Германски министри искат по-строги цели за намаляване на вредните емисии в ЕС

Хайко Маас

© Reuters

Хайко МаасМинистрите на външните работи и на околната среда в Германия призоваха целта на ЕС за защита на климата за 2030 г. да бъде по-амбициозна, предаде ДПА.


Призивът им идва малко преди климатичната конференция на ООН в Мадрид, която ще започне на 2 декември. Според Парижкото споразумение за климата през 2020 г. държавите членки ще засилят плановете си за климатичните промени.


"Следващата година Европейският съюз трябва да засили климатичните си цели за 2030 г. и освен това трябва да ги формулира по по-амбициозен начин", заяви германският външен министър Хайко Маас, подчертавайки, че блокът трябва да заеме ръководна позиция по въпроса.
Министърът на околната среда Свеня Шулце настоя Германия да подкрепи председателя на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен за по-висока цел за намаляване на парниковите газове от сегашната, която е с 40%, на 50% или може би дори 55%.


В момента ЕС цели намаляване на емисиите на парникови газове с 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Няколко страни като Холандия искат да повишат целта до 55%. Фон дер Лайен също изрази такова намерение. Германският канцлер Ангела Меркел каза през август, че може да подкрепи холандското предложение за по-строги цели.


Правителството в Берлин обаче не е предприемало действия в тази посока. Шулце, която като Маас е член на социалдемократите, каза, че голямата коалиция на Меркел все още не е договорила позицията си.


По думите на Маас решенията на германското правителство за защита на климата може да мотивират други страни да я последват.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  И аккво като намалим емисиите ,като в Азия и някои други страни зайците се плодят и замърсяват природата без никакви ограничения , климата е за цялото кълбо ,а не само за ЕС .

 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Първо по-строго мерки и цели за спиране на корупцията. Или..?

 3. 3 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  на тях целта им е да оскъпят живота на обикновения гражданин/селянин, това са само предлози и фантасмагории. "вредни емисии" са ФПЧ, азотни и серни съединения, олово и други тежки метали, не въглеродният двуокис. но тях никой не си мърда пръста да ги намали...

 4. 4 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Готово бе - направо взимаме Грийн Ню Дийл-а от американците и го прилагаме челно за пример на другите - никакви двигатели с вътрешно горене (самолети, трактори, камиони, автомобили), всички ставаме вегани, ток - само от перки и фотопанели и никакви деца повече. Дребни неудобства наистина ама нали Земята трябва да се спасява все пак.

 5. 5 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "В момента ЕС цели намаляване на емисиите на парникови газове с 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Няколко страни като Холандия искат да повишат целта до 55%."

  До 2030г. има 11г. - достатъчно време за абсолютно постижима цел.

  А от 1990 до 2030 са 40г. т.е. около 1% на година. Само, че докато през 90-те не е толкова широко отразен проблемът с климата и методите за решаването му, в 21в. и особено с развитието на технологиите няколкото за %-та накуп би трябвало да има доста по-адекватни и категорични мерки.

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Цялата работа е да се приберат едни пари. С намаляване на емисиите няма да повлияем на климата по никакъв начин.

 7. 7 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1411 Разстроено

  Само и само да угодят на зелените нео- болшевики...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  То убаво, ама какво ще правите с дружките си в Бавария, дето отказали да изпълнят някои нареждания на съда. :)

  Статията я имаше преди 2 часа. :)

  https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/11/15/3992516_vissh_advokat_na_es_politici_ne_moje_da_budat_vkarvani/

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Голяямо дяволче е този Хайко. Като син на Ерих Хонекер и Цола Драгойчева.

  Между другото се появиха сериозни обвинения към бившия вътрешен министър Томас де Мезиер (маминият семеен приятел) във връзка с терориста Амри -- този, който помете коледния пазар с камиона. Ако не успеят да замажат скандала, може много да засмърди.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Определението "вредни емисии" ми харесва повече от определение "парникови газове"

  Дори заедно с вредните емисии трябва да вкбючим всакакви изхвърлени и депонирани в природата остатъци от живота на хората.
  Това което някой наричат човешки отпечатък в природата трябва постепенно да се намали до нула. Подчертавам постепенно а не в срок оза едно две поколения. Задачата е изключително трудна, но може да обедини цивилизованите хора.
  Да наблюдаваме какво е постигнала природата. Всички отпадъци от един животински вид се оползотворяват от друг вид.
  Не трябва да депонирами никакви трудно разрушими строителни отпадъци, стъкло, пластмаси, изолиращи и изкуствени материали....

  подпис
 11. 11 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 509 Неутрално

  На германците основно хоби им е през определен период от време да съсипват Европа. Номерът с войните явно вече се изчерпа и не е интересен, то и глупаци да се бият не останаха, та сега пробват по друг начин.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Изкопаването примерно на метали в разреден вид достигат до водата и почвата. Така примерно в океаните се увеличава съдържанието на вещества или частици, които преди хилядолетия са били с много слаба концентрация.
  Сега чакаме накаква субстнация да започне да разболява и тогава се втурваме да се борим с нея. А тези, които не сме установили!!!

  подпис
 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "В момента ЕС цели намаляване на емисиите на парникови газове с 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Няколко страни като Холандия искат да повишат целта до 55%."До 2030г. има 11г. - достатъчно време за абсолютно постижима цел. А от 1990 до 2030 са 40г. т.е. около 1% на година. Само, че докато през 90-те не е толкова широко отразен проблемът с климата и методите за решаването му, в 21в. и особено с развитието на технологиите няколкото за %-та накуп би трябвало да има доста по-адекватни и категорични мерки.
  —цитат от коментар 5 на Radosveta Koleva


  Абсолютно мерки трябват!
  Ей го Ковачки!

  ---------------------------
  '"С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ-горивото, произведено от преработени битови отпадъци, гарантираме екологично, сигурно и дълготрайно решение за управлението на отпадъците на София.
  Цели:
  С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:

  Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).
  Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
  Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
  Осигуряваме максимално високи екологични стандарти и най-висока степен на сигурност
  Спестяваме 17 млн. лв. на година от такса за депониране, която през 2020 г. ще е 95 лв. на тон.
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво, безплатно за “Топлофикация София” ЕАД.
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво.
  .
  Капацитетът на инсталацията на София е за оползотворяване на 180 000 тона РДФ. От него ще се произвеждат 58 MWt топлинна енергия и 20 Mwe електрическа енергия. Количеството произведена топлинна енергия е достатъчна да осигури нуждите на 40 000 домакинства, а електроенергията – за 30 000 домакинства.
  С нея “Топлофикация София” ЕАД ще намали с 10-11% потребявания природен газ.
  Между 15 и 18 млн. евро на година ще са спестяванията от намалените доставки на природен газ."
  -----------------------------------

  „Топлофикация-Перник“: Целта на нашето дружество е подобряване на екологията и намаляване на вредните емисии. Това се казва в позицията на „Топлофикация – Перник“ по повод дебата в миньорския град през последните седмици.
  Внедряването на биогорива в топлофикационните Дружества е предвидено в „Националния план за инвестиции на Република България 2013-2020 г.“ и се базира на директиви на Европейския парламент, чиято основна идея е да се осигури реализирането на националните цели в областта на нисковъглеродната енергетика. Процесът на горене ще се следи стриктно от отговорните за това инстутиции."
  --------------------------------------

  Ниско емисионни РДФ и ВЕИ-горива във всички ТЕЦ-ове!
  И Европа, до 2030 ще е въглеродно неутрална!
  Това е и мечтата на Грета Тунберг!

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Определението "вредни емисии" ми харесва повече от определение "парникови газове"Дори заедно с вредните емисии трябва да вкбючим всакакви изхвърлени и депонирани в природата остатъци от живота на хората.
  Задачата е изключително трудна, но може да обедини цивилизованите хора.Да наблюдаваме какво е постигнала природата.
  Не трябва да депонирами никакви трудно разрушими строителни отпадъци, стъкло, пластмаси, изолиращи и изкуствени материали....
  —цитат от коментар 10 на Иван К


  Това е мечтата на Ковачки!
  И на Грета Тунберг!

  Всички отпадъци-в пещите!
  Енергия без СО2 отпечатък!

  Вече се прави, и ако не е БСП да слага пръти в колелетата-ще е с много по-голям размах!

  ---------------------------
  "Алтернатива на депонирането е използването на нерециклируемите отпадъци като гориво в циментовата индустрия. Такъв пример в България е заводът Девня Цимент. Голямо количество от отпадъците на Варненска област, биват оползотворени именно там, което значително намалява процента на депониране в региона.
  Усвояването на нерециклируеми отпадъци като алтернативно гориво става възможно след инвестиция от 320 милиона лева през 2014 за изграждане на нова инсталация за производство, което печели на компанията редица награди като „Инвеститор на годината“, „Сграда на годината„ и „Най-зелена компания“ в категория тежка индустрия, заради приноса на проекта към устойчивото развитие на местно и национално ниво."
  -----------------------

  Най-зелената Компания!

  Така се прави!
  Нисковъглеродност!

 15. 15 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Не трябва да депонирами никакви отпадъци, стъкло, пластмаси, изолиращи и изкуствени материали....
  —цитат от коментар 10 на Иван К


  Не бива!
  Всичко - при Ковачки!

  А когато сняг забръска-топлене с ВЕИ био дървени и био анджаклами..
  Те, оказа се-били безвъглеродни!

  Както е в ЕС!

  "the US, the UK and the European Union (EU) continue to label the burning of wood as a "carbon-neutral" source of renewable energy "

  Въглеродно неутрални печки , във "Факултета", зелени технологии при Ковачки , "Девня Цимент" е най зелената компания - така ще е в нашия ЕС!

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 858 Неутрално

  И още нещо - типично европейско - зелени ВЕИ безвъглеродни дизели!

  https://www.continental.com/en/products-and-innovation/innovation/electric-mobility/synthetic-fuel-115598

  https://www.youtube.com/watch?v=VonWJYysl3k&t=39s

  И що да е лошо решение?
  ВЕИ безвъглеродните емисии на Ковачки, по-добро решение ли са?

 17. 17 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "В момента ЕС цели намаляване на емисиите на парникови газове с 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Няколко страни като Холандия искат да повишат целта до 55%."

  До 2030г. има 11г. - достатъчно време за абсолютно постижима цел.
  —цитат от коментар 5 на Radosveta Koleva


  100% постижима!

  За 2 месеца!
  ВЕИ бали РДФ-гориво в тецовете на Ковачки - и воала!

  А колите - на безвъглероден дизел!
  Зелени технологии!

 18. 18 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "С Стоянов":

  ОК, бумър. Поне се пази да почистим след вас, като сте оцапали всичко.

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Холандия май ще намалява и животните във фермите, и строежите!

  Така се прави

  https://www.bbc.com/news/world-europe-50396037

 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Интересно и любопитно е да се наблюдава еволюцията в тезите на откровените крадци от обществата.
  Сега говорят за проценти - 40%, или не - по-добре 55%. Защо не 25 или 80 - никой не ти казва. Нещо там си смятат зад завесите.
  И още нещо важно - вече говорят за парникови газове, не само конкретно за СО2.
  Малка, но съществена разлика. Тук вече се включва водните пари и други елементи, които са с порядъци от СО2то.
  Грешката хич не е случайна. Само стойте и гледайте накъде ще го избие...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK