Банката на ЕС спира да финансира проекти за изкопаеми горива

Банката на ЕС спира да финансира проекти за изкопаеми горива

© ReutersЕвропейската инвестиционна банка обяви късно в четвъртък, че от края на 2021 г. спира участието си в почти всички проекти за изкопаеми горива. Решението се очакваше не само заради ефекта върху кредитирането на този сектор, но и заради тенденцията, която задава. То ще влезе в сила година по-късно от първоначално предложения срок, защото няколко страни от Европейския съюз лобираха за отлагане.


Новата кредитна политика на банката, одобрена със "значително мнозинство", ще спре финансирането на проекти с горива, добивани от земните недра, включително такива с природен газ, обяви Андрю Макдауъл, вицепрезидент на ЕИБ, отговарящ и за енергетиката. "Това е важна първа крачка, но тя не е последната", добави той.


Природозащитни организации приветстват решението, но и изразяват съжаление от едногодишното отлагане на действието му. "Поздравления за Европейската инвестиционна банка и държавите, които се бориха за установяването на този глобален стандарт", заяви Себастиен Годино, икономист от европейския клон на WWF.
ЕИБ е най-големият в света кредитор, в който акционери са държави, и те задават амбициозни цели в финансирането на устойчиво развитие, припомня "Ройтерс". Макдауъл заяви в четвъртък, че искат "да определим стандартите" за това как една мултилатерална банка адаптира дейността си спрямо целите на Парижкото споразумение за климата.


Новите правила определят проектите, кандидатстващи за заем от ЕИБ, да докажат, че могат да произведат киловатчас енергия с изхвърляне на по-малко от 250 грама въглероден диоксид. Този критерий изключва традиционните електростанции, работещи на природен газ.


Газовият сектор не е напълно изключен от финансирането, но трябва проектите му да се основават на това, което банката нарича "нови технологии", каквито са улавянето и съхраняването на въглерод, когенерацията (производството едновременно на топло- и електроенергия) или смесването на изкопаем природен газ с т.нар. възобновяеми газове.


Миналата седмица финансовите министри от ЕС единодушно подкрепиха постепенното спиране на кредитирането на газови, петролни и въглищни проекти с цел подпомагане на борбата с причинени от човешката дейност промени в климата. Няколко държави настояваха да се запази финансирането за природния газ, поради което на 5 ноември Макдауъл предложи на 28-те акционера (страните - членки на ЕС) компромис за преместване на срока от края на следващата година към края на 2021 г.


Това бе и вариантът, за който лобираше Европейската комисия. Тя има само ролята на наблюдател в борда на ЕИБ, но е със силно влияние и има власт да дава решаващия глас, когато мнението на акционерите се раздели точно наполовина и това блокира решението. Този път ситуацията е била далеч от подобен сценарий, тъй като според банката одобрението си за новата политика в енергетиката са дали страни, контролиращи 90% от капитала ѝ.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Обектив
  Обектив
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво! Жужи газ пикае.

  Run, rabbit run. Dig that hole, forget the sun. And when at last the work is done, don't sit down it's time to dig another one.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Подкрепям!!!
  Визионерска, смислена и ориентирана към бъдещето политика!

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Изглежда положително, но ми е трудно да преценя, доколко е значимо като влияние - има толкова много други големи банки, които могат да продължават тази дейност.

 4. 4 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 992 Весело

  Това ще стимулира развитието на руската "икономика" - ще скочи производството на шишарки в Сибир и производството на храни от тях.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1477 Разстроено

  Идиоти - вместо да финансират алтернативни газови проекти дето да намалят зависимостите от Русия те дефакто работят за монопола на Путин.

 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jazzdevil":

  Е как да работят за това ,напротив

  гошо
 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#6] от "гошо":

  Какъв е проблема да финансират терминали за компресиран газ? Тя суровината я има и в Норвегия и в Израел и в Алжир, и разбира се в щатите.

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Все по-малко банки ще рефинансират банки принадлежащи на добивните икономики.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Идиоти - вместо да финансират алтернативни газови проекти дето да намалят зависимостите от Русия те дефакто работят за монопола на Путин.
  —цитат от коментар 5 на Jazzdevil


  Всъщност не е така. Работещите находища се изчерпват а за разработване на нови е необходимо финансиране.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1731 Неутрално
 11. 11 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  честито на Китай и на САЩ - с конкурент като ЕС все едно нямаш конкурент

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Такъв ще ни го нахлузят зелените талибани, че свят ще ни се завие. Не мюсюлманите, зелените ще погребат Европа.

 13. 13 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Хубаво, другари европейци, но атомни централи не се насърчават, защото са опасни, а на газ няма вече да се финансират, защото изхвърляли СО2 (като че ли някой е доказал, че е вреден). Значи само на слънце и на вятър ли ще я караме за в бъдеще? Хубаво, но нощем слънцето не грее, а пък вятър не винаги духа... на батерии ли ще караме през останалото време? Батериите никога не могат да издържат такъв товар, нужно е балансиране на енергийния товар с базови мощности.
  В същото време китайците продължават да бълват пушек и да си произвеждат евтин и надежден ток от изкопаеми горива, и Европа трябва да се конкурира с тях. И как ще се конкурира? Ха вземете поне направете мерките световни, че като ще плащаме повече, барем всички конкуренти по света и те да плащат повече.

 14. 14 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#1] от "Обектив":

  Жужи не знам какво пикае, ама Карл Маркс доволно се хили от ада... Призракът на комунизма отново броди из Брюксел и заменя пазарните отношения с планова икономика.

 15. 15 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Кой е градът на снимката?

 16. 16 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ура ! Окончателно разкъсахме отново за 404 път икономиката на Русия !

 17. 17 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "Обектив":

  Нищо не разбирам ? Руската нефтена и газова икономика до сега ние ли сме я финансирали ? Акоте така ща мене това е страшен шок !

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Стъпката е много смела за акционерите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#8] от "К2":

  "умнико",
  за какво РЕФИНАНСИРАНЕ бълнуваш ? ? ?
  става въпрос за ЕИБ ,
  НЕ ЗА ЕЦБ ! ! !

  Every little helps
 20. 20 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Зелени кретенизми на квадрат. Американски и Британски банки ще увеличат печалбите си. Европа е на грешен път. Най-правилната политика е да оставиш НЕВИДИМАТА РЪКА НА ПАЗАРА да налучка верния път. Тази невидима ръка работи по-добре от всяка административно регулирана политика. Ясно е, че петролната ера е към своя край, но да се опиташ силово да ускориш нещата е малоумие в ущърб на хората. Обективно погледнато, само либералната икономика може да ускори иновациите (както е в Щатите и поради която причина именно Щатите са лидери в новите енергии и ел. колите, като същевременно са и най-голям световен производител на въглеводороди и тия неща не си противоречат). Европа отива към някакъв уродлив зелен социализъм. Затова, Америка ще продължава да привлича най-добрите специалисти, понеже Европа няма как да им предложи нещо по-добро.

 21. 21 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Една супер хубава новина.
  Какво финансират банките, се отразява и на това за каква развойна дейност отделят пари компаниите.

 22. 22 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 791 Неутрално

  неокомунягите под плаща на затоплисти въвеждат соцпорядки нявсякъде, където им дават. пълна идиотия. помня писъците за биогорива, след като изсякоха джунглите в малайзия, се сетиха, че това не е добре. после ще пищим, какво да ги правим батериите от колите. пак в африка, да ги палят, за да извадят ценнитте метали?

 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Пътят е ясен. Русийката е на погрешния. Как всегда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Голямо браво! Време беше да се осъзнаят и чиновниците, че времето на мръсните изкопаемите горива отдавна изтече! Стига вече разни лобистки обяснения как давали хляб на местните хора - след като въглищата свършат всичко отива по дяволите и остават само зейналите дупки на мините и унищожената природа, от която вече нищо не може да вземеш - нито туризъм, нито земеделие, нито горско стопанство - нищо!!! А децата на тези местни общности отдавна ще са се спасили някъде другаде. Резултатът от изкопаемите горива е единствено унищожена околна среда и токсичен въздух!

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#24] от "alien04":

  Въпреки това вчера по БиТиВи показаха някакви ултра-гигантски нови багери в ТЕЦ "Марица Изток", които са били сглобявани 3 години, и на стойност няколко десетки милиона лева, с перспектива явно да гребат още дълги, дълги години. Иначе сте прав, колега.

 26. 26 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  А ние си купихме 2 супер багера за копане на въглища. Сигурно сме отървали някого

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това е втората добра новина от днес след налагане данъците за емисии в Германия. Това са гаранции, че Европа няма да бъде конкурентноспособна на САЩ и Китай.

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Четете внимателно!
  Тецовете на газ няма да ги гилотинират веднага а малко по-късно.
  Радикалните технически решения са известни - АЕЦ, слънце, вятър и още две технологията без която първите три не вършат работа. Това са глобални далекопроводи в Европа и водни каскади.

  подпис
 29. 29 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Такъв ще ни го нахлузят зелените талибани, че свят ще ни се завие. Не мюсюлманите, зелените ще погребат Европа.
  —цитат от коментар 12 на moreee


  Че ти спарат финансирането да копаш въглища, ли? За това ли са ти неприятни? Ок, бумър.

 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Щеше да е смешно, ама е прекалено глупаво. Добивната индустрия може да се издържа и без банкови кредити, но ще го закъсат дребосъците и среднистите. На Ексон, Шеврон, Шел, Ени, Тотал и нататък им е през онази работа. Добивите на нефт и газ тази година нарастнаха, а и догодина ще е така. Вервайте ми.

 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Много добра новина

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK