзи. Но да се пише за ролята на жената в шпионажа само по времето на соца е наивно. Такива случаи в историята на Тайната война се не един и не два.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  До коментар [#19] от "citoyen":

  Но не толкова масово и в такива размери.

 21. 21 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Статията е пълна с правописни грешки!
  Дневник, ВИЕ СТЕ НЕГРАМОТНИЦИ!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Никога повече комунизъм!

 23. 23 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 831 Весело

  "Централният архив на исторически и политически документи на Санкт Петербург разсекретява документи за висшите служители на Русия и града, включително описание на КГБ срещу тогавашния му служител, настоящ президент Владимир Путин.  Той работи в отдела от 1975 г. и се доказа, според документите, като „изпълнителен, дисциплиниран и съвестен служител“.©️И затова му дадоха прякора "къртица))
  —цитат от коментар 17 на putinxujlo


  Това май сте го превеждали с гугъля :-)

 24. 24 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  В службата бях свидетел как се пробутваха такива хубавички и засукани мацки до по-изявените учени, независимо че бяха женени. За мъже не знам, защото изявени ученки май нямаше. Мажете ги прикачаха да са в една стая с набелязаните. След 10 години работа всичко ти ставаше ясно, с4а лед 10-ти масово от тези хора ги изпратиха по нашите фирми навън.

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  До коментар [#13] от "galapagas":

  Тази агентка на Щази е минала през катарзис, отрекла се е от Щази ("не се гордея с миналото си в Щази") и се е уредила на запад.
  —цитат от коментар 13 на galapagas


  Не се подиравайте. През 1990 г. във вестниците имаше писма от офицери от Държавна сигурност, които с имената си се разкайваха и обявяваха, че напускат и ДС, и БКП. И не само те. Лично бях свидетел на следния случай: В началото на месец юли 1990 г. пътувах в автобус 9 и неволно чувах зад гърба си откъси от разговора на някаква жена и някакъв мъж, които не виждах. Автобусът спря на светофара пред университета и жената каза: "Студентите не се отказват" (в тези дни имаше студентски стачки и демонстрации с искане за оставката на Петър Младенов заради "танковата касета" - записът от 14 декември 1989 г., на който се чува той да казва "По-добре танковете да дойдат"). Мъжът й отгвори: "Този глупак не разбра ли, че трябва да подаде оставка?". Автобусът тръгна и не чух какво му отговори жената, но като намали да завие по ул. Шипка отчетливо чух мъжът да казва: "Те са мръсници, цялата ни младост мина в лъжи". Като слизах на спирката леко се извърнах и останах поразен: мъжът беше в униформа на подполковник от бронтетанковите войски! Помислих си какъв голям късмет е извадил Петър Младенов, че не повика танковете.

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#13] от "galapagas":
  —цитат от коментар 25 на Един препатил


  Когато Пешо Танкиста изрече или не изрече прочутата фраза, бях на площада пред парламата. Тогава Жельо ни спря, иначе историята на България щеше да е друга.

 27. 27 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#26:"galapagas"][/quote]

  Той и Пеевски ако беха го оставили начелник на нашенското ЩАЗИ, пак щеше да е друга. Хептен по-друга, даже.

 28. 28 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#23] от "nigel":

  Да))

  "Чуждестранен агент"
 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  До коментар [#13] от "galapagas":

  ... Също като Галева, която претърпя катарзис и се отрече от Пеев, Ореха и Бсп.
  —цитат от коментар 13 на galapagas


  Малко сме извън темата, но понеже повдигате въпроса за катарзиса не мога да не отбележа, че когато стана омбудсман Мая Манолова съвсем официално и съгласно устава напусна БСП. А наскоро публично заяви, че съжалява и се извини за поведението си спрямо протестиращите срещу кабинета на Орешарски. Това е факт. Сигурно ще ми кажете, че тя не е искрена. Може, не споря, но аз съм срещал и други.

 30. 30 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2034 Весело

  Статията съдържа едно очевидно малоумие - изгражда се образът на жената като агент, изпълняващ задачата да прелъсти наивен западногерманец. Но след това се оказва, че тази подла твар е съдена, осъдена и лежала в затвора също както и прелъстеният от нея....
  Разбира се, дежурните папагали дори не са забелязали това несъмнено логическо противоречие. Те са толкова интелигентни, че са над тия неща, нали така?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 31. 31 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2034 Любопитно

  Комунизмът е въплащение на ЗЛОТО!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Не е ли прекрасно, че дори откровено неграмотни хора - въплАтители могат да бъдат дресирани до нивото на правилно мислене?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  "В затвора те се видели, но Шулце казва, че връзката им приключила около времето на излизането им от затвора. След обединението тя започнала да продава коли и била управител на хотел на Запад."

  Жената очевидно се адаптирала добре независимо от конюнктурата?!

  :-)

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#26] от "galapagas":

  Аз също.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 34. 34 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Някой комунистически затвор у нас да е превърнат в музей, който да дава повод за разказване относно репресиите на режима?!?

  waldmeister
 35. 35 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 642 Неутрално

  ... и лежала в затвора...
  —цитат от коментар 30 на Манчо


  Може и да е лежала,а може и да е "лежала" за изграждане на съответната биография.

  Eddie lives... somewhere in time!
 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 993 Неутрално

  А бе в една компания едно "ухо" се понапи и се изтърва - повечето елитни проститутки бяха агенти на ДС. А проституция у нас уж нямаше... Дълго си мислих след това, дали наистина се е изтървал или го каза нарочно!

 37. 37 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2034 Весело

  Моите почитания за селянина-въплатител. Да продължава с дръзновените си въплащения, те са особено нужни в тази медия ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 38. 38 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2034 Любопитно

  разказване относно репресиите на режима?!?
  —цитат от коментар 34 на waldmeister


  Изключително елегантен изказ, поздравления за работническо-селският интелектуалец, който ни е ощастливил с интелигентността на езика си!
  Как беше в Градския комитет на Партията преди 89-а, я разкажете спомени, другарю?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 39. 39 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2034 Весело

  Може и да е лежала,а може и да е "лежала" за изграждане на съответната биография.
  —цитат от коментар 35 на tigervi


  И така е "лежала", че героят-разказвач е продължил връзката си с нележалата и в затвора, та чак до освобождаването им?
  Колко ентеуегендно претположенье, вероятен източник - изкаран курс по криминалистика и шъпионаш в П.У.Т.К.А. Прочутата пернишка направа!
  Почитания за интелектуалеца;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK