Българите се страхуват за демокрацията и са скептици за ползите от пазарната икономика

Българите се страхуват за демокрацията и са скептици за ползите от пазарната икономика

© Анелия НиколоваТридесет години след падането на Берлинската стена днешните източноевропейци се страхуват за бъдещето на демокрацията, скептични са към правителствата и към основните политически партии и нямат доверие в медиите, показа анализ на фондациите "Отворено общество", основан на проучвания на YouGov.


Въпреки "тревожните", по думите на авторите на доклада, нива на недоверие в демократичните системи и медиите, много хора вярват, че могат да повлияят на политиката и да подобрят обществото, а младите, особено жените, се ангажират с граждански дейности и са оптимисти за постигането на положителна промяна. Проучването разкрива засилена гражданска ангажираност, особено сред хората между 18 и 22 години (често наричани "поколението Z"), и между 23 и 37 години ("милениъли").


Застрашена демокрация


Според анкетите, проведени сред 12 500 души в България, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия между 21 август и 13 септември 2019 г., между 51% и 61% от хората в шест от държавите, включително и в Германия, смятат, че демокрацията в страната им е застрашена.
Най-често това опасение е изразявано в Словакия (61%), следвана от Унгария и Румъния (и двете по 58%), България (56%), Германия (52%), Полша (51%) и Чехия (47%).Свободни и честни избори


Приблизително три четвърти от анкетираните в България (76%), над половината в Унгария (52%) и Румъния (54%), една трета в Полша (34%) и около една пета (19%) от германците са на мнение, че изборите в страните им не са нито свободни, нито честни. Така мислят 21% от чехите и 30% от словаците.


Във всички анализирани държави под една четвърт от респондентите над 40 години смятат, че светът е по-сигурен в сравнение с 1989 г.


Повечето българи (73%), румънци (62%) и унгарци (53%), и значителен брой словаци (48%), поляци (40%), германци (32%) и чехи (30%) казват, че е трудно хората да живеят живота, който искат, независимо от произхода, етническата принадлежност или сексуалната им ориентация.Върховенство на закона


Почти половината интервюирани в Румъния (50%), България (47%) и Полша (48%) мислят, че свободата на протест е под заплаха въпреки масовите демонстрации в трите държави през изминалата година.


Като цяло по-младите хора са по-тревожни за свободата си. Повечето анкетирани от "поколението Z" имат усещането, че свободата на словото в страната им е застрашена (52%).


Много унгарци (63%), българи (61%), румънци (50%), словаци (51%) и поляци (55%) смятат, че лично биха понесли последици заради публични критики срещу правителството.


Най-високи процент хора, оценяващи, че върховенството на закона е застрашено, има в България (74%), следвана от Словакия (70%), Румъния (68%) и Полша (64%). Малко по-ниският процент в Унгария (59 на сто) идва на фона на съдебните действия на Европейската комисия срещу управляващите там за нарушения на този основополагащ за ЕС принцип (такива действия има и срещу Полша).


Гражданско общество


Мнозинството от хората във всички седем държави одобрява правото на организации като университети и благотворителни организации, да критикуват властите. Само 17% от респондентите в анализираните държави са против работата на неправителствени организации.


Седемдесет и два процента от българите и 70% от поляците мислят, че неправителствените и благотворителните организации трябва да могат да критикуват правителството, следвани от 66% от румънците, 64% от германците и словаците, 55% от унгарците и половината чехи.


Освен това повечето поляци, българи и унгарци мислят, че гражданските общества не трябва да бъдат в по-голяма степен регулирани и не трябва да бъдат по-силно контролирани от правителството.


Че академичните институции трябва да могат да критикуват правителството смятат 82% от българите, 74% от германците, 73% от словаците, 72% от чехите, 71% от унгарците, 71% от поляците и 70% от румънците.


За респондентите, живели в България по време на края на комунизма, падането на Берлинската стена не е довело до големи промени. За да видят истинския край на комунизма, е трябвало да изчакат до падането на воденото от социалистите правителство на Жан Виденов, което стана на фона на масови протести през февруари 1996 г., се отбелязва в анализа.


Икономиката


Попитани дали мислят, че свободната пазарна икономика е нещо добро или лошо за страната им и за тях лично, 39% от българите казват, че тя е нещо лошо за страната (добро е според 36%). Като лоша в личен план я оценяват 36% (добра е за 33%). И двата дяла на неодобрение са най-високите сред анализираните държави. Преди България е Румъния, където за 34% от хората свободната пазарна икономика е лоша и за страната, и за тях лично (30% я смятат за добра за страната, а 27% я одобряват в личен план). Следва Унгария – 30% я оценяват като нещо лошо в личен план, а 22% - за страната като цяло (25% дават положителна оценка в личен план, а 33% - за държавата).


Най-положителна оценка от гледна точка на държавата дават поляците – одобрението за свободната пазарна икономика там е 52%. Че е позитивна в личен план смятат 42% от поляците. В Чехия одобрението също е високо – съответно 51% и 42%.


Общо 44% от германците смятат, че свободната пазарна икономика е добра за страната им, 19% я оценяват като лоша.


Криза на доверието


Доверието в надеждността на информацията, предоставяна и от медиите, и от правителствата, е ниско, като мнозинствата във всички държави казват, че не вярват на традиционните медии, че представят новините по честен начин, или на правителствата, че обявяват точна и безпристрастна информация.


Най-високото ниво на недоверие в информацията, идваща от правителството, има в Словакия (72%), Румъния (70%), България (67%) и Унгария и Полша (и двете по 63%). Дори и в Германия почти половината респонденти казват, че не вярват на традиционните медии (48%), а малко над половината (51%) нямат доверие в изявленията на правителството.


Младите хора са по-скептични по въпроса дали медиите ще могат да критикуват правителствата след 10 години.
Словакия е единствената държава, в която младите имат повече надежда за бъдещето на свободните медии. В повечето държави по-възрастните (над 40 години), които си спомнят падането на Берлинската стена, е по-вероятно да казват, че отразяването в медиите се е подобрило през изминалите 30 години.Уязвими групи


Над три четвърти от хората в на практика всяка държава мислят, че правителството трябва да прави повече, за да защити възрастните и хората с увреждания. В България най-често в сравнение с останалите държави се споделя мнението, че управляващите трябва да правят повече, за да защитят по-възрастните хора, като 93% са съгласни с това.


Само около една четвърт или по-малко обаче мислят, че правителството трябва да положи повече усилия за защита на имигрантите. Най-голяма подкрепа за тях има в Полша, но дори и там едва 27% мислят, че те трябва да са защитени. Според 9% от чехите властите трябва да вземат повече мерки за защита на имигрантите.


Няма значителна подкрепа и за повече действия на правителството за защита на бежанците. Най-висока е тя отново в Полша (26%). В Унгария е 22%, а в Чехия – 13%. Хората в Полша (35%) и Унгария (31%) е най-вероятно да мислят, че правителството трябва да прави повече за защита на етническите малцинства.


Подкрепата за повече правителствени мерки за защита на ЛГБТ хората е най-висока в Полша (38%) и Германия (31%) и най-ниска в Чехия (13%) и Словакия.


Младите жени


Разглеждайки по-внимателно "поколението Z", се установява една обща тенденция – жените са по-отворени към многообразието и по-оптимистично настроени за силата да постигнат промяна.


Петдесет и един процента от жените от тази възрастова група смятат, че ЛГБТ хората трябва да бъдат по-защитени, в сравнение с 31% от мъжете. Освен това 40% от жените и 33% от мъжете от това поколение мислят, че етническите малцинства трябва да бъдат защитени, 38% от жените и 24% от мъжете са на мнение, че бежанците трябва да са по-защитени. Същата тенденция важи и за имигрантите – 37% от жените спрямо 27% от мъжете.


Младите жени са по-оптимистично настроени от мъжете, когато сравняват сегашната ситуация с тази на хората в страната им преди 30 години. Две трети от жените (60%) смятат, че като цяло имат повече възможности от хората през 90-те години. Така мислят половината от мъжете от "поколението Z".


Жените са по-големи оптимисти за възможностите си да повлияят на промени в голям мащаб (47%) в сравнение с мъжете (39%).


Повече от половината жени (53%) са на мнение, че имат повече възможности, отколкото е имало преди 30 години, да кажат думата си в политиката, за разлика от 46% от мъжете.


Целият доклад можете да видите в прикачения файл.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  .........искам си КЪСНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ.........и ДЪРЖАВНИК...../....ЦИ...../.......напомнящи ми за БАЩИЦАТА........!!!!!!........ЛЕГЕНДАТА от ПРАВЕЦ........!!!!!........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 697 Любопитно

  За да живееш в демокрация, трябва активно да участваш поне в ...избори. Тука пият ракия вкъщи и псуват по ТВ-то, а като дойде време са избори отиват да ловят риба или да правят зимнина...
  ...пример Община Кюстендил на отминалите избори. Избирателна активност 41.96 %. Пълна липса на легитимност на многомандатният кмет и 2/з от старите "нови" муцуни в Общ. съвет.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 808 Неутрално

  За да живееш в демокрация, трябва активно да участваш поне в ...избори. Тука пият ракия вкъщи и псуват по ТВ-то, а като дойде време са избори отиват да ловят риба или да правят зимнина......пример Община Кюстендил на отминалите избори. Избирателна активност 41.96 %. Пълна липса на легитимност на многомандатният кмет и 2/з от старите "нови" муцуни в Общ. съвет.
  —цитат от коментар 2 на save_knforest


  Да, задължително е да се гласува за бандити и кретени...

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4620 Неутрално

  .........искам си КЪСНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ.........и ДЪРЖАВНИК...../....ЦИ...../.......напомнящи ми за БАЩИЦАТА........!!!!!!........ЛЕГЕНДАТА от ПРАВЕЦ........!!!!!........
  —цитат от коментар 1 на kesh


  БЯГАЙ тогава в СЕВЕРНА КОРЕЯ

  От тамошния, ПО-КЪСЕН СОЦИАЛИЗЪМ НЯМА !!!!

  И ЦАРУВАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЛЕГЕНДИ

  ЛЕГЕНДИ със статута на БОЖЕСТВА.

  Всичките ти желания ще бъдат ПРЕИЗПЪЛНЕНИ

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":

  За да живееш в демокрация трябва да имаш висок жизнен стандарт. Иначе ще ти се наложи да се продаваш на "силните на деня". И демократичните избори "отиват на кино".

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Страх лозе пази......

  А демокрацията.....тя вече е демоде .....
  Демокрация + либерализъм = либерастия ......

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  В България демокраця НЯМА.
  Всички партии са политически актьори на олигархията, в един театър, предназначен да поддържа илюзията за демокрация сред населението.
  Системата за контрол върху населението работи на много нива. НО има едно ниво, което НЕ може да се овладее - демографията.


  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  А кое тогава е на мода?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1792 Весело

  [quote#5:"Hawaii"][/quote]

  ............аз съм ФЕН на ЖИВКОВ.......!!!!!......и предпочитам тези географски ШИРИНИ......!!!!!!.......но НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ и неговите У Ч Е Н И Ц И..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":

  Не съм моден дизайнер.....
  Но мога да кажа уверено...... демокрацията....тая която от сутрин до вечер ни се прокламира ..... вече си отива .....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Какво е пазарна икономика:

  1. Да искаш Фолксваген да ти строи завод, щото ти си некадърен
  2. Най-богатите да печелят от лот. билетчета и да промиват мозъците на младите.
  3. Цяла БГ да плаща парното на Шопия.
  4. У Шопия да слагат пейки от по 10 бона, и Шопите пак да избират селската Шопкиня за кмет.
  5...

  100....

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Високия жизнен стандарт не е даденост. Трябва да си го вземеш... Е освен ако не ти го е осигурил тате....

  Демокрацията по ред причини ни е даденост, но малцина я оценяват, а още по-малко знаят как да я ползват.

  То акъл се иска (да не се бърка с умнокрасавщина).

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  А когато проумеете, че матриала е даденост, а не поръчка по каталог, ще проумеете и що се насирате редовно на избори.

 16. 16 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  49 хил. гласа избраха Иван Портних за кмет на 350 хилядна Варна
  =================
  ☝️
  И след тази статия някой друг казва, че изборите не са честни?))) Циркът е просто))))
  На избори никой не ходи и за това избори нечестни)))

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":Не съм моден дизайнер.....Но мога да кажа уверено...... демокрацията....тая която от сутрин до вечер ни се прокламира ..... вече си отива .....
  —цитат от коментар 12 на eti mehter


  Кой ти говори за облекло? Всички знаят, че "Царят е гол", не се срамувай да го признаеш.
  Не е нужно да си моден дизайнер, за да знаеш, че днес политическият и социалният дизайн са на мода.
  Някои това ги устройва, но повечето - НЕ.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 18. 18 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#5:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 10 на kesh
  ............аз съм ФЕН на ЖИВКОВ.......!!!!!......и предпочитам тези географски ШИРИНИ......!!!!!!.......но НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ и неговите У Ч Е Н И Ц И..........[/quote]

  Трудно е да ви разбере човек...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":За да живееш в демокрация трябва да имаш висок жизнен стандарт. Иначе ще ти се наложи да се продаваш на "силните на деня". И демократичните избори "отиват на кино".
  —цитат от коментар 6 на deaf


  "Да се продаваш"?! Боже, каква риторика! В главата ти още препускат "червени ескадрони"...

 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#3] от "bez_ime2":"Това ги иска всеки дебил..."А когато дебилите в едно общество са критична маса, имаме това, което е в България в момента.
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz


  За съжаление е точно така...

 21. 21 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3145 Весело

  До коментар [#10] от "kesh":

  Че почитате Живков, се вижда по вашия шрифт))))

 22. 22 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 298 Неутрално

  ... Шопите пак да избират селската Шопкиня за кмет.....
  —цитат от коментар 13 на Хи-хи


  Йорданка Фандъкова не е лош избор.
  Според Иво Инджев тя е "отявлената русофилка".

  А като си спомним, че „десните“ в София са избирали човек като Янчулев за кмет, изборът ѝ става още по добър.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Поредното облъчване от "Отворено Общество". Обърнете внимание на методологията в прикачения файл - последна страница. Правени са ОНЛАЙН интервюта, правени са и очи в очи, но САМО В СТОЛИЦИ... Ако се поинтересувате кои социолози у нас правят онлайн проучвания, ще установите, че това са старите нови "социолози на повикване". :)

  А за нашето "Отдворено Общество" и достатъчно постановлението на Луканов за определяне на неговия характер:
  "ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ЮЛИ 1990 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ФОНДАЦИЯ "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО"

  БСП и ДБ, що не си люлкате бебето, ами сте тръгнали да ни облъчвате? :)

 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  Българите имат къса памет явно. 45 години соц им се усладиха, забравиха после Лукановата и Виденовата зима. За сметка на това помнят "лошия" Костов виновен за всичките им беди.
  Ами да си гласуват тогава за наследниците на БКП и да не се оплакват от съдбата си.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Ако "демокрация" е това да да те управляват бивши комунисти и мутри с много малко прекъсвания 30 години, и аз бих я отсвирил тая "демокрация".

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 599 Любопитно

  .........искам си КЪСНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ.........и ДЪРЖАВНИК...../....ЦИ...../.......напомнящи ми за БАЩИЦАТА........!!!!!!........ЛЕГЕНДАТА от ПРАВЕЦ........!!!!!........
  —цитат от коментар 1 на kesh


  Това ги иска всеки дебил...
  —цитат от коментар 3 на bez_ime2  До коментар [#3] от "bez_ime2":

  - Луканов ли коментирате, или сина на Дайнов, или пък сина на Йото Кръстев или ...???

  :)

 27. 27 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1792 Весело

  До коментар [#11] от "Norman Granz":А когато проумеете, че матриала е даденост, а не поръчка по каталог, ще проумеете и що се насирате редовно на избори.
  —цитат от коментар 15 на niakoi_si


  +++++++++++++++++++++ Х 1 000 0000 000 ..........!!!!!...... иии ше го Н А У Ч И ......!!!!!????!!!!!....БАВНО И ПОСТЕПЕННО ПО- ТРУДНИЯ НАЧИН........!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3992 Весело

  Тя комунистката открито си проплака колко ни била отнела демокрацията, но за себе си колко отне от приватизационни сделки забрави да спомене....Та толкова по въпроса как комунисти разбират " демокрацията".....

 29. 29 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  фасадните демокрации рано или късно рухват, в България ще е по скоро късно, дори прекалено късно ,заради особеностите на българският манталитет и характер ?

 30. 30 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Преди 30 години източноевропейците се надяваха, че запада активно ще помогне в преустройството като се опита да смени местните елити или да накара досегашните да играят чрез моркова и тоягата. Получи се мечтаната от перестройчиците конвергенция на елитите където те се здрависват помежду си на срещи в Брюксел и си държат парите в западни банки, докато същия този запад размахва пръст как населението е нетолерантно, недемократично и корумпирано. Не направиха нищо за да подкрепят нови местни елити, а си възпитаха тези като пудели.

 31. 31 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 365 Неутрално

  "Проучването разкрива засилена гражданска ангажираност, особено сред хората между 18 и 22 години (често наричани "поколението Z"), и между 23 и 37 години ("милениъли")."

  поколението Z не само са по-оптимистични, но и живеят по-добре. Защо ли? Като се има предвид колко лошо се говореше за нашето /милениъли/, докато растяхме... И сигурно и за предишното...

  Пък и ние не сме чак толкова зле...

  Всъщност - оптимизмът ли е причината да живееш по-добре или живееш по-добре, защото си бил оптимист?

 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Сходни с Германия данни обаче пък дежурни двама автентик демократи гонят оня призрак дето бродел.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  След като медиите денонощно промиват мозъците на хората, логично е да се стигне до там. :)

  В България обаче доста странни резултати вадят, дето не ми се виждат много логични.

  Апа това за поколението Z е така, щото то не е работило, не е плащало данъци, съответно с лека ръка раздава пари за ЛГТБ-та, малцинства и бежанци. :)

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  фасадните демокрации рано или късно рухват, в България ще е по скоро късно, дори прекалено късно ,заради особеностите на българският манталитет и характер ?
  —цитат от коментар 29 на Stewie


  България не е фасадна демокрация. А и какво разбираш под рухване?!?!

  Икономическо рухване?!?! Или някаква политическа криза при която да няма правителство да кажем 6-10 месеца, щото партиите не могат да се разберат или нещо трето.

  И затова ще си седите на 2% щото само с общи приказки както в случая не става. Трябва и малко конкретика.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боян Таксиров":

  Някои това ги устройва, но повечето - НЕ.
  =======
  Това ....."но повечето НЕ"......е не повече от 10 % от населението на земята .....
  Погледни на картата.....
  Тия които си съобразявате , че сте болшинство ..... живеете в западна Европа......в по големите градове на северна Америка , и в два три града в Австралия

  Ония мелета в Хонконг ,са всичко друго но не и демокрация....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  да, не си "дизайнер", а си обикновен ***

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 37. 37 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Мегрантският бизнес на Сорос и Вагнеровци, подкарващи стадото от Чад примерно, са двете страни на една и съща монета.

  Толкоз за тоталитаризма на "либерализма".

 38. 38 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#23] от "plebs":

  Човекът е напред, чел е дори прикачения файл и е разбрал кое как. Нали това е демокрацията и свободата на словото и пазарната икономика - да четеш, да се учиш, да се развиваш и да взимаш участие. Ама дебилите във форума пак са му нацъкали минуси...

 39. 39 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Тези проучвания винаги са супер странни, в рамките на две седмици може да видиш такива с коренно противоположни изводи, в едното българите ги е страх от демокрация и пазарна икономика, а в следващото всички подкрепят ЕС и ги е страх от комунизма. Не знам кой кога и как интервюират, но очевидно нещо диалога не се получава и тези изследвания нямат смисъл

 40. 40 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#24] от "vesolr":

  Стига с тая виденова зима! Виденовата зима беше нарочно предизвикана, за да се свали Виденов, поради определени негови политики. Я да видим сега във валутен борд някой може ли да предизвика виденова зима?

 41. 41 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Демокрация хахаха. Питайте Доган и Свинята кво мислят по въпроса.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 42. 42 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  "... че свободната пазарна икономика е нещо добро или лошо за страната им и за тях лично, 39% от българите казват, че тя е нещо лошо за страната."

  Това значи, че 39% от българите се чувствуват неспособни за съревнование със сънародниците си на пазара на труда. Казано по народному - усещат, че са кьопави.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 43. 43 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Стига тъпотии масата българи не знаят какво е "пазарна" или "планова" икономика...

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#29] от "Stewie":

  Хем го знаете ......хем тичате подир ония ......
  После ......Макрон казал това ....казал онова.....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2294 Неутрално


  Българите не харесват пазарната икономика. Което обяснява защо си харесват БКП-тата - искат някой да им раздава порциите.

 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  "...че е трудно хората да живеят живота, който искат, независимо от произхода, етническата принадлежност или сексуалната им ориентация..."
  В случа фразата от текста визира хора в някакво предпоставено по-нико положение, но всъщност е валидна за всички и особено за недоволните, все едно от какво.
  Разминаването между мераци и възможности е най-мощния депресант и понеже човек трудно узрява за миълта, че в голяма степен сам си е виновен за дереджето в което се намира, то му остава да е недоволен от държавата, партиите ( не е измислена още тази партия, която на него да му харесва или се връзва на разни популисти и после пак се разочароева) географското положение, климата и т.н.
  И всичко това може да има за основа по-хубавата кола на съседа или това че някой ходи да почива там, където той не може - с една дума завист от най-обикновен тип.
  И това е валидно не само за бившите соц, а за вяска страна - вижда се и от проучването, въпреки че има разлика в степента.

 47. 47 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Мегрантският бизнес на Сорос и Вагнеровци, подкарващи стадото от Чад примерно, са двете страни на една и съща монета.Толкоз за тоталитаризма на "либерализма".
  —цитат от коментар 37 на plebs


  "Тоталитаризъм на либерализма"?????? Боже, Боже... Кутев, къде ги намираш бе?

 48. 48 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Българите не харесват пазарната икономика. Което обяснява защо си харесват БКП-тата - искат някой да им раздава порциите.
  —цитат от коментар 45 на Един препатил


  ... и да ги оножда. Както се казва, докато има телета, ще има и телешко...

 49. 49 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 365 Неутрално

  На поколението Z и тези , които растат в момента много им се събра - от грижите за планетата до кариерата и статуса в мрежите...

  Мисля, че това е главно поради определени "кофти" елементи , като Путин, Орбан, и пр. образи, населяващи пространството ни в 21в.

  Не е ли време да "облекчим" ситуацията?

  За да са още по-доволни...

 50. 50 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#49] от "Radosveta Koleva":

  Искаме само чалга и зелено....да се "запълнят" нуждите на поколението :)

 51. 51 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Българите НЕ ВЯРВАТ В демокрацията и са скептици за ползите от пазарната икономика
  май това е правилното заглавие

  ATX
 52. 52 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 615 Неутрално

  В България няма нито демокрация, нито пазарна икономика!

  Тези проценти 80+, как се страхуват от неща които не познават?

  Роби на ДС, рашистите и техните марионетни олигарси...

 53. 53 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Сигурно защото нито демокрацията ни е демокрация, нито пазарната ни икономика е развита като пазарна. Управляващите се месят където и както си искат, без никакво съобразяване със закони и правила.

 54. 54 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Работата е там, че мнозинството в България не разбира демокрацията. За да съществува тя, трябва да има критична маса с гражданско самосъзнание и култура. И не говоря за постоянни левичарски протести. В България няма достатъчно силни хора, индивидуалисти /няма нищо общо с егоисти/, които знаят, че сами носят отговорност за съдбата си и не очакват някой да ги оправя. Няма достатъчно независими хора. А малкото, които ги има, не искат да се занимават с политика, защото смятат, че е кална и загубена кауза. Българите искат някой друг да поеме отговорност за съдбата им, те изповядват колективизъм и предпочитат сигурността, която дава зависимостта от "вожда". Такива са културните дадености по нашите земи, а и не само. Мнозинството на тази планета мисли по този начин.

 55. 55 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Подобни проучвания са обречени на волна или неволна манимулативност, защото сложни категории не могат да се обобщят в елементарни формулировки и още по-елементарни въпроси в проучванията. Що е демокрация, Що е свободен пазар? Първо следва да се изясни теорията, защото някак съм убеден, че повечето запитани не са наясно. След изясняване на теорията следва да се уточни кой вид демокрация и свободен пазар? Защото има много разновидности. Ето да вземем свободния пазар. Това е същата фикция, ако го вземем като абсолютна категория, каквато фикция е и комунистическата идея. Абсолютно свободен пазар не може да съществува, тъй като съдържа вътрешни противоречия, които биха могли да го ликвидират. Нека си представим напълно свободен пазар, което означава липса на регулации (което е невъзможно, но нека да си го представим). Нека по-инициативният и приспособим има успех и унищожи по този начин по-неинициативната конкуренция. Автоматически, той се превръща в монополист и със свободния пазар се приключва. Оказва се, че за да има относително свободен пазар, има нужда от определени регулации. Такова например е антиминополното законодателство, възникнало първоначално след царевичната криза в САЩ вкрая на 19 век, когато изкупвачите на царевица се договарят за цените на изкупуване и продажба и въпреки огромната реколта, производителите взимат стотинки, а потребителите я купуват на завишена цена. А това удря директно по обществото и държавната власт, затова са и последвалите законодателните мерки.
  Така, че въпросите са доста по-сложни, и е нездравословно да се абсолютизират. Дискусията следва да е не свободен или несвободен пазар, а колко и къде следва да са регулациите за да се постигне обществен договор по този икономически въпрос, чийто отговор да е с най-добър резултат за максимално количество и групи хора в обществото.
  Подобна е ситуацията с народовластието, демокрацията. Има десетки форми. Трябва да се прецени най-добрия вариант за съответното общество, отчитайки културните и социални специфики. Всички знаем в какво се превръща западната демокрация на арабска почва, примерно.
  Лично за мен моделът на представителна демокрация, който е бил изключително важен, като изторически етап, е започнал да се изчерпва. Постепенно той следва да бъде заменен с все по-засилваща се пряка демокрация. И това не означава само референдуми. Това означава преди всичко замяната на оперативната самостоятелност на народния избранник (веднъж ги избираш и си правят каквото си искат, и после въй то пак обратното на това, което искахме стана) с обвързана компетентност пред избирателите. Като начало платформите на желаещите да бъдат избрани не трябва да са общи приказки на модерен за момента популизъм, а конкретен политико-икономическо-социален бизнес план с детайли, срокове и аритметика. Избора ще е на съответния план, при неизпълнение, на който след определени граници (защото няма реалност , която да е точно като на хартия) се носи санкция от суверена, с отвод на подкрепата, предупреждение и съответното остракиране, ако се налага.
  Естествено масата "политици-активисти", които не могат СВ-то да си напишат няма да могат да изготвят подобни планове, камо ли да ги спазват. Ето ви и неписан анти простачен ценз. В последствие, на базата на модерни електронни технически средства, самото население (и по места, в израз на местна автономия и централно) ще могат да гласуват по важни теми в реално време, а не само по избори, и това да дава указания на избраните да изпълняват задачите. Така законодателната власт би се преместила, поне частично в народа, а представителите биха имали изпълничелни функции (без да са изпълнителна власт), в това число и като законодатели, създаващи желани от населението закони и регулации.
  Ама били прости хората и няма да знаят, какви решения да взимат. Точно на такава отговорност ще ги научи свободата, след много грешки, разбира се. Защото свободата е преди всичко отговорност. Обучението на свобода е дълъг процес, но ной е невъзможен без практикуването на свобода.

 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  А Германия е нейната източна част, предполагам.
  Тъжни констатации и големи разлики. Оказва се, че набедената за много консервативна Полша не е такава, а нивото на доверие в изборите в България е показателно за процента негласуващи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на Владислав Димитров
  Владислав Димитров
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Скептици са за ползите от пазарната икономика, щото обичат да лежат по гръб, а при пазарната икономика трябва малко да си нарушат зоната на комфорт, ако искат да водят някакво прилична съществуване.

 58. 58 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Днешна България е по- демократична държава от днешна Германия!

  Който не верва- да отиде в Германия и да се опълчи на управляващата либерастка коалиция и да види!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Весело

  Българите, около 80% от нас, са олигофрени, които не могат да погледнат отвъд носа си. Малък, но много прост народ. Нито има демокрация, нито гражданско общество. Последното се прави с граждани, не със селяни. Надежда за България няма в близките 20 години, особено докато идолите на Бълхария са Слаби Трифонов, Бойко Борисов, Динко с Ативьето и Гешев полицая.
  —цитат от коментар 59 на arcanum


  Мъка , братчет!

  Ма кат напраите големата социално- либерална коалиция, ша замете властта!

 61. 61 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Без изненади.
  Няма как богатите постоянно да забогатяват, дори при криза, бедните да обедняват все повече, и западното общество да нарича това справедлив строй ... 30-те най-богати хора притежават колкото 3.5 милиарда най-бедни ...
  И за да направим сравнение с "омразния" социализъм - вижте хората пред кофите за боклук, да, днес това са особеностите на демокрацията и "равенството".
  Такива хора през соца нямаше.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 62. 62 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#59] от "arcanum":

  Човек може да е от село, но да има гражданско самосъзнание. Както и обратното. Може да е от град, но да е част от стадото. По-правилната дума в контекста е "селяндур". Такива преобладават и в големите градове у нас.

 63. 63 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Според парадигмата на професионалните либерто-тролчета няма никаква разлика межди демокрацията и пазарната икономика на обсадните корпорации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3830 Разстроено

  До коментар [#40] от "Лео":

  От кого предизвикана? БСП управляваше тогава и др. Гечев отговаряше за икономиката. Резултатът беше предизвестен, заплатите на моите роднини станаха 2-3-4 долара.
  И после за благодарност не преизбраха Костов, а дотътриха Царя. България имаше шанс, само още един мандат на Костов трябваше, но уви, вече е късно. Разложението е повсеместно в цялата система.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на alex6iron
  alex6iron
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Страхът и мнителността са продукт на медийната среда. Дори и Дневник работи в тази насока, разпространявайки подправени информации (интервюто на Макрон, измисленото извинение и т.н.).
  Признайте официално грешката си, защото не само създадохте международен скандал, но и подведохте читателите си! Срам и позор!

 66. 66 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  В България обидна дума е свободен...

 67. 67 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#61] от "Taiga":

  Регулации в някаква степен трябва да съществуват, за да има справедливист, но всяко равенство между хората е изкуствено, противоестествено. Равни трябва да бъдем само пред закона. Равен донякъде може да бъде и началния старт, тук може да има стимули, за да може всеки човек да има достъп до добро образование. Всичко останало е йерархия и различия. Хората не сме еднакви. Има глупави, умни, хитри, мъдри, мързеливи, работливи, сръчни, грозни, смели, страхливи, красиви и т.н. Никой не е длъжен на другия. Няма как кадърен и работлив човек да има същия стандарт като некадърен, и мързелив. Добавената им стойност е различна.

 68. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  В Германия само 20% смятат, че изборите са честни.
  Значи и по-зле ще става у нас.

  Любовта ще спаси света!!!
 69. 69 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Подобни проучвания са обречени на волна или неволна манимулативност, защото сложни категории не могат да се обобщят в елементарни формулировки и още по-елементарни въпроси в проучванията. Що е демокрация, Що е свободен пазар? Първо следва да се изясни теорията, защото някак съм убеден, че повечето запитани не са наясно. След изясняване на теорията следва да се уточни кой вид демокрация и свободен пазар? Защото има много разновидности. Ето да вземем свободния пазар. Това е същата фикция, ако го вземем като абсолютна категория, каквато фикция е и комунистическата идея. Абсолютно свободен пазар не може да съществува, тъй като съдържа вътрешни противоречия, които биха могли да го ликвидират. Нека си представим напълно свободен пазар, което означава липса на регулации (което е невъзможно, но нека да си го представим). Нека по-инициативният и приспособим има успех и унищожи по този начин по-неинициативната конкуренция. Автоматически, той се превръща в монополист и със свободния пазар се приключва. Оказва се, че за да има относително свободен пазар, има нужда от определени регулации. Такова например е антиминополното законодателство, възникнало първоначално след царевичната криза в САЩ вкрая на 19 век, когато изкупвачите на царевица се договарят за цените на изкупуване и продажба и въпреки огромната реколта, производителите взимат стотинки, а потребителите я купуват на завишена цена. А това удря директно по обществото и държавната власт, затова са и последвалите законодателните мерки.Така, че въпросите са доста по-сложни, и е нездравословно да се абсолютизират. Дискусията следва да е не свободен или несвободен пазар, а колко и къде следва да са регулациите за да се постигне обществен договор по този икономически въпрос, чийто отговор да е с най-добър резултат за максимално количество и групи хора в обществото.Подобна е ситуацията с народовластието, демокрацията. Има десетки форми. Трябва да се прецени най-добрия вариант за съответното общество, отчитайки културните и социални специфики. Всички знаем в какво се превръща западната демокрация на арабска почва, примерно.Лично за мен моделът на представителна демокрация, който е бил изключително важен, като изторически етап, е започнал да се изчерпва. Постепенно той следва да бъде заменен с все по-засилваща се пряка демокрация. И това не означава само референдуми. Това означава преди всичко замяната на оперативната самостоятелност на народния избранник (веднъж ги избираш и си правят каквото си искат, и после въй то пак обратното на това, което искахме стана) с обвързана компетентност пред избирателите. Като начало платформите на желаещите да бъдат избрани не трябва да са общи приказки на модерен за момента популизъм, а конкретен политико-икономическо-социален бизнес план с детайли, срокове и аритметика. Избора ще е на съответния план, при неизпълнение, на който след определени граници (защото няма реалност , която да е точно като на хартия) се носи санкция от суверена, с отвод на подкрепата, предупреждение и съответното остракиране, ако се налага.Естествено масата "политици-активисти", които не могат СВ-то да си напишат няма да могат да изготвят подобни планове, камо ли да ги спазват. Ето ви и неписан анти простачен ценз. В последствие, на базата на модерни електронни технически средства, самото население (и по места, в израз на местна автономия и централно) ще могат да гласуват по важни теми в реално време, а не само по избори, и това да дава указания на избраните да изпълняват задачите. Така законодателната власт би се преместила, поне частично в народа, а представителите биха имали изпълничелни функции (без да са изпълнителна власт), в това число и като законодатели, създаващи желани от населението закони и регулации.Ама били прости хората и няма да знаят, какви решения да взимат. Точно на такава отговорност ще ги научи свободата, след много грешки, разбира се. Защото свободата е преди всичко отговорност. Обучението на свобода е дълъг процес, но ной е невъзможен без практикуването на свобода.
  —цитат от коментар 55 на anarhochristian


  @anarhochristian, нещата, които си написал, са си жива истина, но няма кой да ги разбере от обитателите на лилавия тролейбус тук. Статийката, сервирана ни тук със заглавие „Българите се страхуват за демокрацията и са скептици за ползите от пазарната икономика“, е нищо друго, освен един несръчен, неумел опит за фино манипулиране на масите, язвително наричани от някои доморасли гении „80% дебили“. Подобни „анкети“ и „проучвания“ до такава степен са изпипани и насочени към умствено и социално слабите, които им се връзват, че дори и да не споменавам „Прозорецът на Овертон“ като технология - http://glasove.com/categories/na-nov-glas/news/prozorecyt-na-overton - пак е ясно какво искат да ни натрапят.

  Значи, понеже „Българите се страхуват за демокрацията и са скептици за ползите от пазарната икономика“, дайте да разкараме тази демокрация и да си се върнем към тоталитаризма, когато се гласуваше 99,99% за правилната и, разбира се, единствена партия, така ли? И понеже сме скептични за ползите от пазарната икономика, ми да си се върнем тогава към плановата икономика? Ами няма как да стане! Цялата тази статия и, абсолютно сигурни сме, част от надигащата се манипулационна вълна на подобни материали, които да обработват общественото съзнание, че е по-добре да се върнем към загубилите историческата битка идеологии, е израз на едно слабо прикрито отчаяние! А това отчаяние е пълното и болезнено осъзнаване, че античовешките идеологии нямат никакъв шанс да се върнат на власт по нормален, демократичен път, без военни преврати и стъпкване на свободата на човеците! Хората вече са пределно наясно кое е добро за тях, така че, особено във века на Интернет, постулатите на Гьобелс и Обертон НЕ ВЪРВЯТ! Но ние сме абсолютно сигурни, че тези опити ще продължат, щото висенето под опашката на коня, особено сега при настъпващата зима, ще бъде крайно нездравословно за тези, които се имат за десни, но гласуват за Костя Копейкин и Мая Ма! Да не говорим за страхуващите се от кръволока Гешев!

 70. 70 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#67] от "4okuto":

  Съгласен съм с теб, че равенство на доходите е първо неприемливо и второ невъзможно. Но по-скоро в днешно време когато споменем равенство имаме предвид равни възможности за всички. За да имаш равни възможности, да започнеш бизнес и да забогатееш в конкуренция с някого, който се ражда в семейство на богати родители например, трябва държавата да гарантира условията за това. Това включва върховенство на закона и работещи институции, които да го изпълняват съдебните решения. Както и изкореняване на корупцията, която спъва развитието от отблъсква инвеститорите.

 71. 71 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#70] от "Александър":

  Така е. И съм споменал именно това. Много хора с възможност за добър стандарт у нас напускат страната, защото липсва върховенство и равенство пред закона. Други пък, които произхождат от ниските слоеве, се маргинализират, защото достъпът им до качествено образование е ограничен. Трета група е тази на недоволните, трупащи хейт, които страдат от шуробаджанащина и са я изпитали на гърба си.

 72. 72 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 269 Неутрално

  76% от българите (абсолютен световен рекорд) не вярвали, че изборите са честни. Прекрасна новина! Още едно доказателство, че в тази малка и много проста страна живее най-забавният народ на Земята - всеки българин почти вярва, че като гласува за своя кандидат, гласът му ще бъде фалшифициран, затова (поради природната си мъдрост) българинът гласува за най-противните дебили, очаквайки при подмяната гласът му да отиде в правилната посока. Не е ли гениално това?!? Като всяка система и фалшифициращата не е съвършена - както се оказва немалко гласове са си останали за противните.

 73. 73 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Може и така да е, но вече няма държавна икономика, която да трябва да изхрани всички останали - има пазарна, която е частна в болшинството си и тя си има собственици, които не искат да харантутят тези дето имали съмнения за пазарната икономика.

 74. 74 Профил на Dimitar Milanov
  Dimitar Milanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "Лео":

  Свободата на словото в момента е такава ,че ако напишеш какво мислиш за ЛКГБТ,имигранти,малцинства и Хелзинки комитет ще ти изтрият коментара

 75. 75 Профил на Dimitar Milanov
  Dimitar Milanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "simval":

  Ако съм те разбрал правилно ТРЪМП се чувства кьопав.Защото митата които налага са елемент на протекционистка политика

 76. 76 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Е то ако резултатите бяха положителни нямаше да има слештицизъ ама при тези резултати след 30 години безумиа и кражби какво очаквате да има радост и веселие???

 77. 77 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Българите се страхуват за демокрацията и са скептици за ползите от пазарната икономика

  =================================

  Двете твърдения се изключват, така ми се струва.

 78. 78 Профил на Dimitar Milanov
  Dimitar Milanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "Aldi Mitov":

  Смисълът от тези изследвания е ,че НПО-тата правят годишния си отчет пред ШЕФА.

 79. 79 Профил на Dimitar Milanov
  Dimitar Milanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "Aldi Mitov":

  Смисълът от тези изследвания е ,че НПО-тата правят годишния си отчет пред ШЕФА.

 80. 80 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#74] от "Dimitar Milanov":

  Почти всички подобни групи са пример за неразбиране на "равенството". Или за умишлено преиначаване на смисъла му поради користни цели.
  И крайно левите, които неправилно се считат за "либерали", които се борят срещу "потисничеството" и крайно десните, които защитават някакво "генетично превъзходство", са двете страни на една монета. И двете водят до тоталитаризъм в дългосрочен план.

 81. 81 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Нормално е да се страхуваш за демокрацията при положение че една група неграмотни роми получили по 50 лв решават кой ще управлява или когато три лъжливи статии в медии манипулират половината от населението. Каква демокрация при положение че никой не знае какви са предизборните платформи на кандидатите ами гласува по цветове а немалка част от гласуващите дори не знаят имената на кандидатите ами влизат само със знанието за някакъв номер, който трябва да задраскат.
  Колкото до пазарната икономика, за всеки мислещ човек би трябвало да е ясно че система базирана на алчност, егоизъм, консуматорство и борба за надмощие няма как да е дългосрочно решение.

 82. 82 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  До коментар [#68] от "hope":

  В Германия само 20% смятат, че изборите са честни.
  =====================
  Ние четем една и съща статия?)

  "...коло една пета (19%) от германците са на мнение, че изборите в страните им не са нито свободни, нито честни."©️

 83. 83 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 553 Весело

  [quote#4:"bez_ime2"][/quote]

  Ами кандидатирай се ти де ! Изглежда ти остана единствен(а) чиста душа!

  Дневник-токсичният сайт
 84. 84 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  "Анализ" на фондация "Отровено общество".
  Няма смисъл да се коментира повече.

 85. 85 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 553 Весело

  До коментар [#11] от "Norman Granz":А когато проумеете, че матриала е даденост, а не поръчка по каталог, ще проумеете и що се насирате редовно на избори.
  —цитат от коментар 15 на niakoi_si


  Баси,как му го каза! Хахахаха!

  Дневник-токсичният сайт
 86. 86 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Демокрация без пазарна икономика не може да съществува и обратно.
  Абсолютизирането и на двете части не води до нищо добро.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Нормално е да се страхуваш за демокрацията при положение че една група неграмотни роми получили по 50 лв решават кой ще управлява или когато три лъжливи статии в медии манипулират половината от населението. Каква демокрация при положение че никой не знае какви са предизборните платформи на кандидатите ами гласува по цветове а немалка част от гласуващите дори не знаят имената на кандидатите ами влизат само със знанието за някакъв номер, който трябва да задраскат.Колкото до пазарната икономика, за всеки мислещ човек би трябвало да е ясно че система базирана на алчност, егоизъм, консуматорство и борба за надмощие няма как да е дългосрочно решение.
  —цитат от коментар 81 на Billy Pilgrim


  @Billy Pilgrim, ти имаш ли връзка с действителността или само с кораба-майка? „Каква демокрация при положение че никой не знае какви са предизборните платформи на кандидатите…“? Е, ти пък съвсем ни изкара по-зле и от тези „80% дебили“, а направо ни декларира, че всички сме такива! Я по-полека! Това, че лилявите недорасляци гласувате за Костя Копейкин и за МаяМа, без да се интересувате що за хора са, не означава, че и другите гласоподаватели са толкова индоктринирани, да не употребя по-неучтива дума! Хората знаят за кого да гласуват и знаят платформите им – поне тези, които не ходят за гъби!

  А що се отнася до голословното ти твърдение, че „Колкото до пазарната икономика, за всеки мислещ човек би трябвало да е ясно че система базирана на алчност, егоизъм, консуматорство и борба за надмощие няма как да е дългосрочно решение“, да не би да искаш да ни кажеш, че пазарната икономика е по-добра? Същата тази икономика, която ти спуска планове, без да се интересува как ще се изпълнят, щото идеологията забранява частната инициатива? Я ни посочи държава, която просперира с планова икономика! Ще посочиш, ама някой друг път – на 31 февруари например! Няма ли частен интерес, пиши я фалирала тази икономика, както и стана навсякъде в бившия „социалистически лагер“! Той беше ли „дългосрочно решение“? Те затова сърбите казват, че „Само курац рàсте у чужди ръце“!

 89. 89 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1181 Гневно

  Моя грешка – вместо „… да не би да искаш да ни кажеш, че пазарната икономика е по-добра?“, да се чете „да не би да искаш да ни кажеш, че плановата икономика е по-добра?“! Ама така е, когато такива като този, с капаци на очите, ме изкарват от обувките с тъпите си твърдения!

 90. 90 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "...Защото свободата е преди всичко отговорност. Обучението на свобода е дълъг процес, но ной е невъзможен без практикуването на свобода."
  —цитат от коментар 55 на anarhochristian
  Да,абсолютно сте прав,обаче май в началото са пропуснали да ни обяснят това. Поради тая причина преживелите социализма си помислиха,че имат само права. И стана тя свободията....

  Дневник-токсичният сайт
 91. 91 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4234 Весело

  Българинът винаги е бил и ще си остане нихилист и приспособенец той не вярва в абсолютно нищо просто по презумпция!
  Колкото до демокрация и нейната неотменима част - пазарната икономика в България няма такова животно!

  klimentm
 92. 92 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  До коментар [#10] от "kesh":

  Тук във форума всички уважаваме чуждото мнение. Дори да не сме съгласни с него. И надали има някои сред нас, дето все още милеят за тато. Интересно ми е точно какво търсиш (правиш) тук в нашия форум? Не би ли било по-добре да си във форума на Работническо Дело, извинявай Дума? Там ще имаш доста съмишленици и със сигурност ще си доста по-щастлив.

 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4234 Весело

  До коментар [#90] от "kashpirovska":

  Така е защото подарената свобода няма особен смисъл, тя придобива такъв само в случай че е наистина наше дело!

  klimentm
 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2219 Весело

  До коментар [#92] от "charlesdegaulle":

  “тук в нашия форум”

  Явно, не само Кеш милее по Тато. Как се издавате почитателите на “демократичния” му стил на управление ... като за “наши хора”.

 95. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2219 Весело

  До коментар [#54] от "4okuto":


  “В България няма достатъчно силни хора, индивидуалисти /няма нищо общо с егоисти/, които знаят, че сами носят отговорност за съдбата си и не очакват някой да ги оправя. Няма достатъчно независими хора. ”

  Ако станат независими и свободни, прокуратурата ги вкарва в ареста - Евелин Брендо, Николай Банев, Ветко Арабаджиев, Миньо Стайков, Иванчева, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев, Цветан Василев...

 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2219 Весело

  До коментар [#55] от "anarhochristian":


  “Подобни проучвания са обречени на волна или неволна манимулативност”

  Преднамерена пропаганда е! И не заради “сложните термини, а защото няма поставена цел на проучването. Изследват нагласите за какво точно!? За “свободния пазар” на наркотици, опс продукти с висока добавена стойност, продажбата на проституцията, опс на труд, доноси и реклама? Или пазара на оръжие и “мигранти” (туристи по Путин; шпионки по Белинкат-овци).

 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2219 Весело

  До коментар [#59] от "arcanum":

  “Българите, около 80% от нас, са олигофрени, които не могат да погледнат отвъд носа си.
  Малък, но много прост народ. Нито има демокрация, нито гражданско общество. ”

  Че тя демокрацията се прави от простите хора за простите хора. Ако има повече умници, се пръква олигархията. Ако някой изобрети “телескоп” за гледане отвъд хоризонта, то той става диктатор/пророк/Господ за останалите ... като Александър Македонски с “картата/границата на Света”.

 98. 98 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1135 Весело

  До коментар [#94] от "wanderer":

  Ако коментара ти не беше весел, щях да си помисля че се заяждаш...
  Иначе казвам "наш" като форум на съмишленици. В основни линии, разбире се. Всеки си има иначе собствени разбирания. И измежду тях се появява общото мислене. Нещо, което уважавам и високо ценя...

 99. 99 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#16] от "putinxujlo":

  ...изборът на останалите около 300 000 в случая е отчетен подобаващо - НЕ отивайки да гласуват те казват "все ми е едно, не ме занимавайте с глупости" и в резултат получават кмет посочен от тези на които не им е все едно и са го назовали гласувайки. Така работи демокрацията и колкото и да не е перфектна, на мен не ми е известно някой да е измислил по-дора обществена система. На тези които тъгуват по комунизма ще кажа "отидете и живейте в държава с диктатура/комунизъм. Беларус и Русия са близо и достъпни варианти". На тези които не саживели в условия на диктатура ще кажа " ей хора, внимавайте какво си пожелавате казвайки, че в момента нямаме демокрация и дано Бог пази да не попаднете/подаднем в положение на диктатура - ще направите разликата много бързо". Демокрацията ни е леко урудлива и кривичка, не е най-красивата и с изпънати форми, но това не означава че я няма - има я и си е наша. От нас зависи и дано съумеем да я развием в една по-добва форма. Демокрацията не е даденост а по-скоро изключение!

 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7689 Неутрално

  Защото у нас няма демокрация. Иначе нямаше половината държава да се изнася в наистина демократична Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK