Икономика, демография, крайнодесни: контрастът между Източна и Западна Германия

Икономика, демография, крайнодесни: контрастът между Източна и Западна Германия

© Associated PressТридесет години след падането на Берлинската стена контрастът между Източна и Западна Германия е намалял, но остава напълно реален във всички области.


Икономика: Изтокът все още изостава


"Ситуацията в Изтока е далеч по-добра, отколкото репутацията му", заяви със задоволство в края на септември правителството на Ангела Меркел при представянето на годишния доклад за германското единство.


Въпреки това: през 2018 г. в петте региона на бившата ГДР БВП на глава от населението е достигнал едва 74.7 на сто от нивото в Западна Германия. От 2010 г. тази разлика е намалявала с 3.1 на сто благодарение на мрежа от около 3 хил. малки и средни предприятия и динамизма на Берлин, Лайпциг или Дрезден. През 1990 г. бившата ГДР изоставаше далеч назад, с обезкървяване на промишления си сектор, наследен от комунистическия колективизъм.
Подобрението не компенсира липсата на големи компании като "Фолксваген", "Сименс" или "Байер", чиито централи без изключение са в западната част на страната и които дават работа на десетки хиляди хора.


Нито една от големите компании, включени в Дакс, водещия индекс на Франкфуртската фондова борса, няма централа в Изтока.


Провинциите в бившата ГДР освен това изостават от западните региони и по средна работна заплата. През 2018 г. работещите в Запада са получавали средно 3339 евро брутна месечна заплата срещу около 2600 евро в Изтока според Федералната агенция по труда.


Продуктивността в Изтока също е по-малка, достигайки 82 на сто от тази на Запада.


Работни места: пропаст, която е на път да бъде преодоляна


Свикнали с гарантираната от държавата пълна заетост в бившата ГДР, германците от Изтока преживяха през 90-те години на миналия век и следващото десетилетие шока от безработицата, която достигна в някои градове 30 на сто.


Но след като достигна върхови равнища през 2005 г., безработицата намаля рязко, отчасти поради демографския спад и поради увеличаването на броя на работните места на непълно работно време (30.5 на сто в Изтока срещу 27.6 на сто в Запада).


През август 2019 г. нивото на безработицата е достигало 4.8 на сто в Западна Германия срещу 6.4 на сто в източната част на страната. Градовете с най-високи равнища на безработица обаче се намират в Западна Германия - Гелзенкирхен (13.8 на сто през април), Бремерхафен и Дуисбург (12 на сто).


За бившата ГДР е характерно впрочем и малко по-високо равнище на заетост на жените, отколкото в Западна Германия (73.9 на сто срещу 71.6 на сто).


Обезпокоителен демографски спад


В като цяло застаряващата Германия, където средната възраст се повиши от 40 години през 1990 г. до 45 години през 2018 г., демографската ситуация в бившата ГДР остава проблематична.


От 1991 г. населението на новите региони спадна от 14.6 на 12.6 милиона души, докато в Запада (включително Берлин) то се повиши от 65.3 милиона до 69.6 милиона.


Динамизмът на градове като Дрезден, Йена или Лайпциг не успява да прикрие масовото изселване и застаряването на населението, които засягат тези региони. Центровете на градовете предлагат тъжната гледка на магазини и блокове за продан.


В някои градове като Зул (провинция Тюрингия) или Франкфурт на Одер (провинция Бранденбург) населението е намаляло с над 30 на сто за 30 години, което има последствия за обществените услуги и инфраструктурата.


Масовата емиграция на младежи към Запада или към чужбина в началото на 90-те доведе до спад в раждаемостта в Изтока - феномен, последиците от който ще се усещат няколко десетилетия според демографите. Приемането на стотици хиляди бежанци в Германия от 2015 г. не беше достатъчно за промяна на тенденцията, още повече че по-голямата част от тях избраха Западна Германия.


Изтокът, бастион на крайната десница


Създадена през 2013 г., крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" постигна най-високите си резултати в Изтока, където сега получава между 20 и 30 на сто от гласовете в сравнение със средно 10 на сто в Запада. През юни се наложи създаването на обединен фронт на всички политически формации, за да й бъде попречено да спечели първия си голям град, Гьорлиц.


Изтокът, където традиционните партии и бившата комунистическа левица са в упадък, е и люлката на ислямофобското движение Пегида, което през последните години събираше всеки понеделник хиляди протестиращи в Дрезден.


Тази ситуация според политолозите е свързана с факта, че много източногерманци имат усещането, че са "граждани втора ръка". 74 на сто според последните проучвания смятат, че между двете части на страната се запазват "много големи различия".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK