В България има пари за асфалт, но за лекари няма

В България има пари за асфалт, но за лекари няма

© Анелия Николова"В България здравните работници работят почти благотворително. Пари за асфалт и самолети има, а за лекари - не. Неслучайно толкова доктори и мед. сестри напускат страната", казва един бъдещ лекар, цитиран от "Дойче веле".


"Отиваме да работим в дефицитни общини в Германия", гласеше надписът на един от плакатите, видян на протест на млади български лекари и специализанти, проведен неотдавна. Те са против новата наредба за специализациите, която напомня за задължителното разпределение от времето на комунизма в България. Според първоначалния ѝ вариант след специализация младите медици ще бъдат длъжни да работят в продължение на три години в населени места, в които има недостиг. А ако не се съгласят, ще трябва да връщат пари на държавата (ако са били на държавна издръжка).


Неефективни решения за наболели проблеми


"Сега завършваме. И трябва да вземем решение за бъдещето си - дали да останем да специализираме и работим в България, или да заминем за чужбина. Тези, които имаме желание да останем в България; специализантите, които вече берат горчивите плодове на системата; професионалистите по здравни грижи, които вече съвсем изнемогват - всички ние излязохме на протест", споделя стажант-лекарят Петко Гинев. Той активно участва в преговорите с Министерството на здравеопазването, а и в протестите.
"Не трябва да се забравя, че лекарят специализант не е само обучаващ се, както го описва наредбата. Той работи. Той е сключил трудов договор с болницата, има работно време, като често остава на работа след него. Дава дневни смени, нощни смени. Заплатата, която получава, е изработена с честен труд и не е никак голяма. Трудно е да си осигуриш достоен живот с парите, които получаваш, да не говорим за създаване на семейство. Несправедливо е да се споменава за връщане на парите, които си изработил! Ако твой близък се разболее и ти се наложи да прекъснеш специализацията си - връщаш пари. Ако не си вземеш изпита за специалност - връщаш пари", продължава Петко Гинев, рисувайки една тъжна картина за бъдещите медици в България. По неговите думи механизмът със субсидията работи само в полза на големите болници, които ще получават безплатна работна ръка, а младите лекари - нищо повече.


Един български лекар в Германия разказва


Предпочитана дестинация за младите български специалисти е Германия. Всяка година над 400 български лекари се отправят именно към германските болници. Д-р Марта Николова е на 31 години и живее в Лайпциг, където работи като УНГ специалист. Заминала в Германия заедно с приятеля си, който също взел решение да практикува професията в Германия.


"Лекарската професия в Германия е много ценена и уважавана. На първо място, работата тук е изключително добре организирана, колегите са по-спокойни, удовлетворени и доволни и това се отразява положително на труда им", разказва тя. Според д-р Николова специализацията е един от сериозните проблеми за младите медици в България.


"Аз започнах работата си в България и знам отлично какво е положението на един специализант. В Германия всеки специализант е равнопоставен с всички останали лекари, които имат права, не само задължения. Те работят наравно, без ограничения в дейността им, както е в България. Именно това е целта на специализацията в Германия - да бъдеш самостоятелен на работното си място и, разбира се, отговорен за дейността си. Всеки специализант може да избира сам работното си място, да го сменя, ако е недоволен, и да се прехвърли в друга болница или отделение, ако това се изисква по специалността му. Следва се план на обучение, заплащането е добро."


Засега д-р Николова няма намерение да се връща в България. В Германия вижда възможности за развитие, както и повече лично спокойствие. Надява се някой ден да може да се завърне у дома, за да приложи знанията и уменията си на родна земя.


Трудният избор пред младите лекари


Младите български медици се оказват поставени пред тежък избор, а към момента държавата накланя везните в полза на решението да заминат.


"Много колеги искат да останат, макар че покрай промените в наредбата, някои се преориентираха към чужбина. Младите хора са оптимисти по природа, но друг е въпросът при тези започнали специализация и взелите специалност вече. Те са се сблъскали с реалността челно", категоричен е стажант-лекарят Петко Гинев.


"В България не смеем да назоваваме проблемите с истинските им имена и заравяме глава в пясъка с надеждата да отминат. Реформите изискват саможертва, резултатът не идва на следващия ден. У нас се води социална политика на гърба на здравните работници, а това е недопустимо. Здравните работници работят почти изцяло благотворително. Пари за асфалт и самолети има, а за лекарски труд няма. Неслучайно толкова лекари и медицински сестри заминават да работят в чужбина. Явно нещо не е наред", категоричен е Петко Гинев.


Според него дефицитните специалности неслучайно са дефицитни. "На младите лекари трябва да се предложи нещо повече, за да ги накараш да изберат точно това. Може да са социални придобивки или по-високо заплащане, но нека се разбере, че насила с наредби и закони няма да успеят да ни задържат в България. Имаме нужда от спокойствие и добри условия за работа и живот", казва бъдещият лекар.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5518 Неутрално

  На Вожда лекари не му трябват. А и фондове за тях няма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 546 Неутрално

  искат ли пари под масата в Германия?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Бойко казА, ще изнасяме лекари.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Дофторите са все без пари, а не казват колко деца умряха заради техни грешки...

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  "В България има пари за асфалт, но за лекари няма"

  За съжаление това е самата истина!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Неутрално

  От парите за асфалт се крадат 40% - от лекарския труд не могат, затова са го "организирали" като "ангария" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1608 Весело

  Дойче веле пак развали кахъра Му

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Дофторите сами се крадат един друг.
  Едни получават по неколко хиляди, а други жълти стотинки...

 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  Целият рев е да не би да се наложи да поработят в провинцията, далеч от софийската опера и балет, на които младите полудоктори са големи почитатели.
  Прав им път за Германия, там ще бършат задници в домове за стари хора няколко години докато понаучат немски, някои ще се доберат и до специализация.
  Щото, изненадааааа, има и доста германци, завършващи медицина, коти също търсят топли местенца с добра заплата.

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Боце го интересува как да краде , а не как да решава проблемите на обикновените хора!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5518 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Ами хванете ги. Какво ви е работата на милиционерите ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  На немците няма да им хареса, че искаме за парите с които плащаме образованието на лекарите, да получаваме и някаква услуга от тях.

  Ако искат да напуснат България, свободни са, но да ни върнат парите, които сме вложили в тях.

  В София има един спешен кабинет уши, нос , гърло - за 2 млн. град - в Исул.
  И там като отидох вечерта в 10, ми обясниха че "болката" не е спешно състояние. Не за мен, за детето.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Тъжни констатации, но за съжаление точно такава е реалността на работещите в здравния сектор у нас ! Имам много добър приятел, вече повече от 10 години работи в тази сфера и от него знам как началниците се сменят при всяка следваща власт, но схемите и корупцията остават, желаещите да ги практикуват - също ! Здравната ни система представлява една голяма каца без дъно........Казвам го с болка, не с желание да критикувам, защото в крайна сметка ние всички опираме до услугите на здравните работници - рано или късно........

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Ооо, и тук има доктори със заплата от порядъка на 40-50хил.лв месечно. Като нищо колкото получават и колегите им в Германия

 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6474 Неутрално

  Така ще е, докато шайката е на власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  "Имаме нужда от спокойствие и добри условия за работа и живот", казва бъдещият лекар.

  Ми да беше станал тогава чиновник, а не лекар.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5518 Неутрално

  До коментар [#9] от "pag":

  Хал хабер си нямаш за ситуацията в Германия гробарче.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Лекарите и медицинските сестри емигрират. Съдии и прокурори не се е чуло да емигрират. Явно е кого толерира държавата.

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3342 Весело

  "Ами хванете ги. Какво ви е работата на милиционерите ?"

  Що не ги фанеш ти, бе дрогарю милиционер.
  Още преди 30 години бай Тодар беше казал, че трябва да се разреши частната докторска практика...

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3318 Весело

  Мине се не мине току некой се изока че нямало пари - няма значение кой, важното е да се ока.
  Тези, на които държавата им е работодател (няма значение дали са лекари, учители, хигиенисти или овчари) да си се обръщат към своите си профсъюзи и да си се разправят с държавата, без да занимават и плашат народонаселението.
  Тези пък, които са с частни работодатели (няма значение дали са лекари, учители, хигиенисти или овчари) и не им стигат парите, ами значи са се пазарили лошо и същото важи и за тях - да си се разправят с работодателя без да занимават и страхуват народонаселението.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 21. 21 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Дофторите са все без пари, а не казват колко деца умряха заради техни грешки...
  —цитат от коментар 4 на palav_nik


  Колко? Със сигурност много по-малко от тези, умрели заради малоумните си родители.

 22. 22 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  Тези, които се занимават с асфалт (и не само) имат лекари и болница в Лозенец....

 23. 23 Профил на Иван Гешев прокурор прокурор
  Иван Гешев прокурор прокурор
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Най-обичам така като почнат да противопоставят разходи.

  Само че за нови пътища в БГ се харчат по 1 мрлд на година, а за здраве по 2-3 милиарда.

  А новите пътища също спасяват животи.

  Изобщо, малоумни тези присъщи на комунисти.

  И защо точно за пътищата се хванаха, а не за някое друго бюджетно перо - да речем МВР, Отбрана, Спорт, Култура...

  А сетих се, щото Боко се хвали с пътища, та там требва за ударят с опорките. Нещастници.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#18] от "galapagas":

  Пропусна и млЮционери. Последните също не мигрират. А отговора е прост, това са неконветируеми професии. Един зидаро-мазач има по-голям шанс да си намери работа в странство от един прокурор.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 25. 25 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Това което го има тука го няма там.
  Абсолютна и пълна безнаказаност и липса на отговорност.
  Така че много добре да си направят сметката.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иван Гешев прокурор прокурор":

  Пътищата Бокови хич даже на са за хвалби. Преди две години имах възможността да мина по Тракия. Ми тресеше си доста.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3630 Разстроено

  Дефицит на млади лекари и учители — това е смърт за държавата.

 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  До коментар [#25] от "dedoliben":

  Това според теб плюс ли е?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 29. 29 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Нещата не са черно-бели. За нещастие у нас всичко е общ кюп. Индивидуализъм не се толерира. Вероятно искат да почнат на 8 бона ама не става. Иначе познавам доктори специалисти в Бургас и се движат около 4к заплащанията. Смятам едно добро заплащане за българския стандарт. Кола, жилище и две деца спокойно се гледат с тези пари. Естествено нищо не идва на готово и не пада отгоре. Но то така е и с всички останали. Всеки почва, трупа опит и се развива. Ако искат да почнат със средната заплата в бранша или се сравняват с лекарите в Германия просто няма да се получи.
  И като цяло не виждам какъв е проблема - дори държавата ги улеснява. Вместо да теглят и изплащат кредити за специализация, те ще ги отработват на заплати под средните. В крайна сметка всеки може и да подходи по първия начин - тегли си кредит плаща неустойката и емигрира...
  Преди доста години в казармата така правеха и морските по онова време. Поради огромната разлика в заплащането след ВМА теглеха кредит плащаха си неустойката и плаваха на добре платени кораби. Ама с чужда пита помен да правиш - някой да ти плати специализацията без ангажименти и ти да жънеш после не ми се вижда нормално.

 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Нов голям смях
  При 8,5 милиарда лева официални пари в здравеопазването нямало пари за лекари.
  Колко да им даде обществото, умнокрасуви специалисти по всичко-20 милиарда, 30 милиарда?

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#29] от "nqma zna4ka koi":

  "те ще ги отработват на заплати под средните"

  На заплати НАД средните.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  Някой директор на болница, професор, светило .... да е поискал да емигрира? Е няма и да има пари за млади лекари

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Няма и няма да има пари за вас , щото не се краде. Иначе , ако поискате за апаратура и саниране ще дойдат пари , а вие си оставате с минималните заплати.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 34. 34 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Няма и няма да има пари за вас , щото не се краде. Иначе , ако поискате за апаратура и саниране ще дойдат пари , а вие си оставате с минималните заплати.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 35. 35 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Препоръчвам на автора на статията да изучи поне малко немската здравна система , като структура, организация и т.н. Примерно може да започне от броя на здравите каси и начина им на функциониране. Може да продължи със начина по който се определят здравините вноски в зависимост от доходите и други критерии. Добре е да достигне до публично достъпни данни за броя на осигуряващите се лица, т.е това са тези лица които плащат здравна вноска в зависимост от дохода си. Едва след това да прави изводи. Сегашното съчинение е повърхностно и пълно с неверни изводи и внушения. Тази материя е сложна и не търпи аматьорски подход.

  Позволявам си да дам само две числа на автора. У нас здравни осигуровки на база доходите си плащат малко на 2 милиона души. Държавата ( данъкоплатците) плаща осигуровките на почти четири милиона души. Преведено на езика на икономиката, два милиона работещи заплащат сами своите здравни осигуровки( друг е въпроса на какъв доход) и отделно като данъкоплатци плащат и осигуровките на още 4 милиона. А сега сравнете с Германия . Извода е потресаващ и не в наша полза.
  От мен толкова.Успех

 36. 36 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Истината е, че моделът на здравеопазването е умишлено сбъркан. Пари има но, потъват за някакви несъществени нужди по разни частни клиники, като в същото време, общинските болници и големите държавни болници, които вършат много по-тежките лечебни процедури са силно недофинансирани!! За съжаление няма политическа воля това да бъде променено. .

 37. 37 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 849 Неутрално

  А Владко все се пъчи какъв бюджетен излишък сме имали, пък накрая се оказва, че пари няма. Вземете оправете тези болници бе, крадлива пасмина такава! Като се наложи да отидеш в лечебно заведение, само видът му ще те докара до някое хронично заболяване.

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  ,,В България има пари за асфалт, но за лекари няма,,

  Таман работа за Ристе и Радан. Да спрат асфалта, както спряха санирането на старите панелки, ни са яде , ни дофтори праи. Е и корупцията ша спрат. Па мое и Ленчето да викнат на помощ, както викнаха Мая за изборите

 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  "В България има пари за асфалт, но за лекари няма"

  Не е вярно! ГЕРБ крадат и от асфалта, и от лекарите. Грешка е да се мисли, че след ГЕРБ няма да има лекари, но поне ще има асфалт. Голяма грешка е - и асфалт няма да има.

 40. 40 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#30] от "Да вярваме на истината":

  Вярвай на тиквената истина, бе чичка. Първо. бюджетът на Боковата кочинка за здравеопазване е 3.5 милиарда лева на година , Австрия с близък брой население е 78 милиарда лева на година за здраве и нараства всяка година с 2 милиарда. Къде сте вие цървулите ,къде са те в истинската Европа. А иначе млад български лекар без специалност започва в Германия със заплата 5600 евро ,осигурена специализация и спокойно практикуване на професията ,висок стандарт и уважение. Тук започва със 700 лева и ако са двама лекари едва ли могат да издържат семейство за да вие безплатно на вас видиш ли червените потници. Мутрата преди 10 години коментираше колко струвал ремонтът на автомобил и колко прегледът при лекар. Е, послужи само за пропагандни лъскания на темето в моментния ефир. И толкоз. Само след 7-8 години поне 20% от лекарите няма да работят с НЗОК, здравното обслужване тук ще е по-скъпо от Гърция,Турция,Сърбия и Австрия. Благодарение на комунетата ,които 30 години си къткаха колхозното незаплащано здравеопазване. Дупе да ви е яко....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 41. 41 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#36] от "wnl03619584":

  НЗОК плаща клиничната пътека колкото струва според тях.Няма значение дали болницата е частна или държавна.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#5] от "bat_plamen":

  Истината е много проста.Здравеопазването е много скъпо.Не "държавата" като нещо абстрактно,а всички ние плащаме заплатите на лекарите през нашите осигуровки.Няма как с 12 лева на месец осигуровки да постигнем заплатитна лекари в Германия.Като се научим да плащаме,ще даваме и големи заплати.Та,лесно е да искаме заплатите на лекарите тук да са като в Германия,ама колко осигуровки плащат там,не питаме...

 43. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  ,, Преди две години имах възможността да мина по Тракия. Ми тресеше си доста. ,,

  Много общо. Кажи откъде до къде и аз ще ти опонирам. Защото съм пътувал от Стара загора до Бургас

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  Пропътувал съм цялата ТРакия с кола и автобус

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#9] от "pag":

  Лафърните немци заминават от Германия към САЩ,Канада,Австралия..

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иван Гешев прокурор прокурор":

  Е,левичари.ДВ са точно такива,а Дневник е орган за левите в България.

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  Така е ,Цървулане!Съветвам те само по пътища,правени от Костов да караш!Oooo wait?!

 48. 48 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Еее па ти кат си я имаш кажи нещо по вапроса. Например знаиш и колко е началната дофторска заплата за мигрант,щот язе я знам. Отива Български дофтор току що завършил и почва с заплата....

 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dr_Doolittle":

  Като.синпочнал с мишиардите,да питам ,ама честно-на реалната заплата ли се осигурявате?!Щото просто да се хвърлят едни числа е нелепо?Австрия давала 20 пъти повече!Ами дава,щото и осигуровка от 6 евро на месец няма там.

 50. 50 Профил на haq30626233
  haq30626233
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#9] от "pag":

  Много сте далеч от истината!
  Многооо... Когато не знаеш нещо по-доре замълчи.
  Работил съм в чужбина като лекар - 10 години. Уважение, работиш лесно, плащат добре. Не те наричАт убиец, мошеник и прочие. Върнах се в България и пак работя като лекар. Не се оплаквам, но това е така понеже работя за себе си. Не за разни тюфлеци далеч от медицината, но станали началници и цоцащи от системата. Те експлоатират безобразно младите колеги.
  Моя съвет към младите лекари -АКО МОЖЕТЕ ИЗЛЕЗТЕ НАВЪН НАУЧЕТЕ СЕ И ОБРАТНО В БЪЛГАРИЯ. НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ!!!

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5518 Неутрално

  До коментар [#42] от "yanne":

  Кой плаща 12 лева ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Какво налага да се цитират поръчкови медии ка Дойче веле и ПИК!?

 53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  От медицина също може да се краде, но при асфалта технологията е в пъти по-проста и отработена.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5518 Неутрално

  До коментар [#43] от "сидер":

  Между Загора и Чирпан.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsyrvulan":

  Не само милиционерите и прокурорите не емигрират от България, а и престъпниците също. Едно време бягаха в ЮАР, Аруба, сега вече не бягат. Което значи, че държавата ни е рай за милиционери, прокурори и престъпници.

 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами тебе като трол ня колко те осигуряват,колко плащаш за здрсвна осигуровка?

 57. 57 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Я пак? От здравеопазване се краде един порядък повече, от колкото от строителство.

  Не случайно всички хай енд мутри си направиха болници.

 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#55] от "Fiji":

  Аха,а Василев що е в Белгеад,викаш?!

 59. 59 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#55] от "Fiji":Аха,а Василев що е в Белгеад,викаш?!
  —цитат от коментар 58 на yanne


  Питай ментора си Пеевски защо. Той знае.

 60. 60 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#41] от "Tru Soulja":


  До коментар [#36] от "wnl03619584":НЗОК плаща клиничната пътека колкото струва според тях.Няма значение дали болницата е частна или държавна.
  —цитат от коментар 41 на Tru Soulja


  Имено това казвам. Частните клиники отчитат огромен брой дребни и лесни процедури, които са абсолютно ненужни и излишни. Източват бюджета и няма пари за да се увеличат парите за сложните клинични пътеки, които се поемат от истинските болници!!

 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  А да се противопоставя асфалта на докторите е меко казано цинично, но нормално като за тая медия. Все пак вече бием силно в ляво, а там пуснаха лафа, че асфалта не се яде...

  България има недоразвита пътна инфраструктура. Без такава инфраструктура няма разтеж на икономиката, няма инвестиции, няма заплати, няма осигуровки т.е. няма и постъпления в здравната каса, която плаща на лекарите.

  Заплатите на лекарите ще се вдигнат тогава, когато цялата икономика се вдигне. А това без пътна инфраструктура не става. Всички се дивят на китайците, ама китайците тая инфраструктура са си я изгладували!

  Та са се противопоставя асфалта на заплатите на мед. работници е простотия достойна за ляв парцал!

  Виж самолетите, бойните кораби... там нуждата е много спорна, да не казвам, че е кощунство да се дават пари за оръжие, като ние и без война сме го окъсали.

 62. 62 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 652 Весело

  И за 6 самолета . Ама не медицински :-)

 63. 63 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3128 Разстроено

  Погледнато в перспектива, проблемът работи успешно за касичката на НОИ , така и за " прехода" също !

 64. 64 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#43] от "сидер":

  Бургас до Ямбол...май. Ходих до един археологически обект намиращ близо до една от големите фабрики за автомобилни кабелаци в Ямболско.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 65. 65 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 698 Неутрално

  А да се противопоставя асфалта на докторите е меко казано цинично, но нормално като за тая медия. Все пак вече бием силно в ляво, а там пуснаха лафа, че асфалта не се яде...България има недоразвита пътна инфраструктура. Без такава инфраструктура няма разтеж на икономиката, няма инвестиции, няма заплати, няма осигуровки т.е. няма и постъпления в здравната каса, която плаща на лекарите.Заплатите на лекарите ще се вдигнат тогава, когато цялата икономика се вдигне. А това без пътна инфраструктура не става. Всички се дивят на китайците, ама китайците тая инфраструктура са си я изгладували!Та са се противопоставя асфалта на заплатите на мед. работници е простотия достойна за ляв парцал!Виж самолетите, бойните кораби... там нуждата е много спорна, да не казвам, че е кощунство да се дават пари за оръжие, като ние и без война сме го окъсали.
  —цитат от коментар 61 на niakoi_si


  +10

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 66. 66 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#61] от "niakoi_si":

  Болниците и здравеопазването са част от инвестиционната инфраструктура.

  Никой няма да инвестира в град и регион, където няма добро здравеопазване, обраование и т.н. защото по-важно от пътната инфраструктура е ЧОВЕШКИЯТ КАПИТАЛ.

  Ама тва в герберунглеските тикви не улазя, щото са пълни с асфалт!

 67. 67 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#43] от "сидер":

  Чирпан - Стара Загора
  +- 30 км около пазарджик

  а и завоите м/у София и Ихтиман като са строени определено виражите не са изчисляване за скорост 140км/ч

 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4768 Неутрално

  Каква е основната дейност в частните и не само, болници и клиники на лекарите стажанти, както и при по-нататъшното им кариерното развитие? А то е, писане с часове на документално "обосновани" епикризи, изследвания, оперативни намеси, с цел източване на НЗОК.
  Какъв старт в лекарската им практиката. След това, вече е късно да се случи нещо друго. Здрав си, профилактичен преглед, и стой, чакай, трябва стент, имаш запушване, следват скъпи лекарства за период от 12 месеца, пак преглед, стоп, нов стент, стария или се е запушил, или трябва нов, пак скъпи лекарства за 12 месеца, и така, 5-6 пъти. Да заповяда другия пациент, в доста от случаите , естествено има и "облачни" пациенти...
  И НЗОК е все с по-голям бюджет, година след година, отделно, "излекувани"/неизлекувани, важното е да са уплашени, пациентите продължават да снасят милиарди под масата...
  Тъжна история...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 69. 69 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  До коментар [#9] от "pag":Много сте далеч от истината!Многооо... Когато не знаеш нещо по-доре замълчи.Работил съм в чужбина като лекар - 10 години. Уважение, работиш лесно, плащат добре. Не те наричАт убиец, мошеник и прочие. Върнах се в България и пак работя като лекар. Не се оплаквам, но това е така понеже работя за себе си. Не за разни тюфлеци далеч от медицината, но станали началници и цоцащи от системата. Те експлоатират безобразно младите колеги. Моя съвет към младите лекари -АКО МОЖЕТЕ ИЗЛЕЗТЕ НАВЪН НАУЧЕТЕ СЕ И ОБРАТНО В БЪЛГАРИЯ. НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ!!!
  —цитат от коментар 50 на haq30626233


  Защо се върна бе, приятелю, като там "има уважение, работи се лесно, плащат добре, не те наричат убиец и мошеник"?
  Ааааа, сетих се - защото тук можеш да цоцаш системата и да скубеш пари ОЩЕ ПО-ДОБРЕ, а и да си траеш когато те наричат убиец и мошеник, защото отговорност не носиш за нищо.

  Знанието е сила, информацията - власт
 70. 70 Профил на gergansky
  gergansky
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много са ни притрябвали доктори! Доказано е, че като споделиш три пъти иконата на Света Петка във Фейсбук и имунитетът става непобедим.

 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  Стига с тия самолети, бе. Те кражбите и злоупотребите да спрат, да съберат данъците и глобите, пари ще има. Откъде Борисов в края на всяка година си харчи по 2 млрд.

 72. 72 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#67] от "Quo Vadis?":

  Тази отсечка- Чирпан Стара загора иска основен ремонт. А до Айтос магистралата си е добра за нашите условия. От Айтос до Бургас новото платно да вземат да го направят само с чакъл директно върху земята, без вкопаване и това го направиха по времето на Станишев, та преди около две години започнаха да правят платното както си му е реда. За завоите Ихтиман -София там псувайте бая ви Тодар, до колкото си спомням имаше Австрийски консултанти които предложиха магистралата да мине горе по билото или завоите да се избегнат с виадукти. Тодар удря по масата, Девня трябва да работи за тая магистрала три години, няма виадукти

 73. 73 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  пронципно е прав но това с асфалта и самолетите ми идва в повече...не трябва да се настройва едно съсловие срешу друго всяко нещо е важно...но тука идва и факта че всички лекари си траят а ония от съюза им само мрънкат че било недофинасирано...а нови болници се откриват постоянно и то частни...системата е сбъркана и как никой не спомена за ел,здравна карта и реформи...само за пари говорят ама на всеки му е ясно че и 30 млрд да направят бюджета за здравеопазване нищо сериозно няма да се промени...прото някой от тях ще забогатеят повече...и пак ония от лекарския съюз ще кажат че са недофинасирани...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 74. 74 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Като не им харесва толкова много в България,да отидат направо в Германия да учат медицина,защо я завършват тука,а после ходят там?!

  sdg
 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  То пари и да има за лекарите, те ще потънат.

  Решението е закриване на здравната каса и всяка община, град, окръг, област да се оправя сама. Който както иска да си държи лекарите. Някои могат да предложат по-големи заплати, други общини други екстри. Щото то с наредби не става, но и с централизирано ръководство също не става.

  То между впрочем В Германия здравната система не е върха на сладоледа, но стандарта е по-висок - съответно те са по-добре.

 76. 76 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2022 Весело

  До коментар [#47] от "yanne":

  А не можеш ли да ме посъветваш да карам само по хубави и качествени български пътища...ооо wait, то май няма такива!

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 77. 77 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":

  Глупаво, много глупаво. Сто умни приказки да кажеш, тая като изтърсиш, все едно сам си се заплюл.....

 78. 78 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#14] от "stanislavdi":

  Това много пари ли са за човешкия живот? Или малко? Ти на колко оценяваш живота на близките си? Колко би дал за да спасиш близък и мил човек? Ако е въпрос на живот и смърт колко ще ти се откъсне от сърцето?

 79. 79 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Идете да разгледате автопарка на ВМА и после пак ми кажете, че няма пари за лекари..

 80. 80 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Първата заплата на завършил университета студент, без стаж и специалност в Германия е 4602 Евро. Към тях идват още около 1500€ извънреден труд и дежурства. Това бруто. Всеки работен ден се води за стаж за соецидлнист и не се плаща на никого и не се кандидатства за специалност. Договорът за работа е и за специализация. Защо трябва некой да остане да работи като лекар в държава като България?

 81. 81 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Малкият доктор, потенциален емигрант, както и кака му от Лайпциг, са пропуснали да БЛАГОДАРЯТ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ Е ПЛАТИЛА, ЗА ДА УЧАТ МЕДИЦИНА! 6 ГОДИНИ!
  На това му казвам, с нищо непредизвикана ПОДЛОСТ! Да са им сладки пачките евро!

 82. 82 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Вижте, безумно е 'асфалта' да бъде антипод на лекарските заплати?!
  Който прави подобни внушения е или глупав или злонамерен.
  Ако го е казал лекар, то ... жалко. Паднал е на нивото на Станишев.
  Да не говорим, че повечето пари за 'асфалт' са от еврофондове и директно облагане(винетки, данък МПС), а за лекарските заплати - въпрос на организация на здравната система и харченето на здравните вноски.

 83. 83 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#81] от "victor_victim":

  Германските лекари пък правят чупензихаген към Швейцария и Скандинавия, чиито лекари пък ходят да лекуват филантропски без възнаграждение гладуващи африканци и изнемогващи индийци.

  Получава се един вид кръговрат на лекари.
  България трябва да се влючи в него не само като донор, но и като вносител.

 84. 84 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#74] от "Svetlio":

  Много българи ходят да следват медицина във ФРГ, но трудно я завърват.
  За германците е по-лесно да го сторят в България - след 5 години всеки получава китап.

 85. 85 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  Болка в ухото не е спешно с-ние, както и хрема

  гошо
 86. 86 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Весело

  До коментар [#57] от "niakoi_si":

  Да, но не и от заплати :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 87 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#80] от "5149mich":

  А германските лекари,бягат в Швейцария.Не знам колко пари им дават,но ги скъсват от бачкане.ЗА това Швейцария,работата по малко,а заплатата двойна от германската.
  ТАка че,каквото и да казваме винаги и навсякъде ще има недоволни.

  sdg
 88. 88 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#84] от "Нинов":

  ДА така е,в България и за лекар като си на частно и си плащаш,и изпитите ти вървят безоблачно.Много чужденци идват да учат тука.Защото е евтино и като си плащаш леко.

  sdg
 89. 89 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Правилно е да се каже: "В България има пари за най-вече за циганите, но за лекари, учители, пенсионери и пр. - няма".

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 90. 90 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#42] от "yanne":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Съгласен съм с това, но има нещо много важно!Държавата като структура трябва да е "разоределеител" на блага/доколкото ги има/ по справедлив начин!У нас от десетилетия се неглежират фундаментални сектори като здравеопазване и образование/жена ми е учителка и имам преки наблюдения/!Като резултат живот на редовите българи е труден и само тези които имат налични пари могат да разчитат на качествени здравни услуги.................., а другите се мъчат някак си!И всичко това е "благодарение" на изкривените приоритети на Боквата Държава!

 91. 91 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 706 Неутрално

  от парите за асфалт се краде изключително лесно. Това е единствената причина да се строят магистрали.

  If you are going through hell... Keep going!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK