Илхан Кючюк е новият постоянен докладчик на европарламента за Северна Македония

Илхан Кючюк

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]

Илхан КючюкЕвродепутатът на ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк ще бъде докладчик на Европейския парламент за Северна Македония през следващите 5 години, предаде БТА. Кючюк, който от години работи по процеса на разширяване на ЕС на държавите от Западните Балкани, е първият български политик в ЕП, който става постоянен докладчик на държава от региона.


Комисията по външни работи има водеща роля сред всички комисии на Европейския парламент по отношение на разширяването на Европейския съюз. Тя е натоварена да отговаря за политическите аспекти и да формулира позицията на парламента за процеса на разширяване като цяло. Комисията назначава докладчици за различните страни кандидатки, които са отговорни да докладват на парламента за политическите, икономическите и социалните развития в съответните държави.


"Поверяването на доклада за напредъка на Северна Македония на евродепутат от България е сериозен външнополитически успех за страната ни. Това решение не е сигнал за отстъпление на държавите от Западна Европа към процеса на разширяване, а признание за напредъка, който Северна Македония постигна по пътя си към ЕС, особено по отношение на добросъседските отношения. Въпреки че за трети път в рамките на 16 месеца Европейският съвет не успя да постигне съгласие за започване на преговори за присъединяване, Северна Македония непрекъснато доказва, че е част от европейското семейство", заяви Кючюк.
"Допускането на подобна стратегическа грешка отворя голяма язва в региона и се надявам лидерите на ЕС да преразгледат своето решение възможно най-скоро. Предстои ни много работа през следващите 5 години. Като евродепутат от страна, която не толкова отдавна трябваше да премине през преговорите за присъединяване, добре знам, че процесът често е бюрократичен и се основава на законови разпоредби, но понякога се води и от политически настроения. Моя основна цел като докладчик е да стоя настрана от подобни политически спекулации и да оценявам прогреса на Северна Македония въз основа на постигнати резултати и обективни критерии", завърши Кючюк.


Докладите на докладчиците се приемат от комисията по външни работи, преди да бъдат приети в пленарното заседание. Съсредоточавайки се върху напредъка, постигнат по критериите от Копенхаген, докладите формират основата на позицията на парламента за развитието към присъединяването във всяка от страните кандидатки.


За България в годините на присъединяване докладчик бе Джефри ван Орден от Великобритания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK