"Макдоналдс" намалява употребата на пластмаса на европейския си пазар

"Макдоналдс" намалява употребата на пластмаса на европейския си пазар

© ReutersКофичка със сладолед без пластмасов капак: американският гигант за бързо хранене "Макдоналдс" (McDonalds) възнамерява да намали употребата на пластмаса на европейския си пазар, където законодателството става все по-стриктно, предаде "Франс прес".


"Макдоналдс" обяви въвеждането на нови опаковки във всичките си заведения в Европа до края на 2020 година за "МакФлъри" (McFlurry) - сладолед, чиято кофичка за еднократна употреба в момента е покрита с дебел пластмасов капак. Целта е да се спестят над 1200 тона пластмаса годишно на Стария континент.


Тази мярка е част от програмата за максимално намаляване на употребата на пластмаса и подобряване на използването на рециклируеми опаковки в Европа.
ЕС приема все по-стриктно законодателство за използването на пластмаса за еднократна употреба. Брюксел ще забрани от 2021 година списък от около 10 продукта, сред които и сламките.


"Целта ни е всички опаковки да произлизат от възобновяеми източници от 2025 година, както и да се рециклират отпадъците във всеки от нашите 37 хил. ресторанта по света в същия срок." Това каза пред "Франс прес" в Брюксел Кейт Кени, вицепрезидент на подразделението за устойчиво развитие в "Макдоналдс".


Според компанията пластмасата се използва в 12 процента от опаковките в Европа. На осемте си основни пазара над 60 процента от заведенията за бързо хранене имат структури за селективно сортиране на отпадъци, от които 90 процента във Великобритания и 89 процента в Германия.


Американският гигант в бързото хранене има и други инициативи: началото на програма във Великобритания за рециклиране на играчките, които се предоставят в детското меню, както и пилотна програма в Германия в сътрудничество най-вече със "Старбъкс" (Starbucks) за насърчаване използването на чаша за многократна употреба, която клиентът може да си отнесе вкъщи.


Големите мултинационални компании, често критикувани от неправителствени организации за това, че дейността им замърсява околната среда, се опитват да отговорят на нарастващия натиск от потребителите в подкрепа на по-отговорна политика, отбелязва "Франс прес". /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK