Българите остават най-недоволните от живота европейци, парите не стигат на 71%

Българите остават най-недоволните от живота европейци, парите не стигат на 71%

© Associated PressБългарите са сред европейците, демонстриращи най-бързо увеличаване на удовлетворението от живота си през последните 5 години, но въпреки това по почти всички показатели за оценка на това състояние остават най-нещастните в Европейския съюз.


Данните на "Евростат" за 2018 г. са разпространени днес и показват, че спрямо 2013 г. в България подобряването на оценката за това как се живее е с 0.6 пункта (само Кипър е с по-силен резултат от +0.9 пункта). Използвана е скала с 11 степени, според която оценката за България е 5.4 пункта, докато като най-доволни се определят финландците с 8.1 пункта, а средният показател за ЕС е 7.3 пункта.


В горната част на класацията са още Австрия, Дания, Полша и Швеция, а в долната - Хърватия, Гърция, Литва, Унгария, Латвия и Португалия. Няма данни за 3 държави от ЕС - Словакия, Ирландия и Великобритания, а в допитването са включени още Норвегия, Швейцария, Сърбия, Турция и Исландия.
Цялостно удовлетворение от живота.

Цялостно удовлетворение от живота.


Основният въпрос, който агенцията използва, е "Като цяло, доволен ли сте от живота си в наши дни?". Анкетираните са над 16-годишна възраст и помолени да изберат варианти между "изобщо не съм доволен" (0 пункта) и "напълно съм доволен" (10 пункта). Задавани са още два въпроса: "Доволен ли сте от финансовото си състояние" и "Доволен ли сте от отношенията си с другите хора".


С 4.8 пункта България е била единствената през 2013 г. с показател за общо удовлетворение от живота под средата на скалата на "Евростат". Сега и тя е над този праг, но не го преминава в категорията за финансово състояние - българите остават най-недоволни с 4.3 пункта в компанията на Гърция, Хърватия и Литва. В горната част на тази категория са Дания, Финландия и Швеция. Най-бързо подобряване спрямо 2013 г. на оценката за лично финансово състояние показват Гърция, Кипър, Португалия, Чехия, Италия и Словения.


Разбивка на различията в категорията за цялостно удовлетворение от живота.

Разбивка на различията в категорията за цялостно удовлетворение от живота.


Българите отново заемат последното място и по критерия за удовлетворение от личните отношения, макар да има увеличаване на резултата с почти 1 пункт - от 5.7 на 6.6. Компания на българите правят гърци, хърватия, румънци, унгарци и италианци. Най-доволни от личните си отношения през 2018 г. са били в Малта, Австрия и Словения (8.6 пункта).


По-подробното разглеждане на данните показва, че в България има и най-малко хора, които са много доволни от живота си - едва 9.5%. Не само че посочилите 9-10 пункта в таблицата се равняват на по-малко от един от 10 българи, но в страната е с най-голям дял в ЕС на много недоволните - отговори между 0 и 5 пункта по скалата са дали цели 54% (и то след впечатляващото свиване на тази категория с 10 пункта спрямо 2013 г.) Това е резултат доста назад дори от втората по размер на негативизма нация - при хърватите групата е 36.7% от отговорилите. В Гърция, която неотдавна излезе от най-болезнената част от финансовата и икономическа криза, много доволни от живота си са 13.1% от анкетираните.


Удовлетворение от личните отношения.

Удовлетворение от личните отношения.


От "Евростат" обясняват, че оценката на анкетираните зависи от това на каква възраст са и какви доходи и образование имат. Предвид това, че в България има значителен дял възрастно население, а доходите са сред най-ниските в ЕС, това може да е едно от обясненията за ниската самооценка. Социолозите не регистрират да има разлика в отговорите на мъжете и жените.


Значение има и в какво домакинство живее анкетираният - в България групата на живеещите сами дават най-ниския среден резултат (4.6 пункта), следвана от тази на възрастни, при които вече няма деца (5.0), двама пълнолетни (5.1), трима или повече възрастни (5.4) и двойка с деца (5.8).


България е страната с най-голям дял много недоволни от финансовото си положение 70.6% - отново далеч пред следващите я Хърватия (55.4%) и Гърция (53.4%). Колко значителни са диспропорциите в ЕС показва фактът, че във Финландия тази група е едва 11.6%.


Удовлетворение от финансовото състояние.

Удовлетворение от финансовото състояние.


Разбивка на различията в категорията за удовлетворение от финансовото състояние.

Разбивка на различията в категорията за удовлетворение от финансовото състояние.


Дали хората са доволни зависи и от работата им, най-малкото тъй като там те прекарват значителна част от деня си. Освен това усещането, че си оценяван, можеш да разгърнеш потенциала си и да постигнеш личните си цели, кара хората да гледат по-позитивно на живота, обясняват от "Евростат". Само гърците показват по-голямо недоволство от българите по този показател - малко над 6 от 10 пункта. Средният показател за 2018 г. е бил 7.2 пункта.


Що се отнася до личните отношения, те са белег и за едно добре функционираща социална среда, в което има баланс между работата и личния живот, хората се смятат за част от обществото и са по-добре защитени от самота и отчуждение. Като цяло, европейците показват по този въпрос сравнително висок показател - 7.9 пункта. Тук България с 6.6 пункта на дъното показва по-скоро зависимост от ниските си резултати в останалите категории.


В края на изследването от "Евростат" добавят и данни за това колко често анкетираните са се чувствали щастливи през миналата година. Обикновено хората биват питани да си спомнят дали са се чувствали щастливи през последния месец и да опишат състоянието в една от категориите "през цялото време", "през повечето време", "за известно време", "от време на време" и "никога".


Над 60% от европейците са отговорили, че през последните 4 седмици са били щастливи през цялото или повечето време, а 14% - непрекъснато. В другата крайност са 11%, макар че този дял намалява до около 5% страните с "най-щастливото всекидневие" - Финландия, Австрия, Холандия и Белгия. В Латвия, България и Гърция анкетираните, които никога или почти никога през годината не са се чувствали щастливи е около и над 30%.


Разбивка на различията относно това колко често хората са се чувствали щастливи.

Разбивка на различията относно това колко често хората са се чувствали щастливи.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  Българина винаги ще е недоволен, при собственост на поне 2 апартамента или къщи, и поне 100 дка земеделска земя/гори средно на семейство, иска все повече и повече...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Нищо чудно при тези заплати особено в провинцията.
  Но има и малко национална черта - един познат сърбин казваше - Бугарите винаги кукают да немают.
  Бил съм в доста държави - на работа. По бедни от нас народи бяха щастливи с малкото което имат.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 3. 3 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 279 Весело

  Абе днес е голям празник! Няма ли кой да честити ВОСР?

 4. 4 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  Българите обичаме да си мрънкаме и от там оглавяваме анкетите за "недоволни от ..." Бедни сме били, пък 85% си живеят в собствено жилище. Нямали пари за месо... и сме лидери по автомобили на глава от населението. Абе, на тези няма ли кой да им обясни, че когато българина е щастлив си мрънка и недоволства?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#3] от "juk35625824":
  Нали точно затова днес е конгресът на ГЕП а БНТ празнуват.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Ако кражбите на народната пара намалеят чувствително, ще имаме и много по-високо задоволство от живота ни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Не е случайно, че у нас най-често чуваната псувня е "Нещастник скапан, че ти е*ем майката!"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Аз пък съм изключително доволен от живота си на европеец, особено когато съм в Европа с парите си.

  Демокрацията не означава всички да сме еднакво доволни, а да имаме равни шансове.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Еми как нема да са недоволни българите.
  Поне да имаха екзистенц минимум като на граждани на Монте Карло и на Григор Димитров.
  Парче хляб, бутилка уиски, една малка яхта и неколко блондинки на борда.
  Ама, ха...

 10. 10 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Къде живеят тези заможни българи с два апартмента или къщи и още 100 декара земя? Можеби в Калифорния амя колко са на брой?

 11. 11 Профил на yordanovmg
  yordanovmg
  Рейтинг: 474 Весело

  много хубаво не е на хубаво

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Весело

  Черногледи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Абе днес е голям празник! Няма ли кой да честити ВОСР?
  —цитат от коментар 3 на juk35625824


  Използвам случая да поздравя всички русофили
  и специално г-жа Фъндъкова (тоже Русофил)
  с празника на Октомврийската революция.

  Ч Е С Т И Т О !


  Георги Коритаров казва, че премиерът Бойко Борисов е новият български будител.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#13] от "trj09592697":

  "Коритаров казва, че премиерът Бойко Борисов е новият български будител."

  😆😆😆😆

  Засега успя да събуди София...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Много интересен феномен.
  Скандинавските държави и Швейцария са най-богати.
  И в същото време са лидери по самоубийци на глава от населението.
  Пък наште роми са най-бедни и щастливи...

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#4] от "gost22":

  "Нямали пари за месо... и сме лидери по автомобили на глава от населението. "

  "През 2016 г. ЕС има средно 505 автомобила на 1 000 жители. Сред държавите членки Люксембург застана начело на класацията с 662 автомобила на 1 000 души, следвани от Италия (625 автомобила), Малта (615 коли), Финландия (604 автомобила) и Кипър (595 автомобила).
  В другия край на скалата, най-нисък е броят на автомобилите в Румъния (261 коли: данни за 2015), Унгария (338 коли), Латвия (341 коли) и Хърватия (374 автомобила).
  България се нарежда на 21-о място сред 28-те страни членки на Общността. "
  https://www.economic.bg/bg/news/10/darzhavite-s-naj-mnogo-avtomobili-na-glava-ot-naselenieto.html

  "България е на дъното в Европа по нови коли на глава от населението
  Резултатът на страната ни за 2018 г. е едва 4 автомобила на 1000 души"
  https://automedia.investor.bg/a/2-novini/36880-balgariya-e-na-danoto-v-evropa-novi-koli-na-glava-ot-naselenieto

  Когато "калинките" почнат да се правят на умници и да вземат решения вместо другите, броят на нещастните хора значително нараства. Което нагледно е отразено в анкетната статистика на Евростат по отношение на България.
  Друг въпрос е какъв е смисълът на такива анкети със субективно моделиращ се параметър (скала от 0 до 10 без доказана линейна пропорционалност). Така испанците стават "щастливи" с референдума в Каталуня.

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  "Българите остават най-недоволните от живота европейци, парите не стигат на 71%"

  Логично след като сме най-бедната страна в ЕС!И заради управляващите няма как да се подобрят нещата !

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  "Демокрацията не означава всички да сме еднакво доволни, а да имаме равни шансове."

  Значи, България е най-голямата демокрация, защото има най-равни шансове да се умре
  "На другия полюс е "наша гордост" - България с 15,4 промила смъртност. Следва Латвия - 15 промила, Румъния - 13,5, Унгария - 13,4. Средната смъртност за ЕС е 10,4 промила."
  https://clubz.bg/85282-prez_2018_g_bylgariq_e_s_naj_visokata_smyrtnost_v_es_i_vtora_po_niska_rajdaemost

  При това доволство от изравнените шансове демокраДците (Дай, България), не могат да съберат 4% гласуващи доволни демократи и така да прескачат прага на политическата сцена.

 19. 19 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 732 Весело

  Българите да излязат малко по света и да видят как живее останалта част на човечеството и да спрат да се оплакват.

  Никой не иска да работи, а всеки иска да живее като по американските филми.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "Логично след като сме най-бедната страна в ЕС!"

  Медалът винаги има две страни.
  Държавните дългове на глава от населението в Италия, Великобритания, Австрия, Франция, Испания, Португалия и Гърция са над 40 000 евро...

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  В България моделът на Преход е тотално опорочен и заради това масово хората са недоволни!Днешните упраляващи малко или са свързани с БКП като начин на управление и крадене на държавните/ народните пари/!Всички т.н. БГ олигарси са свързани с Партията- Майка и заради това няма как нещата да се нормализират ! И заради това мад 1, 5 милиона българи "гласувахме с краката си"!

 22. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  "Българина винаги ще е недоволен, при собственост на поне 2 апартамента или къщи, и поне 100 дка земеделска земя/гори средно на семейство, иска все повече и повече..."

  Мани, мани! Сега като станем собственици и на осем "фърчила" и една подводница грижите ни още повече ще нараснат по опазване и поддържане на тази собственост.
  Я, колко по-щастливо се живее под наем, "живот назаем" с парите на другите.

 23. 23 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 732 Весело

  Абе днес е голям празник! Няма ли кой да честити ВОСР?
  —цитат от коментар 3 на juk35625824


  ВОСР воистину восресе

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Весело

  "Парите не стигат"

  Сещам се преди 6-7 години, когато банките в Кипър фалираха.
  Тогава самолети на Луфтханза пренасяха чували с евро от Франкфурт в Никозия...

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#21] от "bat_plamen":

  Това е сбсолютно така, но комунета като Цицелков/Wanderer смятат, че за това е еиновна Демократична България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#15] от "palav_nik":

  "Скандинавските държави и Швейцария са най-богати."
  Най-богата е Люксембург като покупателна способност:
  https://europa.eu/european-union/about-eu/figures/living_bg

  А най-богати на дългове са британците - два трилиона евро:
  https://www.nsi.bg/bg/content/11476/брутен-държавен-дълг

  "И в същото време са лидери по самоубийци на глава от населението.
  Пък наште роми са най-бедни и щастливи..."
  "Викингите" и "ромеите" имат различно отношение към Смъртта. И в двата случая не е свързано с "щастието".

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Въпрос на народопсихология.

 29. 29 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1744 Весело

  И това при 70 милиарда лева депозити! Просто българинът е много взискателен и критериите му за качествен живот са много високи.
  Например, в столицата на "щастливата" Франция съм виждал квартира, която се дава под наем със следните параметри: Дневна и спалня- 16 кв. м., кухня-2 на 1.5 м,, съединена с дневната, тоалетна и баня- един на един метър.
  В такава живееха французи- приятели на мой познати българи! Може би още живеят! Щастливо...
  Има и друго-българинът е вечно недоволен-манталитет!

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  "Wanderer смятат, че за това е виновна Демократична България."

  Моите "сметки" са, че всеки "Преход"/революция водят до десипация на ресурси/стойност (на живота) и "ценности". И до момента се съмнявам дали 40 годишния Преход на Мойсей е целял "забрава на робството" или "забрава на цивилизацията" с цел установяване на "тоталитарно" управление (от Мойсей). Още повече, че археологичните артефакти сочат "робите" да са били писари (средна класа и нагоре), но не в Египет, а в "Ню Йорк-а" на ония времена (Вавилон и Асирийската империя).
  Не съм обвинявал никого, но не крия раздразнението си срещу всеки, който "подменя истината". Не за друго, а защото започва да се говори на различни езици.

 31. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1744 Весело

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  "Това е сбсолютно така, но комунета като Цицелков/Wanderer смятат, че за това е еиновна Демократична България."

  Тотално грешат! Демократична България няма как да е виновна- тя дори и това не може!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#4] от "gost22":

  Да допълня и че бензинът е скъп, но ти трябва поне един час да излезеш от София и то всеки петък! И по паркингите на моловете трудно се намира място.

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#21] от "wanderer":

  Към осемте "хвърчила" да бяхте добавил и два никому ненужни ядрени самовара!

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Весело

  До коментар [#23] от "FourOhFive":

  Ленин ли возкресе из мавзолея?! 🤣😂

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Неутрално


  Такива анкети не са достоверни. Поне не за българите. Българите сме щастливи да бъдем нещастни. Не, не се опитвам да сътворя каламбури. У нас да кажеш, че си щастлив, доволен от живота, хеле пък и че парите ти стигат се възприема като израз на лошо възпитание.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#29] от "Дон Кихот":

  "И това при 70 милиарда лева депозити!"

  Не било 70 милиарда, а 54 милиарда
  "Депозитите на домакинствата и на нетърговските дружества, обслужващи домакинствата, са достигнали 53.660 млрд. лв., което е 46.4 на сто от БВП."
  https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/175741-spestyavaniyata-na-balgarite-sa-skochili-s-82

  И понеже мерим промени/производни - спестяванията на населението нарастват с 8.2% докато тези на "финансовите предприятия" нарастват със "смешните" с 29.7%.
  И тия 54 млрд. лв. не били "компютри" - 20.445 млн. тройунции злато (633 тона злато), което си е "компоти" на фона на 598.442 млн. тройунции злато спестявания през 1988 г.
  https://clubz.bg/1676-razsekreteno_provalyt_na_ikonomikata_na_socializma
  Лично за Вас бих обърнал внимание на този пасаж:
  "През 1989 г. вместо предвидените по план 90,8 хиляди жилища са построени едва 38,8 хиляди - два пъти по-малко."
  Оставам на Вас да се сетите колко се строят сега, 30 години след разгрома на социализма. Както и за разликите в цените на панелките (при построяването им и сега) и на днешното "ново строителство" … на капитализма. Уж по-ефективно и качествено.

 37. 37 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Може да се каже, че черногледството е неотменна част от българският манталитет.
  И да не забравяме - СЪСИПАХА Я ТАЯ ДЪРЖАВА БЕ!!!

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Любопитно

  До коментар [#33] от "vassilun":

  "два никому ненужни ядрени самовара!"

  За пети и шести блок в Козлодуй ли иде реч? Тия ми два гигаватници, без които надали щяхме да пишем във форума, особено когато слънцето залези и вятърът утихне.
  Същите тия, заради които пишман-търговците на електроенергия се избиват да купуват от тях на 80 лв. за мегаватчас и да ни я препродават на 210 лв. за мегаватчас, че няма кой друг да им купи "иновативната екологична вятърничава енергия". Наложиха ни като при комунизма данък "обществена отговорност" за да излязат на печалба "честните" частни кредитни длъжници, опс инвеститори.

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Това с антибългарското не ви ли омръзна? Не вдянахте ли, че отблъсквате(справка все още не коригирани на оценки на редакционен гранц) ? И защо ли пак се намериха пари за налагане на цензура?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  30% никога или почти никога през годината не са се чувствали щастливи.

  Тези чакат Миранда Кер или Леонардо.

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#40] от "half truth":

  Или Грета?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До преди 15г. се криехме като диверсанти само и само мием нелегално някой гръцки задник или да берем зарзават в някоя ферма в конкуренция с македонци,албанци и сърби за 600-700€ .
  Най-бързо се забравят несгодите.

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  Не се правете на по-русороб отколкото сте! Става дума за платените не от Тато самовари, а за тези, платени от гавазина му!

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Весело

  До коментар [#42] от "tosho_toto":

  Добра професия сте имал преди 15 години! Сега руски задници ли миете? 😂🤣

 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#16] от "wanderer":
  Потвърждаваш за мрънкането — 20+ реда мрънкане.

  За 2017 имаме 3,4млн. регистрирани автомобила, а населението е около 6,5млн, щото официалната статистика трудно хваща кой присъства в територията и кой само се води по документи в нея. Еле пък ако са вземат данни за населението по изборните списъци може да нямаме и 300 коли на 1000гласоподавателя...
  За жилищата обаче сме на едно мнение — на 7мо място по собствени жилища от 28 държави в ЕС.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 46 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Направи ми впечатление колко много хора даже са и доволни. Приятел правещ 1000 на месец беше доволен, друг с 2200 също. Явно хората сравняват с още по-мизерното минало и са доволни от мизерното настояще?

 47. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#18] от "wanderer":

  Аха, демокрацията ти пречи да ходиш на профилактични прегледи и да ти хванат болестите в начален стадий, докато са лечими и то сравнително евтино. Пак демокрацията ти е виновна, че пиеш "само една бира" и отнасяш некое дърво, каруца или друг автомобил докато се прибереш от кръчмата в съседното село...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#36] от "wanderer":

  Вчера един кмет искаше да прави референдум срещу презастрояване. Сигурно щото на днешно време никак не се строи, и хората се категоризират като "крайно нуждаещи се" и внасят години наред "лихвоточки" та да ги огрее нЕкоя панелка...

  Голямо мрънкане му дръпна, бе, направо им срина данните от анкетата и ще трябва да пренареждат държавите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Те българите по принцип са недоволни, но не правят необходимото, за да променят живота си.

 50. 50 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  Ти си от недоволните въпреки членството ни в ЕС.
  Кога си некадърник и хиляда врати да ти отворят ще си останеш същия нежелан некадърник, но в гобален мащаб.

 51. 51 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Българските избиратели са недоволни, но не искат промена.
  Тука е така!

 52. 52 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  И как не. Тотална мръсотия и простащина.

 53. 53 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Най-недоволни от всичко и затова и най-лошо работим , най-мнго крадем и т. н. , което означава нещо като "perpetum mobile" от което състояние няма излизане ! !

 54. 54 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Логично с това, че сме най-бедната нация и в демографска катастрофа, и децата ни се превърнаха в слуги на Запада с ниски заплати, в роби на Труда.

  niki
 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#45] от "gost22":

  "За 2017 имаме 3,4млн. регистрирани автомобила"

  Както се видя при убитите 39 "китайчета" в Англия, регистрираните автомобили не са на български граждани. Застрахователите отдавна се оплакват (и вдигат размера на "Гражданската отговорност") заради регистрираните автомобили на чужди граждани (румънци най-вече).

 56. 56 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 555 Неутрално

  едно, че сме бедни спрямо останалите в ЕС, друго и по-важно е, че няма концепция как да намалим тази разлика, че социалните връзки се разпадат, основни публични сектори не работят, и т.н. основната причина за всичко това е в манталитета ни, но това не е тема по която сме склонни да говорим. не казвам, че е лесна - никой не обича да бъде критикуван, но няма да се помръднем напред, ако не се опитаме да се справим с дефицитите на характера български, валиден и за опозиция, и властимащи, и за управляващи, и за управлявани.
  да българина обича да мрънка и да излгежда нещастен, но много често го прави, за да не му завиждат, защото завистта и особено злобата българска не знае граници.

 57. 57 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Има защо да са недоволни. Борисов не става. И тези дето си траят, като или не гласуват или гласуват за него няма да заживеят по-добре в България. Няма по-обективен показател за доброто управление на страната от Брутен вътрешен продукт на глава от населението. Като погледнем къде е България в листите за БВП на глава от населението и става ясно колко несъстоятелно и безпереспективно е управлението на Борисов, и с всяка негова година става все по-зле. Разните там приказки, че сме били в клуба на богатите са толкова смешни, особено като видим 60-то - 70-то място за България и особено страните преди нея. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 58. 58 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#20] от "palav_nik":

  "Логично след като сме най-бедната страна в ЕС!"

  Медалът винаги има две страни.
  Държавните дългове на глава от населението в Италия, Великобритания, Австрия, Франция, Испания, Португалия и Гърция са над 40 000 евро...
  А как беше в България , когато имахме висок държавен дълг спрямо БВП?

 59. 59 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#58] от "vloti":

  добре е макроиконимическите добри показатели да бъдат съпроводени и с други мерки. това само не стига. то е само изискване

 60. 60 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не ми пречи оплакването, пречи ми, че в повечето случаи е само оплакването. Няма активност и има откровено не използване на разума. Повечето хора подхождат твърде емоционално, а това води до грешни решения и изводи.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 61. 61 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Да, българите са вечните мрънксщи хорица...
  Все нещо някой им дължи, все някой им е виновен за нещо...
  Породата им е такава ;)

 62. 62 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#61] от "mop36557620":

  И разбират от всичко и не зачитат чуждо мнение. От 200 държави 50 да имат по висок стандарт от нас. От друга страна индийците би трябвало да са на първо място по самоубийства ако това имаше значение. А хората са по щастливи от нас. Просто разрушителна енергия и комплексарщина цари по тези наши ширини.

 63. 63 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Удовлетворени - северните народи. Те са и най-работливи, най-развити, най-богати и т.н.
  Неудовлетворени - юга и изтока. Нерезвити общества.

 64. 64 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Какви заможни българи, кви 5 лева. Около себе си виждам изморени млади семейства от що-годе образовани хора с по 1, максимум 2 деца, живеещи в тесни и претъпкани апартаменти 70-80 квадрата строени през соца, и след разходите за децата и сметките им остава колкото да се подстрижат и да си купят някоя фаст-фешън дрешка от мола.

 65. 65 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Българина възприема мрънкането като учтив разговор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK