След фалстарта: Последен шанс за Фон дер Лайен да встъпи в длъжност почти навреме

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенПредседателят на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен има последен шанс да встъпи в длъжност с не чак толкова голямо закъснение. Причината - днес са изслушванията в Европейския парламент на тримата нови кандидати за еврокомисари - на Румъния, Унгария и Франция.


Фон дер Лайен трябваше да е встъпила в длъжност още в началото на ноември, но серия от провали на нейни кандидати доведе до забавяне. Ситуацията се усложни още повече от вътрешно-политическите проблеми на Румъния, където предишното правителство на социалдемократите падна при вот на недоверие и беше сменено от ново, водено от доскорошната центристка опозиция.


Одобрението на европарламента е задължително, за да може новата ЕК да встъпи в длъжност.
Как се стигна дотук?


Румъния - кандидат от петия опит


Първият кандидат на Румъния беше Рована Плумб - евродепутат, за която беше определено портфолио "Транспорт" в бъдещата Европейска комисия. Тя не стигна до етапа на изслушванията пред ресорната комисия в Европейския парламент. Причината - правната комисия в ЕП обяви, че има проблем с декларацията ѝ за имуществено състояние и конфликт на интереси.


Последваха още две неуспешни номинации. Бившият евродепутат Дан Ника и държавният секретар по европейските въпроси Габриела Чиот не бяха приети от от Фон дер Лайен.


Ситуацията се заплете заради свалянето на правителството в Букурещ през октомври. То беше предложило бившия евродепутат Виктор Негреску за еврокомисар, но без одобрението на президента Клаус Йоханис. Еврокомисията не прие и тази номинация.


Така се стигна до издигането на двама кандидати - евродепутатите Адина-Йоана Вълян и Зигфрид Мурешан. Първоначално се появи информация, че Мурешан ще е петото предложение на Румъния за член на комисията на Урсула фон дер Лайен. Социалдемократите в Европейския парламент обаче предупредиха, че предпочитат жена за кандидат.


Адина-Йоана Вълян (вляво)

© European parliament (audiovisual service)

Адина-Йоана Вълян (вляво)


По време на процеса по утвърждаването й Фон дер Лайен обеща баланс между половете в новата еврокомисия. Постигането му обаче стана по-трудно, след като европарламентът отхвърли трима кандидати, сред които две жени.


Франция - огромно портфолио и съмнителни кандидати


Вторият и настоящ кандидат за еврокомисар на френския президент Еманюел Макрон е бившият главен изпълнителен директор на технологичната компанията "Атос" Тиери Бретон.


Номинацията му дойде след отхвърлянето на предишния кандидат Силви Гулар, която стигна до етапа на изслушванията в европарламента, но бе блокирана там по етични причини. Това всъщност беше второто изслушване на Гулар, която така и не успя успя да отговори убедително на въпросите, свързани с използването на асистент от Европейския парламент за вътрешнополитически дейности, доходоносната ѝ работа за американски тинк-танк и размера на предвиденото за нея портфолио.


Макрон реагира, като обяви, че "политическа игра" е довела до отхвърлянето на кандидата на Париж. Появиха се твърдения, че слабостите на Гулар са били изкарани наяве, защото евродепутатите вече бяха отхвърлили кандидатите на дясноцентристите (от Унгария) и на социалистите (от Румъния) и двете най-големи групи в европарламента търсеха слабите места в нейната либерална група. Някои в парламента намекнаха, че става въпрос за "отмъщение заради Вебер", защото Макрон попречи на надеждите на Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия в ЕП, да оглави еврокомисията.


Не липсват въпроси и около сегашния кандидат Тиери Бретон, за когото е запазено мащабното френско портфолио, включващо вътрешен пазар, отбрана, Космос и дигитални въпроси. Той продаде всичките си дялове в дружества и напусна управлението на всички организации, с които досега е бил свързан, за да няма никакви опасения сред евродепутатите, които предстои да го изслушват.


Тиери Бретон

© Associated Press

Тиери Бретон


Въпреки това социалистите и демократите в Европейския парламент изразиха мнение, че Бретон дава повод за съмнения. Според тях е било необходимо Бретон да отговори къде са парите, получени от продажбата на дялове, както и по какъв начин смята да избегне конфликт на интереси занапред. Социалистите обвиниха своите колеги от Европейската народна партия и от групата "Обнови Европа" за това, че Бретон е допуснат напред в процедурата, без да е изчистил докрай всички съмнения.


Групата на Зелените изрази съжаление, че Бретон не е внесъл предварително повече яснота по въпросите, поставени от социалистите.


Унгария и "бруталната несправедливост"


Първият кандидат за еврокомисар на Унгария Ласло Трочани с ресор разширяване на ЕС и отношение със съседните държави не беше допуснат до изслушвания и подобно на Плумб беше спрян от правната комисия на ЕП.


Трочани веднага определи случилото се като "брутална несправедливост" и "очевидно и умишлено нарушение на законовите правила и на процедурата" и недвусмислено обвини Европейския парламент, че действа като в тоталитарните времена преди 1989 г.


Трочани е бивш министър на правосъдието и приближен на премиера Виктор Орбан, който от дълго време е в конфликт с Европейската комисия заради обвиненията ѝ за потъпкване на демократичните принципи в страната.


Новият кандидат на Унгария е Оливер Вархей, дипломатическият ѝ представител в ЕС. Вархей е добре познат в Брюксел и работи във външното министерство на Унгария от средата на 90-те години. Той ръководи мисията в ЕС първо докато страната бе кандидат, а след това и като член на съюза.


Оливер Вархей и Виктор Орбан

© Twitter/ Oliver Varhelyi

Оливер Вархей и Виктор Орбан


По образование е юрист и е работил в министерството на правосъдието в Унгария, както и в Генералния директорат за вътрешен пазар и услуги на Европейската комисия и в частност по въпросите на правата за собственост в индустриални сектор. Смятан е за много лоялен на Виктор Орбан и настойчив защитник на позициите на правителството му при заседанията на ниво посланици.


Какво следва?


Всяко изслушване днес ще продължи три часа по схемата, прилагана досега: след 15-минутно встъпително изказване на всеки от кандидатите ще се пристъпи към въпросите на евродепутатите към кандидата. Въпросите са 25 (всеки в рамките на 1 минута), като могат да бъдат задавани и уточняващи въпроси.


Веднага след изслушването председателят на съответната комисия и координаторите на политическите групи в комисията ще направят оценка на представянето на кандидата, след което на 14 ноември вечерта съветът на председателите на комисии ще направи обща оценка на изслушванията и ще предаде своите заключения на Председателския съвет на ЕП.


На своето заседание на 21 ноември Председателският съвет ще направи окончателна оценка и ще вземе решение дали да обяви процедурата на изслушванията за приключена.


Новата комисия трябва да бъде одобрена от Европейския парламент с обикновено мнозинство от гласувалите евродепутати по време на пленарно заседание. Гласуването трябва да се проведе на 27 ноември.


Британският въпрос


Риск от допълнително забавяне на встъпването в длъжност на новата ЕК създава и въпросът около британския кандидат за еврокомисар. Британският посланик в ЕС Тим Бароу съобщи в писмо до Европейската комисия, че Лондон няма да номинира кандидат за еврокомисар преди изборите на 12 декември.


Лидерите на ЕС многократно настояха Великобритания да избере кандидат и това беше едно от условията, за да се съгласят с отсрочка на Брекзит до 31 януари 2020 г. Но според официалните насоки за избори на канцеларията на премиера на Обединеното кралство правителството не може да предлага кандидати за високопоставени международни позиции, включително и за европейски институции, в период на избори.


Британското решение да не бъде предложен кандидат преди изборите, въпреки многократни молби от страна на Брюксел, поставя пред Европейската комисия сложен правен проблем и създава риск за ново закъснение (повече четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK