От Париж до Сингапур, градовете слагат спирачки на електрическите тротинетки

От Париж до Сингапур, градовете слагат спирачки на електрическите тротинетки

© ReutersСингапур стана поредният град, взел под прицел електрическите тротинетки със забрана, влязла в сила вчера, пише "Ройтерс".


Е-тротинетките вече са честа гледка по градските улици от Берлин до Париж, но върху тях се хвърля вината за злополуки, включително и смъртта на възрастна жена в Сингапур тази година. Всеки с електрическа тротинетка по тротоарите на града е застрашен с до три месеца затвор или глоба.


Следват пет държави, ограничили или забраните е-тротинетките:


Франция
Париж забрани електрическите тротинетки по тротоарите, като нарушителите се глобяват със 135 евро.


Наложена бе максимална допустима скорост от 20 км/ч за моторизираните превозни средства из столицата, където множество хора бяха ранени, а един възрастен човек на 80 бе убит през април.


Германия


Германските депутати гласуваха през май да легализират електротротинетките по пътищата и велоалеите, но ги забраниха от тротоарите. Водачите трябва да бъдат на възраст от 14 години нагоре и да спазват ограничението на скоростта от 20 км/ч.


Испания


Миналата година Мадрид забрани електрическите тротинетки по пешеходните зони и по пътищата с ограничение на скоростта до 50 км/ч.


Великобритания


Незаконно е придвижването с е-тротинетки по обществените пътища, велоалеите и тротоарите. Нарушителите се наказват с глоба 300 евро въпреки призивите в последно време да бъде премахната забраната.


САЩ


Някои градове наложиха ограничения за електрическите тротинетки, а изследване през септември установи, че те участват във все повече инциденти, често пъти с пияни младежи.


През август Атланта забрани е-тротинетките през нощта след четири смъртни случая, включващи и водачи.


Миналата година Сан Франциско наложи временна забрана след вълна от оплаквания на жители във връзка с незаконно паркиране и задръствания по улиците. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK