Българите са получили от работещи в чужбина емигранти рекордните над милиард евро

Българите са получили от работещи в чужбина емигранти рекордните над милиард евро

© Надежда Чипева, КапиталНад 1 млрд. евро са влезли в България през 2018 година: толкова са парите, изпратени от българи, работещи в чужбина. Те са най-големият чуждестранен инвеститор в страната, пише "Дойче веле".


Близо 1.176 млрд. евро са средствата, които българите в чужбина са изпратили към родината си през 2018 година. Това показват данните на Евростат, публикувани на 12 ноември. Така емигрантите остават най-големият чуждестранен инвеститор в България, а за първи път преводите, направени от тях, надхвърлят един милиард евро. Това на включва сумите, които се донасят в брой от прибиращите се в България.


Около 833 милиона от парите, изпратени към България, са с произход от държава - членка на ЕС, а останалите 343 милиона - от държави извън съюза. Сред тях са Съединените щати, Канада и Турция, в които има големи български общности.
Данните показват още, че от България към ЕС са направени трансфери за 7 млн. евро, а към страни извън блока българите са пратили 14 млн. евро, т.е. общо 21 млн. евро.


Най-много пари в Европейския съюз се "изнасят" от Франция - над 11 млрд. евро, но близо 9 млрд. от тях са към страни, които не са част от ЕС. Над 2.5 млрд. евро превеждат живеещите във Франция към държави в ЕС, а 2.47 млрд. евро към държавите членки са с произход от Германия.


Българите в чужбина продължават да изпращат много пари, но не колкото португалците


България всъщност не е най-големият получател на частни парични преводи. Най-често те се изпращат от работещите в чужбина българи на техни близки и роднини.


Само шест държави от ЕС изпреварват България по получени лични парични преводи през 2018 г. – Потругалия с 3.6 млрд. евро (за нея специално се отбелязва, че става дума за парични преводи само от работници), Румъния и Полша с по 2.9 млрд. евро, Великобритания с 2.2 млрд. евро, Италия с 1.9 млрд. евро и Хърватия с 1.7 млрд. евро. България е страната, от която е излязла най-малката сума под формата на лични трансфери. На второ място е Словения с три пъти повече – 61 млн. евро, отбелязва EurActiv България.


По данни на Евростат към 2018 година над една пета (21.6%) от населението на Румъния в трудоспособна възраст, т.е. между 20 и 64 години, живее извън страната. Те са следвани от хърватите (15.4%), литовците (14.5%), португалците (13.6%) и българите (13.3%). Португалия и Ирландия са единствените държави в Западна Европа, които попадат в топ 10 по този показател, но сред 10-те само в Ирландия се отчита намаляване на процента емигранти през последното десетилетие.


През първите четири месеца на тази година 27 хил. ирландци са се завърнали обратно. По данни на Централния статистически офис на Ирландия през 2018 година безработицата в островната държава е паднала под 5% за първи път от финансовата криза насам. Минималната заплата пък е нараснала от 1461 евро през 2015 година до 1656 евро през 2019-а.


Заплатите - основен стимул за емиграция в Европа


Последиците от финансовата криза са основният двигател на емиграцията от Португалия в последното десетилетие. В периода 2011 - 2015 година 600 хил. португалци са напуснали страната. Според данните на Евростат португалската диаспора е изпратила най-много пари към родината си - доказателство, че страната е изгубила много висококвалифицирани кадри, способни да получават високи заплати.


Затова и едно от основните обещания на Социалистическата партия на Антониу Коща, която пое властта в Португалия през 2015 година, беше да върне възможно най-много от емигриралите. В основата на тази политика е "Програмата за завръщане" (Programa Regressar). От нея могат да се възползват всички португалци, напуснали страната преди декември 2015 година, които подпишат постоянен трудов договор на територията на Португалия. Те получават първоначален финансов стимул от 2614 евро, 50% намаление на данъка върху общия доход в първите пет години и покриване на разходите по преместването - до 3886 евро.


Въпреки че в последните години БВП на Португалия бележи растеж, заплатите продължават да са в пъти по-ниски от останалите държави в Западна Европа. Това демотивира голяма част от емигриралите да обмислят връщане обратно, тъй като тези финансови бонуси не могат да компенсират сериозната разлика в доходите. През юли достъпът до Programa Regressar беше улеснен, но едва 71 души са се възползвали от нея в следващите два месеца. От 2015 година насам още 260 хил. португалци са избрали да емигрират.

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  В ЕС няма “български емигранти”, има българи, работещи в други държави от Съюза.

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Все тая, заяждаш се за несъщетвени неща:
  За България се Емигранти, за приемащата страна-Имигранти.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Българите-роднини, да бъдем по-точни.

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Много важно ,само вдигат цените на услугите и на имотите тук .

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Любопитно

  А колко са изпратили в чужбина ?

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Любопитно

  А ромете колко са получили от работещи в чужбина ?

  [email protected]
 7. 7 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#2] от "ohg30520577":

  Баси, колко хора не знаят, какво значи на български емигрант и имигрант:-)
  И после се чудим, че Тиквата е министър-председател:-)
  80%-Иво Христов, и.тн. , и.т.н........

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Това показва защо ГЕРБ гледат да изгонят кадърното през терминал 2, а калинките им остават тук. Реално сумата е доста по-голяма защото българина си обича кеша.

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Това показва защо ГЕРБ гледат да изгонят кадърното през терминал 2, а калинките им остават тук. Реално сумата е доста по-голяма защото българина си обича кеша.
  —цитат от коментар 8 на telqk


  Taka e! До 10 000 евро се вкарват свободно, без да ги обявяваш.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Безсмислена статистика :)

  Но някои хора трябва да си оправдаят заплатите.

 11. 11 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Весело

  "Каква ли щеше да е България без техните пари?"

  Хайде да сметнем- това е 1 % от БВП. Горе долу колкото гласовете на умнокрасавците на парламентарни избори.
  България да е усетила, че този 1 % електорат е отишъл на вятъра? Така и с въпросни 1 % от чужбина- да са живи и здрави тези, които ще използват тези пари и тези, които смятат за свой дълг да помагат по този начин.
  Но България като държава няма отношение към това- никой не смята това за инвестиция, парите са за частно ползване и не влияят на икономиката.
  Която расте с 3.7 %, между другото!
  ПС Май че някой пак удари с пръст в небето!

 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "Каква ли щеше да е България без техните пари?"Хайде да сметнем- това е 1 % от БВП. Горе долу колкото гласовете на умнокрасавците на парламентарни избори.България да е усетила, че този 1 % електорат е отишъл на вятъра? Така и с въпросни 1 % от чужбина- да са живи и здрави тези, които ще използват тези пари и тези, които смятат за свой дълг да помагат по този начин.Но България като държава няма отношение към това- никой не смята това за инвестиция, парите са за частно ползване и не влияят на икономиката. Която расте с 3.7 %, между другото!ПС Май че някой пак удари с пръст в небето!
  —цитат от коментар 11 на Дон Кихот


  Естествено, че влияят върху икономиката.

 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дон Кихот":
  Прав сте - баце не се интересува, но гледа да плати данък освабаждение!

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дон Кихот":

  БВП не е правилният измерител, а сумата от всички заплати / доходи в страната.

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#2] от "ohg30520577":

  Да си виждал в ДВ статия за “немските емигранти във Великобритания или Франция - най-големият инвеститор” примерно?

  “Акцентите в статията са на редакцията”, няма как....

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":

  виждал съм- във FAZ, например:-)

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Колониите като BG взимат стотици милиарди от данъкоплатците си за храна, здравеопазване и образование на човешки ресурс които по-късно ще връща по 1.176 млрд. евро за да могат бабите да си купуват магнитни наколенници и банани от обсадните корпорации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Статистиката е невярна. Когато работех в чужбина преди години при всяко идване донасях в България на моите родители и моето семейство по 3-4 000 долара.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 19. 19 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Статистиката е невярна. Когато работех в чужбина преди години при всяко идване донасях в България на моите родители и моето семейство по 3-4 000 долара.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":виждал съм- във FAZ, например:-)
  —цитат от коментар 16 на ohg30520577


  Може ли линк, любопитен съм дали точно така е формулирана.

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Весело

  До коментар [#2] от "ohg30520577":Баси, колко хора не знаят, какво значи на български емигрант и имигрант:-)И после се чудим, че Тиквата е министър-председател:-)80%-Иво Христов, и.тн. , и.т.н........
  —цитат от коментар 7 на ohg30520577


  Знаете ли докторите как наричат такива като вас, дето водите диалози със себе си?

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ми аз съм българка, с работещ син в чужбина и не съм получила едно евро! Парите му пак са тук, но си ги инвестира за себе си! Целта на такива внушения е да ни изкара просяци! Не, не сме!

 23. 23 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Не разбирам защо този транфвер на средства бива наричан 'чуждестранна инвестиция'.
  Отделно процентно той непрекъснато намалява спрямо инввестициите и БВП.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 24. 24 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Не разбирам защо този транфвер на средства бива наричан 'чуждестранна инвестиция'.
  Отделно процентно той непрекъснато намалява спрямо инввестициите и БВП.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 25. 25 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Не разбирам защо този транфвер на средства бива наричан 'чуждестранна инвестиция'.
  Отделно процентно той непрекъснато намалява спрямо инввестициите и БВП.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 26. 26 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#21] от "pag":

  Знаем- наричат ги:
  pag.

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  Сънародниците ни, заминали на странство си остават най - големия " инвеститор" у нас, защото продължават да мислят за своите роднини как свързват двата края най - вече ! Дано и те един ден да се върнат по родните си места и да помогнат за съвременното изграждане на родината си като страна - член на ЕС !

 28. 28 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#20] от "pag":

  www.namerisam.com

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#23] от "zz_s":
  Защото други няма, а тия които са инвестирали не им разрешават да си тръгнат!

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Завист? 🤣😂

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4692 Любопитно

  До коментар [#11] от "Дон Кихот":

  "Не влияят на икономиката." Това сериозно ли го мислите? Дори и да са само за потребление, тези пари влияят на икономиката! Или потреблението не е важно, а? Ясно е защо не сте от "умнокрасивите"!

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#29] от "Tpak":

  Това е така. Обаче погледни го в дългосрочен план. Начи тея като се пенсионират и на някои пенсиите няма да им са високи за да имат там добър стандарт. И ще си дойдат тука обратно и ще си харчат чуждите пенсии в България. :)

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4692 Любопитно

  До коментар [#29] от "Tpak":

  "избягали плъхове"? Вие също не сте "умнокрасив", нали?

 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#29] от "Tpak":

  Какви "плъхове"? Я си кажи - мръсни невъзвращенци, поддали се на вражеската капиталистическа пропаганда. И че са предатели на делото на марксизма-ленинизма и пролетарския интернационализъм.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  В такава статистика трябва да се дава и процентът спрямо населението.
  Тогава сигурно ще сме първи на глава от населението.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#33] от "realguru":

  Това се случва отдавна. ЕС пенсионери си живеят тук с евро пенсии.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#29] от "Tpak":

  Избягали плъхове са работещите/живеещи извън България?

  Това ли казваш?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Не разбирам защо този транфвер на средства бива наричан 'чуждестранна инвестиция'. Отделно процентно той непрекъснато намалява спрямо инввестициите и БВП.
  —цитат от коментар 24 на zz_s


  Прав си! Инвестиция е да докараш в България 1 млн € (например), с него да закупиш терен/машини и суровини и да почваш производство/търговия. И от пИчалбата (ако има такава) да плащаш данъци в хазната. А, да, и от заплатите на местните да удържаш данъци и да ги плащаш в хазната.

  Нето полза...не е малко:

  1. Данъци от твойте печалби и тези на на бачкерите.
  2. Създаване на работни места.
  3. Нарастване на БВП чрез увеличаване на приходите на местните, които харчат парите в България.

  Лошото е (е, не е лошо, ама...) че този влязъл милион инвеститора си го изтегля в някой стадий.

  "Парите на българите от чужбина" са друга опера:

  1. Тези пари са заработени другаде, без жълта ст'инка инвестиция от държавата! МОЛЯ БЕЗ АРГУМЕНТИ-ДЪРЖАВАТА ИЗУЧИЛА ТОЗИ БАЧКЕР!!! Като го е изучила-да му даде условия да бачка в България!

  2. Тези "евтини пари" (щото държавата пръст не е помогнала те да се създадат в България) влизат директно в БВП, повишавайки покупателната способност на местните. Тук има два крайни варианта, и куп междинни:

  2.А. На Пешо родителите му мизерстват с тяхните пенсии, а сестра му със зор се прехранва от свойта заплата. Пешовите пари вадят двамата му родители от мизерията им. И те почват да купуват повече и по качествена храна (споменах ли вече увеличаването на покупателната способност на местнитее?), и да живеят като хората. НЕЩО ЛОШО В ТОВА?!?

  2.Б. На Иван родителите живеят що годе нормално, гледат му и двете деца. Ивановите пари подобряват стандарта на живота на неговите родители. Те могат да купуват и нови дрешки за внуците, и да им плащат за частни учители/кръжоци. И могат да минат от малък двустаен апартамент на 3 стаен. И да купят по нова кола от старата Лада. Което естествено дига цените на стоките/имотите/услугите-и частните учители купуват повече стоки и услуги с Ивановите пари.

  Какъв трябва да бъде извода? Всеки да си го вади. Два крайни варианта:

  1. Да се забранят тези пари/да се обложат с данък (нещо невиждано в нормалните държави)? И да им се отнеме гражданството на тези "врагове на народа?

  2. Да се каже "благодаря" на изпращачите на пари. Или поне да не се оплюват.
  До коментар [#24] от "zz_s":
  ------------------------------

  Много важно ,само вдигат цените на услугите и на имотите тук .
  —цитат от коментар 4 на edin drug


  Рядко тъп коментар, ама е твое исконно право и глупости да пишеш. Явно си милионер, 'сичкото родА ти е в България, и много страдаш от това че повишената потребителска способност на целокупния български народ ти оскъпяват услугите които ползваш/цените на имотите които наемаш/искаш да купиш.


  До коментар [#4] от "edin drug":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#33] от "realguru":

  Много българи ходят в чужбина след 50 годишна възраст за да ударят по едно рамо на песнията - да и турят по един еврокалпак. Пък и да надиплят някое друго кьораво евро.

  Като стигнат до пенсия - да се върнат обратно в Б-я с по-висока пенсия.

 41. 41 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 118 Неутрално

  България е абсолютна колония, но не са западните държави, които са ни колонизирали,а корумпираната и алчна политическа класа. Без морални устоии и правосъдие няма как да живеем добре.

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#39] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше, а не може ли да си седнем на г*за и да си оправим държавата, че да не ходят нашите като "плъхове" в чужбина!? И ще ти отговоря - не. Факти колкото искаш в подкрепа - от византийското, през османското, та до руското робство (васалство). Всеки се спасява поединично - нация, народ са ни чужди понятия.

 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#40] от "Нинов":

  Да питам - колко са отишли в чужбина, да разберат как стават нещата и после да се върнат да опитат да ги приложат у нас? Защото това е реална инвестиция - да правиш оборот на немски хипермаркети за храна и дрехи не е инвестиция (виж немците са инвестирали в хипермаркетите).

 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#42] от "Deaddark":

  "Хъшове" е правилното название, "скитащи немили-недраги в странство"

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4692 Разстроено

  До коментар [#42] от "Deaddark":

  "Мойше, а не може ли да си седнем на г*за и да си оправим държавата, че да не ходят нашите като "плъхове" в чужбина!?"

  И на мен ми се иска, но май наистина не може! Ако можеше, нямаше да сме 1% срещу 80%!

  Жалко е, но е така!

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  "Така емигрантите остават най-големият чуждестранен инвеститор в България, а за първи път преводите, направени от тях, надхвърлят един милиард евро"

  Това не са пари за инвестиции ,а са по-скоро социални помощи, изпратени за родители пенсионери с минимални пенсии, с които те оцеляват най-вече през зимата, без които трябва да избират дали да умират от глад или от студ.

 47. 47 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Монетата има две страни. България губи 9,7 милиарда лева (за 2018 г.) от липсата на избягалите плъхове, докато те внасят в странта само 4 милиарда. Или казано по друг начин чиста загуба на година 5-6 милиарда лева, а за последните двадесет години 100-120 милиарда. Като добавим и непосилното бреме да издържаме циганите става ясно, защо сме в хроничен недостиг.
  —цитат от коментар 29 на Tpak

  Тези ваши сънародници, които наричате "плъхове", не искат да живеят в България, точно заради такива като вас.

 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#44] от "Нинов":

  Нарочно съм сложил кавички - да покажа че съм го взел от по-горни коментари.


  До коментар [#45] от "vassilun":

  Манталитет.

 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#43] от "Deaddark":

  Ами годишно от чужбина в Б-я се връщат над сто хиляди души.
  Тоест движение има в двете посоки.

  Някой би могъл да направи проучване какви са връщащите като възраст, образобание, благосъстояние и какви са им плановете?

  Иначе всеки познава по някой Пешо, Гошо, Мария или дори Осман, но това са индивидуални наблюдения в зависимост от средата, в която се движи човек.

 50. 50 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk":

  Двата милиона българи заминаха към Европа до 2008-ма година.
  Забрави или.....?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#48] от "Deaddark":

  Знам.

 52. 52 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Много важно ,само вдигат цените на услугите и на имотите тук .
  —цитат от коментар 4 на edin drug


  Напълно си прав това не е нормално
  Не разбирам защо никой не иска да инвестира в България? Някой трябва да се замисли какво може да се направи. Не може най големите инвестиции да само в Молове и Хотели!

 53. 53 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "Така емигрантите остават най-големият чуждестранен инвеститор в България, а за първи път преводите, направени от тях, надхвърлят един милиард евро"Това не са пари за инвестиции ,а са по-скоро социални помощи, изпратени за родители пенсионери с минимални пенсии, с които те оцеляват най-вече през зимата, без които трябва да избират дали да умират от глад или от студ.
  —цитат от коментар 46 на tacheaux


  Така е. СРАМОТА!

 54. 54 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#49] от "Нинов":

  Ще е интересно да се види наистина колко нашенци се връщат да инвестират и се развиват тук и колко, защото е по-евтино.

 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "von_seeckt":

  Мда, надуват цените на имотите примерно. Купуват апартаменти и ги зарязват празни, да има за старини... И после ревем, що при средна заплата 1000лв. апратамент в София струва 300 000лв.

 56. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  Едва ли. Парите за пенсионерите обикновенно се носят по джобовете, тях статистиката не ги хваща.

  Това са основно пари минали през банките, т.е. или са директно депозити на гастарбайтери или са пазарували имоти или някакви скъпи услуги или са инвестирали в нещо (а дано, ама надали).

 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  "Това не са пари за инвестиции ,а са по-скоро социални помощи"

  Знаете ли значението на думата "социални/а"? Означава обществени/а! Т. е. помощ предоставена от обществото!

 58. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#12] от "von_seeckt":Мда, надуват цените на имотите примерно. Купуват апартаменти и ги зарязват празни, да има за старини... И после ревем, що при средна заплата 1000лв. апратамент в София струва 300 000лв.
  —цитат от коментар 55 на niakoi_si


  Лоши, много лоши тези българи, които пращат на роднините си пари от чужбина!!!

 59. 59 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#50] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  А от тогава до сега още 1 милион, а тези които са заминали преди не искат да се връщат! Защо ли?

 60. 60 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#39] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Мойше, а не може ли да си седнем на г*за и да си оправим държавата, че да не ходят нашите като "плъхове" в чужбина!? И ще ти отговоря - не. Факти колкото искаш в подкрепа - от византийското, през османското, та до руското робство (васалство). Всеки се спасява поединично - нация, народ са ни чужди понятия.
  —цитат от коментар 42 на Deaddark


  Вероятно може, но не съм компетентен по въпроси като този. Лично аз станах ИР (Изменник на Родината) като "изчезнах" през 68.

  ...


  До коментар [#40] от "Нинов":Да питам - колко са отишли в чужбина, да разберат как стават нещата и после да се върнат да опитат да ги приложат у нас? ....
  —цитат от коментар 43 на Deaddark


  Виж, за туй мога да си изкажа....ОК, не компетентно, ама от личен опит.

  Няколко години след прехода пловдивската ми родА (бежанци от Македонското Беломорие, дошли с едни дрехи на гърба и две деца в пловдив след 1915) се съгласиха да построят немалък блок на парцела до Бирената фабрика.

  Събрах ДВА ОТДЕЛНИ ЕКИПА бивши състуденти от ИСИ и им възложих задача, поотделно (те не знаеха за това) и разбира се срещу заплащане-едни мижави $200: Колко ще струва строежът на тази сграда ако се финансира в налични (някъде около $200-250,000 за 36 апартамента+търговски етаж на партера +мазета). Строи се до "вътрешна замазка" и после се продава на купувачите според пазарните цени (които ВИНАГИ се дигаха), никакво "на зелено".

  Роднините ДО ЕДИН ГРАКНАХА -така тук не се прави, и т.н. и т.п. Дадох им страхотна оферта: вие получавате 1/3 от жилищата, завършени с плочки в банята/стаите и кухненски шкафове. НЕ, МНОГО ПЕЧЕЛИШ. Казах-оправяйте се, и се разделихме. Избраха си предприемач който фалира по средата, смениха го с друг (след 300 зора и 4-5 г' мъки), и той се забатачи-накрая трети им свърши зданието. Получиха общо 6 апартамента с по 16 кусура в тях, апартамента, това след 10 г' мъки.

  Потенциалните ми ортаци от Израел намериха след 2-3 години съседен по малък парцел ама само с двама съсобственика и предложиха малко по лоша сделка-1/4 от апартаментите. За година и кусур дигнаха зданието (тех' ръководител беше мой състудент, на ЯКА заплата + % от печалбата) , дадоха по 3 жилища на собствениците, и надиплиха пачки.

  Като питах мойте роднини-видяхте как са нещата, защо отказахте мойта оферта? Ами защото това което ти предложи беше нещо странно, и не ти повЕрвахме.

  Та ТЕ ЗА ТОВА няма да стане някой от чужбина да учи местните български многознайковци "как стават нещата".

  До коментар [#43] от "Deaddark":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 61. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  "Българите са получили от работещи в чужбина емигранти рекордните над милиард евро"

  Това са в пъти занижени цифри!БНБ отчита трансферите над стойност 2500 евра/5000 лева/, а реално погледнато ние емигрантите пращаме ежемесечно суми от няколко стотин лева /или повече от 500 евра-1000 лева/, а Стъкмистиката услужливо не ги отчита!

 62. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  До коментар [#1] от "pag":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Правилно уточнение!

 63. 63 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#60] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Когато бях в строителството и предлагах отстъпки, на един човек буквално трябваше да му покажа че ще му останат повече пари в джоба. Та те разбирам.

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#61] от "bat_plamen":

  Имам познати, които получават ежемесечно втора пенсия от децата си в чужбина, освен това на няколко месеца и много нови дрехи от разпродажби за един долар, паунд, евро. Тук повечето работещи работят за да оцеляват, на запад - за да се развиват.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Най-големият чуждестранен инвеститор.

 66. 66 Профил на wca56628558
  wca56628558
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бихте ли споделили мнение за хипотезата Всички българи по света ако се върнем у нас защото ни липсва родината колко ще е безработицата

 67. 67 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#12] от "von_seeckt":

  "Естествено, че влияят върху икономиката."

  Влияят, косвено, разбира се! Но аз отговарям на безсмислица, че това били най-големите инвеститорски вложения в България и какво тя щяла да бъде без тях.

 68. 68 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#39:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Мойте, уважение за този коментар! Няма как по-точно да се обясни.
  А, тоя дето ни нарича плъхове му пожелавам дълъг живот и крепко здраве - на него и на майка му.

  П.С.
  Обеща ми нещо преди време.

  Ще ви изрием...
 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4404 Любопитно

  До коментар [#64] от "Deaddark":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е!При мене ситуацията е същата-пращам пари редовно на майка ми/пенсионерка/ е и на жена ми/учителка е/!А моите наблюдения са въз основа на това , което гледам около мене и как хората редовно пращат пари у нас/без значение дали става дума за родители, семействата им или за покриване на дългове/-редовно , но не високи суми и те не се отчитат от статистиката , а всъщност са в пъти по-големи от обявяваните всяка година!

 70. 70 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4404 Любопитно

  До коментар [#66] от "wca56628558":

  Поне 35-40 % ще е безработицата!Слава Богу България е в ЕС/цивилизования свят/ , но е достаъчно да се види една съседна Босна и Херцеговина, където безработицата е над 30 % , а средната заплата е малко повече от 200 евра!

 71. 71 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Оставете ни нас плъховете. По-скоро си отговорете на въпроса защо българите живеещи в България не искат да инвестират в собствената си икономика. Доколкото си спомням държите едни 60-70 милиарда лева спестявания в банките, но не ги инвестирате в бизнес.

 72. 72 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  На пръв поглед изглежда като далаверка. Няколко милиарда влизат в страната, харчат се, помагат на търговията и услугите, помагат на хората да оцеляват. Да ама не! Най-качествените, най-работливите, най-предприемчивите хора ги няма. Каймака си е отивъл другари! И е мит че повечето хора са тръгнали само заради по-високи доходи. Повечето от качествените хора са тръгнали заради повече възможности, заради по-малко простотии.

 73. 73 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#39:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"]
  —цитат от коментар 68 на Гошко Мастичката
  Мойте, уважение за този коментар! Няма как по-точно да се обясни.А, тоя дето ни нарича плъхове му пожелавам дълъг живот и крепко здраве - на него и на майка му.П.С. Обеща ми нещо преди време.[/quote]

  Ами припомни ми к'о съм обещал, че не помня. Сега имам свободно време за губене, отговора го получаваш до 15 мин.
  До коментар [#68] от "Гошко Мастичката":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 74. 74 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#71] от "Curb Your Enthusiasm":

  Не може да се каже колко от тези 60-70 млрд. лева са на вложители живеещи в България и на такива, които са в чужбина. Иначе освновната причина за това е, че благодарение на социализма у българина е изкоренено чувството за предприемачество. По-голямата част от хората предпочитат да са наети работници отколкото да носят риск, развивайки или участвайки в даден вид бизнес.

 75. 75 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#73:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Вицове за евреи, бе човече😁

  Ще ви изрием...
 76. 76 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#71] от "Curb Your Enthusiasm":

  По същата причина, поради която вие сте в чужбина. Беззаконие. Ако преди десет+ години имаше закони, щях още да съм дребен инвеститор (колкото ми позволяваха уменията).

 77. 77 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1647 Весело

  [quote#73:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"]
  —цитат от коментар 75 на Гошко Мастичката
  Вицове за евреи, бе човече😁[/quote]

  Ами абонирай се за мойте коментари (демек почвай да ме "следиш"), веднъж на няколко коментара пиша и еврейски/израелски виц. Същото прави и Даскала. Днес написах нещо в една от израелските теми.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 78. 78 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#77:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Тъй ще сторя. Поздрави!

  Ще ви изрием...
 79. 79 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Това е леко несериозна статистика!?? В един глобален свят кой е емигрант, кой е инвеститор и кой определя спечелените някъде по Земята пари накакво място и как да бъдат харчени? Аз като имам вуйчо в Чикаго, който от своя страна има малка транспортна фирма емигрант ли е или инвеститор в САЩ? Същият този добър човек като ми прати 100 долара и аз хи изхарча на море на Халкидики какво подпомага този имигрант/инвеститор...мен, българската или гръцката икономика или просто е взел решение как той да похарчи едни 100 долара? Обратно - германец с траен дребен бизнес в България емигрант или инвеститор е? Харчейки левовете спечелени тук превалутирани в евро, в Германия донор на германската икономика ли се явява или се води вид туристически разход!???.. Не че е важно, но споменатите от мен примери са реални действащи лица.

 80. 80 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дон Кихот":

  Изпреварили сте ме. Бях решил да напиша , че тези трансфери не са преки инвестиции, а са репатрирани доходи на физически лица (гурбетчии), насочени към техните близки по възходяща или нисходяща линия и ефекта им е в голямата си част е в увеличение на вътрешното потребление ( на стоки за ежедневна употреба и услуги, от които 20-на % вероятно и за придобиване на недвижимости) , а част(?) и към спестяване.

 81. 81 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3918 Неутрално

  Вливането на пари, без увеличаване на производителността , води до инфлация.
  Неоспорим факт е.

  Любовта ще спаси света!!!
 82. 82 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 702 Неутрално

  ПОНЕ ДВЕ ТРЕТИ МУТРИТЕ НИ ШЕ ГИ ОПАПАТ , ПАЛАТИТЕ И ДВОРЦИТЕ ИМ В ПОЛИТЕ НА ВИТОША ТРЯБВА ДА СЕ ДОСТРОЯВАТ НАДГРАЖДАТ ОГРАЖДАТ С ПЕТМЕТРОВИ ДУВАРИ............., О ВИЕ СТАДООО.............

 83. 83 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#81] от "hope":

  Неоспорим факт е че не е така. Увеличаването на парите в обращение води до инфлация, увеличаването на оборота на парите води до растеж на икономиката. Основи на икономиката за 1-ви курс в СОУ.

 84. 84 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Все повече се оформяме като територия на гербажийски калинки. Другото напуска.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 85. 85 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#39] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  ++++++++


  Както винаги точен и намясто коментар.

  Само да вметна за оня детоп ме нарича плъх. Само като поректи и знания в Бг съм вкарал толкова колкото държавата не може да ми плати и за 100г., но нЕкои хора решиха , че съм ненужен. Знанията си ги поредавам вкл. и на български студенти когато мога и на на някои колеги. Пари не пращам, зашото не се налага, но хартча в България не малка сума га се прибирам.

 86. 86 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Една част от диаспората е оставена абсолютно без внимание. Българите с чуждо гражданство на страни, които не разрешават двойно и поради това е трябвало да се откажат от българско. А много от тях са си българи, паспортът не прави човека, говорят бг в къщи с децата си, имат си и връзките с България, те също поддържат роднините си, някои се връщат в България след пенсионирането си и харчат тук заработеното навън. Те са със статут на живеещи в БГ чужденци, а всъщност са си българи. Не е лошо България да не обръща гръб на тази част от диаспората. Поне на тези, които също не ѝ обръщат.

  Мърфи е оптимист!
 87. 87 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Докога всички заработващи извън България ще наричате ЕМИГРАНТИ??? Работещ в чужбина и емигрант не са едно и също!!! Дневниче, пак ли търсиш редактор? Аман от ниска езикова култура... Че и ментален дефицит.

  roo
 88. 88 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Весело


  До коментар [#66] от "wca56628558":
  "Бихте ли споделили мнение за хипотезата Всички българи по света ако се върнем у нас защото ни липсва родината колко ще е безработицата"

  България плаче за работна ръка! Особено квалифицирана!

 89. 89 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 701 Неутрално
 90. 90 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#14] от "Нинов":

  "БВП не е правилният измерител, а сумата от всички заплати / доходи в страната."

  Само че, ако си забелязал, тези пари се пробутват като "най-големият инвеститор" и се задава въпрос "Какво щеше да бъде България без тях?".
  А, ако нямаш нищо против, една икономика се измерва основно с БВП.

 91. 91 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Май само за банкови трансфери става въпрос в тази статия.
  Аз като съм в БГ ползвам дебитна карта от чужбина, а майка ми също има такава, та ако й се наложи да тегли. Тези пари май не влизат в описаните в статията.

 92. 92 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  А колко пари заминават от България към българите в чужбина? Може и да е по-голяма.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 93. 93 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#80] от "glaxo11":

  "Изпреварили сте ме. Бях решил да напиша , че тези трансфери не са преки инвестиции, а са репатрирани доходи на физически лица (гурбетчии), насочени към техните близки по възходяща или нисходяща линия и ефекта им е в голямата си част е в увеличение на вътрешното потребление ( на стоки за ежедневна употреба и услуги, от които 20-на % вероятно и за придобиване на недвижимости) , а част(?) и към спестяване."
  Вижте ми минусите!
  Умнокрасиво ниво,сър!

  ПС И тези претендират един ден да седнат на кормилото на икономиката на страната!

 94. 94 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 499 Неутрално

  И тва е по банков път, а колко има ейтъй пратени или оставени по празниците няма да е истина

 95. 95 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#90] от "Дон Кихот":

  Сори, голям експерте, но БВП е сумата продукти и стоки произведени в държавата.

  Например Аурубис произвежда продукция за 4 млрд. лв годишно.
  В тях обаче има една камара разходи, като за вносна руда например през пристанище Бургас. За Лукойл (най-големият контрибютър на бълг БВП) пък да не говорим - там нещата са ехеее.
  Не е уместно тях да ги сравняваш нито с инвестиции, нито с хъшовските пари.

  Хъшовските кинти могат да се сравняват единствено със заплатите на бълг. бачкери и бачкерки.
  Например 3 млн. калпака * 1000 кинта на месец = 3 млрд. лв

  12 месеца * 3 млрд. лв = 36 млрд. лв = 18 млрд. евро.

 96. 96 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2247 Неутрално  Значи БВП е ташак-величина.

  Например ако всяка година ремонтираш магистралите си, тогава ще имаш супер високо БВП в сравнение с другата държава, която не ги е пипала от 30 години.

  БВП не показва колко богата е дадена държава и нейното население, което дефакто може да е затънало до ушите в дългове кат хамериканците.

  Например ако всички световни милиардери живееха на някой остров, на който нищо не се произвежда, неговото БВП щеше да е по-ниско от това на страната с най-високото в света.

 97. 97 Профил на Димитър Хаджиев
  Димитър Хаджиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#94] от "b0b069":

  Това са прикакзки на "ей така". Сумата посочена от Евростат отразява евентуалната обща сума на парите постъпили от чужбина по всички възможни канали, включително и донесени в брой. Прогнозата се базира на общата сума на преводите над 2500 евро. Такива закъсняващи индикатори търпят корекции бавно.

 98. 98 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#88] от "Дон Кихот":

  БХ каза преди време в СУ ако се нелъжа, че има свободни места за овчари ....

  За да може човек да прави дребен бизнес трябват ясни правила и закони който се спазват ...

 99. 99 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Всъщност всички тези пращащи пари към България усърдно изплащат непокритите заеми на Делян Пеевски към КТБ.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 100. 100 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#71] от "Curb Your Enthusiasm":

  +++++++

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK