Европейската икономика се насочва към продължителен период на по-слаб растеж

Пиер Московиси

© Reuters

Пиер МосковисиВече седем поредни години европейската икономика се намира в растеж и се очаква тя да продължи да се разраства през 2020 г. и 2021 г. Пазарите на труда остават динамични и безработицата продължава да намалява. Външната среда обаче не е толкова благоприятна и несигурността продължава да е голяма, което засяга особено производствения сектор, преминаващ също през структурни промени. В резултат на това европейската икономика, изглежда, се насочва към продължителен период на по-слаб растеж и слаба инфлация, се посочва в есенната икономическа прогноза на Европейската комисия.


Понастоящем брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се очаква да нарасне с 1.1 % през 2019 г. и с 1.2 % през 2020 и 2021 г. В сравнение с лятната икономическа прогноза от 2019 г. (публикувана през юли) прогнозата за растеж бе понижена с 0.1 процентни пункта през 2019 г. (от 1.2 %) и с 0.2 процентни пункта през 2020 г. (от 1.4 %).


За ЕС като цяло се предвижда БВП да се увеличи с 1.4 % през 2019 г., 2020 г. и 2021 г. Прогнозата за 2020 г. също бе занижена в сравнение с лятото (от 1.6%).
Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията за еврото и социалния диалог, отговарящ също за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: До настоящия момент европейската икономика показа устойчивост на фона на по-малко благоприятна външна среда - икономическият растеж се запази, създаването на работни места беше стабилно, а вътрешното търсене - силно. Въпреки това в бъдеще може да срещнем трудности: период на голяма несигурност поради търговските конфликти, нарастващите геополитически напрежения, продължаващата слабост в производствения сектор и излизането на Обединеното кралство от ЕС."


Той призова всички държави от ЕС, които имат високи равнища на публичен дълг, да следват разумни фискални политики и да намалят своите дългове. От друга страна държавите членки, които разполагат с фискално пространство, следва да го използват сега.


Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси заяви: "През следващите две години всички икономики в ЕС ще продължат да се разрастват въпреки все по-големия брой препятствия. Основите на икономиката на ЕС са стабилни - след шест години растеж безработицата в ЕС е на най-ниското си равнище от началото на века, а съвкупният дефицит е под 1% от БВП. Но по изпълнения с предизвикателствата път напред няма място за самодоволство. Всички политически лостове ще трябва да бъдат използвани за укрепване на устойчивостта на Европа и за подкрепа на растежа."


Растежът ще зависи от ориентираните към вътрешния пазар сектори


Продължаващото напрежение в търговията между САЩ и Китай и високите равнища на несигурност на политиката, особено по отношение на търговията, засегнаха инвестициите, производството и международната търговия.


Очаква се растежът на БВП в световен мащаб да остане слаб, поради което растежът в Европа ще зависи от силата на секторите, ориентирани в по-голяма степен към вътрешния пазар. Те от своя страна ще разчитат на пазара на труда, който да подпомага растежа на заплатите, на благоприятни условия за финансиране, а в някои държави членки на подкрепа от бюджета.


Въпреки че се очаква икономиките на всички държави членки да продължат да се разрастват, малко вероятно е единствено вътрешните фактори за растеж да са достатъчни за осигуряването на силен растеж.


Пазарите на труда - стабилни, но подобренията ще се забавят


Разкриването на работни места в целия ЕС се оказа изненадващо устойчиво. Това отчасти се дължи на факта, че обикновено е нужно известно време на икономическото развитие, за да повлияе на заетостта, както и на изместването на работните места към секторите на услугите. Заетостта е рекордно висока, а безработицата в ЕС е на най-ниското си равнище от началото на века.


Въпреки че има вероятност нетното създаване на работни места да се забави, безработицата в еврозоната се очаква да продължи да се понижава от 7.6% през тази година на 7.4% през 2020 г. и 7.3% през 2021 г. Очаква се безработицата в ЕС да спадне до 6.3% през тази година и да се задържи на 6.2% през 2020 и 2021 г.


Инфлацията ще остане ниска


През тази година инфлацията в еврозоната се забави поради спада в цените на енергията и защото дружествата до голяма степен предпочетоха да включат разходите за по-високи възнаграждения в своите маржове, вместо да ги прехвърлят на клиентите си.


Очаква се инфлационният натиск да остане ограничен през следващите две години. Инфлацията в еврозоната (според Хармонизирания индекс на потребителските цени) се очаква да достигне 1.2% през тази и следващата година и 1.3% през 2021 г. Прогнозата за инфлацията в ЕС е 1.5% през тази и следващата година и 1.7% през 2021 г.


Равнищата на държавния дълг ще се понижат за пета поредна година


Очаква се публичните финанси в Европа да продължат да се възползват от много ниските лихви, дължими по непогасени дългове. Въпреки по-слабия растеж на БВП съотношението на съвкупния държавен дълг към БВП в еврозоната се очаква да продължи да намалява за пета поредна година до 86.4% през тази година, 85.1% през 2020 г. и 84.1% през 2021 г. Същите фактори важат за ЕС, където съотношението на държавния дълг към БВП се очаква да спадне до 80.6% през тази година, 79.4% през 2020 г. и 78.4% през 2021 г.


От друга страна, очаква се салдата по консолидираните държавни бюджети леко да се влошат поради въздействието на по-слабия растеж и донякъде по-гъвкавите дискреционни фискални политики в някои държави членки. Очаква се съвкупният дефицит на еврозоната да се увеличи от рекордно ниските 0.5% от БВП през 2018 г. до 0.8% през тази година, 0.9% през 2020 г. и 1.0% през 2021 г., при условие че политиката остане непроменена.


Въпреки това съвкупната фискална позиция на еврозоната, т.е. общата промяна в структурното бюджетно салдо на 19-те държави, членуващи в еврозоната, се очаква да остане като цяло неутрална. Очаква се съвкупният дефицит в ЕС също да нарасне от 0.7% от БВП през 2018 г. до 0.9% през тази година, 1.1% през 2020 г. и 1.2% през 2021 г.


Рисковете за перспективите са свързани главно със занижени прогнози


Редица рискове може да доведат до по-слаб от предвидения растеж. Допълнителната несигурност или по-силното напрежение в търговията или геополитиката биха могли да забавят растежа. Същият ефект може да се получи и от по-рязко от очакваното забавяне на растежа в Китай поради по-слабите икономически последици от приетите досега мерки на политиката.


По-близо до Европа, сред рисковете са неорганизираното излизане на Обединеното кралство от ЕС и вероятността слабостите в производствения сектор да се отразят по-силно на секторите, ориентирани към вътрешния пазар.


Обратно, намаляването на напрежението в търговията, засилването на растежа в Китай и намаляването на геополитическото напрежение биха подкрепили растежа. В еврозоната положително би се отразило на растежа също така, ако държавите членки с фискално пространство изберат по-експанзионистични от очакваните фискални политики. Като цяло обаче определено надделяват рисковете, свързани със занижена прогноза.


С оглед на процеса на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС прогнозите се основават на чисто техническо допускане, че статуквото в моделите на търговията между ЕС-27 и Обединеното кралство ще се запази. Това се прави само за целите на прогнозирането и не оказва влияние върху протичащия в момента процес в рамките на процедурата по член 50, се посочва в съобщението на еврокомисията.


Каква е прогнозата за България четете тук.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Любопитно
 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3326 Весело

  Е, то не може се нагоре, требе си и надоле.

 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Важното е:
  1. Да има растеж, та дори и по-малък.
  2. Да няма криза или по не не голяма.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  ... безработицата в ЕС е на най-ниското си равнище от началото на века ...

  Тъй, тъй ...

  Само дето безработицата сред младежите за ЕС е ... над 15% !
  И поне още 10% "работят" ... "активизъм" ...

  Затова ще внасяме "лекари", "учители" и "учени" от Бонго-Бонго ...

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 572 Неутрално

  За съжаление европейците засилихме махалото силно вляво. Трябва ни визионер, който да обърне посоката и да смени курса. Но в момента не виждам такъв. В икономиката изборът е между ляво и още по-вляво...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Растежът е заем от бъдещето. А цената ще я плащат внуците и правнуците. Спрете да хабите ресурси за глупости, само и само да докажете, че има растеж !

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  За съжаление политическите кризи не остават безследни. И, обикновената тенденция при силни икономики да се развиват глобалистичните виждания на големите икономики, както и при икономически спад да се засилва тенденцията към национален протекционизъм. В Европа Макрон първи даде сигналите за подобна ориентация. Кризата в Китай и в отновенията със САЩ определено удариха доста болезнено големите икономики, включително и моторът на Европа - Германия.
  В момента инвеститорите в света насочват вниманието и капиталите си към САЩ, където все още икономическите процеси са във възход. Въпросът там е докога ще продължи този процес, къде и колко стратегически важни за секторите в които има нереални очаквания и дали огромният и активен вътрешен пазар ще продължи да поддържа позитивните процеси.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Следователно за един продължителен период няма да ни трябва "работна" ръка от екзотичните страни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  Добре е за европейската икономика да има дори малък растеж. Нашата е толкова малка и изкуствена,че ЕС не я забелязва, губи се в закръглянето

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  Колкото и да е неприятно за някои, засега американската икономика прескочи опасността от рецесия. Основата на разсъжденията в тази насока се даваха от анализите на промишленото производство и регистрирането на известен спад. Но, в американската икономика делът на производството е относително малък и тя е преобладаващо съсредоточена в сферата на обслужването и финансите, оттам не е засегната в тази степен в която са големите европейски икономики и си върви доста добре напред.

 11. 11 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  Учени от не можете да внесете, защото в Бонго Бонго заплатите да сравними, а цените два-три пъти по-ниски. Лудите са на изчезване.

 12. 12 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  То затова ФЕД пусна отново печатницата с по 60 милиарда месечно и отваря безумни кредитни линии да няма изненади на краткосрочните пазари на дълг... Направо са железни. Проблема е, че при следващата криза вероятно долара ще е заменен от СПТ или друга екзотика, като световна резервна валута, а самият той ще стане крипто долар, за да не се крият данъци от закъсалите местни. Приказка просто.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK