Спад в ентусиазма и опити за нова мобилизация: "жълтите жилетки" на 1 година

Спад в ентусиазма и опити за нова мобилизация: "жълтите жилетки" на 1 година

© ReutersТехният бунт, породен от данък върху горивата, избухна в разгара на есента във Франция и разтърсваше в продължение на месеци мандата на президента Еманюел Макрон. Година по-късно редиците им са оголени и "жълтите жилетки" търсят други начини да продължат това безпрецедентно обществено движение.


На 17 ноември 2018 г. 282 хил. души, по данни на властите, облечени в светлоотразителни жилетки, се отзоваха във Франция на призив във "Фейсбук". Демонстрантите, които не бяха организирани по партийна или синдикална линия, блокираха стотици кръгови движения - символи на предградията, чиито жители страдат от намаляваща покупателна способност.


Същия ден в Париж стотици блокираха част от "Шанз-Елизе". Булевардът стана емблематичен за съботните демонстрации до забраната им в средата на март 2019 г., наложена заради вандалски прояви на него.
Това бе последният пик на протестното движение, което вече бе опетнено през декември 2018 г. от нападението срещу Триумфалната арка, кадрите от което шокираха света. От пролетта мобилизацията по улиците постоянно намалява и през последните уикенди вече се събират едва няколко хиляди демонстранти.


Френският президент Еманюел Макрон обаче смята, че година след началото на протестите на "жълтите жилетки" вече нищо не е както преди.


В края на ноември 2018 г. правителството бе принудено да признае успеха на първите протести на "жълтите жилетки". Започна криза, която предизвика в продължение на седмици сътресения на най-високо равнище във френската държава.


Макрон устоя на бурята и се готви да започне втората част от мандата си, запазвайки "жизнената енергия" за "преобразяване на страната". Но с "повече търпение и вслушване", увери той наскоро.


Възстановяване на връзката


В пика на кризата, през декември 2018 г., Макрон изглеждаше поразен от яростното отхвърляне на неговата личност по време на демонстрациите. В началото той си мислеше, че "може да наложи своите реформи", подчертава политологът Жан Гариг.


Тази криза "го накара да разбере, че враждебността, изразена от мнозинството французи, му налага да използва друг метод", основаващ се върху "търсенето на диалог с гражданите и с посредничещи структури", допълва Гариг.


Седемнайсетте милиарда евро помощи и намаляването на данъци, които обяви президентът, позволиха да се възстанови връзката му с французите, смята Фредерик Даби, заместник-генерален директор на Френския институт за проучване на общественото мнение.


Много "жълти жилетки" се надяваха на нова протестна вълна през уикенда по случай годишнината.


Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел Макрон


"Учудващото е, че това продължава, а не че има по-малко хора", смята Присилия Людоски, една от вдъхновителките на социалното движение.


"Страшно много хора днес не смеят да протестират от страх да не загубят око, ръка или да не бъдат атакувани със сълзотворен газ", смята Франсоа Було, адвокат и говорител на "жълтите жилетки" в Руан.


Смята се, че флашболът, станал символ на "полицейското насилие", който френското правосъдие отказа да забрани, е извадил око на 24 демонстранти. По данни на властите общо около 2500 демонстранти и 1800 полицаи са били ранени по време на протестите.


"Гражданско лоби"


На публикувано през октомври в интернет видео Ерик Друе, друга емблематична фигура на движението, призова за мобилизация, до този момент безуспешно.


Да се обявява край на движението само заради малкия брой демонстранти е грешка според Лоран Жанпиер, анализатор в Националния център за научни изследвания. "Безспорно има загуба на скорост. Ефектите от едно движение обаче винаги се разпространяват отвъд времето, през което то е активно", обяснява социологът.


Година по-късно "жълтите жилетки" все още не са намерили политическа перспектива. На европейските избори през май двете листи на движението получиха едва 0.54 и 0.01 процента от гласовете.


Няколко инициативи за структуриране на движението, чиито контури все още са много размити, са в процес на подготовка. Общото между тях е, че всички те предвиждат повече пряка демокрация.


Фотогалерия: Сблъсъци между "жълтите жилетки" и полицията в Париж >


Людоски работи за създаването на "гражданско лоби" във всеки департамент. Идеята е тези лобита "да карат местните власти да реагират и да разберат, че гражданите имат какво да кажат", обяснява тя.


Други "жълти жилетки" ще бъдат кандидати на общинските избори през март 2020 г.


През последните месеци по света избухнаха няколко социални конфликта, коренящи се най-вече в икономическите неравенства и политическата маргинализация - безпрецедентният бунт срещу политическите ръководители в Ливан, кризата в Чили, протестното движение в Алжир, бунтът в Хонконг и други.


Искрата, която възпламени народния гняв в тези различни страни, показва дълбоко негодувание и запазваща се или нарастваща пропаст между бедни и богати. През 2018 г. според "Оксфам" 26 милиардери са притежавали толкова пари, колкото по-бедната половина половина от населението на планетата. /БТА

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Прочетете една отлична статия за "зелената чума".
  https://news.bg/comments/zelenata-chuma-priblizhava-balgariya.html?utm_source=Push Notifications&utm_medium=article&utm_campaign="Зелената чума" приближава България!

 2. 2 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Преди няколко месеца само това пишехте, как спада мобилизацията на протестиращите във Франция. Но мина година и протестите продължават. Тези хора заслужават същата подкрепа като протестиращите във Венвцуела. Но явно тази медия не може да бъде обективна.

 3. 3 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Преди няколко месеца само това пишехте, как спада мобилизацията на протестиращите във Франция. Но мина година и протестите продължават. Тези хора заслужават същата подкрепа като протестиращите във Венвцуела. Но явно тази медия не може да бъде обективна.

 4. 4 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Поредната ЦРУ фейсбук “революция”!
  Лумпен пролетарията няма с какво да си запълни жалкия и безпросветен живот и громи всичко срещу каквото го насъскат...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Макрон ще им изпълни исканията :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1023 Гневно

  Макрон пристана на жужето и о, чудо - рублетата секнаха!

 7. 7 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Не ми пука какво пише ФРАС-ПРАС..... Кефят ме франсетата. Бълтария пък на първо место по индекс на национална анестезия. Народът е като изтръпвал крайник - газиш го и няма реакция.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Едно е да протестираш и съвсем друго е да се н.сираш.
  Това не бяха смислени протести - те не знаят за какво протестират, не могат да формулират смислено изречение (да си спомним нашите Янко дудевци, Че геваровци в гарнитура с Андрей Слабаков и други подобни), но за сметка на това са вандали.
  Ама видиш ли, не им изпълнявали исканията - по едно ферари с цвят червен може би.
  Ами да направят съюз с нашия Слави, той решава всички въпроси от този тип, при това няма географски ограниения.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  Хайде сега ....и една вечерна новина по въпроса. ....че тази е вече фейк.....
  Случи се точно обратното. .....Париж е отново в пламъци и дим.....
  Улицата срещу Шанз Елизе .....е в плен на хаоса ......
  За сега надделяват черните жилетки ......хора с черни дрехи и маски .....опустошаващи всичко около себе си.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  https://www.facebook.com/RTFrance/videos/2803026796394403/?__tn__=kCH-R&eid=ARAXcSv12FIks95uc67qQWNeB865D0G6dN6JMXVbSFdaWH2IGTLZtq0fljg7oVjKz4UYcG8DN2dhuKQq&hc_ref=ARQMCTNQ8yHJFgZyd939yRHY2Ap0FEM0Z8Rw8mEboGhUW-eug_J1U0HDCvl3FGuVwwI&__xts__ [0]=68.ARBbK6eO6-tTQPpmEwBKDOGzXYy9Np5lt6-pd9yXSWaOpHu-vKarcUm2l8em2f2xT97jqn8xJHRSnWKonpybreKn6llSWMGolF7jd99xZnFbw4eHWWIyMrHAT5rnAXwVJoMNmeclAxFAMLzjxNfSMbzcyEXnyO7ddqGeC-Kem29v8OIxeU7RNQaN0BGygZUW4t_IivquFgo9JEjho1gYZ8ky5zGVxcf4tEweWikLChx8YRgaTUFYePs_8rYCSW3_AbemF18_LsEa-JEcLC4QvfEcdpbs4-9NwC2QImNzgHUDBxVSZ7ZS3yi5LJUouoVC364075ApnhW2iZR9_MIwFZobmrxxTPDPuPVHI8xA1cj8tjQRQu5evxM2BdP7ukadIHhvGK8wV5l2RP5rk0-24Rh4CCrdZwAJemdVd0YdTCIhtgvagsKc4whFIaPxZTeSya0Br88y5OqYF5Tn-L4xxIglRKrNVbT2eprI5qS5eCwDLDCGciYv5c4EX9-r2FDM

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  В България платените медии подхождат към протестите на жълтите жилетки по същият начин, като към Брекзит.
  Пълно медийно затъмнение, това което се пише е кратко и съвсем едностранно показва нещата.
  Не се разбра от широката общественост, защо англичаните не им харесва да са в ЕС.
  Не се разбра и защо протестират във Франция. Даже за самите протести се разбра от руски медии.
  ЕС, под ръководството на ЕНП, се превърна в една тоталитарна система, заглушаваща недоволните и с корупционни практики поддържаща "правилните" политици в съответните републики.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Любопитно

  До коментар [#11] от "hope":

  Жалко е ,нали ....?
  Не ние тях ,а те нас трябва да ни преварят в актуалното новинарство......

  В Ел баб .... атентат......10 цивилни жертви......

  В момента в Иран , хората са по пътищата.....
  Причината е поскъпване на горивата......
  Официалната причина....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  В Турция как реагират хората на посещението на Ердоган в САЩ?

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":

  Основно като дипломатически плюс (+).....
  Но комунистическата опозиция отново намери един кусур......
  Този път недоволства ....." защо Ердоан е взел писмото на Тръмп от кошчето ....и му го е занесъл ...."......
  Било унизително ......
  Нещастници.....
  Когато те управляваха държавата......постилаха червени килимчета ,дори и на треторазрядни американски банкери .....
  Бързо забравят....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 453 Неутрално

  В България платените медии подхождат към протестите на жълтите жилетки по същият начин, като към Брекзит.Пълно медийно затъмнение, това което се пише е кратко и съвсем едностранно показва нещата.Не се разбра от широката общественост, защо англичаните не им харесва да са в ЕС.Не се разбра и защо протестират във Франция. Даже за самите протести се разбра от руски медии.ЕС, под ръководството на ЕНП, се превърна в една тоталитарна система, заглушаваща недоволните и с корупционни практики поддържаща "правилните" политици в съответните републики.
  —цитат от коментар 11 на hope


  Така става и в Полша. Ферхофстат обвини поляците за нацисти само защото си развяват знамената на Полша и тръгна да пояснява, че поляците щели да забраняват вестници?! При положение, че той е този, който директно им казва какво да правят и какво да мислят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK