Висш адвокат на ЕС: Политици не може да бъдат вкарвани в затвора заради мръсния въздух

Висш адвокат на ЕС: Политици не може да бъдат вкарвани в затвора заради мръсния въздух

© ReutersДържавни служители в Германия не може да бъдат вкарвани в затвора заради отказ да се справят с прекомерното замърсяване на въздуха, заяви генерален адвокат на Съда на ЕС, цитиран от ДПА.


Няма основа в германското законодателство за вкарване в затвора на служители, които отказват да прилагат правилата на ЕС, заяви генералният адвокат, посочвайки все пак, че може да има "сериозни последици за здравето и живота на хората".


Германската провинция Бавария отказа да въведе забрана за дизелови автомобили въпреки опасните нива на азотен диоксид във въздуха около някои улици в столицата ѝ Мюнхен. Според германското законодателство дадена провинция може само да бъде глобена за нарушаване на директивата на ЕС за чистия въздух.
Според баварски съд обаче това не е достатъчно, за да се изпълнят изискванията, и затова той се обърна към Съда на ЕС с цел да провери дали по-крайни действия – вкарване в затвора на политици, включително на премиера на провинцията – са възможни по силата на европейското право.


Отказът на Бавария подкопава върховенството на закона в ЕС, заяви генералният адвокат, посочвайки обаче, че вкарването в затвора на държавни служители не е нито разрешено от законодателството, нито пропорционално. Подобна мярка рискува да ги лиши от тяхната свобода, залегнала и в правото на ЕС, добави той.


В решенията си Съдът на ЕС често следва мнението, изразено от генералните адвокати.


Съдебният процес бе започнат от германската група за защита на околната среда Deutsche Umwelthilfe, която успя да принуди няколко германски града да въведат частична забрана за дизелови автомобили.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK