С една шеста ще намалее растежът на българската икономика догодина

С една шеста ще намалее растежът на българската икономика догодина

© Юлия ЛазароваВ следващите две години растежът на българската икономика ще изгуби почти една пета от темпото и ръстът на реалния вътрешен продукт ще намалее от 3.6% на 2.9%. Забавянето (спрямо предходната година) ще се усети още догодина, защото понижаването е от 3.6% за 2019 г. на 3% за 2020 г.


Такава е есенната прогноза на Европейската комисия за страната, публикувана днес заедно с очакванията за всичките 28 държави в Европейския съюз. В нея спрямо пролетната прогноза от месец май се подобряват очакванията за тази година (от 3.3% на 6%) и се влошават тези за догодина (от 3.4% на 3%).


При средно темпо на растеж от 1.8% в периода 2011-2015 г. показателите като че ли изглеждат добре. Но в същото време е видимо предупреждението, че забавянето, започнало преди 4 години, продължава и ще достигне най-ниското си ниво (2.9%) през 2021 г.
Данните идват в момент, когато правителството представи проект за бюджета през 2020 г., в който според анализатори, цитирани от "Капитал", не се виждат предвидени политики и средства за влошаване на икономическата ситуация.


В обобщен вид заключението е следното: "Икономическият растеж на България ще се забави и ще остане близо до потенциала. Въпреки слабото външно търсене и повишената несигурност в чужбина растежът ще се движи от динамиката на вътрешното търсене. Износът и вносът ще растат с умерено темпо и според очакваното външно търсене. Инфлацията ще намалява с отшумяването на временни фактори и цените на петрола се понижават допълнително." Публичният дълг ще намалява, правителството ще поддържа излишък, смятат още в комисията.


Прогнозата на ЕК в същото време е за увеличаващи се общи инвестиции, макар и темпото да остава видимо под това от миналата година. Ако растежът на всички инвестиции през 2018 г. на годишна база да е бил 5.4%, за 2019 г., очакваното им увеличаване е с 1.8%. Но догодина комисията прогнозира увеличаването им с 3%, а през 2021 г. - с 3.3%.


За сравнение, в Унгария тази година в Брюксел очакват да има увеличаване на инвестициите със 17% спрямо предходната година, когато ръстът бе със 17.1%, а година по-рано - с 18.7%. След това обаче унгарците ги очаква по-скоро инвестиционен шок, защото прогнозата за растежа на инвестициите в тяхната икономика през 2020 и 2021 година намалява рязко на 2.1% и 2.6% съответно. Румънците би трябвало през настоящата година да изпитат ефекта от засилен растеж на инвестициите - прогноза от 8% при отчетени -3.3% миналата година.


Безработицата ще продължи да намалява, но също така и да наближава границата, отвъд която бизнесът просто няма откъде да намери служители и динамиката на трудовия пазар е много ниска. Днешната есенна прогноза на комисията е за безработица от 4.4% през 2019 г., 4.1% през 2020 г. и 4% през 2021 г., след като през 2016 г. по официални данни тя е била 7.6%, а миналата година - 5.2%. И отново от Брюксел предупреждават, че догодина ще ще има нулев ръст на заетостта, след като за настоящата година прогнозата е за ръст от 0.6%.


"Частното потребление има голям принос за цялостния ръст, основно поради бързия растеж на заплащането и намаляването на безработицата", смятат в ЕК. Авторите подчертават важността на вътрешното потребление и с прогнозата за малък отрицателен ръст на износа на България за 2019 г. и обяснение, че сериозен риск може да е евентуално рязко и продължително влошаване на външното търсене на български продукти и услуги от чужбина с вторичен отрицателен ефект под формата на увеличена безработица и свиване на търсенето в страната.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7082 Неутрално
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Нагледен пример как може положителна новина да я обърнем в отрицателна като леко променим заглавието. :)

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  На седмо място по растеж на икономиката не е зле.Въпреки това личните ми впечатления и на познати не са особено оптимистични. Не че това е показател на нещо де.
  Изненадващо добре се представя Франция.Политиките на Макрон явно действат.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Бюджетът на Герб ми прилича на изказването на Станишев ,че нас световната криза ще ни отмине. Никаква перспектива ,само инерция ,ама тя се забавя ...

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Тези прогнози са пунти-мари. :)

  Под статията има линкове към малко по-стари статии, които казват па точно обратното.

  И МВФ повиши прогнозата си за икономическия растеж в България

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/10/16/3977427_i_mvf_povishi_prognozata_si_za_ikonomicheskiia_rastej/


  Световната банка подобри очакванията си за растежа на икономиката на България

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/10/15/3977084_svetovnata_banka_podobri_ochakvaniiata_si_za_rasteja/


  Едната статия е от 15 октомври, другата от 16 октомври. Значи преди 3 седмици от други институции са ни прогнозирали завишаване на растежа, па днес от трета институция ни прогнозират намаляване на растежа. :)

  Дето се вика на кой да верваме :)

  Аз викам всеки да си верва на който му харесва. :)

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":

  Е освен е бюджета е балансиран, дълга е нисък и имаме излишъци от няколко години. Иначе всичко друго си същото. И най-важното - хубаво е че имам живи пророци в тая държава и даже в тоя форум, че знаят кога точно ще дойде световната криза.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Специално за Костинбродска България:

  "EK нaмaли пpoгнoзaтa зa pacтeж нa eвpoзoнaтa и зaпaзи тaзи зa Бългapия" - https://money.bg/economics/ek-namali-prognozata-za-rastezh-na-evrozonata-i-zapazi-tazi-za-balgariya.html

  И Плевнелиев - "направо да си изберат Мая Манолова и да вървят напред. Да се знае кой, кой е." - около 27-8 минута в https://web.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2578733509021370/

 8. 8 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Kato se ima wpredwid започналата вече нова икон9мическа криза в Европа много съмнително дали ще има въобще ръст. А за ръст на доходите така или ианче никой вече и не говори...

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":

  Инерция от какво? Кой управляваше предишните мандати, нали беше зле, откъде тая инерция?

 10. 10 Профил на DonaldDumb
  DonaldDumb
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Под управлемието на буда и гроб, България изпусна златните години на икономически растеж на световната икономика, за съжаление! Напротив, "ножицата"със следващата по бедност страна от ЕС Румъния се отвори значително! Много тъжна истина!

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  ... следващите две години растежът на българската икономика ще изгуби почти една пета от темпото и ръстът на реалния вътрешен продукт ще намалее от 3.6% на 2.9% ...

  Тънки фатки!
  Една пета си е 20%!
  Но кой ще посмее да го напише с цифрички, че се набива в очи ...

  При прогноза за ЕС като цяло от спад в ръста относително от 10%.
  Т.е. ние сме много по-нестабилни от ЕС. Разкъсвания от противоречия ЕС ...
  Пък Баце и медии ни пудреха с разни лакардии за Уникалната Му Стабилност ...

 12. 12 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Това намаляване на темпа само по себе си не значи нищо. Въпросът обаче е в това, че България може би има потенциал за още по-голям растеж от трзи 3-3.6%, за които си говорим.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Ти бъркаш растежа с темповете и тенденциите на растежа.

  Да, колата се движи.
  Но статията е за това как се движи и се очаква да се движи.
  Дали нещо трака, как е маслото, колко е бензина, такива работи ...

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Ако станем фашисти като унгарците, ще имаме ли 17%повече инвестиции.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3405 Неутрално
 16. 16 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 454 Неутрално

  След 2010-2011 като малка държава имахме златен шанс да наваксаме много по-бързо заради общоевропейската инерция на възстановяване от рецесията. Можеше сега всичко да е много по-уестърнизирано като инфраструктура и бизнеси, а не само едните лъскави молове, няколкостотин километра магистрали и ишлемарски заводи за ръчно сглобяване на авточасти. При следващата глобална рецесия тук ще има лавинен отрицален растеж защото всичко е базирано на лична консумация, и бойкономиката ще рухне епично.

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Не виждам причини да се забави растежа ,точно обратното ,единствено ,ако има военни действия или климатична криза ,може да се осъществи тази прогноза , но климата тук става все по умерен и удобен за производството , сушата не епопречи за добрите добиви , така ,че ще чакаме по добри времена и възможности .

 18. 18 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5224 Неутрално

  Съсипаха я тая държава! Да идва по-скоро Нинова на власт, че да оправи нещата.

  Gunter glieben glauchen globen
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7847 Неутрално

  Ако се разминем с една шеста, пак добре.

 20. 20 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Прогнозата далеч не е толкова зле, колкото заглавието се опитва да я изкара.

 21. 21 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#17] от "edin drug":

  Да ти кажа поне 1 причина - очертаващата се световна рецесия. Т.е. ти можеш, теоретично, да си произвеждаш 1 000 000 000 000 000 клечки за зъби в секунда, ама на кого ще ги продадеш? Когато световната икономика се забавя, ти, доколкото не си изолиран като КНДР и зависиш от нея, ще теглиш наравно с контрагентите си. Може да не е по твоя вина, просто обективни фактори. Представи си, ти си един търговец или производител, който е имал 1-2 много добри клиенти на това, което предлагаш. Е, да, но за известно време те няма как да купуват от теб това, което са купували досега. Е как, няма ли да ти се отрази?

 22. 22 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Растеж от 3% е недостатъчен да наваксаме разликата със средноевропейското равнище. Трябва ни растеж от поне 4,5%.

  При "Стабилността" на Тиквата това няма как да стане. Това изгони 500 хил. българи от България за последните 10 години. Това ще почне да се усеща през следващите 10 год. все по болезнено.

  Гербевите съсипаха България.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  "Е освен е бюджета е балансиран"
  Ще бъде балансиран евентуално през 2020 г. До сега винаги е бил на дефицит от минимум два млрд. лв.

  "дълга е нисък"
  Само 36 млрд. евро (38 млрд. долара). И сме забогатели с дълг само четири пъти стрямо Тотовия дълг от 8 млрд. долара.

  "и имаме излишъци от няколко години."
  Дефицитът от напред зададен в републиканския бюджет плюс новообразуваните дефицити (недостиг) в бюджетите на НОИ, НЗОК, Сребърния фонд и частните фондове в пъти надхвърлят грешно сметнатите очаквани в повече приходи (от ръста основно на МРЗ), наричани "излишъци".


  "Иначе всичко друго си същото."
  Ами, не! Населението намалява. И работната ръка също. Дори и пишман-икономистите са го забелязали ... пет години по-късно.
  В структурата на БВП продължава да расте дялът на услугите (препродажба на апартаменти, строени при соца за 5-15 хил. лв., сега на цена 60-100 хил. лв, което рефлектира в 7% от БВП-то). Сиреч продължаваме да оплюскваме създаденото при социализма.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2304 Весело

  До коментар [#22] от "idiotstavrev":

  "Растеж от 3% е недостатъчен да наваксаме разликата със средноевропейското равнище"

  Тя, инфлацията е само е 7%. Сиреч, обедняваме с 3.5%. Не го усещаме статистически "свинско със зеле", защото "зелето" отива в небетието (с 60 хил. души намалява населението годишно), та остава някоя друга "мръвка" (като наследство за продажба или неполучени пенсии след 20-40 годишно осигуряване).

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  Прочети пак тази статия и онези двете дето съм ги пуснал в коментар 5 и ми кажи къде бъркам. :)

  В тази говорят за намаляване на растежа. Демек че растежа ще намалява. В другите две от статиите говорят за увеличаване на растежа. Т.е. ще растем още по-бързо отколкото до сега (демек растежа ще се увеличава).

 26. 26 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  С партийния натиск върху дребния и среден бизнес (тип суджукгейт) икономиката ще потъва все повече. Единствено ядящите суджуци ще са добре, но и те до време. Защото при това б
  бандитско управление ще дойде денят в който никой няма да произвежда суджуци.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2304 Весело

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  "Инерция от какво? "

  От соца - при изопвядани 50 хил. сделки с жилища само осем хиляди са ново строителство. Останалото са "гадни" панелки, но на пазарни цени.
  Пътищата, жп линиите, летищата са от времето на соца. Само един терминал 2 е изграден за 30 години срещу десет летища за същия период през соца.

 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  ..... Не вярвам......... Идат "едни" кинти от ЮАР и Мавриций ..... 2017-2018 беха 1.6 милярда .......сега "за последно" ще са повече.... ееее ..... и малко ще трябва да поизлязат към Сейнт Лусия....... Доминиканска и Хондурас......но.......всичко е "чубан рап"....6

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Всичко е 6 "пичувииииии" .......6....... !!! https://youtu.be/fkXPF_bXytI

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  "Попа и Доктора".... "баш финансистите" ........ : "Искам да съм "Гер.....аст",
  да пера кинти в Сейнт Лусия и във Хондурас ......
  и 'да ме галка" местен пед....раст...... "джоби груп" си аз обичам и на Бойко ...
  пак в любов се вричам......"

 31. 31 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Това е чудесна новина! Щом ще смалим отрицателния ръст, по-догодина може и на плюс да излезем.

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Плащайте данъци и въртете потребление към чуждестранната търговско-банкова обсада!

  Прогнозата далеч не е толкова зле, колкото заглавието се опитва да я изкара.
  —цитат от коментар 20 на nodamncat


  Мизерията е толкова стабилна ,че като нямаме реална икономика , няма от какво да се притесняваме или как?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#17] от "edin drug":

  “Не виждам причини да се забави растежа ,точно обратното“
  ——
  Ма вярно ли? Слепотата не е винаги физическа да спомена няколко възможни като от примера за който си мислите селянина с нивата: не е инвестирал в покупката на допълнителна земя, мързи го да бачка, а като бачка няма сила щото не е ходил да прай упражнения, няма деца да му помагат щот ги е разгонил, не може да наеме никой от съседите щото сичките са заети, а мотиката му стара. Фанете някой да Ви ги преведе в обичайните термини на инвестиции, ресурси, капитал, технологии и т.н.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  "С една шеста ще намалее растежът на българската икономика догодина"

  Ако е само толкова-добре!Дано да не е доста повече с оглед на очакваната световна рецесия!

 35. 35 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1171 Весело

  Ето това е черен П.Р. Едно е заглавие “догодина растежът ще е 3%” и съвсем друго е “ растежът намалява с 1/6”. Големият проблем на бъдещия растеж е липсата на работна ръка, това е фундаментален проблем и без болезнени реформи ще си е мъка. Трябват крути мерки, рязък скок на МРЗ, големи съкращение в ДА и вдигане на заплатите там, бързо въвеждане на електронни услуги и т.н. Ние имаме потенциал за ръст над 5-6%, но трябва политическа воля.....

 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3940 Весело

  Важното е , че е ..мощна !

 37. 37 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Като погледнем къде е България в листите за БВП на глава от населението и става ясно колко несъстоятелно и безпереспективно е управлението на Борисов, и с всяка негова година става все по-зле. Разните там приказки, че сме били в клуба на богатите са толкова смешни, особено като видим 60-то - 70-то място за България и особено страните преди нея. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 38. 38 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Тези прогнози са пунти-мари. :)Под статията има линкове към малко по-стари статии, които казват па точно обратното.И МВФ повиши прогнозата си за икономическия растеж в Българияhttps://www.dnevnik.bg/biznes/2019/10/16/3977427_i_mvf_povishi_prognozata_si_za_ikonomicheskiia_rastej/ Световната банка подобри очакванията си за растежа на икономиката на Българияhttps://www.dnevnik.bg/biznes/2019/10/15/3977084_svetovnata_banka_podobri_ochakvaniiata_si_za_rasteja/ Едната статия е от 15 октомври, другата от 16 октомври. Значи преди 3 седмици от други институции са ни прогнозирали завишаване на растежа, па днес от трета институция ни прогнозират намаляване на растежа. :)Дето се вика на кой да верваме :)Аз викам всеки да си верва на който му харесва. :)
  —цитат от коментар 5 на realguru


  Или ще вали, или няма да вали :)

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK