Полша е нарушила правото на ЕС със съдебна реформа от 2017 г.

Сградата на полския Върховен съд

© Reuters

Сградата на полския Върховен съдПолша е нарушила правото на Европейския съюз, като през 2017 г. е понижила възрастта за пенсиониране за съдиите и е въвела различна възраст за пенсиониране за мъжете и жените в професията, се посочва в решение на Съда на ЕС, цитирано от "Ройтерс".


Това е нов удар по националисткото правителство на страната в продължаващата от дълго време битка с Европейската комисия, според която Варшава нарушава върховенството на закона, като подкопава независимостта на съдилищата.


Управляващата евроскептична партия "Право и справедливост" прие през 2017 г. закон, който понижаваше възрастта за пенсиониране на съдиите в обикновените съдилища и на прокурорите, както и възрастта за пенсиониране на съдиите във Върховния съд, до 60 години за жените и 65 за мъжете от предишните 67 за двата пола.
Тя освен това даде на правосъдния министър, политик от управляващата партия, правото да удължава периода на активна служба на съдиите в обикновените съдилища след новата възраст за пенсиониране.


Според еврокомисията тези правила противоречат на правото на Европейския съюз и затова тя сезира Съда на ЕС.


"(Полша) не спази задълженията си по силата на правото на ЕС, на първо място, като определи различна възраст за пенсиониране за мъже и жени, които са съдии или прокурори в Полша и, на второ място, като понижи възрастта за пенсиониране на съдии в обикновени съдилища, давайки в същото време на министъра на правосъдието правото да удължава периода на активна служба на тези съдии", се посочва в решението.


Според Съда на ЕС промените са в разрез с принципите за равно заплащане на мъжете и жените и биха могли да поставят под съмнение независимостта на съдебната система.


Варшава вече внесе поправки в реформите под натиска на Европейската комисия. В оповестеното днес решение обаче съдът не споменава тези промени.


Европейската комисия очаква полските власти да обезщетят съдиите, пострадали от промените на възрастта за пенсиониране, съобщи днес говорител на институцията, цитиран от БТА. В днешното си решение Съдът на ЕС не посочва вида на необходимото обезщетение, то трябва да бъде определено от полските власти, посочи говорителят. Готови сме да подпомогнем търсенето на решения по откритите въпроси, добави той.


Говорителят приветства предприетите междувременно от Полша промени в спорните правила. Той отбеляза, че въпреки това остава неясно положението на съдиите, засегнати от отхвърлените от Европейския съд промени.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  "Защото получава помощи в размер на 500 злоти (115 евро) месечно за всяко от трите си деца. 1500-те злоти са близо една минимална заплата; а средното възнаграждение в страната е около 4800 злоти или 1135 евро. Те не са свързани с доходите на родителите."


  Поляците ръфнаха сериозно парче от баницата на Западна Европа и за това станаха неудобни.
  Нашата съдебна система и демокрация по-добре ли е? Никой не ни критикува, защото играем по свирката на ЕС.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Полша е голяма и не е сговорчива като Борисов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Странно, нашите съдии и прокурори също се пенсионират на 65 години и Брюксел не вижда проблем. Що тъй?

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Тия в Брюксел са големи лицемери. Атакуват Полша непрекъснато за правата на мигрантите и ЛБТИ, а от анкетата на любимимата им фондация Отворено общество от днес се вижда, че точно полското общество е най-благоразположено да бъдат защитавани правата на мигранти и ЛБТИ.
  Голямо криене пада да не се разкрие, че всъщност в Полша има 2 милиона мигранти, от които 1.5 милиона украинци. Явно за болшевиките проблем е, че тия мигранти не са от Африка, а и не са мюсюлмани. В правосъдната система Брюксел се опасява на практика да не бъдат пенсионирани комунистическите съдии, които вкарваха затвора полските дисиденти. Болшевишките съдии са им много ценни. Това е цялата драма с Полша...

 5. 5 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  На практика нарушението било, че възрастта за пенсиониране не била еднаква за мъжете и жените?!? Бюрократите от ЕС съвсем изнагляха. Тя е различна и в България при това от ГОДИНИ и не е проблем за никой!!! Изискуемият стаж също е различен!!! Лицемери!!! Абсолютно неоснователно атакуваха Полша и това е ясно, на всеки нормален човек. Хората са решили да пенсионират по-млади съдиите. Имат право да го решат за собствената си държава!!

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#4] от "Котаракът на Шрьодингер":
  "В правосъдната система Брюксел се опасява на практика да не бъдат пенсионирани комунистическите съдии, които вкарваха затвора полските дисиденти. Болшевишките съдии са им много ценни. Това е цялата драма с Полша..."

  Не съм предполагал , че в ЕС са до такава степен левичари и толкова упорито ще защитават комунистическите кадри в Полша.
  После се чудим от къде идват проблемите и кризите в Европейския съюз. От толериране на престъпните кадри на комунистическите номенклатури на бившите социалистически страни от страна ЕС. Полша даде положителен пример как да се развива една посткомунистическа държава и стана трън очите на Брюкселските бюрократи.

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  "Управляващата евроскептична партия "Право и справедливост"...

  "националисткото правителство на страната..."

  Журналистите безотговорно слагат епитети , които по същество са клеветнически. Нито управляващата партия ПиС е евроскептична , нито полското правителство е националистическо.

 8. 8 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 309 Весело

  А всъщност така, както е описано в "мило дневниче", излиза следното: Съдът на ЕС решава, че Полша е нарушила законодателството на ЕС, понеже е въвела същите правила за пенсиониране на съдиите, които важат и за всички останали професии (без съвсем малка група по-специални случаи, които се ползват с привилегията за по-ранно пенсиониране). Да повторя: Възрастта за пенсиониране на съдии и прокурори са ИЗРАВНЯВА с възрастта за пенсиониране на учители, лекари и т.н. и пр. Според Съда на ЕС обаче това било нарушение на някакво законодателство на ЕС. Интересно е в кое конкретно законодателство на ЕС пише, че възрастта за пенсиониране на магистрати трябва да е по-висока от общоприетата? Отговорът - в никое!
  Другата глупост за "половата дискриминация", понеже жените се песнионирали по-рано. Ами това го има в много стрени от ЕС и никой не е тръгнал да ги наказва.

  Другаде е заровено кучето. Хайде сега малко сметки: Колко години минаха от времето, когато режимът на Ярузелски подмени всички "недостатъчно активно верни" съдии и прокурори и назначи на тяхно място "млади кадри, верни на Партията"? Познахте! Назначените тогава "млади кадри" сега са в най-голяма степен "засегнати" от привилегията да се пенсионират не по-рано, а като хората от другите професии. Същите кадри обаче най-бързо се приспособиха след 1990 г. и започнаха вярно да служат на новите си господари. Не им пука за правото, важни са указанията на новите партийни началници от Брюксел. Ето защо е прав Котаракът по-горе, когато пише: "В правосъдната система Брюксел се опасява на практика да не бъдат пенсионирани комунистическите съдии, които вкарваха затвора полските дисиденти. Болшевишките съдии са им много ценни. Това е цялата драма с Полша..."

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  "Управляващата евроскептична партия "Право и справедливост"..."националисткото правителство на страната..."Журналистите безотговорно слагат епитети , които по същество са клеветнически. Нито управляващата партия ПиС е евроскептична , нито полското правителство е националистическо.
  —цитат от коментар 7 на tacheaux


  Абсолютно!! Просто пресата е либералболшевишка и като такава, е безкрайно необективан и манипулативна!! Откровено громи класовите врагове по всички фронтова. Лепенето на етикети си е стар марксистки приом за дискредитиране на опонента.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Сега да се обърнат и към нас. Да погледнат нашите нарушения и да не ни обръщат гръб , а да се погрижат да спазваме европейските правила.

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Ами, битка -- то си е цяла война. Мога да ви изброя и генералния щаб поименно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Сега да се обърнат и към нас. Да погледнат нашите нарушения и да не ни обръщат гръб , а да се погрижат да спазваме европейските правила.
  —цитат от коментар 10 на Роси


  Роси, мило, какво винаги не знаеш какво си пожелаваш.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  "Управляващата евроскептична партия "Право и справедливост"..."националисткото правителство на страната..."Журналистите безотговорно слагат епитети , които по същество са клеветнически. Нито управляващата партия ПиС е евроскептична , нито полското правителство е националистическо.
  —цитат от коментар 7 на tacheaux


  Ми нали с това си хранят децата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Оставям настрана какво е полското парвителство, въпреки че на мен не ми харесва, но не мога да разбера нещо доста просто, защо такъв тип правителства, винаги напират да излизат от някакви рамки, в случая правни, които другите приемат.
  Просто за да подържат интереса към себе си или заради нещо, което не е очевидно, но със сигурност не е поради причина, че изведнъж са заобичали някого и гледат как да му наравят нещо добро, освен ако не е някой роднина или бизнес партньор.
  От деца знаем, че да си поляк не е националност, а професия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK