Полша е нарушила правото на ЕС със съдебна реформа от 2017 г.

Сградата на полския Върховен съд

© Reuters

Сградата на полския Върховен съдПолша е нарушила правото на Европейския съюз, като през 2017 г. е понижила възрастта за пенсиониране за съдиите и е въвела различна възраст за пенсиониране за мъжете и жените в професията, се посочва в решение на Съда на ЕС, цитирано от "Ройтерс".


Това е нов удар по националисткото правителство на страната в продължаващата от дълго време битка с Европейската комисия, според която Варшава нарушава върховенството на закона, като подкопава независимостта на съдилищата.


Управляващата евроскептична партия "Право и справедливост" прие през 2017 г. закон, който понижаваше възрастта за пенсиониране на съдиите в обикновените съдилища и на прокурорите, както и възрастта за пенсиониране на съдиите във Върховния съд, до 60 години за жените и 65 за мъжете от предишните 67 за двата пола.
Тя освен това даде на правосъдния министър, политик от управляващата партия, правото да удължава периода на активна служба на съдиите в обикновените съдилища след новата възраст за пенсиониране.


Според еврокомисията тези правила противоречат на правото на Европейския съюз и затова тя сезира Съда на ЕС.


"(Полша) не спази задълженията си по силата на правото на ЕС, на първо място, като определи различна възраст за пенсиониране за мъже и жени, които са съдии или прокурори в Полша и, на второ място, като понижи възрастта за пенсиониране на съдии в обикновени съдилища, давайки в същото време на министъра на правосъдието правото да удължава периода на активна служба на тези съдии", се посочва в решението.


Според Съда на ЕС промените са в разрез с принципите за равно заплащане на мъжете и жените и биха могли да поставят под съмнение независимостта на съдебната система.


Варшава вече внесе поправки в реформите под натиска на Европейската комисия. В оповестеното днес решение обаче съдът не споменава тези промени.


Европейската комисия очаква полските власти да обезщетят съдиите, пострадали от промените на възрастта за пенсиониране, съобщи днес говорител на институцията, цитиран от БТА. В днешното си решение Съдът на ЕС не посочва вида на необходимото обезщетение, то трябва да бъде определено от полските власти, посочи говорителят. Готови сме да подпомогнем търсенето на решения по откритите въпроси, добави той.


Говорителят приветства предприетите междувременно от Полша промени в спорните правила. Той отбеляза, че въпреки това остава неясно положението на съдиите, засегнати от отхвърлените от Европейския съд промени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK