Икономика, демография, крайнодесни: контрастът между Източна и Западна Германия

Икономика, демография, крайнодесни: контрастът между Източна и Западна Германия

© Associated PressТридесет години след падането на Берлинската стена контрастът между Източна и Западна Германия е намалял, но остава напълно реален във всички области.


Икономика: Изтокът все още изостава


"Ситуацията в Изтока е далеч по-добра, отколкото репутацията му", заяви със задоволство в края на септември правителството на Ангела Меркел при представянето на годишния доклад за германското единство.


Въпреки това: през 2018 г. в петте региона на бившата ГДР БВП на глава от населението е достигнал едва 74.7 на сто от нивото в Западна Германия. От 2010 г. тази разлика е намалявала с 3.1 на сто благодарение на мрежа от около 3 хил. малки и средни предприятия и динамизма на Берлин, Лайпциг или Дрезден. През 1990 г. бившата ГДР изоставаше далеч назад, с обезкървяване на промишления си сектор, наследен от комунистическия колективизъм.
Подобрението не компенсира липсата на големи компании като "Фолксваген", "Сименс" или "Байер", чиито централи без изключение са в западната част на страната и които дават работа на десетки хиляди хора.


Нито една от големите компании, включени в Дакс, водещия индекс на Франкфуртската фондова борса, няма централа в Изтока.


Провинциите в бившата ГДР освен това изостават от западните региони и по средна работна заплата. През 2018 г. работещите в Запада са получавали средно 3339 евро брутна месечна заплата срещу около 2600 евро в Изтока според Федералната агенция по труда.


Продуктивността в Изтока също е по-малка, достигайки 82 на сто от тази на Запада.


Работни места: пропаст, която е на път да бъде преодоляна


Свикнали с гарантираната от държавата пълна заетост в бившата ГДР, германците от Изтока преживяха през 90-те години на миналия век и следващото десетилетие шока от безработицата, която достигна в някои градове 30 на сто.


Но след като достигна върхови равнища през 2005 г., безработицата намаля рязко, отчасти поради демографския спад и поради увеличаването на броя на работните места на непълно работно време (30.5 на сто в Изтока срещу 27.6 на сто в Запада).


През август 2019 г. нивото на безработицата е достигало 4.8 на сто в Западна Германия срещу 6.4 на сто в източната част на страната. Градовете с най-високи равнища на безработица обаче се намират в Западна Германия - Гелзенкирхен (13.8 на сто през април), Бремерхафен и Дуисбург (12 на сто).


За бившата ГДР е характерно впрочем и малко по-високо равнище на заетост на жените, отколкото в Западна Германия (73.9 на сто срещу 71.6 на сто).


Обезпокоителен демографски спад


В като цяло застаряващата Германия, където средната възраст се повиши от 40 години през 1990 г. до 45 години през 2018 г., демографската ситуация в бившата ГДР остава проблематична.


От 1991 г. населението на новите региони спадна от 14.6 на 12.6 милиона души, докато в Запада (включително Берлин) то се повиши от 65.3 милиона до 69.6 милиона.


Динамизмът на градове като Дрезден, Йена или Лайпциг не успява да прикрие масовото изселване и застаряването на населението, които засягат тези региони. Центровете на градовете предлагат тъжната гледка на магазини и блокове за продан.


В някои градове като Зул (провинция Тюрингия) или Франкфурт на Одер (провинция Бранденбург) населението е намаляло с над 30 на сто за 30 години, което има последствия за обществените услуги и инфраструктурата.


Масовата емиграция на младежи към Запада или към чужбина в началото на 90-те доведе до спад в раждаемостта в Изтока - феномен, последиците от който ще се усещат няколко десетилетия според демографите. Приемането на стотици хиляди бежанци в Германия от 2015 г. не беше достатъчно за промяна на тенденцията, още повече че по-голямата част от тях избраха Западна Германия.


Изтокът, бастион на крайната десница


Създадена през 2013 г., крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" постигна най-високите си резултати в Изтока, където сега получава между 20 и 30 на сто от гласовете в сравнение със средно 10 на сто в Запада. През юни се наложи създаването на обединен фронт на всички политически формации, за да й бъде попречено да спечели първия си голям град, Гьорлиц.


Изтокът, където традиционните партии и бившата комунистическа левица са в упадък, е и люлката на ислямофобското движение Пегида, което през последните години събираше всеки понеделник хиляди протестиращи в Дрезден.


Тази ситуация според политолозите е свързана с факта, че много източногерманци имат усещането, че са "граждани втора ръка". 74 на сто според последните проучвания смятат, че между двете части на страната се запазват "много големи различия".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Докато западните си градиха живота, източните градиха комунизъм. Сега искали да са равни, ама не може.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Като говорят за демография, то и в Западна Германия раждаемостта не е по-добра. Но просто там идват нови хора, често не германци и не от Източна Европа.

  Демек на едното място намалява, на другото се извършва подмяна на населението с чуждо. Аз лично предпочитам по-малкото зло - намаляването вместо подмяната.

 3. 3 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Докато западните си градиха живота, източните градиха комунизъм. Сега искали да са равни, ама не може.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Да не са го искали източните? А и германците са прагматични хора и особено на някои от източните им липсва усещането за спокойствие и значимост от социализма, което беше заменено с дискриминация и напрежение.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Може, ако всички от ГДРто застанат зад "Алтернатива за Германия"
  Как мислиш Що за германци са тиа германци дето вместо да си правят разширенията на заводите в Германия те ги правят в Турция

  гошо
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Националистическите и консервативни партии са бъдещето на Германия. Но не 'консервативната " на Меркел,в която не е останало нищо консервативно,ами си е чиста левичарска неомарксистка партия.
  Алтернатива за Германия е националистическа партия,независимо какъв етикет ще й лепнат либерастите.

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Мисля че грешиш не е до градене.
  Докато на запад се сбъркват от работа и се побъркват от стрес;
  В Източна Европа хората нямахме свобода но и не си давахме зор.
  А и поради това че парите ни не вършеха работа а всичко го даваха.
  Успяхме да съхраним или да ни дадът някакъв имотец без да се заробим покрй него за цял живот като сега.
  И сега като европейци пак ще минем по тънката лайсна.
  Може и да не гребем с черпака но за нормална лъжица ще има.
  Да му мислят младежите.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  В какъв смисъл "искат са са равни, но не може"!?! Искате да кажете, че източногерманците са втора категория хора ли?!? Разбира се, че като хора са равни!! Що за изказване е вашето?!?

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Източната част на Германия е била петдесет години под руски ботуш. Нама как да не е изостанала .

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  От където мине цоциалиъм трева не никне. Срината до земята, западна Германия след войната за две десетилетия се възроди като първа иконимическа сила в Европа. 30 години след комунизъма източна Германия още се води изостанала провинция

  veni vidi fugi
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В пропагандата си либерастията все се опитва да налага тезата,че хората от държавите на бившия съветски блок са умствено увредени от комунизма,затова правят глупости като създават партии,които са против нашествието на африканци и малоазиатци, против изпедерастяването на нацията, които не признават науките за наличието на повече от два пола, не искат масова смяна на пола, не искат мъже да влизат в женските тоалетни и мъже да се състезават в женските спортове. Които не приемат теорията,че белите са подтисници и расисти и затова тяхното присъствие във властта, в учрежденията и корпорациите ,и в учебните заведения трябва да бъде ограничено със закон като на тяхно място се наемат без конкурс хора от малцинствата-черни,цигани, гейове,лесбийки,травестити. Хората от Източна Европа не приемат,че не може повече за определена работа да се провежда конкурс и да се назначава най-добрият. Не искат да ги лекуват лекари,които са влезли в лекарското училище без конкурс,само защото са от малцинствата. Не искат да си разрушават нацията, културата,традициите. За либерастите по тези причини хората от Източна Европа са недорасли малоумници.
  Истината каква е- хората от бившия Съветски блок преживяха комунизма,увериха се какъв боклук е и повече не искат комунизъм. Във времето,когато източноевропейците се отърсваха от комунизма,западноевропейците се зарибяваха с неомарксизма и се заразяваха с всевъзможни сексуални перверзии и обръщаха цялата наука в марксистка и неомарксистка бълвоч. Източноевропейците просто пропуснаха тази човешка деградация и днес те са европейците,носители на здравия разум.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Състояние, създадено с "братската помощ на Съветския съюз"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  От където мине цоциалиъм трева не никне. Срината до земята, западна Германия след войната за две десетилетия се възроди като първа иконимическа сила в Европа. 30 години след комунизъма източна Германия още се води изостанала провинция
  —цитат от коментар 9 на zabejko


  Възроди се с неплащане на дългове и реперации и с много......много милиарди долари !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това,с което се гордеят западноевропейските държави-икономическо развитие,наука и технологии, отива в миналото. Identity politics вече се налага масово в Западна Европа и за съжаление САЩ, която съсипва всичко. Въпросните постижения на Запада са плод на конкуренция,която позвлява поставяне на най-кадърния човек на съответната позиция. Конкуренцията е тази,която бута прогреса напред. Но вече няма да има конкуренция. Изключително ученолюбивите азиатци няма да бъдат записвани в университети, защото са най-конкурентни. Белите ще бъдат силно ограничени,защото са расисти и подтисници и трябва да освободят места да черни, лесбийки, гейове, травестити и малко латиноси. Това не е в бъдеще време,а вече се прилага. В науката по същия начин, налага се диверсификация. Местата в науката се заемат от некадърните и слабограмотни хора от малцинствата. Такива хора вече творят наука, създават технологии и ни учат как да живеем. Западната наука отива към своя залез. Тези нови учени-хунвейбини имат едно единствено нещо в главата-вярност към партията и към идеологията. Те научни истини не търсят. Кажи им,че трябва да доказват глобалното затопляне и те ще продължават да го доказват и в ледниковата епоха.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Весело

  Гледам, яко спецове по Германия тука пишат, особено такива, дето се водят задокеански, са баш спецовете
  😂😂😂😂😂😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на uje32596582
  uje32596582
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И оттам се е изнесъл способния народ. Останали са повече дърти и изпростели кунсерви, плачещи по камунизма.

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Пропуснах да сложа и жени. Историята е доказала,че мъжете са неизмеримо по-продуктивни в науката, но в науката ще бъдат набутани повече жени,отколкото мъже . Феминистките с бой не може да ги накарате са поискат обединяване на мъжките и женските първенства по шах. Те много добре знаят,че това на практика елиминира жените от този спорт, не могат да се класират на никакво място.

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Всички източногерманци са плод на дяволски научен експеримент на Хитлер за замразяване на 16 милиона нацисти и размразяването им след 45 години.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#8] от "К2":

  " Източната част на Германия е била петдесет години под руски ботуш. Нама как да не е изостанала ."

  Също както и ние между впрочем, но все пак Източна Германия си има отдавна Западната и половинка, а ние си имаме едно управление , което се чуди как да се сложи по - добре на руснаци и турци, което е най - жалкото......

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#8] от "К2":

  " Източната част на Германия е била петдесет години под руски ботуш. Нама как да не е изостанала ."

  Също както и ние между впрочем, но все пак Източна Германия си има отдавна Западната и половинка, а ние си имаме едно управление , което се чуди как да се сложи по - добре на руснаци и турци, което е най - жалкото......

 20. 20 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Източната част на Германия е била петдесет години под руски ботуш. Нама как да не е изостанала .
  —цитат от коментар 8 на К2


  И в Калифорния е имало руски ботуш - “Форт Рос“ ама не са се отчаяли - а работят!

  https://www.fortross.org/

 21. 21 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Източната част на Германия е била петдесет години под руски ботуш. Нама как да не е изостанала .
  —цитат от коментар 8 на К2


  И в Калифорния е имало руски ботуш - “Форт Рос“ ама не са се отчаяли - а работят!

  https://www.fortross.org/

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Източната част на Германия е била петдесет години под руски ботуш. Нама как да не е изостанала .
  —цитат от коментар 8 на К2


  И в Калифорния е имало руски ботуш - “Форт Рос“ ама не са се отчаяли - а работят!

  https://www.fortross.org/

 23. 23 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Това е още едно потвърждение, каква чума е руско-болшевишкия ботуш.
  Гледайте Германия и мислете за едно бъдещо обединение на Корея :)
  Най-голямата вреда е опустушението в главите на хората и това не е шега работа.
  След две национални катастрофи и осъзната вина, дори и германската нация трудно намира сили да се обнови.

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Това е още едно потвърждение, каква чума е руско-болшевишкия ботуш.
  —цитат от коментар 23 на ali_ibn_isa


  Има хора- все някой им е виновен!
  Но аз не случайно споменах недолюбваната от Каскетския Мурзилкаж Калифорния!

  Имало ли е руски ботуш - имало е!
  Превъзмогнали ли са калифорнйиците - след като всички заедно са си плюли на ръцете - негативното руско-ботушно наследство!
  Превъзмогнали са!

  Не е решението в това - да се гледа къде е имало ботуш - а трябва като калифорнийците да работим!

 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  След две национални катастрофи и осъзната вина, дори и германската нация трудно намира сили да се обнови.
  —цитат от коментар 23 на ali_ibn_isa


  Обновява се - споко!
  Имаше неотдавна статия - илюстрирана със снимки от училищата!
  На едната снимка от 3-ти клас само две момиченца бяха с руси коси
  Едното-родено в Беларус!

  Ще ви се сбъдне червената мечта ali_ibn_isa - ще обновите не само германската а и всички европейски нации

  Ей Салвини го няма за да ви пречи!

 26. 26 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 660 Разстроено

  В пропагандата си либерастията все се опитва да налага тезата,че хората от държавите на бившия съветски блок са умствено увредени от комунизма,
  —цитат от коментар 10 на gozambo


  Не е теза, ами е неоспорим факт.

  Първата работа на наложените с руско оръжие марионетни "комунистически" режими в Източна Европа е да унищожи физически мислещата част от поробените народи. Само за някоко месеца след окупацията на България от съветска русия през 44-та година бива избит целия политически, икономически и културен елит на нацията. На власт биват инсталирани необразовани послушни блюдолизци, чиято единствена задача е била да държат народа в подчинение и да изпълняват безпрекословно разпоредбите от москва.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Днес в деня за размисъл Дневник ни засипват с толерастки и либерастки теми!

 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И кво- Германия не успя да интегрира източно германците, ние чакаме да интегрира арабите и африканците?!?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK