Момчетата в ЕС не искат да стават учители и малкото пари не са единственият проблем

Момчетата в ЕС не искат да стават учители и малкото пари не са единственият проблем

© Цветелина Белутова, КапиталПреподавателската професия изглежда е изгубила част от своята привлекателност. Застаряващи учители, остър недостиг на кадри, трудности при задържането на по-млади преподаватели и значителен дисбаланс между половете са само част от сериозните предизвикателства пред професията. Това са част от изводите, направени в анализ на службата на Европейския парламент за парламентарни изследвания, публикуван през октомври.


В ЕС само 7% от всички учители са под 30 години, а около 36% са на 50 или повече. Освен това 72% от почти 6 милиона души, работещи като преподаватели в училищата, са жени. Мащабно проучване през 2014 г. показа, че над една трета от учителите в ЕС работят в училища, където има недостиг на квалифициран персонал, а почти половината от директорите съобщават за недостиг на учители за деца със специални потребности.


Осемдесет и един процента от учителите в ЕС са на мнение, че преподаването не е ценено в обществото. За повечето държави членки повишаването на статута и засилването на привлекателността на преподавателската професия е спешно необходимо. Въпреки сериозността на това предизвикателство обаче, едва 11 страни са предприели мерки, за да направят професията по-привлекателна. А само шепа – Естония, Ирландия, Литва и Великобритания (Шотландия) – изглежда имат широки и системни стратегии в областта.
В ЕС средната годишна начална заплата в първия етап на средното образование (12-15 години) през периода 2016-2017 г. е била 27 хил. евро, като най-високите заплати достигат 45 хил. евро.


Забелязва се обаче силно географско разделение, като заплатите на преподавателите в училищата в Източна Европа са значително по-ниски от тези в Западна Европа.


Уважение в обществото


В световния индекс за статута на учителите от 2018 г. анализатори са помолили участниците в 35 страни да класират 14 професии според уважението, което има към тях в обществата им. Средно учителите са на седмо място. Помолени да посочат професията, която изглежда най-сходна на преподавателската в страната им, 50% от анкетираните са дали за отговор социалните работници.


Интересно е да се отбележи, че в Малайзия, Китай и Русия учителите са сравнявани по този показател с лекарите, в Испания, Франция и Унгария с библиотекарите, а в Португалия, Нова Зеландия и Япония – с медицинските сестри.


Резултатите от доклада показват, че учителите са по-уважавани в Азия, Африка и Близкия Изток, отколкото в Европа. В повечето изследвани европейски държави мнозинството от респондентите казват, че учениците не уважават учителите.


Изглежда освен това, че няма връзка между по-високите учителски заплати и по-високия статут на преподавателите в обществото, което предполага, че статутът е по-скоро свързан с националните културни възприятия.


Привлекателност


В момента само няколко държави членки успяват да привлекат най-добрите висшисти към преподавателската професия. Една от тях е Финландия, където интересът към преподаването е висок и кандидатите обикновено са повече от наличните места. В други страни броят на кандидатите е толкова нисък, че се разчита на механизми за изключване на най-лошите, вместо за подбор на най-добрите кадри.


Проблемът със застаряващите учители е особено сериозен в Италия, където повече от половината (53%) от всички са над 50 години, а почти 17% са над 60. Висок дял на възрастните учители (на 50 или повече години) е регистриран също в:


- Литва (50%),


- Естония (49%),


- България (48%),


- Гърция (47%)


- Латвия (46%).


Данните са на Евростат от 2017 г. и се отнасят за основно до горен курс на средното образование.


Трудности в задържането на по-млади учители в професията се наблюдават в някои страни, сред които Белгия, България, Румъния, Швеция и Великобритания. Това би могло да се дължи на фактори, определящи привлекателността на професията, като кариера, перспективи за заплащане, стрес и престиж.


Заплатите


Според съобщение на Европейската комисия от 2017 г. учителите често печелят значително по-малко от средно статистическия висшист.


В Европа средната начална заплата в предучилищното образоване през 2016-2017 г. е била 24 хил. евро годишно, като най-високата е достигала 38 хил. При другите нива на образование са съответно:


- 26 хил. и 42 хил. в началното,


- 27 хил. и 45 хил. в първа степен на основно образование (12-15 години)


- 28 хил. и 47 хил. във втора степен на основно образование (16-18 години).


В България, Дания, Литва, Малта и Румъния заплатата в първа степен на основно образование след 10 години служба е почти идентична на най-високата заплата. В България и Румъния началните заплати на всички нива са с около 30% по-ниски от средното за ЕС.


Началните учители и тези в предучилищното образование печелят много по-малко, отколкото тези в основното образование. Прогрес в заплатите има, но той варира сериозно между страните. Например в първа степен на основно образование в Дания и Литва началната и най-високата заплата се различават с по-малко от 20%. В Австрия, Гърция, Унгария, Ирландия и Португалия най-високата заплата е почти двойна на началната, а в Румъния разликата е дори още по-голяма.


Заплатите на учителите са се увеличили в повечето страни от ЕС в периода 2016-2017 г. Повишение от над 4% (в сравнение със заплатите през 2015-2016 г.) е имало в Ирландия и в още осем страни от Централна и Източна Европа (Австрия, България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Румъния и Словакия).


Момчетата не искат да са учители


Доклад от 2017 г. на Европейския институт за равенство между половете показа, че мъжете доминират в области като инженерство и технологии, но присъстват много по-слабо в други, например преподаването, във всички страни от ЕС. Има няколко професии, които все още се смятат масово за "само женски". Сред тях са предучилищното образование, сестринските грижи и акушеството, секретарската работа, болногледаческите грижи.


През 2017 г. 72% от всички почти 6 милиона души, работещи като преподаватели в училища в ЕС, са били жени. Повече от осем на всеки десет учители са били жени в:


- Латвия (87%),


- Литва (85%),


- България и Естония (83% всяка от тях).


Сегашното възрастово разпределение на преподавателите показва, че в краткосрочен план броят на мъжете още повече ще намалее. Дори и в редките примери за страни, където делът на мъжете и жените учители е близък, по-малко мъже в момента навлизат в професията в сравнение с преди.


Според проучване в Ирландия за причините, поради които малко мъже избират кариера в основното образование, най-честото обяснение и от учениците (42%), и от учителите (45%) е свързано с представата, че това женска работа или че се свързва с ролята на майката. Привлекателността на други кариери е на второ място като причина, следвана от възприятието на преподаването в началното образование като неатрактивно, стресиращо и изискващо твърде много търпение. Ниските заплати са на четвърто място.


Проучване от 2018 г. показа, че колкото по-феминизирана е професията, толкова по-вероятно е да бъде ниско платена.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 299 Любопитно

  Във Финландия например, аплатата на един редовен учител е 5000 евра, а на учител по саместване - наполовина! Учителят по престиж се нарежда след лекаря и пред адвоката!

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Ниски заплати, липса на престиж, липса на признание, липса на статус, липса на творчество... Всичко това е равно на феминизиране.
  Фактите са дадени по-горе, но кой знае никой не иска да ги види, а се занимават само с регистрацията им. Може би защото не е политкоректно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Като няма мъже ,учителите ще са жени.Те са създадени да възпитават.

 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  Защо учители?) Попи най хубави учители)))
  Да организират, като в Путенланд, детско църковно шествие с молебен за добри оценки и всичко ще бъде наред))

  https://youtu.be/nRz4DZcneHE
  https://youtu.be/VD7wvglSLbg
  https://youtu.be/fTnf9jpLXIY

 5. 5 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 726 Неутрално

  ами кой мъж ще иска да работи като обслужващ персонал - детегледачка без права, задължена да свежда официалната идеология до глезени деца - това е всичко друго, но не учителство - това е унижение за истинските учители;
  това е навсякъде резултатът от марксистко-либералната идеология - следствието ще е изоставане на Европа и Америка от Азия

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Не всичко опира до пари. За много професии се иска да вложиш сърце, призвание един вид. Винаги ми е било интересно да набкюдавам хора, които упражняват една и съща професия, но единият е там за пари или престиж или от немай къде а другият е по призвание. Разлика от земята до небето.
  В момента масово хората не разбират смисъла и посланието на работата, която упражняват.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 717 Весело

  В кръга на майтапа, може да се приеме, че това е дискриминация - само 28% от учителите са мъже. Трябва веднага да се пуснат задължителни квоти за учители мъже.
  А иначе, много ми е интересно как се възпитават момчетата до пълнолетие: в яслите и детските градини от жени, в училище - предимно жени, бащите си не виждат, защото те работят по много и не се виждат често и общо взето копират мъжко поведение предимно от улицата, от други деца или от жени. Това е само наблюдение, не е някакъв извод, него си го направете само.

  забавление и приключение
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Условията в които е поставен учителя, не му позволяват да си върши нормално работата.
  Докато това на се промени, положението ще се влошава.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  "Момчетата не искат да са учители"

  Перефразирам - Момчетата не искат да са момичета.
  Къде е трагедията! И момичетата не искат да стават момчета, защото всички хора са еднакви, но си имат различни природни дадености. Аз не усещам красивото така както го усещат всички жени около мен.

  подпис
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 645 Неутрално

  "-Значи...Вие сте рокер?
  -И учител по биология!"
  ------------------------------------
  "-Начи, Малчо, играеш футбол? И можеш да водиш кръжок..." Така ме посрещна директорът на училището, когато отидох по разпределение преди 40 и косур години. Тогава не мислех за ниската заплата, нито пък някой ми даде акъл да търся нещо по-платено. Можех да стана моряк, но бях решил да уча. Професията избрах заради свободното време, което ползвах да работя допълнително. Освен това специалността ми беше приятна за преподаване. Сега не виждам кой знае какви разлики, и през соца жените преобладаваха в бранша. Е, самата промяна на обществото от 89-та насам даде доста разлики, напр. претенциите за демокрация. Тъй като темата е дълга, да не обяснявам повече,все пак професията бих я препоръчал.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 776 Неутрално

  В България не знам какви хора все още искат да стават учители, защото всичко първо тръгва от домашното възпитание, което от десетилетия вече липсва на децата и от учителите се очаква да се разправят с едни малки същества, които мама, тате и бабите са ги научили, че са най-централният център на света.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Така се получава като системата е централизирана и държавна.

  Закрийте МОН и всичко ще си дойде на мястото. :)

  Едно време като сме били под турско робство е нямало министерство, но е имало училища и системата криво ляво е работела. Учели са децата да четат, пишат и смятат.

 21. 21 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Познавам мъже и то доста успешни, които са споменавали, че биха желали да станат учители някой ден, но това, което ги спира, са множеството ограничения, които ще им се налагат, за да приложат идеите си. Заплатите не са проблем.

 22. 22 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мунчету на Боeку":

  Най важно - ти по темата на Бойко да не прекаляваш. Още една стъпка и маразъм)
  Пич, мисля, че когато българин не познава членуването - това е проблем) Когато руския - не е проблем)
  Във всеки случай за мен.Това е вече твоя проблем))

 23. 23 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Мъж в учителски колектив в българско училище е все едно наблюдател на бой между кокошки. Той каже нещо конструктивно с логични аргументи, те се нахвърлят срещу него със заучените фрази.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Познавам мъже и то доста успешни, които са споменавали, че биха желали да станат учители някой ден, но това, което ги спира, са множеството ограничения, които ще им се налагат, за да приложат идеите си. Заплатите не са проблем.
  —цитат от коментар 21 на 4okuto


  Затова си трябва децентрализация на системата. Да останат там 5 човека в МОН дето да изготвят някакви матури. Финансирането и управлението да останат в общините.

  Щото сега и да имаш идея трябва да отидеш при министъра и той ще ти каже "Абе аре бегай от тука с тея тъпи идеи, че знаеш ли колко работа имам тука". Плюс това министъра не му се рискува, щото ако идеята се провали ще трябва да си подава оставката. Затова залага на сигурно.

  Ако е децентрализирана системата, ще ти е много по-лесно да отидеш при директора или при общинския кмет/съветници или дори на родителска среща и да кажеш "Имам идея, дайте да я пробваме тука за 2-3 месеца в някой клас дали ще се получат нещата".

  А в момента и училите и лекарите са се превърнали в писарушки да пишат доклади, отчети и др. бележки и да гонят някакви критерии спуснати отгоре. И те се адаптират така че да гонят тези критерии спуснати отгоре, къде чрез нагласяне в отчетите, къде чрез фокусиране върху тях и занемаряване на останалите дейности.

  И вместо да се върви към децентрализация, хората все повече и повече искат правила, процедури и "държавата да поеме отговорност" и така се товарят и учителите и лекарите с още повече писарушка работа, щото нали новите правила трябва да се спазват/отчитат и пр.

 25. 25 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Защо още е нужно за да преподаваш на ученици да си завършил педагогика. Нужна е повече
  гъвкавост при наемането на учителите. Важни са способностите и знанията, а не специфична диплома от СУ завършен преди години. Знанията вече трябва да се обновяват непрекъснато , колко от педагозите го правят и имат ли желание за това.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  "Доклад от 2017 г. на Европейския институт за равенство между половете показа, че мъжете доминират в области като инженерство и технологии, но присъстват много по-слабо в други, например преподаването, във всички страни от ЕС. Има няколко професии, които все още се смятат масово за "само женски". Сред тях са предучилищното образование, сестринските грижи и акушеството, секретарската работа, болногледаческите грижи."

  Сега евро-бюрократите ще погледнат този доклад и ще си харесат 2-3 точки я за равенство на половете, я за други глупости и ще изготвят препоръки, директиви и още др. глупости, които ще ги спуснат надолу към националните правителства. Националните правителства и те ще почнат да изпълняват тази програма криво ляво и ще натоварят още учителите с разни "несвойствени" дейности. И пак ще има нови глупави критерии и пак ще има адаптиране и отчитането на тези глупави критерии. И после хората пак ще мрънкат че образованието ставало по-зле и децата по-тъпи.

 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1445 Весело

  ами кой мъж ще иска да работи като обслужващ персонал - детегледачка без права, задължена да свежда официалната идеология до глезени деца - това е всичко друго, но не учителство - това е унижение за истинските учители;това е навсякъде резултатът от марксистко-либералната идеология - следствието ще е изоставане на Европа и Америка от Азия
  —цитат от коментар 5 на hhhuuunnnn


  Що ве, ко напраят заплатите на даскалите по 5- 6 хиляди евро, ша са главя за даскал... сред колектив само от млади даскалици... охааа.... на ръце ша ма носят!

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2649 Неутрално  мъжете пък преобладават като преподаватели, консултанти и лектори за възрастни с/у хилядарка на ден.

 29. 29 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Феминизирането на професията е проблем сам по себе си. Може да звучи сексистко, но считам, че именно феминизирането променя обществената (също и тази на учениците) нагласа към професията. Възприятието към жените масово е, че те са грижовни и... обслужващи. Тези качества обаче се приемат някак за даденост, а не като ценност, за която някой да плати.
  Знам, че не успявам да го обясня добре, затова ще вмъкна още един важен елемент при учителската професия - упражняването й няма ясно дефинирана цел, каквато има при повечето останали професии. Напр. целта на лекаря е да те излекува, на адвоката е да спечели делото, на инженера е да планира и произведе продукт с точно определени качества и т.н. При учителите продуктът е изключително неясно дефиниран. Няма как да бъде иначе, но това дава възможност други характеристики, като феминизирането ("това е женска професия"), да натежат при обществената оценка на дадена професия.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 30. 30 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 444 Неутрално

  В момента масово хората не разбират смисъла и посланието на работата, която упражняват.
  —цитат от коментар 7 на DDR

  Ти пък от къде имаш поглед върху абсолютно всички професии,пък за хората които ги упражняват да не говорим

 31. 31 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Има един по-лесен начин, с който да се справим с феминизацията на професията. Просто трябва да въведем Истанбулската конвенция, джендъра и тогава всичко ще си дойде на мястото.
  Като знам какви директорки има в някои училища, но простете ми, това не са жени!
  Затова трябва да либерализираме пола, да засилим социалния пол и да оставим учителите да си решават сами - днес са жени, утре са мъже, в други ден са някой от другите 36 пола. И проблем няма да има! Ето, дори в статията се вижда! В Германия този проблем не е така ярко изразен в сравнение с държавите, където все още имат влияние ватенките

  Бог да благослови Америка за България!
 32. 32 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 294 Неутрално

  99% от миньорите, заварчиците и строителните работници са мъже!! Очаквам статия по въпроса от Дневник за полово ранообразие и престижност на тези професии. :-)

 33. 33 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Липсата на пари до голяма степен се компенсира с краткото работно време и големите отпуски.
  Освен това - няма проблем да преподаваш за 30 лв на час - толкова плащах за уроците на детето по математика, щото непрекъснато ходеше по състезания - Ойлер-Мойлер, Гаус-Маус, не се учат в училище в 3-4-5-ти клас, а по състезанията даваха такива задачи.

  Проблема е друг - липсата на уважение и УНИЖЕНИЕТО.
  Трябва наистина да ти дават МНОГО, АМА МНОГО пари, за да търпиш съвременните ученици, две-трети от които са лекета.
  Айде - ако само се разсейваха и не внимават - как да е. Но те са нагли - обиждат, заплашват, родителите им са същите.

  Когато стане възможно да изгониш ученик от клас, да го изхвърлиш от училището за обида на учител - тогава ще се промени обстановката и статуса на учител.

  Някой да е чувал болен пациент да псува лекуващ лекар?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 34. 34 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Нормално и очаквано.И вече за младите престижни професии няма,има желани заради съотношението ползи,тежести, рискове,възможности.Другото специфично при учителите е,ча са пред очите на учениците и те имат лични,включително и подсъзнателни впечетления от тежестите и рисковете,както и от удовлетворението от живота на учителите,а това е сериозен приоритет.И нямат проблем да го заявят за разлика от нас,дето ни бяха набутали да казваме разни клишета .Нищо общо със соца,дори по времето,по което бях ученик и като после контактувах с европейски работници ,служители менижмънт останах с впечетлението,че при тях отношението към работата беше в по малка степен утилитарно и меркантилно,но с малко и в посока подобна на модни предпочитания.А и има сериозна разлика между престижна,желана и избрана професия.

 35. 35 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#33] от "г-н Саранди Говедаров":

  Принципно си прав. С едно изключение - "големите отпуски", това е мит. Ваканцията на учениците не води до отпуск на учителя.
  И второ изключение - "краткото работно време". Изобщо не е кратко, почти постоянно е по 8 - 12 часа астрономически часа работа, но това може да го разбере човек, специализирал се в сферата на услугите, в частния сектор. Сериозно, бачкането е много и е съсипващо. Не случайно учителите имат право на ранно пенсиониране (това, че да се възползваш от него е набутване е съвсем друг въпрос)

  Бог да благослови Америка за България!
 36. 36 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Иначе, баси.... В навечерието на 30 годишнината от избухването на демокрацията не ви ли прави нещо впечатление? По времето на дедо ви Тодор даскалите бяха със статус почти като лекарите. Като в Русия. Сега са детегледачки.

  Бог да благослови Америка за България!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Иначе, баси.... В навечерието на 30 годишнината от избухването на демокрацията не ви ли прави нещо впечатление? По времето на дедо ви Тодор даскалите бяха със статус почти като лекарите. Като в Русия. Сега са детегледачки.

  До коментар [#36] от "Günther":

  Именно,
  За най-малкото нещо ни гонеха от час.
  Да те пратят при директора беше ужаст некъф....
  Пошляпваха ни зад врата и с показалката. И си мълчахме.
  Родителите ходеха със свито сърце на родителски срещи, а майка ми се връщаше разплакана след среща на четири очи с някой учител.....
  Всички имахме респект от учителите.

  А, да - и всички циганчета бяха в училищата......

  Може би тогава е било така, защото искаха да ни правят ВСЕСТРАННО РАЗВИТИ ЛИЧНОСТИ.
  Да-да - ЛИЧНОСТИ.

  А сега искат да ни правят доверчиви и наивни ПОТРЕБИТЕЛИ. Тъпи, глупави, необразовани.
  С ниски критерии към управляващи, услуги, качество. Които ниски критерии могат евтино да бъдат задоволявани.
  Умните хора искат симфоничен оркестър или Елтън Джон. Това е скъпо. Матряла се задоволява с Азис, Криско или Веско Маринов.
  Личностите искат здравословни и чисти храни.
  Матряла маа хамбургери и дюнери.
  Личностите искат енциклопедии - а те са скъпи.
  Матряла се задоволява с Даниел Стийл и Пауло Куельо.
  Личностите не позволяват да бъдат мачкани.
  Стадото блее доволно, докато го стрижат.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 39. 39 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 795 Неутрално

  21 век. Цялото обучение отдавна е онлайн, никой нормален не ходи физически в университет...

 40. 40 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 564 Неутрално

  21 век. Цялото обучение отдавна е онлайн, никой нормален не ходи физически в университет...

  До коментар [#39] от "LiberalToTheBones":

  Ъхъм,
  И онлайн ядат кифтета.
  И секса го правят онлайн.
  Онлайна е голяма работа.

  Само дето в Харвард и Кеймбридж май още държат на лекциите, упражненията и курсовите работи.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Да си учител не е само работа, то е призвание. Явно, все по-малко млади хора чувстват, че там е тяхното призвание.

 44. 44 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 712 Любопитно

  Има хиляди учители мъже, само че, те преподават специализирани курсове на хора имащи интерес и плащащи за това. Погледнете какви пари е една сертификация в IT сферата. Има интерес, има и желание, само че се работи с нормални хора. Вашите звезди, винаги прави роми и делегирани бюджети може да си ги поделите. Докато учителят не почне да има авторитет поне като в соца много трудно ще привличате когото и да е. Малко са хората ( освен бг съдиите) които ще са щастливи да им се подиграват неграмотни ромчета, а те да ги избутват защото иначе няма заплата ))))) и нека сме толерантни, какво като е негоамотен и на 12 има 3 деца, що да не е академик примерно, трябва да има равенство) Да живее ЕС и толерантността, неговия пророк

 45. 45 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 712 Весело

  До коментар [#39] от "LiberalToTheBones":

  Аха МИТ и руския и американския вече са продали сградите и цъкат само ютюб. Че кво толкоз това лазери, радиоактивности, колайдери, операции, изследвания, това е само за изкуфели старчета, сичко е онлайн - както в онзи филм - отваряш очи и "аз знам кунгфу" yeah

 46. 46 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#43] от "Роси":

  Има все по-малко мазохисти изпитващи нужда да стават за подигравка на негоамотни отрочета и техните родители. Твърде малко са хората изпитващи радост от факта че са безправна паплач... но все още има

 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#33] от "г-н Саранди Говедаров":

  Стига с тия мантри и клишета.Контакта с хора е основния источник на стрес в работата,началници,подчинени,клиенти,контрагенти,администрация ,дори при оптимална организация и свестни и съвместими хора в организацията.Това,как учениците били псували и унижавали учителите е пресилено оплакване и хейтене по младите.
  И отдавна такова нещо като авторитет и уважение извън установените протоколни правила няма.И учениците се придържат към тях.Или не стъпват в училище,това е друго.Исключения има разбира се,и то от двете страни и те се санкционират.Не можел да изгони ученик за обида и да наложи санкция.То почти никой не може и така и трябва,не може страна в спора да взема решение по него.А емоционалната зависимостта от оценка нужда от признание е ако не патология,то поне проблем,който сериозно влошава удовлетворението от живота и е най сигурния и кратък път към личностни и разстройства и заболявания от тревожно депресивния спектър.

 48. 48 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1270 Весело

  Е за какво да се става учител, след като децата не искат да учат - те искат да не ходят на училище, а да са активисти.
  Периодично се набива в меките глави на подрастващите, че борбата и искането е по-важна от знанието

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 49. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2895 Весело

  [quote#30:"gonz0104"][/quote]

  Постоянно работя с хора,от най-различни професии.От заварчика до професора, какво да се направи, в моят бранш връзката по веригата бизнес - обучение- наука- прости изпълнители е реална и жива.
  А ти се поогледай в ежедневието, масово кой как се отнася към работата си и как чака ду му свърши работният ден ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 50. 50 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 564 Неутрално

  И отдавна такова нещо като авторитет и уважение извън установените протоколни правила няма.И учениците се придържат към тях

  До коментар [#47] от "slonsco":

  Като човек от практиката, винаги много съм се забавлявал с всякакви учени хора, които много подробно и по научному ми обясняват как нещо не може да стане.
  Слушам ги, радвам им се, кимам разбиращо......и накрая ги питам директно......".......а как тогава ето там, това нещо е направено и работи?".

  Та да питам и теб:
  Как, тогава, в Китай, Корея и Япония, учителят е с висок социален статус и децата са възпитани, внимателни и респектирани?
  И преди да почнеш да залиташ към националните особености на азиатците, да те насоча към изводите от доклада, които казват, че учителите се ползват с респект и уважение още в арабските страни, Африка, отчасти Русия? Даже и Финландия Литва.....

  Явно нещо там са по-напред с "установените протоколни правила"?
  Всъщност, точно липсата на строги правила за поведение в класната стая водят до този резултат.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#50] от "г-н Саранди Говедаров":

  До преди 70 год нещата са били и у нас така. Не случайно най-големите "авторитети" в едно село са били Даскала, Попа и Кмета. После става партийния секретар и нещата оттичат.

 52. 52 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Много показателно е, че общественият статут на учителската професия е по-нисък в Европа, отколкото в Азия. Това трябва да бие тревога в политическите среди в Европа - ако нещата не се променят, ясно е на кого принадлежи бъдещето. Жалко за толкова векове култура, но сами сме си виновни.

 53. 53 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#51] от "realguru":


  Преди 70 години навсякъде в Европа е било различно що се отнася до учителската професия. Просто икономическият модел, който изисква бързи резултати от инвестициите, поставя по естествен начин учителската професия в неизгодна позиция.


 54. 54 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 543 Неутрално

  А жените не искат да бъдат водопроводчици.
  Равенството между половете не означава еднаквост. Половете има доста различия помежду си.

 55. 55 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Мъже не трябва да се допускат да работят с деца. Дори само един да е педофил е твърде много. Но сега педофилията е особено модерна.

 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#53] от "iget":

  Ми не е вярно.

  Той един колега горе го е писал. Що в Япония и Южна Корея може? Що там икономическия модел не поставя учителя на долно стъпало. Въпреки че и те са развити колкото Запада и там би трябвало да действат същите икономически модели.

  Причината са съвсем други - даване на права на децата, все едно те са равни с родителите. И отричане на боя като възпитателно средство. :)

  И резултатът е видим. Та крайно време е родителите да спрат да се държат като приятели с децата си, ами като родители.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 312 Весело

  След мъжете, и жените трябва да се откажат от тая професия, та най-накрая децата да си отдъхнат! :)

 59. 59 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#1] от "Илиана":

  Това не е вярно. Добри са им заплатите на учителите във Финландия, но дори директор няма годишна данъчна декларация от 60 000 евро. Обикновено заплатите са им около средната т.е. към 35-38 000 евро годишно, рядко повече. Друго прави тази професия силно желана и доста уважавана във Финландия, нещо което разбойниците управляващи и чалгизираното ни общество отнеха на българския учител и го направиха даскал.

  До коментар [#35] от "Günther":

  Да така е , работният ден е често непосилен, но малко хора го сънават. Същото важи за университетските преподаватели. За подготовката на един час преподаване са нужни поне десет часа работа. В страни, които са дръпнали и са се развили благодарение на образованото си население, трудът на чутеля, преподавателя и учения се цени и уважава, но системата не търпи некадърници и няма мошеници като некои директори на и-тути в БАН или крадливи ректорчета.

 60. 60 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2108 Весело

  До коментар [#38] от "г-н Саранди Говедаров":

  Аха, яко обучаваха през соца, особено накрая в строителни войски, дето ги учеха да говорят български и им даваха занаят, щото преди това в училище нищо не научаваха, ма ходели. А да, и това че навсякъде имаше "работно място за всеки" и не личеше кой колко е научил в училище... Да, точно така. Днес поне няма лицемерието. Пък авторитет дето се крепи на шамарите зад врата, голяма работа беше. А да, и да не забравиш Пондьо, "Наш Пондьо"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#33] от "г-н Саранди Говедаров":
  "Някой да е чувал болен пациент да псува лекуващ лекар?"

  Почти винаги , когато някой се опита да излекува едно болно общество чрез оздравителни реформи , той не само бива псуван , но може да му се случат и по-лоши работи.

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#4] от "putinxujlo":

  Потресаващо. Но отзвуците под клиповете също са многозначителни като оценка на руското общество и състоянието на Русия:

  Поколение РАБов‼
  православный талибан
  деградация полным ходом
  инквизицию ещё осталось сделать .
  "Спасение душевное"! По-моему, этих уже ничто не спасёт.
  Совсем с ума сошли!
  какой ужас....средневековье
  Страшно, очень страшно, за поколение будущее.
  Всё глубже во мрак средневековья…
  Зря только детей затваривают. Мракобесы.
  Омерзительно.
  страшно становиться

  и так дале..

 63. 63 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Мъж в учителски колектив в българско училище е все едно наблюдател на бой между кокошки. Той каже нещо конструктивно с логични аргументи, те се нахвърлят срещу него със заучените фрази.
  —цитат от коментар 23 на irobot  Прав! Прав! Идея си нямаш колко си прав.... И 10 плюса са малко. 50 кокош....колежки....са ми....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 64. 64 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Гневно

  До коментар [#43] от "Роси":Има все по-малко мазохисти изпитващи нужда да стават за подигравка на негоамотни отрочета и техните родители. Твърде малко са хората изпитващи радост от факта че са безправна паплач... но все още има
  —цитат от коментар 46 на ceci_


  Има все по-малко мазохисти изпитващи нужда да стават за подигравка на ....негоамотни .....отрочета и техните родители...... до тук - добре....

  Твърде малко са хората изпитващи радост от факта че са безправна паплач..... може ли по-полека с ПАПЛАЧ, А?????
  Заради подобно отношение младите бягат от учителството, до 2-3 години ще търсите каквито и да са преподаватели, но дали ще има...?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 65. 65 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#33] от "г-н Саранди Говедаров":

  "Някой да е чувал болен пациент да псува лекуващ лекар?"

  Аз съм чувала. Даже ги бият. Е не точно пациентите, но роднините им от една специфична етническа група.

 66. 66 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аз пш
  До коментар [#44] от "ceci_":

  Това е вярно. Аз платих 9000 лева за едни лекции по хирургия.

  If you are going through hell... Keep going!
 67. 67 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  Да, немската дума "Beruf' всъщност означава призвание.

 68. 68 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":

  Много добре е работела дори.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Е какво лошо има в това, че професията била феминизирана? Колкото по-малък е човек, толкова повече търси "майка си". Остава да въведат квоти при акушерството! Във висшето образование нещата не са феминизирани, повечето професори са мъже. И какво от това?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK