Три хиляди евро месечна заплата в Германия - много или малко е това

Три хиляди евро месечна заплата в Германия - много или малко е това

© Юлия Лазарова3000 евро месечна заплата в Германия? Много или малко е това? Зависи - гласи правилният отговор. Защото разликата между брутно и нетно възнаграждение е голяма, пише Дуня Драгоевич в статия за "Дойче веле". Ето какво трябва да знаете за заплатите в Германия:


Според статистиките, средното брутно месечно възнаграждение в Германия през 2018 година е било именно толкова - близо 3 хил. евро. А средната нетна заплата е възлизала на 1945 евро. Зад разликата от над 1000 евро се крият най-различни удръжки за данъци и застраховки. При всеки един обаче размерът им е различен - той зависи от данъчната група на трудещия се. А самата данъчна група пък зависи от семейното му положение - семеен или не; с деца или без; разведен или живеещ на семейни начала. Значение има и това дали съпругът/съпругата също работи, а и колко печели - повече, по-малко или колкото другия.


Няколко конкретни примера


Да вземем следния пример: работещ баща на две деца, печелещ 2948 евро бруто на месец. С данъчна група 3, тъй като съпругата му печели по-малко от него. От брутната заплата се удържат около 167 евро данък доход, близо 215 евро (7.6%) за здравна застраховка, 274 евро (9.3%) за пенсия, 36 евро за застраховка срещу безработица (1.25%) и 45 евро за застраховка за грижа за възрастни и немощни хора (1.5%). Така на работещия му остават нето 2209 евро на месец. Ако работещият е член на католическата или протестанската църковна общност, би трябвало да му се удържа и църковен данък - около 40 евро.
Ето и друг пример: работещ без деца, без съпруг/съпруга, получаващ същото брутно месечно възнаграждение - 2948 евро. Тук данъчните удръжки са по-високи, освен това от възнаграждението се удържат още 22 евро данък солидарност, от който работещият в първия пример е освободен. Нетната заплата в този случай възлиза на 1944 евро. Да не забравяме и евентуалния църковен данък около 40 евро.


Минимална работна заплата


Германия е сред страните от ЕС, в които размерът на минималната работна заплата е определен от закона. Той възлиза на 9.19 евро (ноември 2019). Само в четири други страни от ЕС минималната работна заплата е по-висока: в Белгия, Ирландия, Нидерландия и Франция. Най-нисък е размерът на законово определената минимална работна заплата в България (1.72 евро), в Латвия той е 2.54 евро, в Румъния - 2.68 евро, в Унгария - 2.69 евро, в Хърватия - 2.92 евро.


Ако не сте зает в сектора на обществените услуги и не сте служител в частна фирма, а работите на хонорар, сте задължени самостоятелно да плащате данъчните и застрахователните удръжки. В такъв случай ви е нужен данъчен съветник, който да ви помогне, защото в Германия изготвянето на данъчна декларация не е никак лесна работа. Имайте си наум и нещо друго: с германските данъчни власти шега не бива. Освен това германското данъчно право е доста сложно и данъчният съветник не само ще ви помогне да попълните данъчната си декларация изрядно, а и може да намери възможности за приспадане на данъчните ви удръжки.


По-високо от средното за ЕС, по-ниско от Швейцария


Означава ли това, че заплатите в Германия все пак са високи? В сравнение с много други европейски страни - като България, Румъния, Хърватия - да. Средното брутно месечно възнаграждение в България през второто тримесечие на 2019 например е било 1260 лева (около 625 евро). Нека подчертаем, че тук става дума за законни и официално регистрирани трудови отношения. Статистиките не обхващат "работата на черно".


Статистиките сочат, че заплатите в Германия са доста над средното европейско равнище, но по-ниски, отколкото в Швейцария, Люксембург и Дания. Само че "голите" цифри не дават пълна представа: те трябва да бъдат разглеждани заедно с разходите в съответната страна. През 2017 година например средните разходи в германското домакинство са възлизали на 2517 евро месечно. От тях средно 900 евро отиват за жилищен наем и режийни. Нека всеки сам за себе си да прецени дали 3 хил. евро брутна заплата в Германия са много или малко.

Ключови думи към статията:

Коментари (233)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално  Добре е човек да се научи сам да си попълва данъчната декларация без съветник. Разбирайки данъчното правила човек може да взима правлните стратегически решения.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Весело

  Разбирайки данъчното правила човек може да взима правлните стратегически решения.
  —цитат от коментар 1 на Нинов


  Като това да се ожени, за да плаща по-малко данъци.

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Извода е,че така няма да забогатееш.Ако не си в някоя партийна мафия.

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Мосово маргиналите се изпожениха ,щото там не върви като тук номера социално слаб и огромни помощи като сам отглеждащ децата , тук има също силна нужда от такива закони като в Германия.Освен това бих казал ,че разликата в заплащането и чистия доход тук и в Германия вече се приближават значително и най много до 5 години нещата ще се изравнят ,ако не по доходи ,то по покупателна способност на чистите заплати ,да не забравяме ,че обикновено жилище там е над 150-350000 евра в голям град ,а тук 50-100000 ,което също има значение за крайните фин резултати на едно семейство .

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Добре е човек да се научи сам да си попълва данъчната декларация без съветник. Разбирайки данъчното правила човек може да взима правлните стратегически решения.
  —цитат от коментар 1 на Нинов


  За стратегическите решения си има опитни адвокати и счетоводители.
  Поптлването сам на данъчни декларации няма да те изведе на нивото им,
  що се отбася до стратегическите решения.

 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  От женето/омъжването се пестят максимум €10хил. на година.
  Интересните области са доходи от самостоятелен бизпес "Anlage S" и доходи от капитали "Anlage KAP".

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Не става дума само за попълване на декларацията, а какво да попълниш в нея.
  Което те води до предходната стъпка "какво да направя".

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " Ето и друг пример: работещ без деца, без съпруг/съпруга, получаващ същото брутно месечно възнаграждение - 2948 евро. Тук данъчните удръжки са по-високи, освен това от възнаграждението се удържат още 22 евро данък солидарност, от който работещият в първия пример е освободен. Нетната заплата в този случай възлиза на 1944 евро. "

  Дори и 2 000 евро чист доход средна заплата е доста високо ниво на заплащане ! Говорим за средна заплата, не коментираме колко получават специалисти от ИТ сектора, лекари, учители, инжинери...... ! Бих казал, че това е едно от най - високите нива в ЕС !

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нинов":

  С 3000 евро бруто можеш ли в Германия да си купиш жилище?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Зависи къде искаш да го купиш това жилище? Зависи колко искаш (може) да отделяш месечно за изплащането му?

 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  не ,трябва да спестяваш всичко над 20-30 години и то за малък ап

 12. 12 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Ако човек/семейство може да си прави сметката и не се изхвърля, би трябвало да са напълно достатъчно. В обратния случай не са. Но най-голямото предимство в страни като Германия според мен не са заплатите, а дисциплината във всяко едно отношение. Минусът е, че допуснаха доста хора, които не подлежат на интегриране в западна цивилизация и това ще става все по-голям проблем.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нинов":

  Там където заплатата е 3000 евро

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Интересното е ,че и при големите заплати на Лекари напр ,високия доход от няколко десетки хиляди евра - плащани на 3 мес за собственици на лекарски практики ,водят до над 51-2 % данъци ,при което , ако те изплащат предвидливо по над 2500-3000 евра за ново жилище ,не им остават някаккви осезаеми доходи ,по големи от тези на колегите им в България ,просто данъците са огромни ,поне информацията ни за подобни практики е такава .

 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1318 Весело

  И по бай Тошово време имаше ергенски данък. Само дето откровено си го бяха формулирали и обявили като такъв. А тук е засукано под формулировката "ако си семеен получаваш данъчно облекчение".
  Либерастията е по- коварна даже от зрелия социализъм🙉🤪

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drug":

  Ако искаш да купиш апартамент в Гьорлиц ще ти излезе доста по евтино от София.

  Преди години гледах цени на жилища в Bad Pyrmont на 100 км от Хановер. Навремето са идвали крале да се лекуват там. Но сега е със застаряващо население и далече от аутобани. Там 40 кв.м спретнато апартаментче се продаваше за €14хил. ... даже за €7хил съм виждал.
  Сега може да са около €20хил.

 17. 17 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Три хиляди евро месечна заплата в Германия - много или малко е това"

  Зависи от извършваната работа. В един случай може да не е малка, а в друг да е малка.
  Зависи от вложените познания, умения и усилия.

 18. 18 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Относно IT специалистите, има примери на завърнали се в България /носталгично настроени/ точно от Германия, според които стандартът им е сходен в двете държави.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  ами заплата от €3хил. има навсякъде... във Франкфурт даже има и по €1200, което означава, че много хора трябва да пътуват. Има и заплати по сто милиона.

  €3хил. е средното за страната и размерът на заплащането не зависи толкоз от региона, а най-вече от дейността, която вършиш.

 21. 21 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев": Тук с тия кинти не можеш си плати наема само на двустаен😂😂😂

 22. 22 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#16] от "Нинов": Ниноф,това цени на новите телевизори ли са???)))

 23. 23 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#18] от "4okuto":

  Само, че завръщайки се продължават да работят оттук, като отдалечено работно място, харчат парите тук, което е доста по- икономически изгодно.

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нинов":Там където заплатата е 3000 евро
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  С такава заплата можеш да купиш в някое село/градче на 50-70 км в едната посока.
  Тогава пък, ако си семеен, трябват два автомобила, за които отлитат още 500 на месец.

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#22] от "angeles":

  Ти требе да видиш цените в Източна Германия. Българе, сръбе, унгарци и поляци като ги видят и изкукуригват - отиват да си купят някое къще, заселват се там, опитвайки се да започнат някакъв бизнес (например да продават имоти на други сънародници).

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Весело

  До коментар [#21] от "angeles":

  Значи задника ми си е точно на място в БГ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#18] от "4okuto":Само, че завръщайки се продължават да работят оттук, като отдалечено работно място, харчат парите тук, което е доста по- икономически изгодно.
  —цитат от коментар 23 на One Hour


  Вече и това не е задължително.
  Заплатите във VMWare в София са от 3 до 7-8 хил лева бруто за програмистите. За началниците не знам.

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 558 Неутрално

  разликата в заплащането и чистия доход тук и в Германия вече се приближават значително и най много до 5 години нещата ще се изравнят ,ако не по доходи ,то по покупателна способност на чистите заплати
  —цитат от коментар 4 на edin drug


  При сегашното темпо (около 9% годишно увеличение на реалните доходи), и ако приемем, че Германия стои на едно място, по мои сметки ще отнеме 8 години.

  Всъщност покрай кризата в Гърция излезе една друга интересна статистика. Оказа се, че средния грък има по-големи авоари от средния германец. Тук говорим за баш средния човек (median) а не средно аритметичния (mean). Средния италианец има близо три пъти по-големи авоари от средния германец.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_wealth_per_adult

  Средния германец не е така заможен както често се предполага. Южните народи може да имат по-ниски доходи, но по-добре умеят да скатават отработените си пари. Факт.

 30. 30 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#25] от "Нинов": Страшен бизнес почват😂😂😂 То и тук ако идеш вАйв Флинт Мичиган има къщета призраци по 20 Ина бона,но кой ще тръгне да се заселва там!!! Камо ли балъци да купуват !!!!

 31. Достатъчно е.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 32. 32 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  7.6% здравни осигуровки и 9.3% за пенсия не са данъци.
  Процентите са посочени в статията.

 33. 33 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Винаги следва да се отчита ефектът "стъкмистика". Повечето хора си представят средната заплата като средноаритметично между заплатата на директора и тази на чистачката. Нищо подобно, огромния процент от хората (80+), на практика получават заплата по-ниска от т.нар. "средна".
  Нормалната заплата в Германия в не-повече от 1300 евро чисти и все повече намалява. Всеки път като пътувам до Германия се изумявам да видя обяви за почасова работа в магазин, със заплата чисто 400-450 евро .
  Всяка сутрин стотици хиляди (ако не и милион и нещо) немци отиват на работа в Белгия и Люксембург, заради няколкостотин евро повече на месец.

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ехото на Гласът":

  Значи населението на ФРГ е бедно, защото се до голяма степен се състои от безимотни преселници:
  - 1 млн. араби
  - 5 до 10 млн. източно-европейци
  - 17 млн. източногерманци
  - 4 млн. турци
  - 5 - 10 млн. гастарбайтери от Испания, Италия, Гъция и Юголавия
  - 12 млн. изгонени от Силезия, Източна Прусия и Бохемия
  - 3 млн. върнали се от съветски плен през 1955
  -

 35. 35 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#26] от "дерибеев": Дерибейка,камъка си тежи на мястото!! Тъй че никога не съм агитирал за емиграция! Всеки решава за себе си! Имам и приятели които се върнаха,развиха се и сега не живеят въобще по-лошо от както бяха тук! Даже си ми идват на госте през 1-2 години,и аз естествено на тях!

 36. 36 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#27] от "moreee": Такива са ви хотелите,такова ви е обслужването,такова ви е морето,такава ви е нишата от туристи бе морски! Още ли си учуден!?

 37. 37 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дали е много или малко зависи от това къде точно в Германия живее тоя с 3к заплата.

 38. 38 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ехото на Гласът":Значи населението на ФРГ е бедно, защото се до голяма степен се състои от безимотни преселници:- 1 млн. араби- 5 до 10 млн. източно-европейци- 17 млн. източногерманци- 4 млн. турци- 5 - 10 млн. гастарбайтери от Испания, Италия, Гъция и Юголавия- 12 млн. изгонени от Силезия, Източна Прусия и Бохемия- 3 млн. върнали се от съветски плен през 1955-
  —цитат от коментар 34 на Нинов


  То и Гърция (и Италия) е пълна с имигранти от по-бедни страни. Едва ли това е обяснението.

 39. До коментар [#33] от "klecho":


  400-450 евро плащат за т.нар. “Мини джоб”.
  Работа обикновено за четири часа няколко пъти седмично.
  При нормална работа е друго.
  Сравнението, което е пропуснато обаче е това за колко работни часа са заработени тези 3 000 евро.
  При вкарването на този показател ще се окаже, че разликата е далеч по-голяма.
  Нормалния работен месец в Германия е 139 часа мисля, тук в България никой всъщност не знае колко е, пишат за някакви 8 часа дневно, но реалността е съвсем друга.
  Масово се работи десет-дванадесет часа, както и през почивните дни........а това на колко осигуряват “работодателите” е съвсем друга тема.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Предвид стандарта в тази страна и нивото на обичайните разходи, може да се живее и не зле.
  Разбира се, ако си наел жилище в скъп район на съответния град, ще е тежичко, но има и друго, един мечтае за супер коли, почивки в екзотични места и т.н. , а други правят по-различно ( и според мен смислено) разпределение на разходите си.
  И последно, но не и по значение е това, как ще работиш добре, инициативно или ден да мине самун да загине, как ще се развиваш като знание и умение или ще мислиш само кога ще дойде почивката и какво става в шампионската лига ( не че тоива е нещо лошо), та в крайна сметка днес 3000, а след някоя и друга година 4, а защо не и 5000. Като успееш да вдигнеш нивото, както казва и по-горе Нинов, не е лошо дали сам, дали с чужда помощ да поумуваш и над годишната си декларация.
  Няма нищо статично и няма защо да се бием главите над едно, по същество временно число.

 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално  Значи най-облагодетелстваният набор във ФРГ са родените през 1930 год. западо-германци, които са учили в гимназия и всеки ден след у-ще са пуцали с ПВО по самолети.

  След войната те навършват пълнолетие и почни всички поемат ръководни роли (въз основа на образование и опит през войната) при раздаването на картите в новосъздадената ФРГ, докато предходните набори са били паднали на фронта или в плен.
  Набор 1930 е създал достатъчно благосъстояние за следващите поколения.

 42. 42 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#18] от "4okuto":

  Малко ме съмнява това. Добър програмист в Германия взима екивслента на повече от 15 000 лв/месец. Говорим за добър, не за изключителен.

 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ехото на Гласът":

  Гърция и Италия имат имиграция от скоро, докато във ФРГ тази е самото основаване на държавата.
  ГДР също много яко прецаква статистиката.
  Безимотни хора (вкл. от Гърция и Италия) идват във ФРГ - като се замогнат: напускат.

  Друга причина са бастисаните през войната жилища, като много семейства не са успяли да си купят нови след това.

  Иначе населението на ФРГ спестява по 11% от доходите си.

 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "moreee":

  Абсолютен факт. Но трябва да се има предвид, че това не са немски туристи, а ГДР-ейски пенсионери.

  Но като цяло немците са сухари и не умеят да се веселят, не и по начина по-които ние го разбираме.

  Даже прехваления бирфест е нещо, което рядко някой чуждоземец повтаря.

 45. 45 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#18] от "4okuto": Малко ме съмнява това. Добър програмист в Германия взима екивслента на повече от 15 000 лв/месец. Говорим за добър, не за изключителен.
  —цитат от коментар 42 на mutant


  Е, аз познавам няколко такива, върнаха се от Германия, Дания и Холандия

  Знанието е сила, информацията - власт
 46. 46 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Ами да, големи са германските заплати, за което не е нужно някой с балканска фамилия да умничи чрез тълкуване на примерни цифри! Става ясно, че при двама работещи с две деца, едната заплата покрива всичкия масраф, а едната вероятно отива са покупка на инвестиционни стоки за домакинството и заплащане на семейни ваканции. За това със сигурност стига. Ако това е малко - станете предприемач и сам си плащайте колкото искате/можете! Всеки европеец иска немска заплата, което разбира се е случайно..., особено ако трябва и да работи както германците...

 47. 47 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 516 Неутрално

  3000 бруто ,
  след ДАНЪЦИТЕ 2000 ,
  СМЕШНИ ПАРИ ! ! !
  АКО си семеен и под наем ,
  ПОЛОЖЕНИЕТО СТАВА ТРАГИЧНО ! ! !

  Every little helps
 48. 48 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "През 2017 година например средните разходи в германското домакинство са възлизали на 2517 евро месечно. От тях средно 900 евро отиват за жилищен наем и режийни. Нека всеки сам за себе си да прецени дали 3 хил. евро брутна заплата в Германия са много или малко."


  В общи линии - оцеляват. Но като се има предвид образователната система в Германия, която на практика обучава широк спектър от младежи в практически умения за производственият сектор, не е толкова странно. Малка част реално постъпват в гимназии, а след това и в университет за да получат експертни знания и умения, които им гарантират високо заплащане /сравнително/.

 49. 49 Профил на id
  id
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Истината казва тая статия, в България се напълни с немци дето отиват да работят там заради по-добрите условия и затова в Германия има глад за специалисти.

 50. 50 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нинов":С 3000 евро бруто можеш ли в Германия да си купиш жилище?
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Не знам в Германия, но в Испания можеш да си купиш жилище и с 1300 .От банката гледат договора за работа какъв е и ако си женен е много по лесно.

 51. 51 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нинов":

  Дори и без да попълват сами тази декларация, доста взеха стратегическото решение по експериментален път

 52. 52 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#46] от "m_style":

  Нещо не схващаш, идеята е, че заплатите в Германия са по- ниски, отколкото в повечето им съседни страни- Люксембург, Нидерландия, Белгия, Австрия, дори Франция.

  На практика, ако се отчита разликата в ценовото равнище, покупателната способност в Северна Испания и Северна Италия също е по- добра.

  За Скандинавия, Ирландия и подобни, просто няма какво да се коментира.

 53. 53 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев": Тук с тия кинти не можеш си плати наема само на двустаен😂😂😂
  —цитат от коментар 21 на angeles


  КАДЕ е тук. В БЪЛГАРИЯ?

 54. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  До коментар [#47] от "Шопов":

  Я сравни с България/средна заплата 600 евро преди данъци/, при положение, че цените на хранителните стоки са почти едни и същи/- даже някои хранителни стоки в Германия са по-евтини.../...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 55. 55 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#18] от "4okuto":
  Специално ИТ специалистите като теглят чертата може да се окаже, че в България са по-добре.

  До коментар [#29] от "Ехото на Гласът":
  То е защото средният грък живее за сметка на средния германец няколко десетилетия подред...

 56. 56 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Истината е, че нивото - интелектуално и на умения - на повечето хора, не само в Германия, а и по света не нещо особено. Така, че не е толкова въпрос на желание, а на възможности. Хората нямат възможност да се развият дотолкова за да имат професия или бизнес , които да им носят високи доходи. Специалисти, служители....

  И образователната система, колкото и да се адаптира и развива не може да пренебрегне субективният фактор - личността на човека и ограничените му възможности.

  Не звучи добре, ако си женен в Германия и жена ти също работи да ти останат около 2000евро свободни пари, но …. /и то в най-добрия случай/.

 57. 57 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#44] от "niakoi_si":

  Пенсиите в бившото ГДР средно са по-високи, отколкото в бившото ФРГ.
  Оказва се, че наречените от теб гедерейци, имат по-дълъг осигурителен стаж.

 58. 58 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#54] от "mitko11":

  СРАВНЯВАМ ,
  с англия , в ЛОНДОН бачкатора който слага дограма/българин без език/,
  получава около 90 паунда на ден за ОСЕМ часа ,
  бригадира му/българин с език/
  ВЗИМА 150 паунда ,
  смятай сега !

  Every little helps
 59. 59 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#57] от "klecho":

  Държавната пенсия е само един от източниците, от които човек финансира старините си. Другите източници са много по-интересни.
  Мнозинството от гедерейците не разполагат с тях.

 60. 60 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В България, това, което може да се въведе от Германия като добра практика е гарантирането на минимална ставка за всяка специализирана дейност. например, зидар и т.н. не може да взима по-малко от...

 61. 61 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  По повод -"Работа в Германия "мога да коментирам само от впечатления.Мой приятел чрез фирма за наемане на работници за чужбина замина за Германия с трудов договор в които имаше всички условия от А-Я за работата,заплащането,социума и начина на живот и цената му там.Та срещу 1540 евро месечно се е трудил в склад като общ работник по 8 часа дневно с един почивен ден на седмица или общо 160 часа месечно.(в последствие е работил и допълнително по 4 часа през седмицата в същия склад но на друга позиция (като шофьор)но това е след 6-ти месец)Та от тези 1540 чисто (след одръжките) е плащал 350 за стая в общежитие ,4.50 за обяд всеки ден и 120
  месечно за пътни до работното място.Около 400 -450 за останалите разходи за месеца(телефон,храна и др.) И са му оставали около 300 спестени(печалба).Та това е .

 62. 62 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#59] от "Нинов":

  Факт. Както и повечето пенсионери от западните провинции.
  Един колега по-горе е публикувал статистика по темата. Median за Германия, 35000 евро. Освен ако не са някакви потомствени графове, положението при пенсионерите следва да е по-незавидно спрямо средното.
  Мисълта ми беше, че точно при пенсионерите няма съществени разлики между двете Германии. Докато при работещите не е така.

 63. 63 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Любопитно

  До коментар [#47] от "Шопов":Я сравни с България/средна заплата 600 евро преди данъци/, при положение, че цените на хранителните стоки са почти едни и същи/- даже някои хранителни стоки в Германия са по-евтини.../...
  —цитат от коментар 54 на mitko11


  Оф, не ви ли омръзнаха едни и същи лакърдии за "хранителните стоки"?
  А наеми, данъци, транспортни разходи - не се броят, така ли

  Знанието е сила, информацията - власт
 64. 64 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#62] от "klecho":

  Ами все пак някой във ФРГ трябва да притежава всичките тези стотици хиляди малки, средни и големи преприятия, 40те милиона жилища, бизнес сгради, обработвама земя и гори?

  Графовете не са!

 65. 65 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Относно IT специалистите, има примери на завърнали се в България /носталгично настроени/ точно от Германия, според които стандартът им е сходен в двете държави.
  —цитат от коментар 18 на 4okuto


  Право казвате, даже в България стандартът в някои случаи е по-висок. Обаче има 2 други неща, които бих искал да засегна, въпреки че не са по темата...
  1. Бизнес в България няма - в смисъл от 10 години работя във фирми, на които основния бизнес е в ДАХ региона. И там са архитектите, проджект мениджърите, продъкт оунърите - хората, които реално са в контакт с клиентите и движат сделките. До България стига основно коденето.
  2.С оглед на намаляващото и остаряващо население, в което ромите взимат все по-голям превес, социалната ни система ще се задъхва все повече и не се знае докъде ще стигне това...

 66. 66 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Че то от помощи се изкарват повече пари!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Нещо не разбирам каква е идеята зад тези поредици от статии?

  Модератора е неадекватен!
 68. 68 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Та срещу 1540 евро месечно се е трудил в склад като общ работник по 8 часа дневно с един почивен ден на седмица или общо 160 часа месечно.
  —цитат от коментар 61 на Armagedon


  За протокола: един месец с по един почивен ден седмично са минимум 26 работни дни. По 8 часа всеки - 208 р.ч. Просто факт, нищо лично.

  Мараба, С-ДС доносници!
 69. 69 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Това е 10 пъти мин. заплата у нас !!!

 70. 70 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Не, не можеш с 3000€ да си купиш жилище. Затова почти всички германци живеят в гората под дърветата.

 71. 71 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Нещо не разбирам каква е идеята зад тези поредици от статии?
  —цитат от коментар 67 на Ivan_


  Дневник изглежда са набарали Дойче Веле като безплатен източник за матрял да пълнят статиите. Другите или искат пари или са от вражески държави.

 72. 72 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  До коментар [#18] от "4okuto":Специално ИТ специалистите като теглят чертата може да се окаже, че в България са по-добре. До коментар [#29] от "Ехото на Гласът":То е защото средният грък живее за сметка на средния германец няколко десетилетия подред...
  —цитат от коментар 55 на ckn29372393


  Не е само това - ниските нива на спестяванията / при т.н "обикновени" хора в белите общества/ е показател за висока социална сигурност. При по-нестабилни общества, в икономически по-нестабилни периоди, нормата на спестяване се вдига. Хората се ограничават, за да осигурят белите пари за черни дни.
  България е пример за това, един непренебрежим % българи имат повече нетни спестявания от средния германец. Удивително, но факт. И не е белег на богатство, а на страх и несигурност.

  Мараба, С-ДС доносници!
 73. 73 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":Не, не можеш с 3000€ да си купиш жилище. Затова почти всички германци живеят в гората под дърветата.
  —цитат от коментар 70 на 5149mich


  Можеш, ако го изплащаш 20 години.

 74. 74 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2673 Весело

  Бизнес в България няма
  —цитат от коментар 65 на rainbou1  Бизнес в България има. Но много по-голям от българския бизнес е българският празнодумен, бъбрив идиотизъм.

  Мараба, С-ДС доносници!
 75. 75 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За IT специалистите, най-доброто място е САЩ. В Европа - България и другите страни от източна Европа. В западна Европа само в Швейцария може да получиш добра оферта.

  А в германските и скандинавските държави гледат на ИТ-то като на някаква неважна странична дейност. Нещо като водоводпровик или човека от електоподръжката. И заплатите нето са точно колкото и в София. С разликата обаче че половината трябва да дадеш за наем. Не ти дават служебна кола...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 76. 76 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  България е пример за това, един непренебрежим % българи имат повече нетни спестявания от средния германец. Удивително, но факт. И не е белег на богатство, а на страх и несигурност.
  —цитат от коментар 72 на Манчо


  Чак пак страх и несигурност. По-скоро практичност. Демек в това направление сме по-практични от практичните германци. :)

 77. 77 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2673 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев":не ,трябва да спестяваш всичко над 20-30 години и то за малък ап
  —цитат от коментар 11 на edin drug


  Хахахаххаххххаххххахххххх, похвално, похвално ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 78. 78 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  2.С оглед на намаляващото и остаряващо население, в което ромите взимат все по-голям превес, социалната ни система ще се задъхва все повече и не се знае докъде ще стигне това...
  —цитат от коментар 65 на rainbou1


  Социалните системи навсякъде се задъхват. Повечето "развити" държави и икономики имат големи дългове главно натрупани от социални разходи. Почти цяла Южна Европа е сериозно задлъжняла. На Север не са им толкова големи дълговете.

  Както се казва и по-зле ще става. :)

 79. 79 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#46] от "m_style":

  И как работят германците?
  Заото според Евростат са с една от късите работни седмици?

  Любовта ще спаси света!!!
 80. 80 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Това е 10 пъти мин. заплата у нас !!!
  —цитат от коментар 69 на valtoro


  Да сравняваш минимална със средна е малко странно. Пък и колко хора (реално, не по документи) взимат минимална заплата тук? Все едно не живеем в България и не ги знаем тия неща...

 81. 81 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#48] от "Radosveta Koleva":


  Какво значи “малка част постъпват в гимназии”?
  Колко % са с основно образование?

  Любовта ще спаси света!!!
 82. 82 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Правилно сте сметнали.Но според договора са били минимум 160 часа -765 евро (с изпитателен 6 месечен срок и с възможност за аванс )А за отработени часове пълен месец (без един почивен) -1540 евро.Съответно с немски език -Б1 ниво.

 83. 83 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#64] от "Нинов":

  Използвах думата "граф" в един по-обобщителен смисъл. Иначе:
  1. Съвсем определено, в огромния си процент, богатите в Германия са потомци на някогашната аристокрация;
  2. Германия е на второ място по неравенство в еврозоната. Веднага след Австрия, сиреч, другата Германия. Факт, който съвсем преднамерено се прикрива.

 84. 84 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "в България се живее по-богато, по-весело и е по-топло ...

  в Швеция не може да видиш в супермаркета пълни колички на пазаруващите, докато в България дори тези на пенсионерите са препълнени."

  "Как станах оптимист" - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7858179

 85. 85 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  В България нетото на 3000 лв, е 2327 лв.

  Любовта ще спаси света!!!
 86. 86 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Нещо не разбирам каква е идеята зад тези поредици от статии?
  —цитат от коментар 67 на Ivan_


  Идеята е да те насочат към Терминал 1.

 87. 87 Профил на llh32629018
  llh32629018
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Много тъжно вече директно ни подготвят да бъдем евтините роби в Германия със статии от Дойче Веле. На Германия и трябват евтини роби за да продължават да могат да произвеждат рошкова колкото и Китай. Благофаря за пропагндата, чакам следващата статия колко много работни места не са заети.

 88. 88 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#48] от "Radosveta Koleva":Какво значи “малка част постъпват в гимназии”?Колко % са с основно образование?
  —цитат от коментар 81 на hope


  В Германия има дуална образователна система и няма понятие като основно образование. Повечето от учениците, след завършването на това което наричаме основно образование, започват работа като чираци. Което пак е вид образование, но само по определена професия.

  Sapere aude
 89. 89 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#16] от "Нинов":

  То и при нас , в Лом да речем или особено пък но 40 км от там ,можеш да купиш" спретнато апартаментче " ,даже до банкомата не е нужно да ходиш

  гошо
 90. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Дори и 2 000 евро чист доход средна заплата е доста високо ниво на заплащане ! Говорим за средна заплата, не коментираме колко получават специалисти от ИТ сектора, лекари, учители, инжинери...... ! Бих казал, че това е едно от най - високите нива в ЕС !
  —цитат от коментар 8 на samoedin
  Програмистите на Запад не получават толкова над средната заплата както у нас.

  Учителите, уви, почти навсякъде са неособено добре. За Германия не знам, но в ЮК средната учителска заплата е под средната за страната.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 91. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drug":Ако искаш да купиш апартамент в Гьорлиц ще ти излезе доста по евтино от София.Преди години гледах цени на жилища в Bad Pyrmont на 100 км от Хановер. Навремето са идвали крале да се лекуват там. Но сега е със застаряващо население и далече от аутобани. Там 40 кв.м спретнато апартаментче се продаваше за €14хил. ... даже за €7хил съм виждал.Сега може да са около €20хил.
  —цитат от коментар 16 на Нинов


  Ама какви са заплатите в Bad Pyrmont?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 92. 92 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#83] от "klecho":

  Цъ.
  Герм.аристократи са бастисани преди 100 год.
  Дори преди това инженери като Бош, Сименс и Бенц са били тузарите в Кайзеррайха.

  Картите са раздавани наново през 1949 год, като решаващата роля е изиграло в коя окупационна зона си бил (най-добре е било в американската) и колко близък си бил до окупаторите.
  ФРГ е на водещите места в света по неравно разпределение на благосъстоянието именно поради факта, че то е концентрирано в ръцете на биологичните местни западно-германци и техните наслядници, участвали 1949 в раздаването на картите.

  Бълг. имигранти нямат вземане-даване с тез хора, почти никакви допирни точки.
  Затуй се стига до фантасмагории с графове-мафове.

 93. 93 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Относно IT специалистите, има примери на завърнали се в България /носталгично настроени/ точно от Германия, според които стандартът им е сходен в двете държави.
  —цитат от коментар 18 на 4okuto


  За Германия не знам, но ако си програмист в Лондон то няма да можеш да спестяваш месечно кой знае колко повече от програмист в София.

  А ако имаш деца, то в София ще спестяваш повече.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 94. 94 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":Не, не можеш с 3000€ да си купиш жилище. Затова почти всички германци живеят в гората под дърветата.
  —цитат от коментар 70 на 5149mich


  Друг любопитан факт. Германия е странта с най-ниска собственост на жилища в ЕС. Само 51.4% от хората там живеят в собствено жилище.

  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Housing_statistics

  Та в Германия хората може да не живеят "в гората под дърветата" но почти половината живеят под наем. В България 84% от хората живеят в собствено жилище (в Румъния са 97%).

 95. 95 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#71] от "Нинов":

  :)

  Модератора е неадекватен!
 96. 96 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 816 Неутрално

  "Да вземем следния пример: работещ баща на две деца, печелещ 2948 евро бруто на месец. С данъчна група 3, тъй като съпругата му печели по-малко от него. От брутната заплата се удържат около 167 евро данък доход, близо 215 евро (7.6%) за здравна застраховка, 274 евро (9.3%) за пенсия, 36 евро за застраховка срещу безработица (1.25%) и 45 евро за застраховка за грижа за възрастни и немощни хора (1.5%). Така на работещия му остават нето 2209 евро на месец."


  Какви са тези данъчни групи? Останал съм с впечатление, че удръжките са по-високи.
  Имам познат в Германия който получава около 4000 бруто, но нето около 2200. В примера горе брутото е 1000 надолу, но нетото е същото.
  Нинов може би е в течение колко са удръжките на по-високите заплати между 4000-8000.

 97. 97 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#90] от "Николов":

  В Испания учителите са добре, даже много добре. Ако пък не живеят в най-скъпите 4-5 населени места са направо прекрасно. Високи заплати и доста високи пенсии. Прекрасно не особено високо натоварване като годишни часове...

  Модератора е неадекватен!
 98. 98 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#92] от "Нинов":

  1. Само ти ли не си гледал "наследството на Гулденбургови"? 😃
  2. Повечето от най-големите немски корпорации са създадени преди войната (ясно е, че Дойче пост, Дойче телеком и подобни са съществували и преди това, под друго име, докато такива като Адидас са "ново"създадени с нацистки пари. Комай само SAP са нови, ако изобщо са немска компания, тъй като са стартирали като дъщерна на IBM, а янките мразят да пускат контрола.

  https://www.google.com/amp/s/www.consultancy.eu/news/amp/963/the-50-most-valuable-brands-companies-in-germany

 99. 99 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Тя чистата заплатата не е 3000, а 2000. Така че ако искаш да имаш

  До коментар [#11] от "edin drug":Ако искаш да купиш апартамент в Гьорлиц ще ти излезе доста по евтино от София.Преди години гледах цени на жилища в Bad Pyrmont на 100 км от Хановер. Навремето са идвали крале да се лекуват там. Но сега е със застаряващо население и далече от аутобани. Там 40 кв.м спретнато апартаментче се продаваше за €14хил. ... даже за €7хил съм виждал.Сега може да са около €20хил.
  —цитат от коментар 16 на Нинов


  Какво си гледал преди години, няма никакво значение, дай конкретен пример на апартамент който се продава сега. Преди години гледах апартамент в центъра на София за 15000 долара. Твойте лакърдии край нямат.

 100. 100 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Разликата между брутно и нето възнаграждение в България също е доста голяма, но заради глупостите, че едната част от осигуровките са за моя сметка и едната за сметка на фирмата, излиза тази заблуда, че разликата е само от около 20%. А тя е двойно повече. Освен това когато чужда фирма идва в България се получават доста обърквания и неразбирателства заради тази лъжа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK