Как Германия разочарова черногледците

Как Германия разочарова черногледците

© ReutersМнозина явно горят от нетърпение да оплачат германската икономика. "Свличаме се в пропастта", "Германия е в рецесия", тръбят от различни места. Да, лошите новини се продават по-добре, но истината е друга, пише Хенрик Бьоме в коментар за "Дойче веле".


В четвъртък (14.11.) - точно в осем часа сутринта - Германия официално ще влезе в рецесия. Защо ли? Точно в този ден и час ще се появят новите статистически данни за икономическия растеж през третото тримесечие на годината. И ако съдим по онова, което вече знаем, пред тях ще стои знакът минус. Тъй като и след второто тримесечие имаше минус, значи Германия явно вече е в рецесия. "Най-сетне!", ще кажат някои черногледци: "Какво ви казвахме през цялото време! Свличаме се в пропастта..." Такива приказки не са рядкост. Истината обаче е друга.


Несигурност има навсякъде


Първо, в случая става дума за т.нар. техническа рецесия, при това - незначителна. Тя се появява само защото някой някога е измъдрил това правило за двете поредни тримесечия. Второ, повечето експерти са единодушни, че положението няма да се влоши сериозно, нито пък - дълготрайно. Защото в края на годината германската икономика все пак ще отбележи прираст, дори и да е само с половин процент.
Не ме разбирайте погрешно - много фирми изживяват понастоящем критичен период. Търговските войни, не само между американците и китайците, им създават затруднения. Също и безкрайно точещият се Брекзит. Всичко това спъва световната икономика.


Германските машиностроители ясно го усещат по намаляващите поръчки, химическата индустрия - също. Автомобилостроенето и доставчиците на автомобилни части се намират в период на невероятно преустройство - най-голямото, откакто се произвеждат автомобили. Автомобилостроене, машиностроене, химическа индустрия – и трите най-големи клона на германската индустрия не вървят особено добре, а това несъмнено оставя следи.


Надеждни ли са моделите, с които се прогнозира?


Но има и друго: изглежда, че несигурността, която е овладяла доста фирми, постепенно се пренася върху наблюдателите, които са длъжни да правят някакви прогнози за бъдещето. И явно им се струва, че изобщо нищо вече не е наред. Само защото светът междувременно е станал много по-сложен, а редица методи за прогнозиране са правени още преди десетилетия.


Дигиталната революция не е взета предвид в нито един модел за изчисления. Затова се стига и до изненади: през август например се оказа, че индустриалната продукция се е увеличила, макар прогнозите да предвиждаха точно обратното - намаляване. Същите тези анализатори тогава побързаха да уверят, че това е само временен ефект, още през септември отрицателните симптоми щели отново да доминират.


Така ли беше наистина? Нищо подобно. Оказа се, че през септември индустрията ни е изненадала с плюс. Говори се дори, че тя отново е стъпила на солиден фундамент. Затова, а и поради стабилизирането на други ключови индикатори за конюнктурата, наблюдателите напоследък смятат, че най-голямата икономика в Европа още в края на годината отново ще поеме курс към растеж. Лоша вест за всички, които се надяваха на срив в германската икономика.


След дълъг растеж идва време на "охлаждане"


Често се забравя обаче, че Германия преживя цяло десетилетие на неспирен растеж. Много фирми изобщо не бяха в състояние да поемат нови поръчки, защото работеха на предела на възможностите си и не разполагаха с никакви свободни капацитети. Често изтъкваният недостиг на квалифицирани работници също беше израз на огромното вътрешно търсене. Доскоро имаше и опасност от сериозно прегряване на икономиката, с всички отрицателни последици от това - като например драстично растящи цени. В този смисъл много фирми имаха нужда от "охлаждане".


Да не забравяме и това, че говорим за цикличното развитие на конюнктурата, което включва периоди на подем, но и на спад. Разбира се, всичко това не помага на автомобилостроителя, произвеждал доскоро скоростни кутии за "Даймлер" или VW, които вече не търсят големи количества от тях, защото се преориентират към електромобили. Предизвикателството, пред което са изправени фирмите, е да успеят да се нагодят към всички промени. Но това всъщност винаги е било така. Без тази способност, с която се отличават особено малките и средните германски предприятия, икономиката на Германия днес нямаше да е онова, което е: един глобален играч.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 443 Неутрално

  За какво прегряване говорите, при положение, е ръстът на икономиката се движеше около 1%?

 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Четвърта икономика в света....такава икономика след военните пепелища се прави от умни хора ,способни да се справят с всяко предизвикателство......не ги мислете

 3. 3 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#1] от "a4kataaa":

  За нужното преструктуриране на основните производства. Е, Германия е свястна държава, ще се справи доста добре. Иска малко време.

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3968 Любопитно

  Ха Германия се изправи след войната,не загуби и през петролната криза от 1973,откупи ГДР ...та сега ли ще се огъне?Нека смешниците чакащи краха на немската икономика да спрат да четат нарязаният вестник "Правда" на пирона във външният ке.....Ф!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 5. 5 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":

  "такава икономика след военните пепелища се прави от умни хора"

  Източногерманците точно след военните пепелища са били ТОЧНО СЪЩИТЕ хора :)

  Западногерманците са калитарчета които са имали късмета да са в зоната на първостепенен стратегически интерес на Щатите тогава. Факт е че след падането на стената когато те трябваше да вдигнат източняците както навремето Щатите тях НЕ успяха

  Use your Illusion
 6. 6 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 737 Любопитно

  Авторът признава, че Германия навлиза в рецесия, но така и не разбрах от какво точно са разочаровани "черногледците"...

  Подобен "журналистически" "анализ" ми прилича малко на кратка успокоителна сводка от щаба на Наполеон на следващия ден след Ватерло: "Ние затънахме, ама то е хлъзгаво навсякъде..."

 7. 7 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Значи, статии като тази за пореден път ме убеждават в липсата на каквато и да е достойнство в журналистическата "професия". Нещо повече - за пореден път се убеждавам, че спусната ли е агендата от редакторския кръг, журналята - вари го, печи го от девет дерета вода ще носят, само и само да изпълнят повелята на кукловодите над тях.
  Ей го сега - в случая, щом е редно да замажат макар и леката стагнация в немската икономика, почват дефиницията на "рецесия" да дискредитират, цитирам: "техническа рецесия, при това - незначителна. Тя се появява само защото някой някога е измъдрил това правило за двете поредни тримесечия". Окаже ли се, че тенденцията е трайна, от сега подготвят мат'ряла, че видиш ли, моделите не били надежни...
  Не стигне ли това като аргументация, започват да изричат истини (като в примера за цикличността), които иначе про време на последната рецесия тъй удобно премълчаваха.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 8. 8 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Общо взето, жалки пропагандни материалчета като горното за пореден път ме убеждават, че моралността на професията "журналист" често граничи с тази на професията на проститутката. Само дето не продават тялото си за пари, а съвестта и душата...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 9. 9 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#5] от "Saint of Me":


  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":"такава икономика след военните пепелища се прави от умни хора"Източногерманците точно след военните пепелища са били ТОЧНО СЪЩИТЕ хора :)Западногерманците са калитарчета които са имали късмета да са в зоната на първостепенен стратегически интерес на Щатите тогава. Факт е че след падането на стената когато те трябваше да вдигнат източняците както навремето Щатите тях НЕ успяха
  —цитат от коментар 5 на Saint of Me


  А знаещ ли , че за Трабана СИВ е отпуснал на тогавашното ГДР само 1 , ЕДИН лагер !!!!!! да.... и те въпреки всичко направиха нещо от картон, което пърпореше и им вършеше работа 40 години .....та същите германци , но стиснати за гърлото от Диваци !

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  "Затова се стига и до изненади: през август например се оказа, че индустриалната продукция се е увеличила, макар прогнозите да предвиждаха точно обратното - намаляване. Същите тези анализатори тогава побързаха да уверят, че това е само временен ефект, още през септември отрицателните симптоми щели отново да доминират.

  Така ли беше наистина? Нищо подобно. Оказа се, че през септември индустрията ни е изненадала с плюс."

  Прогнозите не работят. Или работят точно толкова колкото тотото. Интересно след като не работят обаче, що продължават да се дават и хората продължават да им вярват. :)

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  Германия не ни е проблем. Водачите ни са нашия проблем.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  Германия не ни е проблем. Водачите ни са нашия проблем.
  —цитат от коментар 11 на penetrating


  Водачите навсякъде са проблем. :)

  Проблемът е, че хората искат да сменят старите водачи с нови, а не просто да разкарат водачите и да се вземат да се оправят сами. :)

 13. 13 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#9] от "KRAFTWERK":

  Съгласен съм но след обединението и досега западняците не се справят да помагат на източняците така както Щатите помогнаха на тях и късметлийскатата Корея и Япония.

  Та доста се митологизират качествата на западните германци и се неглижира историческия късмет и решаващата помощ от Щатите

  Use your Illusion
 14. 14 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Какъв цирк точно български журналисти да "оплакват" не коя да е , а немската икономика винаги давала пример на света как се прави индустрия във всички браншове !
  И то ние сме се "загрижили" за тях дето сме най-слабите икономически и бедни в ЕС и кретаме само от дотации от различни фондове без които отдавна да сме пълен фалит ! И това ако не е безочие ! ! !

 15. 15 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#7] от "trial_jezz":

  А ако такова нещо се случи в Щатите ще разчекнат Тръмп как е СРИНАЛ икономиката :)

  Use your Illusion
 16. 16 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 536 Весело

  Какъв цирк точно български журналисти да "оплакват" не коя да е , а немската икономика винаги давала пример на света как се прави индустрия във всички браншове ! И то ние сме се "загрижили" за тях дето сме най-слабите икономически и бедни в ЕС и кретаме само от дотации от различни фондове без които отдавна да сме пълен фалит ! И това ако не е безочие ! ! !
  —цитат от коментар 14 на deutscher._


  Споко, споко - дописката идва от "централата". "Наш'те" само препечатват...

  "Хенрик Бьоме, Дойче веле"

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 17. 17 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Да , статията е от немец в Deusche Welle , но съм сигурен че заслугата за публикуването в Дневник има един или няколко български сътрудници на немската популярна медия ! !

 18. 18 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#7] от "trial_jezz":А ако такова нещо се случи в Щатите ще разчекнат Тръмп как е СРИНАЛ икономиката :)
  —цитат от коментар 15 на Saint of Me


  Нали се сещаш, че ако се бяха съюзили т.нар. "популисти" с някоя от малкото дясноцентристки регионални партии като CSU по австрийски модел, досега щяха да са оревали света и да налагат и пишат диаметрално противоположни мнения през PR-материалчетата си с претенция за журналистика.

  Журналистика, мило ми дневниче е да пишеш за онова, което определени групи хора не желаят да види бял свят. Както сочи Оруел, всичко останало е пропаганда!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 19. 19 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 471 Весело

  Та доста се митологизират качествата на западните германци и се неглижира историческия късмет и решаващата помощ от Щатите
  —цитат от коментар 13 на Saint of Me


  Само 100-тина нобелови лауреати имат, нищо не е! :) Опенхаймер и Браун също са германци. Да не се окаже, че Щатите са това което са благодарение на германците накрая! :)

 20. 20 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 737 Весело

  Да обобщим значи: Гърция 8 години в рецесия и загуби една четвърт от икономиката си, ма гърците били велика нация не си оставяли магарето в реката щели да се оправят. Русия две години подред в рецесия рублата си загуби наполовина стойността (междувременно и доста повече), масово обедняване - но Русия си го местела от единя крачол в другия и цъфтяла щото си била върнала/взела Крим.
  Германия има едно тримесечие -0.1% спад и се спекулира, че още едно тримесечие можело да повторят резултата и разбирачите вече философстват как икономиката им отивала в канала. Смях :D

  П.П. А иначе някой който е прочел някога нещо на тема икономика не е зле да спомене, че има такова нещо като икономически цикли...

 21. 21 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 737 Любопитно

  Значи, статии като тази за пореден път ме убеждават в липсата на каквато и да е достойнство в журналистическата "професия". Нещо повече - за пореден път се убеждавам, че спусната ли е агендата от редакторския кръг, журналята - вари го, печи го от девет дерета вода ще носят, само и само да изпълнят повелята на кукловодите над тях.Ей го сега - в случая, щом е редно да замажат макар и леката стагнация в немската икономика, почват дефиницията на "рецесия" да дискредитират, цитирам: "техническа рецесия, при това - незначителна.
  —цитат от коментар 7 на trial_jezz


  Ти остави журналистиката, а ми обясни с числа кое е по-незначително свиване от -0.1%?

 22. 22 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#19] от "L Glassman":

  Ами успели са в Щатите и в пазена и развивана пак от Щатите ФРГ, имало е и германци в СССР след ВСВ ама им е била къса клечката.

  Западна Германия е имала ПЪЛЕН КОМФОРТ благодарение на железните военни гаранции на Щатите за половин век, нещо което самите Щати НЕ са имали щото тях никой не ги е пазил докато си развиват спокич с щедрите инвестиции индустрия и наука и некъв мек соц та да не мрънкат широките маси.

  Та водещата роля е на Щатите, имат три такива попадения абсолютно неоспорими, Западна Германия няма НИТО ЕДНО при положение че е топ ЕС икономика и дори брачедите източняци ОЩЕ не може да ги извади.

  Късметлии, а че от осемдесе милиона имало гении и при подходящи условия изгряват - здрасти, кажи още нещо толкова ново :)

  Use your Illusion
 23. 23 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 737 Любопитно

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":"такава икономика след военните пепелища се прави от умни хора"Източногерманците точно след военните пепелища са били ТОЧНО СЪЩИТЕ хора :)Западногерманците са калитарчета които са имали късмета да са в зоната на първостепенен стратегически интерес на Щатите тогава. Факт е че след падането на стената когато те трябваше да вдигнат източняците както навремето Щатите тях НЕ успяха
  —цитат от коментар 5 на Saint of Me


  Абе влиянието на Щатите след войната и помоща са си от голямо значение, но не е само до това... Защото например Британя също беше от стратегически интерес на щатите и от плана Маршал получуха далеч повече пари отколкото германците, и по всички други лини бяха в пъти повече дундуркани, но въпреки това следвоенното икономическо чудо в голяма степен им се размина и от края на войната та докато Тачер не ги реформира си бяха болния човек на Европа. Та не е само до чужда помощ - трябва и помощта да се използва умно и по предназначение.

 24. 24 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#23] от "antikommunist":

  Англичаните поддържат и развиват работеща армия и са ходили на райкина си да се пердашат. Това са скъпи начинания. ФРГ е имала пълен комфорт в това отношение, всички кинти и жива сила са наливани за индустрията, наука и соц та да са сравнително доволни дори най-обикновените чиляци.

  Израел например за разлика от ФРГ съвсем не са имали тоя комфорт обаче хем пердашат сички околовръст и поддържат яка армия и сили за сигурнист хем си развиват наука, индустрия и технологии, като ще се дава пример са много по-подходящи от саксиените след всв западногерманци

  Use your Illusion
 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Аре, Илон Мъск току що съобщи, че новата гига-фабрика на Тесла, Гига 4 ще е в Германия, край летището на Берлин.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#13] от "Saint of Me":

  САЩ са помагали на всички в западна Европа (дори и на изтока са предложили, но са получили отказ по политически причини). Германия не е първата страна получила помощ, нито е получила пропорционално най-много.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 27. 27 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#24] от "Saint of Me":

  Израел например за разлика от ФРГ съвсем не са имали тоя комфорт обаче хем пердашат сички околовръст и поддържат яка армия и сили за сигурнист хем си развиват наука, индустрия и технологии
  —цитат от коментар 24 на Saint of Me


  Хем американският данъкоплатец директно им плаща, за да могат да пердашат "сички". Не, че постиженията на Израел не са влечатляващи. Започнали са с един кибуци (ТКЗС-та)

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 28. 28 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#19] от "L Glassman":

  щатите са наистина това което са благодарение на германците ,политичкултура и традиции идват от англия но без германската имиграция не биха били това което са(целият среден запад е усвоен ,упитомен основно от вълната германски заселници през 19 век,градове като минеаполис,индианаполис,сейнт луис кансас сити са германски по история.над 50 милиона американци декларират някакъв германски произход(имали са обаче само 2 президента -айзенхауер и сега тръмп)Отделен въпрос е голямото отвличане на мозъци и технологии след войната.

 29. 29 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Какво значи " черногледци "?

  Щом не харесваме Меркелистка Германия , значи сме черногледци?!

  Истината, която Дойче Веле спестява е, че за десетилетие политиката на Меркел вкара Германия в рецесия.
  А рецесията се усеща най- добре от самите германци, не от Дойче Веле.

  Меркел каза: " Можем да се справим!" , но излъга.
  Оказа се, че германската държава се задъхва от разходите по мигрантския социал, Полицията не може да овладее престъпността, на много места хората започнаха да се самозащитават, наемите скочиха, животът поскъпна и т.н.

  Всичко е свързано в една икономика и накрая се стигна до отрицателен растеж.

  Да не забравяме, че това е още от миналата година, но статистиката играеше с данните , само и само да не обяви официална рецесия.

  Германия е в рецесия от миналата година !

  Впрочем, германците взеха да се усещат... май, като гледам какво силно движение се заражда против плановете на Меркел за зелена енергия, милиони зарядни станции и прочие затоплизми.

 30. 30 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 641 Неутрално

  само да не ровят много-много в Deutschebank, че тогава ще почне забавното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK